PDA

Zobacz pełną wersję : UWAGA oszust na Tablica.pl !!!!!

tot1977
13-02-2014, 17:23
Witam.
Kilka tyg. temu sprzedałem za pośrednictwem allegro body Nikon D3s. Z tego co wiem kupił go nawet uzytkownik naszego forum.
Od kilku dni pojawiają się w serwisie tablica.pl ogłoszenia sprzedaży tegoz body ( zdjęcia które ja wykonałem) !!!!!!!
Proszę o zwrócenie uwagi potencjalnych kupców i ostrożność.
Z tego co wiem już kilka osób wyrolował na wpłacone zaliczki. Sprawę zgłosiłem do serwisu tablica.pl.

link do ogłoszenia : http://tablica.pl/oferta/nikon-d3s-od-lombard-CID99-ID4XKaB.html#2eb571eb51

Pozdrawiam
Tomek

ekonet
13-02-2014, 17:31
Najbardziej podoba mi się "kąpletny". :mrgreen:

qooba
13-02-2014, 17:31
"kąpletny"... o matko

jacek dr
13-02-2014, 17:37
Być może,ten co od ciepie kupił ,sprzedał już komuś innemu,wszak to kilka tygodni.

tot1977
13-02-2014, 17:39
Być może,ten co od ciepie kupił ,sprzedał już komuś innemu,wszak to kilka tygodni.

Nie, osoba ta naciąga ludzi na wpłacenie zaliczki na rezerwacje sprzętu. Dostałem już emaile od ludzi w tej sprawie.
Jest to już przynajmniej drugie ogłoszenie z nowych kont na tablica.pl sprzedaży tego aparatu.

shaolin
13-02-2014, 18:15

Krzychu ratuj.

Jezeli ktos szuka takiego sprzetu to raczej bedzie na tyle ogarniety, ze sie nie nabierze, ale dzieki za info. Za 2700 to biore 5 sztuk ;)

tot1977
13-02-2014, 18:23
Jezeli ktos szuka takiego sprzetu to raczej bedzie na tyle ogarniety, ze sie nie nabierze, ale dzieki za info. Za 2700 to biore 5 sztuk ;)

Widać że teraz koleś idzie już po bandzie, wcześniejsze ogłoszenie było w bardziej rynkowej cenie. Teraz to już z daleka to śmierdzi, co nie zmienia faktu że oszukuje ludzi wykorzystując czyjeś zdjęcia.

Seś@
13-02-2014, 19:31
Na Tablica.pl są nawet aparaty z przyszłości ;-)
http://tablica.pl/oferta/nowy-nikon-d90-body-CID99-ID4Ljuj.html#44b8ebaf1b

tot1977
13-02-2014, 19:42
Na Tablica.pl są nawet aparaty z przyszłości ;-)
http://tablica.pl/oferta/nowy-nikon-d90-body-CID99-ID4Ljuj.html#44b8ebaf1b

Nie no tutaj to literówka gościa, ten przynajmniej kontakt tel. zostawił ;)

MrD
14-02-2014, 00:53
Ogłoszenie z pierwszego postu zniknęło z tablicy ale po "kąpletnym" i cenie strzelam że to ten sam aparat.
http://tablica.pl/oferta/nikon-d3s-CID99-ID4YzkF.html

tot1977
14-02-2014, 09:34
Ogłoszenie z pierwszego postu zniknęło z tablicy ale po "kąpletnym" i cenie strzelam że to ten sam aparat.
http://tablica.pl/oferta/nikon-d3s-CID99-ID4YzkF.html

Tak dokładnie !!!!!!!. Tablica.pl dalej milczy, wysłałem już dwa emaile i nic a jakiś sk....n naciąga dalej ludzi.

Fatamorgana
14-02-2014, 15:19
Po cholerę się użerać z Tablicą, skoro tam widocznie siedzą tacy minimaliści, że czekają albo na to aż policja sama przyjdzie albo że nikt się nie nabierze.
W tym kraju mało komu ZALEŻY na tępieniu draństwa i złodziejstwa.

Rozumiem, że podejrzenie próby popełnienia przestępstwa lub zawiadomienie o możliwości jego popełnienia zostało zgłoszone???
Posługiwanie się cudzymi zdjęciami do takich łajdactw to osobna rzecz zresztą.

tot1977
14-02-2014, 17:12
Fatamorgana na dzień dzisiejszy mam informację od jednej osoby że zgłosi sprawę na policję. Z tego co wiem były przynajmniej trzy ogłoszenia i na pewno poszkodowanych jest więcej.
Koleś jest na tyle głupi i bezczelny że nawet napisał email do naszego kolegi z forum z groźbami i wyzwiskami od konfidentów. Brak słów ;(
Tablica.pl tez odpisała... że zablokowali konto ;), szkoda że za każdym razem zakładał nowe ;)

sea21
14-02-2014, 23:44
Niekoniecznie była to ta osoba której sprzedałeś aparat. Wystarczy że "pożyczył" Twoje zdjęcia. Kiedyś na forum grasował podobny typ. Zasysał zdjęcia i wystawiał na allegro. Sprzedawałem wtedy D700. Pisał do mnie z prośbą o kilka dodatkowych zdjęć.

matuszl
15-02-2014, 01:55
Nie mogę czytać o tych oszustach bo dostaje białej gorączki. Przed świętami WYGRAŁEM AUKCJĘ na ebay'u d700 + n24-70 za 8100zł u francuza. Zaślepiony euforią z powodu nowego sprzętu (wcześniej przegrałem chyba z 20 innych aukcji) nie zapłaciłem przez paypala tylko zwykłym przelewem. Po 2tygodniach dostałem maila z ebay.com że prawdopodobnie konto francuza zostało skradzione i żeby nie wpłacać kasy. Za późno. Ebayowi "bardzo przykro", bank próbował odzyskać kasę po złożonej reklamacji ale koleś odmówił!! (nawet nie wiem czy to ten francuz czy ktoś inny) a policja wczoraj znalazła dokumenty z mojego zeznania bo od końcówki stycznia "gdzieś się zapodziały". Panowie nie życzę nikomu oszustwa w sieci w tym kraju. Tutaj nikt nie ma zielonego pojęcia jak z tym walczyć. Policjantka przyjmująca zgłoszenie pyta się mnie co to jest ten ebay...i po co jej "jakieś numerki nadrukowałem" (ip z korespondencji mailowej). Jak jest dobrze to jest dobrze, ale jak się coś spier...to wszyscy umywają ręce. Piszę to ku przestrodze odnośnie tablic i innych gówie...n. Pewnie wielu z was powie, że jestem idiotą, że nie płaciłem przez pp (z perspektywy czasu to wiem) ale żądza nowego sprzętu odebrała mi rozum na te parę godzin, za które zapłaciłem swoim pierwszym ff.

tot1977
15-02-2014, 08:21
Niekoniecznie była to ta osoba której sprzedałeś aparat. Wystarczy że "pożyczył" Twoje zdjęcia

sea21 Nie to nie była ta osoba która kupiła ode mnie aparat !!!!! Ktoś "pożyczył" sobie zdjęcia z aukcji i siał ogłoszeniami.

picia78
15-02-2014, 22:38
Nie mogę czytać o tych oszustach bo dostaje białej gorączki. Przed świętami WYGRAŁEM AUKCJĘ na ebay'u d700 + n24-70 za 8100zł u francuza. Zaślepiony euforią z powodu nowego sprzętu (wcześniej przegrałem chyba z 20 innych aukcji) nie zapłaciłem przez paypala tylko zwykłym przelewem. Po 2tygodniach dostałem maila z ebay.com że prawdopodobnie konto francuza zostało skradzione i żeby nie wpłacać kasy. Za późno. Ebayowi "bardzo przykro", bank próbował odzyskać kasę po złożonej reklamacji ale koleś odmówił!! (nawet nie wiem czy to ten francuz czy ktoś inny) a policja wczoraj znalazła dokumenty z mojego zeznania bo od końcówki stycznia "gdzieś się zapodziały". Panowie nie życzę nikomu oszustwa w sieci w tym kraju. Tutaj nikt nie ma zielonego pojęcia jak z tym walczyć. Policjantka przyjmująca zgłoszenie pyta się mnie co to jest ten ebay...i po co jej "jakieś numerki nadrukowałem" (ip z korespondencji mailowej). Jak jest dobrze to jest dobrze, ale jak się coś spier...to wszyscy umywają ręce. Piszę to ku przestrodze odnośnie tablic i innych gówie...n. Pewnie wielu z was powie, że jestem idiotą, że nie płaciłem przez pp (z perspektywy czasu to wiem) ale żądza nowego sprzętu odebrała mi rozum na te parę godzin, za które zapłaciłem swoim pierwszym ff.

Mi się nie wydaje, że ktoś umywa ręce to po pierwsze, a po drugie to nie obwiniaj innych za swoją naiwność.
Wiadomo, że zakupy w sieci zawsze były, są i będą obarczone ryzykiem i nie wyłączają z zasad zdrowego rozsądku.
Po prostu nie napalajmy się na zakupy okazyjne, jak szczerbaty na suchary :)

ps. Bo tak jak Ty łatwo dałeś się w uja zrobić, to nie wymagaj od organów ścigania cudów !

matuszl
15-02-2014, 23:48
wydaje mi się, że organy ścigania istnieją właśnie dla takich sytuacji jak moja i dla takich naiwniaków co się dali w ..uja zrobić. Bo jeśli każdy był by taki super fajny i nie popełniał błędów to by dostawali wypłatę za darmo. Poza tym mój zakup nie był specjalnie okazyjny bo to była aukcja (o zgrozo wygrałem sobie takie ..ówno!) o wartości mniej więcej rynkowej. Oczywiście to mnie nie usprawiedliwia. Nie piszę tego żeby się pożalić tylko żeby ostrzec innych zbyt napalonych jak ja..

rwpb
23-02-2014, 22:44
Na allegro, ebayu czy aliexpress jest system komentarzy i warto kupować od sprawdzonych sprzedawców. Sprzedawca z kilkoma tysiącami pozytywów nie zaryzykuje oszustwa. Warto jednak sprawdzić sprzedawców z małą ilością plusów od kogo je otrzymali. Zdarza się, że sprzedawca ma kilkaset plusów od osób z jednym komentarzem, czyli mógł sprzedać sam sobie i wystawić sam sobie komentarz. Od grudnia obserwowałem na aliexpress ofertę używanego nikkora 70-200 vr1 za $490, czyli około 1500zł łącznie z wysyłką EMS. Sprzedawca miał ponad 300 pozytywnych opinii z różnych krajów, ale nie pasowało mi to, że kupujący mieli przeważnie 1-2 opinie. Na początku lutego miałem kupić ten obiektyw i... sprzedawca ma zawieszone konto. Obiektywów było sprzedanych 6 sztuk.
Oczywiście komentarze nie stanowią 100% gwarancji, ale są jakimś obrazem sprzedawcy.

Andi74
24-02-2014, 09:28
jesli chodzi o ebay to moge dac pare wskazowek

1.zagranica typu ebay .com tylko platnosc paypalem do tego podpieta karta kredytowa (pelne ubezpieczenie)
2. nie kupuje sie od "zoltych" malo opini
3.sprawdza sie kiedy ost sprzedajacy cos kupowal lub sprzedawal na ebay po opiniach widac
cos nie tak jak np nie uzywal konta od 1-2 lat to tu juz zapala sie czerwona lampka
4. sprawdzamy w opiniach sprzedawcy jego wczesniejszych kupujacych ile maja opini
5. po zakupie sprawdzamy goscia w sieci jego adres tel w sieci jest wszystko lacznie ze zdjeciem domu czlowieka

jesli chodzi o zakup na ebay de

1. nie kupujemy od sprzedajacych ktorych Nick na ebay jest jakby arabski lub turecki

tu czesto moze byc cos nie tak

matuszl
24-02-2014, 10:04
Całkowicie się Andi z Tobą zgodzę. Dodam tylko, że podstawą sukcesu jest spełnienie WSZYSTKICH z powyższych punktów. Ja nie zwróciłem uwagi na regularną aktywność sprzedającego. Co z tego, że widziałem na fb jak wygląda jego doma, co z tego że znalazłem na zdjęciach (na drugim planie) przedmioty, które wcześniej kupił na innych aukcjach. Ostatnią transakcję dokonał w 2010 roku i twierdzi, że od tamtej pory nie używał konta. Za to ktoś sobie poużywał...

Andi74
24-02-2014, 10:52
jak na drugim planie sa przedmioty kupione i to na ebay to chyba gosc robi walek

moza to teraz tak sprawdzic :

1. jak dokonales zakupu na maila przyszlo potwierdzenie i jaki jest tam adres i dane goscia

jak mozesz daj mi na PW dane numer aukcji i dane goscia to zobacze co mi sie uda ustalic w tym temacie

djabollo
02-03-2014, 13:50
o zesz... wspolczuje tej akcji z ebay

myrele
03-03-2014, 19:36
.........jesli chodzi o zakup na ebay de

1. nie kupujemy od sprzedajacych ktorych Nick na ebay jest jakby arabski lub turecki

tu czesto moze byc cos nie tak

potwierdzam szczegolnie nick "jakby arabski"