Zobacz pełną wersję : mała sesja plenerowa...
Spotkałam właśnie koleżankę. Razem ze swoją koleżanką były ostatnio w fotolabie, w którym miałam praktyki i widziały foty, które robiłam na warsztatach Magdzie (przeklęty laboludek nie skasował folderu po skanowaniu). Strasznie im się spodobały i... zapytały mnie czy nie zrobiłabym im małej sesji plenerowej. I jak tu odmówić koleżance? Zgodziłam się. Powiedziały, że mogą mi zapłacić. Wszystko ładnie pięknie ale: czy do takiej sesji Nikon F75 z kitowym szkłem 28-100G wystarczy? Czy wbudowana lampa wystarczy - niestety nie mam jeszcze w arsenale SaBiny... Ile mogę wziąć za taką sesję biorąc pod uwagę to, że się uczę a modelki są koleżankami... (nie tak bliskimi dlatego mowa o kasie ;))? No i wreszcie: Jakie macie rady i pomysły? Siostry i Bracia w Nikonie pomóżcie! :)
Robert_P
28-07-2005, 15:04
Jeśli jesteś pewna że foty się spodobają i zrobisz dobre zdjęcia to wykasuj (ile to się nie znam) ale jeśli nie jesteś do końca przekonana że zdjęcia będą dobre to lepiej potaraktuj to jako naukę i zrób za free . Jak coś nie wyjdzie to nikt Ci nie zarzuci że wziełaś pieniądze a jest kicha.
Ale ja w Ciebie wierzę że zrobisz dobre fotki :mrgreen:
I jeszcze jedno z wbudowaną to będzie ciężko proponuję światło zastane wykorzystać.
Hmmm... dobrym rozwiązaniem chyba będzie skasować za materiały? Co do zastanego... owszem ale czasem bez lampy się nie da... i co ja mam zrobić? Aha... no i jakie negatywy byście mi polecili?
spokojnie Fuji Superia 100 i 200 wystarczy
Kurcze, szkoda ze mnie we Wrocku nie ma - to rzut beretem do Ciebie i moglbym Ci tamrona 28-75 uzyczyc na weekend..
Spoko Maćku :) Dzięki za pamięć :) Postaram się coś zrobić tym co mam :) Zresztą nie pali się narazie :) Mad dzięki za radę odnośnie filmów :)
Lepiej zostaw w spokoju superie i wez cos malokontrastowego np Fuji NPC i tak zwracaja Ci za materialy wiec mozesz poszalec. Niezle sprawdza sie tez reala. Zamiast lampy pobaw sie blenda - w plenerze to bardzo dobre rozwiazanie tylko musisz miec kogos do trzymania. Jak nie masz blendy to jakas duza biala powierzchnia (np karton) moze ja z powodzeniem zastapic.
Gamling, NPC 160 jest bardziej kontrastowy...mniej jest NPS 160 :P
Imago, co prawda w ludziach nie gustuję, ale w razie co służę pomocą...możemy powalczyć :wink:
Gdybyś potrzebowała blendę to dysponuję i chętnie wypożyczę.
Masz racje Alfie, zawsze mi sie myla te literki w Fuji.
ALF, Mad Max, Pogadam z dziewczynami i myślę, że się zgodzą na więcej niż jedengo fotopstryka :D Dzięki wielkie wszystkim :D
Nienienie, ja się do pstrykania nie pcham, gdzie mi tam do fachowców. Ale jak będziesz potrzebować jakieś klamoty to chętnie użyczę.
Mad Max, Co ci szkodzi posłużyć za trzymacza rekwizytów ;) :D Poza tym ja fachowcem nie jestem i stąd ten temat :D
No jeśli potrzymać rekwizyt to ja zawsze chętnie ;)
Leon13th
29-07-2005, 16:05
Polecam wziąść od kogoś inny obiektyw,z filmów to byłaby niezła X-Tra 400 Superia Fuji,Kodak Portra 160 VC (do portretów),Ilford FP4+ (też do portretów,wołać go koniecznie w ID-11 lub D-76),Kodak Tmax400 lub Tri-X 400 (wołać tylko w ID-11 lub D76)
,wołać go koniecznie w ID-11 lub D-76, wołać tylko w ID-11 lub D76
" z tą "koniecznością" i "tylko" to bym uważał :wink:
Ja tam lubię moczyć w "Xtolu", a do ładnego ostrego ziarenka nie ma nic lepszego niż wiekowy "Rodinal". D-23 tysz jez niesły, a prosty jak kilo kitu. :mrgreen:
[ Dodano: 29-07-2005, 17:36 ]
Acha jeżeli się zdecydujesz na B&W, ale nie masz zamiaru robić powiększeń, tylko skanować, to użycie filmów srebrowych mija się z celem. Lepiej użyć jakiegoś wynalazku do C-41 np. Ilford XP2.
ja w razie co mam realę i NPH400...zabiorę obie puszki i szkła...bardzo jestem ciekaw ludków z tamrona 90...mam też 2 filtry zmiękczające :P
To nie będzie takie łatwe zadanie :) Wczoraj spotkałam się z Anią i sobie troszkę porozmawiałyśmy. Oczywiście jeśli chodzi o dodatkowych fotopstryków i trzymaczy rekwizytów problemu nie ma :) Ale dziewczyna jest jak sama mówi marudna, wybredna i mało co jej się podoba... narazie wymyśliłyśmy białą sukienkę + jakiś kwiatek + cmentarz... Oraz "poszarpane" spodnie bluzkę z elementami z siateczki i nóż na placu zabaw... Najlepiej by było gdybyśmy wszyscy spotkali się przed sesją i porozmawiali. Wtedy moglibyście poznać Anię lepiej. Co wy na to?
no problem...tylko żeby to nie był środek nocy czyli przed 12 :wink:
Hehe :mrgreen: Nie ma problemu ona też woli późniejsze pory :mrgreen: Wczoraj napisałam do niej o 13 i było dla niej za wcześnie :mrgreen:
Kiedy ta sesja? Sluze rada i pomoca, oraz szklami ktore mam.
Z filmow jak kolor to wez albo Kodaka Porte 160NC albo Fuji NPS 160 z czulszych to Fuji NPH 400 albo taniej Konica Centuria Pro 400 for Portrait.
Ale ja bym poszedl na calosc wkrecil FP4+ a potem wymoczyl to w D-76 1+1 w 20°C.
Uwazaj na kontrasty, o 13 moga byc nie do przezwyciezenia. Jak sie uprze na te pore to biale przescieradlo rozwiescie nad planem zdjeciowym.
a może zrobimy sesję zbiorową...będzie z czego wybierać :P
co do godzin, to proponował bym południe...gdzieś od 17...do 18 próby i rozgrzewka i między 19 a 20 najlepsze światło...
Sesja zbiorowa - czemu nie :D Trzeba będzie się spotkać z Anią i wszystko omówić łącznie z miejscami i terminem :) Jaki termin spotkania proponujecie? Jakoś tak jutro, pojutrze czy raczej po 16 sierpnia (16 - akurat mam zajęty)? Chodzi o to, żeby wszystko (łącznie z sesją) odbyło się przed początkiem roku szkolnego.
to może zapytamy kto jest chętny - niech się dopisze...
termin jest mi dość obojętny do 20 sierpnia, później musze już uważać bo zaczyna się rok szkolny...przynajmniej dla belfrów :cry:
kacperek
13-08-2005, 08:40
Szkoda ze daleko mieszkacie :(