PDA

Zobacz pełną wersję : Wyostrzanie z poziomu korpusu, a RAW, a LR.

josephebeloki
16-02-2014, 01:39
Witam.
W poniższym opisie, stwierdzenie "wyostrzanie z korpusu" tyczy się wyostrzania przed zrobieniem zdjęcia, w jednym ze zdefiniowanych parametrów kolorystycznych czyli "Standard", "Neutralny", itd...

Pracuję na RAW. Mam pytanie, jak wyostrzanie z korpusu ma wpływ na obrazek wołany w LR?
Chodzi mi o kwestię taką, czy jeśli w korpusie ustawię wyostrzanie 3 to, czy to będzie to samo jak wyostrzanie w LR czy to będzie coś dodatkowego?

Z tego co zauważyłem w LR, kręcenie w korpusie ma się nijak do parametrów wyostrzania w LR:
Ustawiam w aparacie wyostrzanie 0.
Otwieram LR i mam sharpness 25.
Ustawiam w aparacie wyostrzanie wyostrzanie 3
Otwieram LR i mam sharpness 25.

Więc, tutaj odpowiedziałbym sobie na wyżej zadane pytanie. Natomiast interesuje mnie, czy wyostrzanie z korpusu na RAW działa na zasadzie ingerencji w samego RAW czy może stosowane są tam jakieś mechanizmy które na poziomie optycznym wyostrzają fotkę?

Czy ustawienie wyostrzania w korpusie na 0 ze sporym ostrzeniem w LR da taki sam efekt w programach graficznych jak ustawienie wyostrzenia na przykład na 9 z mniejszym ostrzeniem w LR?
Zastanawiam się czy jest sens ciągnąć ostrzenie w korpusie jeśli w LR robię to samo... no właśnie, tylko pytanie jest teraz takie, czy może warto ostrzyć w korpusie bo LR tyle nie wyciągnie z RAW-a :)

Troszkę masło maślane, ale chyba zrozumiecie o co kaman :)

GonzoG
16-02-2014, 02:06
Pracuję na RAW. Mam pytanie, jak wyostrzanie z korpusu ma wpływ na obrazek wołany w LR?
Chodzi mi o kwestię taką, czy jeśli w korpusie ustawię wyostrzanie 3 to, czy to będzie to samo jak wyostrzanie w LR czy to będzie coś dodatkowego?

W żaden sposób nie wpływa. Bez znaczenia co ustawisz, czy jaki profil wybierzesz i jakie dasz w nim ustawienia. RAW, to zrzut z matrycy i żadne przetwarzanie ustawione w aparacie nie ma niego wpływu.

josephebeloki
16-02-2014, 02:28
Aha.. Dzięki. Czyli temat wyostrzania z korpusu tyczy się pewno tylko .jpg Zastanawia mnie tylko jedno bo jesli BW odzialywuje na suwak w LR to czemu wyostrzenie nie odklada sie na suwakach lr.

GonzoG
16-02-2014, 02:50
Aha.. Dzięki. Czyli temat wyostrzania z korpusu tyczy się pewno tylko .jpg Zastanawia mnie tylko jedno bo jesli BW odzialywuje na suwak w LR to czemu wyostrzenie nie odklada sie na suwakach lr.

Bo jedno i drugie to 2 różne rzeczy.
Poza tym jak ma się to przenosić na wyostrzenie w LR jeśli jedno i drugie 2 zupełnie różne algorytmy wyostrzenia.

No i to, że LR w ogóle nie czyta ustawień PC.

markB
16-02-2014, 02:54
Ustawienia w Picture Control (sharpening, WB etc.) nie mają wpływu na NEF w takim sensie, że można je cofnąć w czasie obróbki w programie graficznym. Jednakże przy zachowaniu tych ustawień zostają one automatycznie załadowane na obrazek w czasie zapisu do tif lub jpg. Problem z Lightroom jest taki, że ustawienia wyostrzania w aparacie są zachowywane w czasie importu do LR i w tym programie nie można ich wycofać (można to oczywiście zrobić w NX2). LR nie wykazuje tego wyostrzenia cyframi, ale ono dodaje się do całkowitego wyostrzania, co w rezultacie skutkuje wzrostem zaszumienia obrazka po zapisie do jpg lub tif. Wynikają z tego dwa wnioski:
- najlepiej obrabiać nefy w natywnym programie Nikonowskim
- lepiej mieć wyostrzanie w aparacie na zero lub minimalną liczbę.

GonzoG
16-02-2014, 03:26
Problem z Lightroom jest taki, że ustawienia wyostrzania w aparacie są zachowywane w czasie importu do LR i w tym programie nie można ich wycofać (można to oczywiście zrobić w NX2). LR nie wykazuje tego wyostrzenia cyframi, ale ono dodaje się do całkowitego wyostrzania, co w rezultacie skutkuje wzrostem zaszumienia obrazka po zapisie do jpg lub tif.

Wszelkie ustawienia Picture Control nie mają żadnego wpływu na zdjęcie obrabiane w LR. Nie ważne co sobie tam ustawisz, to LR czyta tylko i wyłącznie dane samego zdjęcia.

JED
16-02-2014, 04:21
Chyba sie nie zgodze - chyba, bo nie mam LR przed soba, zeby sprawdzic.
W aparacie mam profil "vivid" i po zaladowaniu zdjec do LR, maja one ten wlasnie profil (co widac na monitorze).

GonzoG
16-02-2014, 05:44
Chyba sie nie zgodze - chyba, bo nie mam LR przed soba, zeby sprawdzic.
W aparacie mam profil "vivid" i po zaladowaniu zdjec do LR, maja one ten wlasnie profil (co widac na monitorze).

Po samym imporcie zdjęć do LR wyglądają jak z profilem, ale to dlatego, że w NEFach jest też JPEG z aparatu.
Gdy LR przetworzy zdjęcia sam, albo jak dasz import z generowaniem podglądu, to będzie od razu zdjęcie z profilem z LR - domyślnie Adobe Standard.
Sprawdzałem kilka razy i ustawienia Picture Control nie mają najmniejszego wpływu na LR. Jedynie CNX i VNX czytają ustawienia PC.
LR nawet nie potrafi dokładnie odczytać WB ustawionego w aparacie.