Zobacz pełną wersję : Jak szybką kartę wybrać?
madzik86
17-02-2014, 03:26
Witam!
Mam aparat nikon d7100 i chce zakupić do niego kartę, jak szybka powinna być? Wystarczy "10" czy powinna być UHS aby wykorzystać możliwości aparatu? Jaką firmę polecacie?
Ja do D7100 używam SanDisk Extreme i SanDisk Extreme Pro. Ta druga dobra jeśli używa się trybu serii.
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
sabrewulf
17-02-2014, 09:03
patrz na zapis. toshiba exceria niebieska - ponad 90mbs zapis i odczyt
Jeszcze trzeba wziąć pod uwagę prędkość bufora puchy, nic nam nie da, że karta będzie dwa razy szybsza niż sam bufor pamięci. W D7100 bodajże nie jest to demon prędkości, przy seryjnych NEFach wypada dość słabo. Musisz się zorientować gdyż nie ma sensu wydawać dwa razy więcej pieniążków za prędkość karty której i tak nie wykorzystasz.
madzik86
17-02-2014, 10:19
Jeszcze trzeba wziąć pod uwagę prędkość bufora puchy, nic nam nie da, że karta będzie dwa razy szybsza niż sam bufor pamięci. W D7100 bodajże nie jest to demon prędkości, przy seryjnych NEFach wypada dość słabo. Musisz się zorientować gdyż nie ma sensu wydawać dwa razy więcej pieniążków za prędkość karty której i tak nie wykorzystasz.
Jak sprawdzić jaki jest bufor prędkości?
D7100 jako pierwsza puszka Nikona ma kontroler pozwalający na transfer do 105MB/s.
Za optymalne uważam Sandisk Extreme 45MB/s.
Czuć różnicę pomiędzy kartami 45 a 95MB/s
Tylko w serii, po zapchaniu bufora. Wchodzi o jedno zdjęcie więcej i szybciej się opróżnia. Mniej więcej w tempie 4kl/s.
http://www.dpreview.com/forums/post/51109810
http://www.nikonians.org/forums/dcboard.php?az=show_topic&forum=329&topic_id=25668&mesg_id=25681
Poza prędkością zapisu/odczytu i czego tam jeszcze warto powiedzieć, że SanDiski nie są pancerne.... mam takie 4 sztuki - i dwa juz nadają sie do wyrzucenia ze względnu na pęknięte obudowy karty w miejscu, gdzie jest zatrzask portu SD.
konczy sie to tak, ze w kompie kartę muszę "przytrzymywać" palcem, a z puszki ciężko kartę wyjąć (nie odbija)
fajne karty w kryształowych obudowach....
Używam praktycznie od zawsze SanDisków i nie zauważyłem takiego problemu.
Mi rozpadły się wszystkie karty A-Data, ale żaden Sandisk.
Ja używam sandisk extreme 8, 16 i 32 GB
Poza prędkością zapisu/odczytu i czego tam jeszcze warto powiedzieć, że SanDiski nie są pancerne.... mam takie 4 sztuki - i dwa juz nadają sie do wyrzucenia ze względnu na pęknięte obudowy karty w miejscu, gdzie jest zatrzask portu SD.
konczy sie to tak, ze w kompie kartę muszę "przytrzymywać" palcem, a z puszki ciężko kartę wyjąć (nie odbija)
Wszystkie SD się rozpadają. Jedne szybciej, drugie później.
Ale żeby SanDisk się szybko rozpadał to nie zauważyłem - mam w sumie 6, najstarsze mają ponad 8 lat. Choć 1 potrzebowała kropelki super-glue, ale rozkleiła się od tyłu (przeciwny rant od styków)
Miałem też inne karty, ale już nawet nie pamiętam jakie, poza pierwszą moją SD - Kingstonem 1GB. Żadna nie wytrzymała do dziś.
Wybór kart SD jest prosty:
SanDisk
Toshiba
Lexar
(w takiej kolejności)
A do D7100 jak się robi RAWy, to polecam minimum Extreme 45 MB/s, albo Extreme Pro 95MB/s
Jak się nie robi RAWów, to Ultra lub Ultra Plus powinna wystarczyć.
cz4rnuch
17-02-2014, 14:37
fajne karty w kryształowych obudowach.... Warto jeszcze dodać, że Sandiski są chyba najczęściej podrabianymi kartami na świecie. Nie mówię, że tak jest w twoim przypadku ale jeśli 4 karty Ci się rozpadły to może zastanów się nad bardziej pewnym sprzedawcą, najlepiej z listy umieszczonej na stronie Sandiska. Moje najstarsze Sandiski mają ok 5 lat i nadal działają bez kłopotu. Co do pytania Madzik86, to ja dla w miarę przyzwoitej serii w RAWach specjalnie kupiłem Extreme Pro 95MB/s bo moje dotychczasowe karty nie dawały rady z D7100. Jeśli seria niepotrzebna to według mnie najkorzystniejszym wyborem będą "zwykłe" Extreme.
Mogę to tylko potwierdzić, trzy karty z serii Extreme, we wszystkich pęka obudowa w pobliżu zatrzasku i blokady zapisu, teraz kupiłem z serii Ultra i na razie nic się nie dzieje.
Ja mam 4 SanDiski od Ultra do Extreme Pro i żadna nie pęka ani nic z tych rzeczy
Od trzech lat uzywam 5 kart SanDisk Ultra (3x SD i 2xCF) i nie mam z nimi absolutnie zadnych problemow, chociaz zawsze do zrzucenia zdjec, czy wideo na kompa wyciagam karte i uzywam czytnika. Nie pamietam juz tez jak wiele razy kazda z nich wypadla mi z reki na podloge, czy jakas inna twarda powierzchnie.
Moze faktycznie trafily ci sie podrobki.
Ja też mam SanDisk od kilku lat i zero problemów... Ostatnio Extreme... wiadomo że wolniejsza poszła na zapas... ale nigdy mnie nie zawiodły.
Mogę to tylko potwierdzić, trzy karty z serii Extreme, we wszystkich pęka obudowa w pobliżu zatrzasku i blokady zapisu, teraz kupiłem z serii Ultra i na razie nic się nie dzieje.
Potwierdzam u mnie identycznie się skończyło.
Nazwa Extreme to chyba tylko nazwa sama w sobie,dodam iż kupowałem w sklepie stacjonarnym.
Przemek-83
17-02-2014, 21:10
Koledze wyżej polecam usunąć część podpisu.Ja dostałem za to warna.
Co do karty kupiłem Sandisk Ultimate 16Gb 90/45 mbs a ile w tym prawdy to nie wiem skoro kosztowala 60 zeta
A ja chciałbym trochę odświeżyć temat kart do D3/D700 - jakie maksymalne wielkości używacie w swoich aparatach i czy np. Lexar 800x UDMA 7 będzie zgodny z D3/D700
Sorki - rozpędziłem się i nie zauważyłem że to dział o innych puszkach - ale może ktoś odpowie :-)
Mogę się zgodzić, że SD to nie jest wytrzymały typ karty. OK.
podróbki? trudno powiedzieć. kupowałem w sklepach stacjonarnych, ale to niczego nie zmienia :) podróbioną wódkę można wypić i w sobieskim :) hotelu....
po prostu trzeba to zaakceptować. całe szczęscie te karty nie kosztują "bógwieile" i można je wymienić co jakiś czas, a z dwojga złego wolę uszkodzenie mechaniczne niż utratę danych :)
od niedawna mam D7100. Zdjęcia robi duuuże :) Mam po D80 kartę 32GB, ale wydaje się być dosyć mała jak na potrzeby tego body. Zastanawiam się nad dodatkowym Sandiskiem.
Jakich pojemności używacie (D7100)?
2x16 GB i wystarcza. Tylko na tygodniowy trip po Maroku zabrałem jeszcze 32GB.
sokolnik
14-05-2014, 21:35
tylko SanDisk
1x 32 gb Extreme PRO 95mb/s
zwykłe ULTRA 30mb/s class 10 - 1x32gb 1x16
oraz stara karta 8gb Extreme III class 6
photaloo
14-05-2014, 22:33
W D7100 jezeli uzywam 2 kart na 1 zapisuje w RAW a na drugiej jednoczesnie w jpg.To lepiej zeby te karty byly tej samej klasy prędkosci zapisu?Czy to jest obojetne?
Wysłane z mojego ME173X przy użyciu Tapatalka
W D7100 jezeli uzywam 2 kart na 1 zapisuje w RAW a na drugiej jednoczesnie w jpg.To lepiej zeby te karty byly tej samej klasy prędkosci zapisu?Czy to jest obojetne?
Wysłane z mojego ME173X przy użyciu Tapatalka
Lepiej aby były o zbliżonych parametrach. Wolniejsza karta, mimo że na JPEGi może wyraźnie opóźniać.
Ktoś tu na forum nawet podawał czasy zapisu i, o ile dobrze pamiętam, to nawet sama obecność wolniejszej karty już wpływała na szybkość zapisu.
tylko SanDisk
1x 32 gb Extreme PRO 95mb/s
czy, na bazie doświadczeń, faktycznie widać różnicę w opróżnianiu bufora przy kartach 95 a powiedzmy 50mb/s?
Pytanie dotyczy zasadności inwestowania w drogie bądź co bądź extreme pro.
I nie chodzi mi tutaj o zdjęcia seryjne.
Jeśli nie seria, to 45MB/s jest optymalnym wyborem.
sokolnik
15-05-2014, 07:43
Przy karcie Pro 95 szybszy jest podgląd zdjęcia
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka