Zobacz pełną wersję : Zdjęcia - prośba o wszelkie opinie
MorgothV8
16-02-2014, 11:21
Witam, ostatnio kupiłem graty i trafił się weekend - porobiłem jakieś fotki (wklejałem to już gdzieś ale zostało usunięte).
Prośba o opinie wszelakie (zapewne negatywne bo jestem dopiero amatorem)
https://plus.google.com/photos/106096029885802307405/albums/5977023747806423345?banner=pwa
portrety zrobione przy ogniskowej 14 to odwazne przedsiewziecie ;-)
MorgothV8
16-02-2014, 11:29
Oj tam - uczę się .... mam nowe szkło i patrzę co da się nim zrobić.
ale co potrzebujesz wiedzieć bo na temat kadrów to lepiej byśmy Ci nie pisali bo się załamiesz :)
MorgothV8
16-02-2014, 12:08
Właśnie piszcie... serio
Każdy negatyw przyjmuję.... nie byłem nigdy fotografem - a chciałbym się "ogarnąć"
Sam wiem, że jestem słaby - pracuję 6-18... a w wolnym czasie chciałbym się coś nauczyć.
Masakra, masakra, świat krzywy, walący się i przerysowany...
Na początek rekomenduję umiar w korzystaniu z efektów jakie daje szkło UWA, a większą staranność przy trzymaniu pionów. Gdy się tego nauczysz, to możesz próbować świadomie pochylać aparat by osiągać określone efekty.
MorgothV8
16-02-2014, 13:16
OK. Hmmm... czyli mam starać się trzymać Linie poziomo/pionowo?
Wogóle widzę że 14mm to straszna masakra by zrobić dobre zdjęcie.... nie jest łatwo.
Prośba o kolejne rady - wiem że jest bardzo słabo.
MorgothV8
16-02-2014, 14:15
https://plus.google.com/photos/yourphotos?banner=pwa&pid=5765160099872482498&oid=106096029885802307405
Lena&TheShadow
16-02-2014, 14:27
A mnie się podoba. Na początku chciałam zażartować, że takie pstryki to zrobiłabym swoim kompaktem.
Ale zrozumiałam że kompaktem sie nie da. Brak 14mm.
Musisz waść dużo ćwiczyć ale wiesz...najpierw się zastanów po co kupiłeś profi sprzęt i czemu to miało służyć.
dokładnie tak jak pisze Lena&ThShadow bo do "takich" autoportretów bez koszulki i z wywalonym językiem lub klatki schodowej czy nawet supermarketu to i kompakt lub nawet telefon by starczył, przed naciśnięciem spustu zastanów się przez chwilkę czy to jest warte uwiecznienia, a tak poza tym to czyta, czytaj i jeszcze raz czytaj o fotografii a drugie tyle oglądaj zdjęcia innych, nie ma nic złego w naśladowaniu
MorgothV8
16-02-2014, 16:23
Dzięki... krytyczne opinie mile widziane.... mam moralniaka że zapłaciłem dużo za szkło i nie wiem jak wykorzystać. ale serio chciałbym się nauczyć - tyle, że mam czas tylko w weekend albo po 19tej więc słabo.
Piotrek B.
17-02-2014, 13:37
A mi się widzi, że ktoś tu sobie jaja robi.. A jak nie to zainwestuj teraz w kilka książek po prostu ;)
szymon708
17-02-2014, 13:52
portrety zrobione przy ogniskowej 14 to odwazne przedsiewziecie ;-)
Odważne, ale umiejętnie wykorzystany szeroki kąt przy portrecie daje zupełnie nowe możliwości. Ja bardzo lubię portrety z szerokiego. Jeszcze przydałby się 11mm makro ;-)
Jeszcze przydałby się 11mm makro ;-)
A nie będzie za długie ? :>
a w wolnym czasie chciałbym się coś nauczyć.
wyszperaj u dziadka na strychu ksiazke o kompozycji w fotografii. albo w jakims antykwariacie. przeczytaj, starajac sie zrozumiec. zrob zdjecia. wybierz 5 najlepszych. zrob odbitki na papierze. znajdz na kazdym z nich 10 bledow.
czynnosc powtarzaj do momentu gdy swierdzisz ze zdjecia sa dobre. odloz je na tydzien. obejrzyj ponownie. jak nadal stwierdzisz ze sa dobre pokaz je swiatu. pamietaj ze fajnei jest lamac zasady pod warunkiem ze sie wie co sie lamie.
MorgothV8
21-02-2014, 10:39
Jaj sobie nie robię, no nic działam sobie w takim razie w wolnym czasie. Właściwie to tylko weekendy - bo tak to w pracy od 6:30 do 18:00.
No i ja mam na myśli robienie zdjęć amatorskich - nie profesjonalnych, nie jestem żadnym pro, nie zarabiam na tym, jestem typem co miał lustro D3200 skonwertowane na Full SPectrum - spodobała mi się zabawa, miałem większość szkieł na FX a body DX, więc kupiłem D3, w D3 brakowało tylko szerokiego kąta więc dokupiłem sobie 14-24 - a teraz po prostu się tym bawię - umiejętności nie mam - bo nigdy ich nie nabyłem i tyle.
Ale przecież sailor podał Ci receptę, żebyś się "ogarnął", a nie żebyś był pro.
MorgothV8
21-02-2014, 14:44
Staram się stosować :)
Książkę dorwałem - czytam sobie w dojazdach do pracy, bo w domu żona, dziecko ... brak czasu.
Przemek-83
21-02-2014, 16:09
Mam jakieś takie wrażenie ,że zaczynasz nie z tej strony co trzeba.
Znasz pojęcia DX,FX full spectrum i inne takie a nie poznałeś podstaw bez których nigdy nie zrobisz nic sensownego ze sprzętem jaki posiadasz nawet gdy już dojdziesz do D4.
Kadrowanie i ekspozycja to Twoi najwięksi przeciwnicy teraz.
90% zdjęć które pokazałeś chyba większość tu osób by nie pokazała.
Owszem można pstrykać zdjęcia na klatce schodowej czy kałuży jakiejś ale czy jest sens to komuś pokazywać?
Jesteś kolejnym przykładem że wraz z kupnem sprzętu nie kupuje się umiejętności.
Większość zdjęć jakie wykonałeś można zrobić choćby galaxy sII i różnicy nie będzie a tylko szkoda kasy którą zainwestowałeś.
...owszem zgadzam się każdy robi z kasą co uważa i to jego sprawa:)
MorgothV8
21-02-2014, 16:26
Spoko, moim wrogiem brak czasu i faktycznie pokazuje za dużo zdjęć - ale wynika to z tego ż ejak kupiłem to cykam wszystko co się da - brak filtrowania.
Co do kasy .... hmmm nikt mi jej nie dał - zarobiłem sobie i kupiłem - w tym temacie tyle.
Może kiedyś też nauczę się korzystać z tego co mam.
No i to co pisałem, do czasu D3 i 14-24 miałem tak naprawdę średni sprzęt - do pełnej klatki zachęciły mnie szkła które już miałem, a do 14-24 - to że brakowało mi szerokiego końca - po prostu tyle.
A wolałem od razu kupić najlepsz eco jest (więc D3 i 14-24) niż potem płacić drugi raz?
Takie złe podejście?
Z samochodami zrobiłem podobnie - prawie 8 lat temu kupiłem Audi A8... stare ale za to premium klasa - jeżdżę do dziś, chwalę sobie i nie zamierzam zmieniać - zakładałem że w fotografii jest podobnie - lepsze stare klasy premium niż nowe byle co.
Co do umiejętności to wiem ż eich nie mam i chcę się nauczyć - ciekaw jestem tylko czy by było tak samo negatywnie to wszystko skomentowany gdybym nacykał to zwykłym kompaktem....
Pozdrawiam i mimo wszystko jestem dobrej myśli - a zauważcie że zdjęcia to tylko moje pierwsze próby mniej więcej w czasi 3 dni jak ten sprzęt miałem i duuużo zdjęć to po prostu testy co puszka i szkło potrafią ..... :/
Przemek-83
21-02-2014, 16:58
Mogłeś wygrać nawet w totka a to znaczenia nie ma tak samo jak to czy ja mam kase czy jej nie mam.
Można mieć bete a nie umieć latać bokiem:P
Kupiłeś A8 ale sposób jazdy nim nie różni się niczym od tico więc to nic nie zmienia.Tak samo się ma to w fotografii jeśli będziesz umiał robić byle pimpkiem (np.d3200) dobre zdjęcia tak samo będziesz umiał klasą "premium" (np. D3).
Pozdrawiam:)
MorgothV8
21-02-2014, 17:02
Oj nie zrozumieliśmy się, ale spoko, mi chodziło o to że nuaczyć się muszę, ale sprzęt kupiłem taki jaki bym chciał mieć, zamiast zmieniać....
Co do A8 - było podobnie, tyle że nauczyłem się sporo, auto mam 7,5 roku i z perspektywy czasu uważam za właśnie właściwy wybór.
Oj nie zrozumieliśmy się, ale spoko, mi chodziło o to że nuaczyć się muszę, ale sprzęt kupiłem taki jaki bym chciał mieć, zamiast zmieniać....
Co do A8 - było podobnie, tyle że nauczyłem się sporo, auto mam 7,5 roku i z perspektywy czasu uważam za właśnie właściwy wybór.
Twoja kasa i Twój problem co z nią robisz i Twoja przyjemność.
Chodzi o to, że koledzy delikatnie próbują Ci powiedzieć, że robisz złe zdjęcia (w znaczeniu nieciekawe). Bo nie aparat je robi tylko TY! Chodzi też o to, że zwykle łatwiej wykonać fajną fotkę prostym sprzętem. Zacząłeś od najtrudniejszej strony, od doskonałego szkła, ale mocno deformującego. Wielu zawodowców nie zrobi tym szkłem superfotek. Znam takich!
Czytaj, oglądaj, czytaj, oglądaj itd. Sprzęt porządny już masz, teraz pora na umiejętności. Powodzenia.
MorgothV8
22-02-2014, 00:32
Dzięki. Postaram się.
Poprostu lubię stare sprzęty (wspominane Audi A8 to 1994 rok).
Obiecuję nie wrzucać już nic co naprawdę nie uznam za dobre.
Mój bład to wrzucanie wszystkiego - z czego 80% to sprawdzanie co sprzęt potrafi w jedyny wolny dzień i dookoła komina - sobota albo niedziela.
i skoncz juz prosze z tym narzekaniem na brak czasu, naprawde niewielu go ma.
MorgothV8
22-02-2014, 01:44
Oj tutaj problem dotyczy 90+% społeczeństwa .... :)
MorgothV8
22-02-2014, 01:56
A jedno pytanie - tak na debila.
Czy mam rację, że moje zdjęcia
https://picasaweb.google.com/106096029885802307405/Nikkor142428?noredirect=1#5977026815089389154 (prośba o popatrzenie na parametry)
Mają wiarę ostrość ale trzeba by dłuuugo pokombinować z balansem bieli - wiadomo pytanie amatora 10000, nie wnikam w kadr - bo wiem że tutaj jestem ostatnim ***ujem.
??
MargothV8, poprzeglądaj fotografie w internecie. Popatrz jaki typ fotografii Ci się podoba. Obierz jakiś obiekt lub cel do fotografowania. Poczytaj jak dobrze technicznie takie zdjęcia wykonać (np zdjęcia motoryzacyjne). Skup się narazie na tym jednym rodzaju fotografii i go szlifuj. Teraz to są zdjęcia o wszystkim i o niczym. Ciężko Ci będzie naraz ogarnąć portrety, krajobraz, foto motoryzacyjną, makro, i to wzystko jednocześnie, bo zasad panujących w każdej z tych dziedzin jest tyle, że głowa mała.
Ukierunkuj się na coś i nad tym pracuj. Kiedyś poszerzysz zainteresowania i nauczysz się czegoś nowego. I będziesz robił coraz więcej różnych fajnych zdjęć.
MorgothV8
22-02-2014, 16:04
THX, na razie to mogę tylko focić moją najbliższą okolicę w weekendy.
Mam działalność (programista) robię na kontrakt i niby urlop mam ale bezpłatnie - więc nie bardzo jest czas na wypady, poza tym rodzina w trakcie powiększania.... :)
wlodekbar
10-03-2014, 18:54
Witam, ostatnio kupiłem graty i trafił się weekend - porobiłem jakieś fotki (wklejałem to już gdzieś ale zostało usunięte).
Prośba o opinie wszelakie (zapewne negatywne bo jestem dopiero amatorem)
https://plus.google.com/photos/106096029885802307405/albums/5977023747806423345?banner=pwaWszystkie zdjęcia zrobione bardzo krótką ogniskową :)Na pewno masz poczucie humoru :) Opanuj tradycyjne zasady kompozycji obrazu fotograficznego,no i ćwicz,ozywając różnych ogniskowych.
Borat1979
10-03-2014, 19:35
Tak patrzę na te twoje fotograficzne wypociny i zastanawiam się co tobą kierowało przy zakupie tego D3? Że też chce ci się targać takiego kloca mimo, że nie jesteś w stanie wykorzystać nawet 5% jego możliwości.
Czyżby aparaty też ,,robiły'' za przedłużenie przyrodzenia ? :mrgreen:
phantomek
13-03-2014, 01:27
Powiedz mi, nam, uargumentuj, co kierowało Tobą przy wyborze takiego obiektywu, z taką ogniskową jak 14-24?
Argument który podałeś, że "potrzebowałeś szerokiego kąta" jest po prostu bezsensowny,
bo jak sam zauważyłeś, nie masz pojęcia o fotografii, a tym bardziej z użyciem takich ogniskowych...
Jak już chcesz korzystać z pomocy ludzi na forum, to chyba powinieneś najpierw założyć wątek w którym opisałbyś jaką fotografią chcesz się zajmować i jaki do tego sprzęt potrzebujesz,
ludzie by Ci na pewno doradzili,
a na pewno nie był by to nakierowane na obiektyw o takich ogniskowych...
I już nie chodzi nawet o kasę, że jest topowy i drogi,
ale milion razy lepszym wyborem, jeżeli już obracamy się w tej półce, było by 24-70 2.8.
A tak masz obiektyw, którego w swojej początkującej drodze, będziesz używał w 3%,
A jeżeli częściej, to po prostu będzie to kaleczenie tematu.
Co z tego że mu każecie przeczytać tysiąc książek? Pewnych podstawowych zasad sprzętowo - ogniskowych nie przeskoczy,
a sam się zamknął w jednym miejscu.
miałem większość szkieł na FX a body DX, więc kupiłem D3, w D3 brakowało tylko szerokiego kąta więc dokupiłem sobie 14-24
A tu to w ogóle widzę taki brak logiki że ehhhh :)
miałeś szkła na FX a puszkę DX,
było za ciasno,
kupiłeś FX pod te szkła,
czyli już Ci się zrobiło szerzej,
więc było ok,
a Ty jeszcze dowaliłeś taki obiektyw, który Ci jest do niczego nie potrzebny,
nawet nie może służyć do przechowywania na nim filtrów ;)
i teraz masz wielki problem, bo nie wiesz do czego użyć :)
Coś w stylu, jakby fotograf specjalizujący się w packshotach kupił 600 mm
i miał "problem"
jak to wykorzystać :)
MorgothV8
27-03-2014, 20:34
No coż, do mnie krytyka dociera jak najbardziej, ale niektóre wypowiedzi wydają mi się przesadzone - tyle ode mnie.
Jak na razie wbrew temu co niektórzy piszą - bawię się całkiem dobrze aparatami i szkłami, profesjonalnym fotografem nie będę - ale kupiłem to do zabawy i zadanie spełnia doskonale.