Zobacz pełną wersję : Tryb M
Krzychumag
12-02-2014, 09:24
Mam takie pytanie co do trybu M. Czy w tym trybie autofokus powinien być włączony czy wyłączony.
Zależy tylko i wyłącznie od Ciebie.
Mam takie pytanie co do trybu M. Czy w tym trybie autofokus powinien być włączony czy wyłączony.
Powinien być włączony jak chcesz, aby działał. Jednak powinieneś go wyłączyć, jeśli będziesz zamierzać ostrzyć ręcznie.
Krzychumag
12-02-2014, 11:14
Dziękuje za odpowiedzi. Proszę napisać czy lepsze wychodzą zdjęcia w trybie wyłączonego autofokusa czy włączonego autofokusa w trybie M.
Pod jakim względem lepsze? To nie zależy od trybu, tylko od umiejętności fotografa.
Dziękuje za odpowiedzi. Proszę napisać czy lepsze wychodzą zdjęcia w trybie wyłączonego autofokusa czy włączonego autofokusa w trybie M.
Przy takim pytaniu powinien być stanowczo włączony.
AutoFocus ma się nijak do trybu M. To kwestia wygody fotografa czy woli mieć AF czy też woli ostrzyć ręcznie. Ale mając na uwadze zadane pytanie to zdecydowanie włacz AF i nie uzywaj trybu M :)
Piotrek B.
12-02-2014, 11:48
No jak ustawisz ostrzenie w tryb M to powinien być autofocus wyłączony ;)
anthrax00001
14-02-2014, 10:19
Ale na przykład jeśli używasz obiektyw M42 z przelotką to musisz wybrać tryb M bo inaczej aparat nie zrobi zdjęcia
gdyż przesłony z wiadomych powodów nie ustawi a jeśli jej nie zna to i migawki nie będzie umiał.
Jak ma d7k i wyzej albo fx to aparat będzie działał też w innych trybach.
Krzychumag
18-02-2014, 19:40
AutoFocus ma się nijak do trybu M. To kwestia wygody fotografa czy woli mieć AF czy też woli ostrzyć ręcznie. Ale mając na uwadze zadane pytanie to zdecydowanie włacz AF i nie uzywaj trybu M :)
Tylko wyłącznie stosować tryb M.
barracuda
19-02-2014, 09:34
Tylko wyłącznie stosować tryb M.
A skąd ta pewność? :)
przem426
19-02-2014, 10:31
A skąd ta pewność? :)
bo ręczne ostrzenie daje +20 do zajefajności (+30 jeśli masz puszkę entrylevel z maciupkim wizjerem)
barracuda
19-02-2014, 12:54
bo ręczne ostrzenie daje +20 do zajefajności (+30 jeśli masz puszkę entrylevel z maciupkim wizjerem)
Myślę, że koledze chodziło o tryb M programowy w tym przypadku, a nie o ustawianie manualne ostrości.
A moje pytanie stad się wzięło, że nie bardzo rozumiem podejście, bo z pytania wynika, że kolega jest osobą zieloną w kwestii obsługi, więc jeśli nie wiem jakiego trybu ustawiania ostrości używać, to nie sądzę, żeby był na tyle biegły, żeby się upierać przy programie manualnym.