PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wygładzić niebo

andre06210
12-02-2014, 00:05
Witam
mam pytanie odnośnie tego zdjęcia.

http://i.imgur.com/FQ9s73Z.jpg

Niebo na tym zdjęciu było dosyć mocno doświetlone (jeśli nie prześwietlone), po zmniejszeniu prześwietleń pojawiły się widoczne linie (okręgi) przejścia z ciemniejszej barwy na jaśniejszą. Jest to o tyle denerwujące gdyż chciałem złożyć time lapse, a bardzo wyraźnie widać jak te okręgi "poruszają" się do środka wraz z tym gdy niebo robi się ciemniejsze. Jak to skorygować? Pracuję w Lightroomie.

TOP67
12-02-2014, 00:14
To efekt za małej błębi bitowej. Otwierasz NEF w 16 bitach? Spróbuj też zmienić przestrzeń barwną i profil na czas obróbki.

andre06210
12-02-2014, 00:21
To z JPGa robione, podejrzewam że laptop by mi się zapalił jakby miał mielić kilkaset RAWów. Ta razie testowe bo próbuję sobie, ale dwa razy powtórzył mi się taki efekt i dosyć bezradnie na to patrzyłem bo nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje.

Borat1979
12-02-2014, 00:49
Jak chcesz mocno wyciągać cienie czy redukować prześwietlenia rób zdjęcia w RAWach.

GonzoG
12-02-2014, 00:52
Jeśli to z JPEG i po przyciemnieniu, to możesz spróbować ustawić na niebo filtr z rozmyciem - czy to gradient, czy namalować maskę pędzlem i ustawić tam mniejsze clarity czy ostrość.

andre06210
12-02-2014, 01:26
Borat1979 To wiem, tylko też nie spodziewałem się że takie rzeczy mi wyskoczą. Tak jak też pisałem kilkaset RAWów do ogarnięcia jest, a mój sprzęt nie jest już pierwszej świeżości :)

GonzoG pomogło ale tylko w małym stopniu. To musi siedzieć głębiej i tak jak pisał TOP67 to efekt małej głębi bitowej. Widzę dwa wyjścia póki co, albo RAWy, albo poprawnie wykonane jpgi. Spróbuję jeszcze niedoświetlone, może łatwiej będzie wyciągnąć z cienia niż redukować prześwietlenia z niespodziankami takimi jak na zdjęciu.

Podejrzewam że może też to mieć związek z obiektywem. Niestety Kit 18-105 który dosyć mocno winietuje na większych ogniskowych. A te okręgi przypominają kształtem właśnie winietę. To tylko moje subiektywne odczucia.

sufenta
12-02-2014, 07:59
kolega top 67 ma racje- program graficzny ma za malo informacji- zrob zdjecie w raw, ale i wtedy miej na oku histogram i unikaj maximalnych wartosci zarowno po lewej jak i po prawej stronie, gdyz te obszary nie zawieraja zadnych informacji. jesli nie chcesz robic zdjec w raw (co nie jest gwarancja, ze zdjecie da sie dobrze opracowac) sprobuj bracketing (nastepnym razem). pozdrawiam i duzo swiatla zycze.

Borat1979
12-02-2014, 09:44
Borat1979 To wiem, tylko też nie spodziewałem się że takie rzeczy mi wyskoczą. Tak jak też pisałem kilkaset RAWów do ogarnięcia jest, a mój sprzęt nie jest już pierwszej świeżości :)
Nie przesadzaj obrabiasz jeden plik i synchronizujesz na pozostałe. Robisz eksport wychodzisz na piwo a komp niech sobie rzeźbi :)

Spróbuję jeszcze niedoświetlone, może łatwiej będzie wyciągnąć z cienia niż redukować prześwietlenia z niespodziankami takimi jak na zdjęciu.
Jak zrobisz to w jpgu to będzie ten sam efekt

Podejrzewam że może też to mieć związek z obiektywem. Niestety Kit 18-105 który dosyć mocno winietuje na większych ogniskowych. A te okręgi przypominają kształtem właśnie winietę. To tylko moje subiektywne odczucia.
To co masz na zdjęciu to po prostu banding i zmiana obiektywu nic nie da.

sprobuj bracketing (nastepnym razem).
braketingu nie używa się przy timelapsach bo będą duże różnice jasności w poszczególnych klatkach.

sufenta
12-02-2014, 10:15
sorry, nie zauwazylem slowa "timelaps". pzdr.

ecml
12-02-2014, 11:36
Photoshop => miękka maska na niebo => Filtr => Szum => Mediana...

andre06210
12-02-2014, 11:47
To co masz na zdjęciu to po prostu banding i zmiana obiektywu nic nie da.
Właśnie brakowało mi tego słowa. Coś o tym słyszałem, ale nie skojarzyłem faktów.

Nie przesadzaj obrabiasz jeden plik i synchronizujesz na pozostałe. Robisz eksport wychodzisz na piwo a komp niech sobie rzeźbi :)

Wiem, jpgi też trzeba synchronizować, a ten ale ze średniej wielkości jpgami (na razie skromnie około 200 zdjęć) lightroom eksportuje prawie 2h, to zastanawiam się jak z RAWami będzie. Na pewno spróbuję z RAWami tylko jak wrócę z tego piwa to będzie dopiero 25% eksportu :D

Sufenta też doszedłem do wniosku ze muszę bardziej zwracać uwagę na histogram. Póki co metoda prób i błędów :)

Borat1979
12-02-2014, 18:44
Na pewno spróbuję z RAWami tylko jak wrócę z tego piwa to będzie dopiero 25% eksportu :D
To wypij cztery :)

A tak poważnie to mój komp też już ma parę lat i eksport jednego pliku trwa ze 40 sekund. Ale żeby nie siedzieć bez sensu przed kompem w trakcie eksportu kilkuset plików odpalam go rano ustawiam eksport, wyłączam monitor i wychodzę do pracy. Mam na kompie zainstalowany TeamViewer więc z pracy łącze się kompem nawet z telefonu i mogę sprawdzić postęp lub coś tam skorygować jak by po drodze były jakieś problemy a jak skończy to zdalnie go wyłączam. Wracam z roboty i mam wszytko gotowe :)

andre06210
12-02-2014, 20:01
To już kwestia zorganizowania sobie pracy przy obróbce ;) u mnie podobnie z czasem eksportu jednego zdjęcia, dlatego to trochę zniechęcające, ale póki co trwam w tym dalej ;)

Borat1979
12-02-2014, 22:23
Generalnie po wakacjach zmieniam płytę i procesor na i7 lub Xeona bo na dłuższą metę obróbka w LR większej ilości zdjęć z 24 magapikselowej matrycy na moim kompie zaczyna być wyjątkowo upierdliwa.