Zobacz pełną wersję : S18-35 1.8 lub N17-55 2.8 dylematy
artuss811
16-02-2014, 17:25
Mam ochotę na tak zwane szkło z wyższej półki, a jak to zawsze bywa są pewne dylematy, obawy, wątpliwości i mam nadzieje ze forumowi koledzy pomogą w wyborze. Wiec do rzeczy
sigma w miarę przystępna cena wiec mógłbym ja rozszerzyć o N85 1.8
Nikon fajny zakres, gorsze światło i zabójcza cena nowego chyba ze używka i już nie rozszerzę o N85 1.8
Na czym mi zależy duża ostrość obrazka, bezbłędny i celny AF nawet w gorszych warunkach oświetleniowych
A obawy to w jednym i drugim przypadku loteryjność jakości obu szkieł gdzieś na forum czytałem wypowiedz deep który mówił ze miał 7 egzemplarzy nikkora i każdy miał COŚ, wiec wydawać na szkło ponad 5k i szukać tego jedynego to trochę pomyłka, to samo się tyczy sigmy lecz tu trochę mniej boli bo szkło kosztuje niecałe 3k
A tu mały dowód tej loteryjności: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3302751&postcount=68 zakup szkła problem z ostrości i niecałe miesiąc później sprzedaż http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3317616&postcount=1
ja chce tego uniknąć
proszę o jakie rady czym się kierować jak to jest z jakością tych szkieł, nie chce kopić obiektywu i bujać się po serwisach z AF
Zamiast Nikkora 17-55 rozważyć Sigmę 17-50. Porównywalna ostrość do 40-45mm, a powyżej to Sigma lepsza, a nawet można zaryzykować, że miażdży Nikkora. Jedyny minus, to brak uszczelnień i plastikowa konstrukcja. A do tego starczy na więcej niż 85/1.8
Albo Sigma 18-35/1.8 - mniejszy zakres, ale o 1 1/3 EV więcej światła i ostrość porównywalna z najlepszymi stałkami. Tym samym mógłbyś się pozbyć 35/1.8 DX
Kupno N17-55 wg. mnie ma tylko jedno uzasadnienie - zdjęcia w ekstremalnych warunkach atmosferycznych, ale tego nie przeżyje twój aparat.
artuss811
16-02-2014, 17:45
A jak af spisuje się w wymienionych przez ciebie szkłach i pewnie też się to wiąże z wyborem tej jednym bo wybór pierwszej lepszej to jak to ktoś na forum powiedział to strzał w kolano
Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
ja chce tego uniknąć
proszę o jakie rady czym się kierować jak to jest z jakością tych szkieł, nie chce kopić obiektywu i bujać się po serwisach z AF
Jak to czym się kierować? Iść do sklepu z aparatem i komputerem, założyć obiektyw i zrobić testowe zdjęcia. Potem je obejrzeć i wybrać tę sztukę, która daje najlepszy obrazek. Jeśli takiej nie ma, iść do następnego sklepu.
Nikt z nas tego za Ciebie nie zrobi.
artuss811 ja niecały miesiąc temu stałem przed takim samym wyborem za 2700zł do kupienia miałem używanego nikona za 2980zł nowa sigma, po przeczytaniu wszystkich opini i testów na necie po podpięciu pod swoje D300s wybrałem sigmę bo szkiełko moim zdaniem jest minimalnie ostrzejsze od nikona no i do tego jest jaśniejsze, jedyny minus to mniejsza ogniskowa, no i gwarancja na 3lata
artuss811
16-02-2014, 18:41
Jak to czym się kierować? Iść do sklepu z aparatem i komputerem, założyć obiektyw i zrobić testowe zdjęcia. Potem je obejrzeć i wybrać tę sztukę, która daje najlepszy obrazek. Jeśli takiej nie ma, iść do następnego sklepu.
Nikt z nas tego za Ciebie nie zrobi.
Zgadza się a słyszałeś kiedyś o takiej przypadłość że kupujący zapada na ślepote i wzrok odzyskuje w domu jak emocje opadają :-)
A jak af spisuje się w wymienionych przez ciebie szkłach i pewnie też się to wiąże z wyborem tej jednym bo wybór pierwszej lepszej to jak to ktoś na forum powiedział to strzał w kolano
AF w S17-50/2.8 jest całkiem dobry. Może przy kiepskich warunkach (ciemne kluby muzyczne, sala weselna ze zgaszonymi światłami, itp) to N17-55 jest trochę lepszy, ale to warunki, w których bez wspomagania AF z lampy nie można polegać nawet na Nikkorze.
W S18-35/1.8 - już samo 1 1/3 EV więcej światła sprawia, że w ciężkich warunkach będzie lepiej, bo w końcu więcej światła wpada przez obiektyw. Z szybkością trochę gorzej, ale też raczej normalne - im jaśniejsze szkło tym precyzyjniejszy, a więc i wolniejszy jest AF. Jednak są to tak naprawdę różnice kosmetyczne. W normalnym użytkowaniu raczej nie zauważalne.
Wybieranie szkieł - jeśli chodzi o Sigmę 17-50/2.8 to optycznie raczej nie trzeba się martwić. Prawie nie spotyka się narzekań na to. Gorzej jest z celnością AF - FF czy BF to częsta przypadłość tego szkła, ale nie wiem czy trzeba wybierać. Kalibracja w serwisie pod puszkę jest darmowa, a całość (z przesyłkami) trwa góra 3 dni robocze.
S18-35 - nawet mało narzekają na FF/BF, choć z kalibracją jest dokładnie tak samo.
A poza tym masz nowe szkło z 3 letnią gwarancją rozszerzalną do 5 lat w cenie 1/2 (17-50) lub takiej samej (18-35) co używany Nikkor bez gwarancji - kalibracja, to 450zł, a ewentualne naprawy - lepiej nie pytać.
artuss811
16-02-2014, 19:03
Dziękuję za bardzo konkretną wypowiedź
jeśli chodzi o wykonanie to moim zdaniem 18-35 jest wykonania najlepiej jest to kawał porządnego szkła które swoje waży, wszystko jest wykonane perfekcyjnie, nikona którego testowałem u znajomego 2letnie szkło już powoli gumy zaczynały puchnąć i odstawać brzegi dlatego wolałem sigmę nową, jeśli chodzi o AF nie wiem jak się sprawuje nikon na ciemnej sali ale 4dni po zakupie sigmy miałem studniówkę i na sali czasami było baardzo ciemno i z wspomaganiem AF z lampy łapał ostrość szybko i precyzyjnie
Marcosinus
16-02-2014, 20:59
Światło wygrywa, brać sigmę :P To ponad 1EV
karolznin
16-02-2014, 23:51
Sigma 18-35 optycznie jest bdb (mam i jestem bardzo zadowolony), ale jest ona (tak jak nikkor) ciężkim i dość dużym szkłem. Ja mam D300s i bez gripa trochę niewygodnie. Na D5100 może być lekki dyskomfort. Z sigmą 17-55/2.8 bądzie wyraźnie lepiej.
Oczywiście waga i wielkość to nie jedyny parametr, którym powinieneś się kierować, ale warto brać wszystko pod uwagę :)
mój zestaw d300s z gripem + sigma + sb 800 i na ostatnim zleceniu 8h łapki bolały, o 1cm więcej w bicku :D ale jeśli bym miał do wyboru szkło gorsze optycznie a lekkie jak piórko to nawet bym się nie zastanawiał, kto powiedział że fotografia to lekki zawód...
artuss811
17-02-2014, 17:14
Na D5100 może być lekki dyskomfort.
W planie jest d7100
artuss811
20-04-2014, 00:36
Wrócę do tematu, jeżeli sigma daje możliwość bezpłatnej kalibracji to jest sens jechać do sklepu i wybierać sztukę czy poprostu zamówić przez internet chodzi o sigme 17-50
knopers1
20-04-2014, 08:55
Nie ma, szklo lepiej dac do kalibracji na puche niz "dobierac". Wiec zakup niemmacnego szkla i wysylkka do kalibracji na puche.
artuss811
20-04-2014, 10:19
Nie ma, szklo lepiej dac do kalibracji na puche niz "dobierac". Wiec zakup niemmacnego szkla i wysylkka do kalibracji na puche.
Czyli z tym szkłem nie ma takiego problemu że różne sztuki są lepsze lub gorsze optycznie, co oczywiście nic nie ma wspólnego z kalibracją
Archibald6803
20-04-2014, 10:59
S 17-50 OS to bardzo powtarzalne szkło ; kupuj wysyłkowo tam gdzie najtaniej i wysyłaj z puchą do Gdyni.
EDIT: zauważyłem że masz d5100 ;
z d5100 sigma 17-50 OS daje generalnie bardzo dobre pod względem optycznym obrazy ; na 35mm jest wyśmienicie , a na 50 mm wybitnie ; mi zastępuje stałki 35mm i 50mm
Archibald6803
20-04-2014, 11:34
...... ale ....
jeżeli potrzebujesz wybitnego optycznie przedziału 18-24 mm to nie pozostaje Ci nic innego jak tylko zakupić S 18-35/1.8 .... żaden DX-owy Nikkor , Tamron czy Tokina nawet nie zbliża się optycznie do tego szkła w zakresie 18-24mm.
Miałem tą Sigmę przez 10 dni. To jak ona (prawidłowo skalibrowana) rysuje to istna bajka .... Gdybym miał rozbudowywać szklarnie DX to byłaby dla mnie pozycja "must have" - pierwszoplanowy zakup. Powiem więcej - na dzień dzisiejszy nie widzę ostrzej rysującego szkła pod DX . Nawet , MZ , ostre szkła macro (Tamron 90 , Nikkor 105) wymiękają ......
artuss811
20-04-2014, 15:38
...... ale ....
jeżeli potrzebujesz wybitnego optycznie przedziału 18-24 mm to nie pozostaje Ci nic innego jak tylko zakupić S 18-35/1.8 .... żaden DX-owy Nikkor , Tamron czy Tokina nawet nie zbliża się optycznie do tego szkła w zakresie 18-24mm.
Miałem tą Sigmę przez 10 dni. To jak ona (prawidłowo skalibrowana) rysuje to istna bajka .... Gdybym miał rozbudowywać szklarnie DX to byłaby dla mnie pozycja "must have" - pierwszoplanowy zakup. Powiem więcej - na dzień dzisiejszy nie widzę ostrzej rysującego szkła pod DX . Nawet , MZ , ostre szkła macro (Tamron 90 , Nikkor 105) wymiękają ......
Masz rację myślałem o tym szkle dużo, ale cena trochę za dużą i to tylko 35 na długim końcu. Zakupiłem teraz 70-300 VR i gdybym kupił S17-50 to mógłbym sprzedać N18-105 i miałbym fajnie zamknięty zakres przy dwóch obiektywach. A tak musiał bym zostawić 18-105 aby uzupełnić zakres od 35 do 70 i powtórzenie zakresu sigmy z kitem
Miałem całkiem podobne szkła do Twoich (N35, 18-105) i zastąpiłem je Nikkorem 17-55. Dlaczego nie sigma 17-50?
- lepszy AF w nikkorze
- lepsza jakość budowy (w tym uszczelnienia)
- nie lubię stabilizacji więc nie traktowałem jej jako zaletę
- lepsza jakość obrazu na szerokim końcu
- jakość obrazu przy 50-60mm mam topową w Tamronie 60 f2 - nikkora potrzebowałem głównie w szeroko-standardowym zakresie
Dlaczego nie sigma 18-35?
- zdarzyło mi się jak używałem N35, że zabrakło tego 35-55 a nie było czasu na przepinanie szkieł
- w tym zakresie (18-35) światło 1.8 mi nie było potrzebne - i tak zazwyczaj trzeba przymykać, żeby obiąć w GO interesujące rzeczy - 2.8 też jest często za mało. Różnica między 2.8 a 1.8 to trochę ponad 1ev - jak brakuje światła na tyle, że 2.8 w tym zakresie mi nie wystarczy to zazwyczaj jest go na tyle mało, ze i tak trzeba wspomagać się lampą, żeby ładnie oświetlić fotografowany obiekt
Używanego N17-55 w idealnym stanie można dostać w okolicach 2400-2500zł. Tak jak pisałem decyzja była stricte dopasowana do moich szkieł i moich upodobań. Każdy ma inny styl fotografowania i inne upodobania do szkieł :)
artuss811
20-04-2014, 20:08
Miałem całkiem podobne szkła do Twoich (N35, 18-105) i zastąpiłem je Nikkorem 17-55. Dlaczego nie sigma 17-50?
- lepszy AF w nikkorze
- lepsza jakość budowy (w tym uszczelnienia)
- nie lubię stabilizacji więc nie traktowałem jej jako zaletę
- lepsza jakość obrazu na szerokim końcu
- jakość obrazu przy 50-60mm mam topową w Tamronie 60 f2 - nikkora potrzebowałem głównie w szeroko-standardowym zakresie
Dlaczego nie sigma 18-35?
- zdarzyło mi się jak używałem N35, że zabrakło tego 35-55 a nie było czasu na przepinanie szkieł
- w tym zakresie (18-35) światło 1.8 mi nie było potrzebne - i tak zazwyczaj trzeba przymykać, żeby obiąć w GO interesujące rzeczy - 2.8 też jest często za mało. Różnica między 2.8 a 1.8 to trochę ponad 1ev - jak brakuje światła na tyle, że 2.8 w tym zakresie mi nie wystarczy to zazwyczaj jest go na tyle mało, ze i tak trzeba wspomagać się lampą, żeby ładnie oświetlić fotografowany obiekt
Używanego N17-55 w idealnym stanie można dostać w okolicach 2400-2500zł. Tak jak pisałem decyzja była stricte dopasowana do moich szkieł i moich upodobań. Każdy ma inny styl fotografowania i inne upodobania do szkieł :)
Mam podobne myślenie do twojego z małym ale nie potrzebuje pancernej obudowy i szczelność bo moje body i tak tego nie wytrzyma a inwestować 2500 w używane szkło to wolę nową sigme i jeszcze zostanie. I wolę lepszy koniec
No w takim wypadku to zdecydowanie S17-50
artuss811
21-04-2014, 21:22
Czyli ta sigma jest optycznie powtarzalna tylko regulacja af pod pod i jest oki, nie ma czegoś takiego jak "mydlana sztuka"
Czyli ta sigma jest optycznie powtarzalna tylko regulacja af pod pod i jest oki, nie ma czegoś takiego jak "mydlana sztuka"
Raczej się nie spotyka takich opinii, więc wygląda, że powtarzalna.