Zobacz pełną wersję : D7000 + T17-50 nie ostrzy podczas LV
Jakub365
13-02-2014, 19:47
Witam, pierwszy raz mam styczność z niesystemowym szkłem i mam pewne wątpliwości do prawidłowej pracy. Po pierwsze włączając LV w d7k, aparat nie łapie ostrości, naciskam spust migawki i jest tylko dźwięk silniczka taki krótki trwa z 0.5s jakby chciał złapać ostrość i nic więcej. Podczas fotografowania przez wizjer łapie ostrość w danym punkcie, ale po tym jest jakby takie do ostrzenie dźwięk typu "try try try tyk tyk":D bo inaczej silnik pracuje jak łapie ostrość wtedy dźwięk jest jak we wcześniejszych szkłach, ale ta końcówka jest niepokojąca:/ nie wiem czy to normalnie czy jednak jest coś nie tak.Dodam, że dość głośny jest ten obiektyw:/ no i co z tym LV?Powinienem coś w body włączyć?
Mój T17-50 też nie ostrzy w LV. Temat jest znany. Potrzebny jest nowszy soft w tamronie, ale jak nie masz na niego gwarancji, to będziesz musiał za usługę zapłacić. Ja nie używam LV i nie zwracam na to uwagi.
Jakub365
13-02-2014, 20:08
to obiektywy też maja softy??:D Co jeszcze nowego wnosi soft do obiektywu,poprawia jakość, szybkość AF oraz celność?:) Orientujesz się jaki jest koszt wgrania tego oprogramowania?
A myślałeś, że nie? Jak obiektyw ma silnik, to ma także oprogramowanie sterujące. O ile pamiętam, to koszt wgrania softu to 200-250zł.
Jakub365
14-02-2014, 00:26
łoooooo matko;/ orientujesz się jakie wersję posiadają już nowszy soft? I co z tym dźwiękiem "tyrkania" czy to normalne? Zauważyłem również, że obiektyw ma problem z łapaniem ostrości na czym kolwiek, głównie celując w ciemniejsze miejsca lub przy gorszym świetle, po prostu tragedia:/ Natomiast nie zauważyłem BF czy FF. Nie wiem czy ta mułowatość to norma w tym obiektywie?
P.S. Temat bardziej zszedł na obiektyw, więc może warto go przenieść do działu "optyka"?
łoooooo matko;/ orientujesz się jakie wersję posiadają już nowszy soft? I co z tym dźwiękiem "tyrkania" czy to normalne? Zauważyłem również, że obiektyw ma problem z łapaniem ostrości na czym kolwiek, głównie celując w ciemniejsze miejsca lub przy gorszym świetle, po prostu tragedia:/ Natomiast nie zauważyłem BF czy FF. Nie wiem czy ta mułowatość to norma w tym obiektywie?
P.S. Temat bardziej zszedł na obiektyw, więc może warto go przenieść do działu "optyka"?
A od kiedy to obiektyw ustawia ostrość ??
To aparat steruje obiektywem. Jedyne co obiektyw robi, to rzuca obraz na czujniki AF - zła jakość optyczna obiektywu, to źle ustawia ostrość.
To co jest w obiektywie, to nic innego jak sterownik silnika i tyle. Chcesz aby ustawiał ostrość w gorszych warunkach lub na powierzchni gdzie nie ma kontrastu, to kup aparat, który to potrafi.
Dźwięk tyrkania w tym Tamronie to normalka - niczym się nie przejmuj - to nie USD, HSM ani SWM - musi tyrkać :)
Jakub365
14-02-2014, 01:13
GonzoG, więc wytłumacz mi dlaczego podpinając 50 1.8D ostrość łapie w ciągu ułamka sekundy na każdej powierzchni, a tamron się meczy i ostrzy, ostrzy i łapie, ale nie łapie;/
GonzoG, więc wytłumacz mi dlaczego podpinając 50 1.8D ostrość łapie w ciągu ułamka sekundy na każdej powierzchni, a tamron się meczy i ostrzy, ostrzy i łapie, ale nie łapie;/
A jak Ci gwarantuję, że nie łapie na każdej powierzchni. A jak będzie za mało kontrastowa, to tak samo będzie jeździł jak Tamron.
A różnica jest w:
1. jasności (no chyba, że nie wierzysz)
2. jakości optycznej
Soft obiektywu odpowiada głównie za celność (FF/BF) i po części za szybkość i nie maksymalną, a w danej chwili.
Za precyzję AF odpowiada już konstrukcja mechanizmu i czujnika położenia.
No i nie porównuj działania szkła na śrubokręt i z silnikiem. 2 różne mechanizmy działania AF w Nikonie.
anthrax00001
14-02-2014, 08:50
Czy w takim razie Tamron 17-50 2.8 (bez VR) nie będzie prawidłowo łapał ostrości podczas kręcenia filmów?2
Jak nie ustawia ostrości na LV, to przy kręceniu filmów też jej nie ustawi. Ostrość będziesz mógł ustawiać tylko manualnie. Na temat softu w tamronie skontaktuj się z serwisem.
Foto - Technika
ul. Ks. Robaka 63c
80-119 Gdańsk
tel. +48 58 320-11-72
[email protected]
Czy w takim razie Tamron 17-50 2.8 (bez VR) nie będzie prawidłowo łapał ostrości podczas kręcenia filmów?2
Zapomnij o używaniu AF w tym obiektywie do kręcenia filmów - powolny (min. 1-2s na złapane ostrości) i głośny. Znacznie lepiej wyjdzie jak będziesz ostrość ustawiać ręcznie.
anthrax00001
17-02-2014, 12:12
Właśnie testowałem świeżo kupiony D7000 z moim T 17-50 2.8 i autofocus podczas filmowania działa poprawnie,
ale faktycznie słychać silnik jakby jakaś sieczkarnia chodziła :)
ja mam taki sam problem z n35 oraz s18-50. :( i nie wiem o co kaman.
ja mam taki sam problem z n35 oraz s18-50. :( i nie wiem o co kaman.
A jaki problem ?? Nie ostrzą, czy wiercą ??
Odnośnie nieostrzenia N35 w trybie LV, to nie chce mi się wierzyć.
nie ostrzą:) w Lv
Sigma nie raczej nie będzie - stary obiektyw, więc duża ich część nie obsługuje ostrzenia w LV.
N35/1.8G DX - jak nie ostrzy to raczej robisz coś nie tak. Nie słyszałem o problemach szkieł Nikona z ostrzeniem w LV, a już na 100% wszystkie AF-S'y są zgodne.
obiektywy maja software, czyli oprogramowanie, ktore mozna wgrac? dobrze zrozumialem? moj nikkor 24-70 ma w sobie software? w ktorym miejscu?
obiektywy maja software, czyli oprogramowanie, ktore mozna wgrac? dobrze zrozumialem? moj nikkor 24-70 ma w sobie software? w ktorym miejscu?
W tym samym, co każde urządzenie elektroniczne - w chipie.
A sobie można wgrać - jak posiadasz dedykowany w tym celu sprzęt i oprogramowanie - tak.
Odnośnie nieostrzenia N35 w trybie LV, to nie chce mi się wierzyć. ale tak jest i trochę nie wiem dlaczego:( natomiast nie korzystam z Lv więc jakby nie specjalnie mnie to boli.:)