PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Teraz to już historia...

Greg77
13-02-2014, 18:48
Wydlubalem jeszcze jedno z ostatniego pobytu na wraku...tak na serio to juz calkowicie ostatnie, bo sztormy go wyplukaly, teraz lezy w zupelnie innym miejscu i ma byc zabrany do muzeum.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://imageshack.com/i/e95yehj)

shaolin
13-02-2014, 18:58
Czy to leci w lewo czy tylko sprawia takie wrazenie? Reszta git, chociaz nie podoba mi sie ta cukierkowa obrobka, ktora ostatnio uprawiasz z bieglym :razz: Ale przyznam, ze czasem Wam sie cos uda :mrgreen:

W sumie szkoda, ze takie miejsca znikaja, dobrze ze przynajmniej Wy macie szanse ustrzelic cos dobrego.

jarekf34
13-02-2014, 20:29
Wrakol jak to u Ciebie... pierwsza liga :) Greg tylko ciekawi mnie różnica kolorów w odsłonach pomiędzy FF a tutejszą. Na FF masz dużo żywsze barwy i porównując z tamtą odsłoną, to ta jest jakaś taka wyprana z kolorów ;)
Ciekawi mnie czy to u mnie tkwi problem, ale jak oglądam innych prace to wszystko jest oki.

!AGresT
13-02-2014, 20:42
Wrakol, jak zwykle, git. Co do zniknięcia miejscówki - są szanse, że sztormy odkryją/przyniosą inne ciekawe obiekty. A Ty masz naprawdę niepowtarzalne zdjęcia :)

Greg77
13-02-2014, 20:53
Greg tylko ciekawi mnie różnica kolorów w odsłonach pomiędzy FF a tutejszą. Na FF masz dużo żywsze barwy i porównując z tą odsłoną, to ta jest jakaś taka wyprana z kolorów ;)
Ciekawi mnie czy to u mnie tkwi problem, ale jak oglądam innych prace to wszystko jest oki.

Zdjecie lezalo na dysku kilka dni, bo mialem problem z kolorami, po zapisie jako "save for web" zdjecie wszedzie na kompie wygladalo ok, po wrzuceniu na imageshacka robilo sie czerwone i mocno przesaturowane, docelowo zapisalem w opcji "save as" bo i tak pracuje od poczatku do konca na sRGB, sprawdzam i sprawdzam, mam otwarte dwa okna obok siebie FF i Nikoniarzy, roznicy nie widze, moze na upartego jakas minimalna, ale jezeli jest mocno widoczna a ja tego nie widze to prosze piszcie a link do FF jest tutaj (http://www.fotoferia.pl/photo/114332#).
Kompletnie nie wiem co namieszalem, nic nie robilem i nigdy nie mialem problemow z kolorami, monitor to EIZO 2243W z profilem EIZO.

EDIT: Dobra teraz widze, problem pojawia sie po wrzuceniu zdjecia na serwer zewnetrzny np:imageshack lub iv.pl...ktos wie co z tym zrobic.
Roznice dopiero zobaczylem w Firefoxie z wlaczonym color managmentem.

Tutaj wersja zapisana jako save for web

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://imageshack.com/i/mu8xtcj)

Na firefoxie pokazuje jak powinno :D

jarekf34
13-02-2014, 20:57
Ciekawi mnie to bardzo, bo być może ja mam coś namieszane... ja u siebie widzę dużą różnicę.

jarekf34
13-02-2014, 21:06
no i teraz widzę tak samo jak na FF... czyli mam rozumieć, że u mnie wszystko oki :)

Greg77
13-02-2014, 21:07
Dobra na chromie wersja save for web jest przesaturowana, wersja pierwotna jest ok a na fotoferii jest ok niemal identycznie z tym co widze w pierwszym poscie na nikoniarzach, sprawa zmienia sie w firefoxie z CM tam znowu drugie zdjecie jest identyczne jak na fotoferii a pierwsze to bladzio...

no i teraz widzę tak samo jak na FF... czyli mam rozumieć, że u mnie wszystko oki :)

jezeli ogladasz przegladarka z CM to ok, jednak skad ten problem, nigdy go nie mialem i zawsze zapisywalem do sRGB a od kilku dni takie cuda...!

Bardzo bym prosil kogos zielonego o podmiane pliku z pierwszego posta...

Duder
13-02-2014, 21:48
Nic nie podmieniać, pierwsze jest duuużo lepsze.

bajcy
13-02-2014, 23:09
Sam jestem ciekaw rozwiązania, bo u mnie jest identyczna sytuacja. Zdjęcia wrzucone mają mniej nasycone kolory, niż oglądane na komputerze- ja korzystam z opery.

moshica
13-02-2014, 23:16
Janusz przecież opisałem Ci jak ustawić pod FF color management, weź to w końcu wypróbuj.

Greg77
14-02-2014, 00:21
Sam jestem ciekaw rozwiązania, bo u mnie jest identyczna sytuacja. Zdjęcia wrzucone mają mniej nasycone kolory, niż oglądane na komputerze- ja korzystam z opery.

To nie jest przegladarka...

Janusz przecież opisałem Ci jak ustawić pod FF color management, weź to w końcu wypróbuj.

No!

Ale wczesniej dzialalo bez problemu i nie rozumiem problemu, ale jutro oprofiluje monitor jeszcze raz i zobacze co bedzie...

shaolin
14-02-2014, 07:59
Faktycznie dwojka lepsza kolorystycznie.

I ja tez korzystam z Opery :razz: FF jest gorszy od IE :razz: Zepsules i tyle.

Szuwar
14-02-2014, 11:44
Pomijając dywagacje bladziocha vs vivid to co m.in. urzeka mnie w tym obrazku to jakość detali, pomimo iż jest to przecież malutka skompresowana namiastka oryginału.

Domyślam się zatem jak wspaniale musi wyglądać w dużym formacie.

I czas - świetnie dobrany, pewnie nie przypadkowo.

Jest ruch i spokój w jednym ujęciu.

PABLOOK
15-02-2014, 19:12
Bardzo fajny kwadrat z bardzo znanym już modelem :).
Szkoda wielka, że tak zakończył swoją "karierę" ;).
Chociaż udało mi się go zobaczyć na własne oczyska.
A na dobre zdjęcie z jego udziałem w roli głównej, zawsze można wybrać się do Twojej galerii ;).

Nikonozaur
15-02-2014, 23:45
Jakby coś to zdecydowanie jedynka, v2 rzeczywiście dostała przesadnego kopa w kolorkach.
Super było to miejsce i tylko się cieszyć, że masz tak pięknie zrobione po nim pamiątki. :)

Greg77
16-02-2014, 00:55
Andrzej, bo jedynka w przegladarkach wyglada normalnie a dwojka jest przesaturowana, firefox pokazuje to jak trza i wlasnie dwojka wyglada prawidlowo w firefoxie z wlaczonym color managment;)

Nikonozaur
16-02-2014, 01:09
Andrzej, bo jedynka w przegladarkach wyglada normalnie a dwojka jest przesaturowana, firefox pokazuje to jak trza i wlasnie dwojka wyglada prawidlowo w firefoxie z wlaczonym color managment;)
Używam GC i szczerze mówiąc najlepiej podoba mi się widok złotych medali Justyny, Zbycha i Kamila. ;)

MarianS
16-02-2014, 14:58
Szkoda modela, no i jednak jedynka.Pozdrawiam

harb
16-02-2014, 15:09

w eizo jest dodatkowy kabelek który słuzy do komunikacji, masz takowy ? i podłączony ? moze tutaj lezy problem ?

Fota jak zwykle super, dwojka zbyt ciepła co widze nawet na lapku :)

Greg77
16-02-2014, 17:01
w eizo jest dodatkowy kabelek który słuzy do komunikacji, masz takowy ? i podłączony ? moze tutaj lezy problem ?

??? Nic nie wiem?

Fota jak zwykle super, dwojka zbyt ciepła co widze nawet na lapku :)

Widzisz, bo ogladasz to na operze, tylko firefox (ktorego nie lubie) ma color managment i pokazuje to tak jak ja chce, gdybys wlaczyl to zdjecie na przegladarce z color managmentem to widzial bys cos zupelnie innego...ale ja do tego dojde, bo wczesniej mialem wszystko ok i nagle sie pobabralo...

Co do kabelka to pierwsze slysze no i gdzie go mam niby wpiac i co on daje?

deemes
17-02-2014, 00:26
świetlny wrakol, kolorki extra, mniam