Zobacz pełną wersję : obróbka fot ślubnych
Witam
ma ktoś jakiś w miarę prosty sposób w kilku krokach na taką odbróbkę?
http://www.youtube.com/watch?v=f7Uk79Cijio&list=PLz8U5XEFTI1OeDkVBkUWMtF18DY_Ve9_H&index=23
mektor1k
15-02-2014, 14:28
Hej
Pod filmem masz opis poszczególnych efektów uzyskanych w PS:
1. Digital Facial Work:
a. remove blemish and acne
b. soften wrinkles
c. remove red eyes
d. whiten teeth
2. Colour and tonal adjustment
3. Removal of time/date marks imprinted by photo camera
4. Correction of underexposed (silhouetted, dark) photos
5. Removal of digital noise
Wystarczy teraz połączyć podczas wyszukiwania obie frazy, np.: photoshop + remove blemish and acne. ja otrzymałem ponad 3tyś wyników wyszukiwania, tylko dla tego jednego efektu.
Jeśli nie znasz angielskiego, to jest jeszcze "coś" takiego jak gogle tłumacz :) Wcale nie musisz go znać, tutki i tak pokazują krok po kroku co, gdzie wcisnąć ;)
Pzdr, Tomek
Dzięki za odpowiedz ale przyznasz że to taki bardzo ogólnikowy opis :) Ale tak jak mówisz trzeba przeszukać frazami tak jak podpowiadasz:)
mektor1k
15-02-2014, 15:10
Napisz co dokładnie Cię interesuje, poszukamy razem :) Ja się dopiero uczę, i ciągle czegoś szukam, a potem ćwiczę na własnych zdjęciach :)
Mam nadzieję że dużo praktyki, ciągle doskonalenie i podglądanie innych, doprowadzi mnie w końcu do wymarzonego poziomu :)
kolor twarzy i wymodelowane na nich światło mam wrażenie że od groma na nich dodge & burn jednym słowem świetlista nieprzepalona cera niby kontrastowa ale przyjemna w odbiorze
również chętnie zaczerpnął bym wiedzy jaka uzyskać taki efekt
mektor1k
16-02-2014, 21:45
może ten tutorial trochę pomoże: https://www.youtube.com/watch?v=clZJBBrzdg0
te najbardziej znane tutoriale to wydaje mi się każdy już przejrzał...
porównaj materiał wyjściowy w tym co ja podałem - wyciągali dosyć mocne niedoświetlenia a w tutku który podałeś fota wyjściowa już jest dobra - tu obróbka jest o wiele prostsza.
D..a nie fotograf, zdjęcia niedoświetlone więc potem trzeba się ratować filtrami.
edugrafia
22-02-2014, 17:10
Poszukaj darmowych akcji do Photoshopa. Widziałem takie akcje dokładnie z takim efektem.
Nie pamiętam co wpisywałem...nelly action chyba, ale głowy nie dam.
nic ciekawego nie znalazłem pod nazwą "nelly" nie jestem pewny czy zwykłą akcją taki efekt się uzyska, chyba że nakładaniem kilku i maskowaniu...
edugrafia
22-02-2014, 19:17
sprawdź akcje florabella...niestety płatne.
Tam są takie efekty kolorystyczne.
Posiadam akcje florabella ale to jednak nie to...