Zobacz pełną wersję : RAW Pytanie
tomek123
12-02-2014, 11:55
Witam
Mam pytanie: Zacząłem zabawę z rawami, mam program ViewNX2. Poddałem obróbce plik, między innymi kadrowaniu i skonwertowałem do Jpg. Ku mojemu zdziwieniu "macierzysty" raw również został skadrowany. Jak wyeksportować do Jpg żeby "oryginał" pozostał w pierwotnej postaci?
Oryginał jest w pierwotnej postaci. Program pokazuje Ci tylko zmiany, których dokonałeś. Odpal tego rawa, daj reset zmian i powrócisz do surowizny.
ViewNX uaktualnia w NEF zaszytego JPG, który służy do szybkiego podglądu. Po resecie zostanie wygenerowany taki jak pierwotnie, chociaż plik nie będzie identyczny. Aparat i komputer inaczej go kompresują. Ale dane RAW pozostają zawsze nietknięte.
tomek123
13-02-2014, 10:20
Oryginał jest w pierwotnej postaci. Program pokazuje Ci tylko zmiany, których dokonałeś. Odpal tego rawa, daj reset zmian i powrócisz do surowizny.
Witam
Po odpaleniu rawa reset jest nieaktywny. Plik Jpg po skadrowaniu ma 2750x1373, surowy raw 6016x4000. Po przekonwertowaniu i odpaleniu w podglądzie wygląda identycznie (chodzi o kadr) jak docelowy Jpg, a w informacji ma 6016x4000pikseli. Nie wiem co robię źle. Próbowałem również "zapisz jako" (save as)rezultat taki sam.
Ciekawostka: ten sam plik otworzony za pomocą UFRaw widać w pierwotnej postaci. Nic nie rozumiem...Coś z ustawieniami NX?
Tak ma być. UFRaw nie czyta zmian zrobionych w NX. Dane RAW nie zostały przecież zmienione.
tomek123
13-02-2014, 11:55
Tak ma być. UFRaw nie czyta zmian zrobionych w NX. Dane RAW nie zostały przecież zmienione.
Rozumiem że dane całego rawa są zachowane, tylko że w dalszym ciągu nie mogę odpalić pierwotnej "surówki" w NX.
Widać tylko crop który skadrowałem. Tu mam problem.
nikoniarz
13-02-2014, 12:12
Reset pod wyborem proporcji cropa. Jak sie nie da to ja nie wiem co zrobies :)
Rozumiem że dane całego rawa są zachowane, tylko że w dalszym ciągu nie mogę odpalić pierwotnej "surówki" w NX.
Widać tylko crop który skadrowałem. Tu mam problem.
W NX w prawym górnym rogu pod napisem Filter masz taki przycisk( prostokąt z zakręconą strzałką) resetuje on zmodyfikowany plik.
Reset pod wyborem proporcji cropa. Jak sie nie da to ja nie wiem co zrobies :)
To właśnie miałem na myśli w drugim poście :)
Robisz reset i i masz oryginała.
Prawie oryginał. U mnie po takiej operacji plik z 25MB zrobił się 37MB. Chociaż podgląd ma identyczny.
Prawie oryginał. U mnie po takiej operacji plik z 25MB zrobił się 37MB. Chociaż podgląd ma identyczny.
Faktycznie, u mnie z 11MB wyszło 18MB.
nikoniarz
13-02-2014, 12:54
Chyba to ze wzgledu na nadpisane informacje dotyczace obrobki.
Podobno rozmiar nie ma znaczenia ;)
Borat1979
13-02-2014, 17:08
To jest właśnie jedna z rzeczy, która mnie wkurzała przy użytkowaniu softu nikona. Obrobisz 100 zdjęć i NEFy zajmują dużo więcej miejsca na dysku niz po zgraniu z aparatu. Wole rozwiązanie Adobe, które jest znacznie lepsze bo wszystkie ustawiania zapisuje w oddzielnym pliku zajmującym kilka kilobajtów nie zmieniając rozmiarów plików NEF.
tomek123
14-02-2014, 10:31
Dzięki śliczne. Moje gapowe. Reset na samym dole jest nieaktywny, ale pod cropem i filtrem działa. Trochę wstyd...jeszcze raz wielkie dzieki.