PDA

Zobacz pełną wersję : YN 560 II czy III?

Jakub365
12-02-2014, 21:50
Witam. Przymierzam się do kupna ww lampy, ale nie wiem na którą wersję się zdecydować, czym naprawdę różnią się te wersje prócz tego, że III ma wbudowany odbiornik? Są jeszcze jakieś różnice? Co sprawuje się lepiej wbudowany czy zewnętrzny? Wchodząc na allegro dużo sprzedaje się wersji II, więc to mnie zmyliło dlatego założyłem ten temat:) Cenowo wychodzi podobnie III+ wyzwalacz ok.390zł, a II +wyzwalacz/odbiornik ok.380zł

Mavcio
13-02-2014, 00:32
Nie wiem jak II bo nie miałem, natomiast używam dwóch III, polecam, odbiorniki działają bardzo dobrze, lampa szybko się ładuje, nie sprawia problemów :)

GonzoG
13-02-2014, 03:49
Użytkowa różnica jest tylko w dodanym odbiorniku RF-602/603.
Możliwe, że jest jakaś różnica w konstrukcji, ale tego bez rozbierania się nie dowiesz.

Robiłem z YN-560 II i III - sprawdzałem też ich zachowanie i moc - wszystko jednakowo.
Tak więc, jak chcesz się bawić w wyzwalanie zdalne radiem - lepsza jest III-ka. Jak nie i bardzo zależy na tych 50-60zł różnicy, to II też będzie dobra, choć ja wolałbym dołożyć do III-ki, bo wychodzi zazwyczaj taniej niż II-ka + RF-603.

Trudnoonazwe
13-02-2014, 12:06
Dodatkowym plusem wbudowanych odbiorników w III jest brak dodatkowego zasilania AAA (wszystko z AA lampy) - nie ma konieczności dodatkowego sprawdzania stanu naładowania baterii w nadajnikach, a przyznam że energię zjadają szybciej niż się spodziewałem (ładuję co 3 - 4 dni zdjęciowe). Jestem też bardzo zadowolony z zasięgu (w hali do 100m bez problemu a dało się odpalić z ok 200 i to nadajnik - aparat - lampa), z odbiornikami RF603 miałem z tym problemy - zwłaszcza kiedy podpinałem do lamp przez kabalek PC.

Jakub365
13-02-2014, 17:46
Czyli III lepiej;-) mi tak naprawde nie chodzi o te 40zl, bo to praktycznie zadna roznica;-) tylko widzialem na allefro, ze wiecej schodzi II i to mnie zaciekawilo, oraz czytalem, ze wersja starsza ma lepsze menu np. zmiana mocy jest gora dol, a w nowszej wersji trzeba latac na okolon;) no i myslalem, ze kupie sobie od kogos za 200zl z gwarancja dwuletnia, pobwie sie troche bez wyzwalaczy, jedynie przedblyskamk, a za miesiac lub dwa dokupilbym odbiorniki;-)

Chawison
13-02-2014, 19:10
witaj
Na to czy lepiej sam musisz sobie odpowiedzieć
Nie każdy chce wyzwalać lampy radiowo, niektórzy chcą korzystać z TTL-a przy wyzwalaniu i kupują wersję II + yn-622 ...
Rożne są konfigurację ...

r_m
13-02-2014, 19:34
niektórzy chcą korzystać z TTL-a przy wyzwalaniu i kupują wersję II + yn-622 ...

Albo nie zrozumiałem skrótu myślowego, albo to wyżej znaczy, że YN-560II pracuje w TTL-u ? ;)

MrD
14-02-2014, 01:07
Bierz III, zaoszczędzisz czas który zmarnowałbyś na dopinanie za każdym razem odbiorników do II. Co do zmiany mocy to lewo-prawo zmieniasz moc o 1EV a góra-dół (w zależności od ustawienia) 0.3 lub 0.5 EV.

Jakub365
14-02-2014, 13:23
Tak sobie jeszcze pomyslalem, moze lepiej dolozyc troche grosza i kupic cos lepszego? Co bede mogl rowniez uzyc lampy w plenerze z parasolka czy softboxem, ale i np. na imprezach, gdzie lepiej uzywac lampy automatycznej niz manualnej;-) co rowniez jest tak dobre, mocne jak YN w troche wiekszych pieniadzach?

tongpo
14-02-2014, 14:35
Tak sobie jeszcze pomyslalem, moze lepiej dolozyc troche grosza i kupic cos lepszego? Co bede mogl rowniez uzyc lampy w plenerze z parasolka czy softboxem, ale i np. na imprezach, gdzie lepiej uzywac lampy automatycznej niz manualnej;-) co rowniez jest tak dobre, mocne jak YN w troche wiekszych pieniadzach?

Yn-565 i Yn-568
Pozdro

GonzoG
14-02-2014, 15:53

Zapomnij aby używać pojedynczo lamp reporterskich w softach czy parasolkach w plenerze w dzień. Są stanowczo za słabe. Może jak użyjesz 2, 3 czy 4 lamp razem, to da to rady, ale jedna - nie.
Jak będziesz miał słoneczny dzień, to jedna goła YN-560 może być mało, nie mówiąc już o tym, że nie użyjesz krótszych czasów niż 1/200-1/320s.

Na imprezy - fakt lepsza jest lampa z TTL, a w plener przydatne jest autoFP/HSS - czyli lista lamp jest krótka:
YN-500EX, YN-568EX, SB-800, SB-700 (choć jest słaba), SB-900/910, Metz 52 AF-1, Metz 58 AF-2, Nissin Di866 mk II

Marcosinus
16-02-2014, 20:51
II i III nie różnią się niczym poza zdalnym wyzwalaniem, więc jeśli tego nie będziesz robił, to nie ma sensu dopłacać...

black70
20-02-2014, 09:46
Warto zaznaczyć, że 560 III posiada dodatkowo menu w którym można wybrać 3 tryby uśpienia i wyłączania lampy, 3 tryby wyłączenia podświetlenia ekranu (po 7,15 lub 30 sek.) oraz 3 wybory skoków korekty błysku o 0,3 EV, o 0,5 EV lub o 0,3 i 0,2 EV.