PDA

Zobacz pełną wersję : YN460 II zakres czuwania

fulpo
11-02-2014, 19:26
witam,

czy ktos może próbował wyłaczyć czuwanie w tej lampie?? Wiem, że to normalnie nie jest możliwe, chyba tylko po rozkręceniu jej...Denerwuje mnie, bo po 3 minutach jest stand by. a potem całkowicie ma out :( i trzeba o tym pamietać i sprawdzać ..masakra...:(

manfred
12-02-2014, 07:49
Z tego co się orientuje tylko systemowe nie mają tego problemu a wszystkie chinczyki mają wbudowane to cholerstwo. Sam jestem ciekaw jak to ominąć.

nikoniarz
12-02-2014, 09:43
W przypadku YN468-II "usypianie" następuje po 30 minutach bezczynności.

zgera
12-02-2014, 11:39
Z tego co się orientuje tylko systemowe nie mają tego problemu a wszystkie chinczyki mają wbudowane to cholerstwo. Sam jestem ciekaw jak to ominąć.

Nie tylko systemowe, Metz również posiada usypianie ale można zmieniać czas lub całkowicie wyłączyć tę funkcję, ponadto naciśnięcie dowolnego przycisku na aparacie wybudza lampę.

manfred
12-02-2014, 11:43
Masz rację nie pomyślałem o Metz. Ale nie mniej ja chińczyka nie spotkałem bez wyłącznika czasowego.

fulpo
12-02-2014, 11:50
W przypadku YN468-II "usypianie" następuje po 30 minutach bezczynności.
w moim egzemplarzu po 3 minutach czeka na wybudzenie, a po nastepnych 3 "zasypia na amen" i trzeba lampe od nowa właczać

adolfik9501
13-02-2014, 14:10
Niestety tak to jest, że nie da się wyłączyć tego ficzera w obecnych lampach, nie licząc drogich systemowych. Dlatego z tanich polecam rozglądnąć się za starymi Sunpakami, które są mocne LP36, mają podział w M do 1/16 co 1EV i nie mają wyłącznika czasowego (nie wszystkie, ale sam mam takich 3). Z minusów to oczywiście czas ładowania na tle obecnych fleszy.

fulpo
13-02-2014, 19:56
Niestety tak to jest, że nie da się wyłączyć tego ficzera w obecnych lampach, nie licząc drogich systemowych. Dlatego z tanich polecam rozglądnąć się za starymi Sunpakami, które są mocne LP36, mają podział w M do 1/16 co 1EV i nie mają wyłącznika czasowego (nie wszystkie, ale sam mam takich 3). Z minusów to oczywiście czas ładowania na tle obecnych fleszy.
napisz, jakie masz sprawdzone model ...

Borat1979
13-02-2014, 22:18
Lampa Nissin Di866 II, która posiadam ma możliwość wyłączenia usypiania w menu.

adolfik9501
14-02-2014, 02:00
napisz, jakie masz sprawdzone model ...

Ciężko o model skoro tego było dziesiątki modeli, a wszystkie i tak były takie same. Ewentualne różnice, to ewentualna dedykacja na stopce, lub wersje z wymiennymi stopkami. Generalnie wersja z wyłączaniem ma ekstra diodę bodaj "auto off' czy jakoś tak, więc trza szukać bez. Ja mam 433D/B3600D, 36FD, oraz 383 super. Tak po prawdzie to jako lampy są takie same, różnią się tylko ilością styków na stopce.

EDYTA: Były również wersję z diodą AF, ale te mimo braku diody na tylnym panelu posiadały oszczędzanie energii więc nie polecam. Idzie je poznać, bo dioda zdecydowanie powiększa stopkę pod lampą.

EDYTA2: Lampy wyglądają tak: http://www.bhphotovideo.com/c/product/52799-REG/Sunpak_0383_383_Super_Auto_Flash.html

fulpo
14-02-2014, 09:19
adolfik9501 dzięki... przegladająć net trafiłem na ciekawą stronkę z instrukcjami do archiwalnych modeli nie tylko lamp, ale też aparatów oto jej adres http://www.butkus.org/chinon/

gusi
14-02-2014, 09:19
witam,

czy ktos może próbował wyłaczyć czuwanie w tej lampie?? Wiem, że to normalnie nie jest możliwe, chyba tylko po rozkręceniu jej...Denerwuje mnie, bo po 3 minutach jest stand by. a potem całkowicie ma out :( i trzeba o tym pamietać i sprawdzać ..masakra...:(

A czy w ustawieniach zaawansowanych tej lampy nie ma przypadkiem funkcji:" SL ep on " "Sl ep -- " ?
Gdzie pierwsza opcja włącza tryb oszczędzania energii, a druga go wyłącza?

Dodatkowo czas czuwania przy włączonej funkcji oszczędzania energii można sobie ustawić na 3-15-30 minut, można też zmieniać czas bezczynności , po jakim lampa wyłączy się calkowicie.

Piszę tu o funkcjach dostępnych w lampie YN 560III, ale w YN460II też chyba powinny być te opcje?

fulpo
14-02-2014, 09:24
A czy w ustawieniach zaawansowanych tej lampy nie ma przypadkiem funkcji:" SL ep on " "Sl ep -- " ?
Gdzie pierwsza opcja włącza tryb oszczędzania energii, a druga go wyłącza?

Dodatkowo czas czuwania przy włączonej funkcji oszczędzania energii można sobie ustawić na 3-15-30 minut, można też zmieniać czas bezczynności , po jakim lampa wyłączy się calkowicie.

Piszę tu o funkcjach dostępnych w lampie YN 560III, ale w YN460II też chyba powinny być te opcje?
chyba nie widziałeś w życiu tej lampy mam na myśli YN 460 II :)

gusi
14-02-2014, 09:27
Aa. pewnie nie ma wyświetlacza;)
No, ale ktoś w tym wątku stwierdził, że żadne chińskie lampy nie oferują tej funkcji .....

fulpo
14-02-2014, 09:39
Aa. pewnie nie ma wyświetlacza;)
No, ale ktoś w tym wątku stwierdził, że żadne chińskie lampy nie oferują tej funkcji .....

nie,nie ma , tylko ma 4 przyciski i troche "kwadracików" podświetlanych : siła błysku i wybór błysku z lampy czy z fotoceli. Gdyby dotrzeć do instrukcji serwisowej i ktoś by ją rozpracował, może wtedy by się dało wyłaczyć, czy ustawić inaczej, to... oczywiście po rozebraniu jej ...:)

fulpo
14-02-2014, 11:36
wracając do tematu wyzwalania, ciekawe czy np. YN 560 III pracującą też na 2,4GH będzie można wyzwolić z YN622 ?? czy ktoś może testował?, albo ma wiedze w tej kwestii?