PDA

Zobacz pełną wersję : nikon D5100 - jaki obiektyw szerokokontny

czarny_281
13-02-2014, 22:00
Witam szanowne grono forumowiczów.
Jakiś czas temu prosiłem o pomoc w wyborze obiektywu do makro, gdyż dysponowałem drobnym funduszem na jego zakup. Pech chciał że miałem inne wydatki i proponowany przez Was obiektyw musiał odejść na drugi plan. Czytając jednak trochę fora, postanowiłem zakupić półśrodek jakim jest industar 50/2. Trochę walki z trybem manualnym i o dziwo jestem pod jego ogromnym wrażeniem. Mocowany na pierścieniach daje piękne makro. koszt 40pln + 20 oryginalne pierścienie + 20 adapter m42/nikon. Zaspokoił jedną z moich wcześniej wspomnianych potrzeb. Pozostała druga: potrzeba portretów. I tutaj moja kolejna prośba. Skoro udało mi się małym kosztem załatwić makro, proszę o pomoc w wyborze obiektywu który na moim body umożliwi robienie zdjęć z przyjemnym rozmyciem tła, zachowując pierwszy plan ostry. Może jest jakiś obiektyw systemowy który w tym wypadku umożliwi mi chociaż pomiar światła. Ostrością manualną się nie przejmuję, bo okazuje się to niczym trudnym. Jednak z pomiarem światła to dla laika trochę walka z wiatrakami -o ile przy industarze mogę się pobawić, o tyle tutaj raczej nie miałbym na to czasu. W ostateczności jakiś stary sprawdzony obiektyw manualny -tutaj chyba helios dobrze wypada no i na odwrotkę by mi się nadał, jednak to ostateczność. Proszę o pomoc.
Trochę zaśmiecę swój własny wątek -za co z góry przepraszam, ale nurtuje mnie jedna rzecz. Mianowicie, czy mogę zaryzykować zamocowanie mojego industara bezpośrednio na body, bez pierścieni pośrednich? Mierzyłem suwmiarką na wszystkie sposoby i trochę obawiam się że może zetknąć mi styki w body. Do lustra na pewno nie dostanie, bo moja oryginalna 18-105 wystaje znacznie głębiej poza bagnet niż skręcony na max industar, ale boję się o styki żeby nie uwalić body.
Ogólnie to dałem się namówić na d5100 bez poczytania forum, bo teraz jednak wybrałbym d90. No cóż przepadło.

GonzoG
13-02-2014, 22:07
Obiektyw szerokokątny, to taki o krótkich ogniskowych - tym samym nie dadzą ci dobrego rozmycia tła (tzw. bokeh).

A taki który dobrze rozmywa - wszystko jasne - czyli f/1.4, f/1.8, f/2 czy nawet dłuższe f/2.8.
Z z AF:
Nikkor 35/1.8G DX
Nikkor 50/1.8G
Nikkor 50/1.4G
Nikkor 85/1.8G
Sigma 30/1.4
Sigma 50/1.4

bez AF:
Nikkor 50/1.8 D
Nikkor 35/2 D
Nikkor 85/1.8 D

czarny_281
13-02-2014, 22:21
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Jeszcze sporo muszę się uczyć. Ale niewątpliwie znalazłem nową pasję :).