Zobacz pełną wersję : uzywane ff czy nowe dx
jol1234abc
11-02-2014, 17:39
jw
budżet 3600zł
obiektywy 35 1.8 kit i 18-105
foce głownie ludzi i czasem jakieś wesela "rodzinne"
obecnie mam d3100
Przy takim budżecie, obiektywach i tematyce, zostań przy dx.
kurczeblade
11-02-2014, 17:50
A co jest używanego z Fx w tej kwocie ? Dajcie znać, może sam kupię :)
Piotrek B.
11-02-2014, 17:55
5d ;)
C5D, C5DmkII ;)
Autorze watku - zostan w DX bo budzet zbyt maly, zeby skakac na FX z Twoja szklarnia.
Brałbym używane d700 i do tego zostawił sobie 35dx, super zestaw
Piotrek B.
11-02-2014, 18:02
Brałbym używane d700 i do tego zostawił sobie 35dx, super zestaw
W tej cenie D700 to tak z przebiegiem 150 tys.
Zostaje D7000, D7100, D300(s)
niestety z taka kasa tylko i wylacznie zostaje dx bo ff tylko i wylacznie canon
http://forum.nikonpassion.com/index.php?topic=93999.0
fotomarek_k
11-02-2014, 18:31
Osobiście, w cyfrowej epoce aparatu używanego nie kupowałem- Tobie też odradzam...
No, może masz kumpla od którego "wiesz co kupisz"... Generalnie, współczesny sprzęt cyfrowy (aparaty, kamery, skanery, tylne ścianki itp), bardzo szybko wypada z obiegu...
ps. Wprawdzie, może się wydawać, że w obecnym nowym świecie nikonowskich dx trudno coś wybrać, ale znajomy z powodzeniem pracuje na jakimś d 3200 + upgrejdowany soft, z niezależnej rosyjskojęzycznej strony :-)
Piotrek B.
11-02-2014, 18:40
Osobiście, w cyfrowej epoce aparatu używanego nie kupowałem- Tobie też odradzam...
No, może masz kumpla od którego "wiesz co kupisz"... Generalnie, współczesny sprzęt cyfrowy (aparaty, kamery, skanery, tylne ścianki itp), bardzo szybko wypada z obiegu...
ps. Wprawdzie, może się wydawać, że w obecnym nowym świecie nikonowskich dx trudno coś wybrać, ale znajomy z powodzeniem pracuje na jakimś d 3200 + upgrejdowany soft, z niezależnej rosyjskojęzycznej strony :-)
Od ponad 10 lat kupuję tylko używany sprzęt, nigdy nie spotkała mnie niespodzianka. Rzadko tracę też na odsprzedaży a suma sumarum wychodzę na zero. Mogę sobie potestować różne modele nie tracąc na tym złotówki. Ale ktoś podatek od nowości musi płacić ;)
fotomarek_k
11-02-2014, 19:04
Od ponad 10 lat kupuję tylko używany sprzęt, nigdy nie spotkała mnie niespodzianka. Rzadko tracę też na odsprzedaży a suma sumarum wychodzę na zero. Mogę sobie potestować różne modele nie tracąc na tym złotówki. Ale ktoś podatek od nowości musi płacić ;)
OK, jest w powyższym tekście wiele sensu- jednak "do pracy" trzeba w miarę sprawdzonego sprzętu...
fotomarek_k a co jest ze sprzętem używanym? on już się nie nadaje do "pracy" tylko do fotografowania rodziny? to tak jak byś powiedział że używany samochód nie nadaje się na dalekie podróże tylko na dojazd do pracy i z powrotem, sam używam bez żadnych problemów body używanego, wiadomo jest większe ryzyko przy kupnie używanego sprzętu ale jeśli się kupuje z głową to taki aparat/obiektyw może posłużyć w "pracy" jeszcze długo.....(takie jest moje zdanie)
Archibald6803
11-02-2014, 19:32
Coraz częściej na ebaju można wylicytować d700 z teoretycznym rozsądnym przebiegiem za kwotę w przedziale 700-800 euro.
Żeby nie być gołosłownym : http://www.ebay.de/itm/151222337263?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649
Jeszcze rok temu poniżej 1000Euro kończyły się licytacje tylko prawdziwych złomów ........ dziś za tą kwotę można przebierać w puchach ........
Chyba Nikonowe FF zacznie wchodzić zatem częściej pod polskie strzechy .........
potwierdzam na ebay de ost poszly puchy D700 po max 800 euro z przebiegiem 40-79k
a max 6000-10000 nawet za 999 euro
a D300 20k idealy tzn jak samochod po dziadku z niemiec po 350 euro
a niemiec jak to niemiec dba o puche czego nie moge powiedziec o sprzecie z allegro gdzie w swieta kupilem okazyjnie D80 niby 3k za 650 zeta ale jakos ten przebieg mi nie pasowal ale coz pogonilem dalej na ebay bez straty
nawet objektywy na ebay kupuje i serio noweczki jeszcze nie trafil mi sie gniot
super zestaw za 999 euro
http://www.ebay.de/itm/Nikon-D700-inkl-8GB-CF-Karte-und-Software-Caputre-NX2-/151229965559?pt=DE_Foto_Camcorder_Digitalkameras&hash=item23360224f7
do tego np 50mm 1.8 D za 100 euro nowka
http://www.amazon.de/Nikon-AF-Nikkor-50mm-Filtergewinde/dp/B00005LEN4/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1392141182&sr=8-2&keywords=nikkor+50mm
tamronik 28-75 2.8 uzywka po 200 euro na ebay
http://www.ebay.de/itm/Tamron-SP-AF-28-75mm-Objektiv-F-2-8-XR-Di-LD-ASP-IF-MACRO-Canon-913303-/390767708973?pt=DE_Foto_Camcorder_Objektive&hash=item5afb920b2d
tu ost sam kupilem noweczka bez silnika idealna
Borat1979
11-02-2014, 19:55
C5D, C5DmkII ;)
I co do tego podepnie, słoik po dżemie?
3600 i używka 5DII w dobrym stanie to będzie trudne, chyba że taki co nakręcił kilometry filmu ewentualnie ślubny. Ale jak odrobinę dołoży to pewnie coś znajdzie.
3600 i używka 5DII w dobrym stanie to będzie trudne, chyba że taki co nakręcił kilometry filmu
A coś mu ubyło od tego kilometrowego filmu?
I co do tego podepnie, słoik po dżemie?
Czytanie ze zrozumieniem nie boli, polecam...
Czytanie ze zrozumieniem nie boli, polecam...
Fakt, wątkotwórca do D700 też nie ma czego podpiąć...
A coś mu ubyło od tego kilometrowego filmu?
a kto to może wiedzieć, czytałem że coś ubywa :).
Twórca wątku ma N35, które na początek na FX mu powinien wystarczyć. Kita i stare body sprzedaje i już jest na jakieś uniwersalne szkło...więc się da.
Pytanie zasadnicze - D700 czy D7100?
Po dzisiejszym dniu byłbym jednak za d700, AF mnie rozwalił na łopatki.
Niestety nie spotkałem na swojej drodze sensownie wyeksploatowanej sztuki za pieniądze autora wątku.
jw
budżet 3600zł
obiektywy 35 1.8 kit i 18-105
foce głownie ludzi i czasem jakieś wesela "rodzinne"
obecnie mam d3100
Da się kupić FF, ale czy naprawdę potrzebujesz? Co chcesz tym zyskać?
Magia panie magiaaaaaaa ff
jol1234abc
12-02-2014, 02:11
Da się kupić FF, ale czy naprawdę potrzebujesz? Co chcesz tym zyskać?
pytam, bo sporo moich znajomych "po fachu" mówiło, żeby się nie cofać, iść w przód - kupić ff
dlatego chciałam poznać opinię innych osób, bardziej doświadczonych ode mnie,
ja ciągle się uczę :p
pozdrawiam
pastwisko
12-02-2014, 02:28
pytam, bo sporo moich znajomych "po fachu" mówiło, żeby się nie cofać, iść w przód - kupić ff
A gdzie jest cofanie się, w zakupie nowszego body FX? Proponuję poczekać z tym FF, aż sam bedziesz wiedział czemu je chcesz i aż rzeczywiscie go bedziesz potrzebował, bo na razie to faktycznie chyba osławiona magia FF i to chyba głównie działająca na kolegów "po fachu".
No i pytanie za 100 punktów - po co ci to nowe body. Czy temu które masz czegoś brakuje - czegoś konkretnego? Czy po prostu masz potrzebę czegoś nowszego, fajniejszego.. Może wystarczy kupić jakiś fajny obiektyw?
fotomarek_k
12-02-2014, 09:56
fotomarek_k a co jest ze sprzętem używanym? on już się nie nadaje do "pracy" tylko do fotografowania rodziny? to tak jak byś powiedział że używany samochód nie nadaje się na dalekie podróże tylko na dojazd do pracy i z powrotem, sam używam bez żadnych problemów body używanego, wiadomo jest większe ryzyko przy kupnie używanego sprzętu ale jeśli się kupuje z głową to taki aparat/obiektyw może posłużyć w "pracy" jeszcze długo.....(takie jest moje zdanie)
Pisałem o aparatach cyfrowych- obiektywy i inny osprzęt foto również niekiedy kupuję używany. Aparatów cyfrowych- moim zdaniem- nie warto odkupować, ponieważ b. szybko się zużywają. Mam tu na myśli również "zużycie" wynikające z rozwoju technologii. W dobie analoga było inaczej, ale te 60-80 tys. klatek robiło się latami, sprzęt miał już wszystko, a "matrycę" wymieniało się co 36 kliknięć :-)
Piotrek B.
12-02-2014, 10:23
Pisałem o aparatach cyfrowych- obiektywy i inny osprzęt foto również niekiedy kupuję używany. Aparatów cyfrowych- moim zdaniem- nie warto odkupować, ponieważ b. szybko się zużywają. Mam tu na myśli również "zużycie" wynikające z rozwoju technologii. W dobie analoga było inaczej, ale te 60-80 tys. klatek robiło się latami, sprzęt miał już wszystko, a "matrycę" wymieniało się co 36 kliknięć :-)
Aparaty cyfrowe bardzo szybko się zużywają? A co to znaczy? Z tego co czytałem, bo mi się nigdy nie trafiło to najczęściej pada migawka akurat element mechaniczny a nie cyfrowy. Jak kupisz aparat na jeszcze rocznej gwarancji (np. kupiony na gwarancji 1+1) z przebiegiem 10tys. za 2/3 ceny na półce w sklepie to co tu widzisz za zagrożenie?
Tym bardziej biorąc pod uwagę "zużycie wynikające z rozwoju technologii" - po co płacić podatek od nowości skoro za 3 miesiące kupisz taki aparat za 2/3 ceny a używany za połowę??
No ale ok, niektórzy tak mają, że musi być nowy. Może to jest po prostu kwestia ilości posiadanej kasy, teraz muszę wybierać kupię to czy tamto a jak ktoś ma kasę i na to i na tamto i jeszcze na tamto to może sobie kupić nowy w dniu premiery potem sprzedać za 1/3 ceny, kupić nowy i mu to lotto ;)
FttSniper
12-02-2014, 11:48
Na miejscu osoby mającej dylemat nie zastanawiałbym się długo nad używanym D7100 w cenie do 3 tys. Ten aparat naprawdę jest mega wydajny - AF, możliwości matrycy, ergonomia. Nie mam porównania z D700 ale z takim D7100 i choćby stałkami 1.8 nie bałbym się iść na zlecenie ślubne. Miałem okazję pobawić się pożyczonym D7100 z tymi szkłami co mam w stopce i podczas imprezy rodzinnej stwierdziłem że jest to obecnie najlepszy deal cena/możliwości jeśli chodzi o mniejsze matryce.
Z resztą znajomy zmienił d300 i d200 na 2x D7100 z tokiną 11-16 2.8, nikkorem 35 1.8 dx oraz 85 1.8 G i śmiga to aż miło - cena/możliwości takiego zestawu w używkach ? -> nie do przebicia.
6 lat temu też zaczynałem zarobkowo foto od kombinacji 2x D90, tokina 11-16 2.8, 35 1.8 dx, 50 1.4 D, 85 1.8 D i dopiero kiedy ten sprzęt zaczął mnie ograniczać zaczęły się zmiany puszek w górę jak i cen usług :)
fotomarek_k
12-02-2014, 11:56
Aparaty cyfrowe bardzo szybko się zużywają? A co to znaczy? Z tego co czytałem, bo mi się nigdy nie trafiło to najczęściej pada migawka akurat element mechaniczny a nie cyfrowy. Jak kupisz aparat na jeszcze rocznej gwarancji (np. kupiony na gwarancji 1+1) z przebiegiem 10tys. za 2/3 ceny na półce w sklepie to co tu widzisz za zagrożenie?
Tym bardziej biorąc pod uwagę "zużycie wynikające z rozwoju technologii" - po co płacić podatek od nowości skoro za 3 miesiące kupisz taki aparat za 2/3 ceny a używany za połowę?? (...);)
Pokaż mi gdzie te sprzęty wyprzedają i w takich cenach? Owszem, warto poczekać żeby "cena premierowa" spadła- i tak robię, ale to max. 20-25% po ponad roku. Rocznych sprzętów- nie piszę tu o d600;)- jakoś nie miałem szczęścia nigdzie trafić. Zapewne wtedy rozważałbym zakup...
ps.Rozważałem niedawno kupno używki d3x- przebiegi były podobno od kilkuset do kilkutysięcy- odpuściłem, po natrafieniu na informację, że softowo można liczniki wyczyścić...
dla mnie najlepszy przyklad zjazdu cen jest np na d7000 teraz puszka za 2.5 mozna nabyc, a uzywki po ok 1700-1800 zla cena? jak za takie body? ja za d3100 z kitem 55 placilem 2tys 2 lata temu :D
jol1234abc
12-02-2014, 16:16
dla mnie najlepszy przyklad zjazdu cen jest np na d7000 teraz puszka za 2.5 mozna nabyc, a uzywki po ok 1700-1800 zla cena? jak za takie body? ja za d3100 z kitem 55 placilem 2tys 2 lata temu :D
też tyle płaciłam za d3100 :D
co do pytania wyzej
aparat obecny jest trochę wolny,obraz taki o, ogólnie już mam problemy z body, zacina się itp, przeżył ze mną 3 lata, dość intensywne, pare wesel .. chciałabym coś ciut lepszego, szybszego no i bardziej "profesjonalnego" :D
Jeśli obraz z D3100 jest dla Ciebie "taki o", to chyba tylko FX Ci pozostaje, bo po przesiadce nawet na D7100 wieeelkiej różnicy nie zobaczysz. Co innego sprawa ergonomii i "wodotrysków" - tu już poprawa będzie mocno zauważalna. Parę lat temu sam się przesiadłem z D3100 na D300s i nawet przez moment nie żałowałem zamiany. Niedawno dokupiłem do kompletu D610 i jest OK.
A gdzie jest cofanie się, w zakupie nowszego body FX? Proponuję poczekać z tym FF, aż sam bedziesz wiedział czemu je chcesz i aż rzeczywiscie go bedziesz potrzebował, bo na razie to faktycznie chyba osławiona magia FF i to chyba głównie działająca na kolegów "po fachu".
No i pytanie za 100 punktów - po co ci to nowe body. Czy temu które masz czegoś brakuje - czegoś konkretnego? Czy po prostu masz potrzebę czegoś nowszego, fajniejszego.. Może wystarczy kupić jakiś fajny obiektyw?
Amen!
A czemu nie rozważasz używanego d600?
Siejąc ziarno niepewności to może jakiś ciekawy bezlusterkowiec?;)
Siejąc ziarno niepewności to może jakiś ciekawy bezlusterkowiec?;)
Do wesel?
D7100 jest bardzo konkretnym body, większość tematów da się nim ogarnąć, i nie rujnuje budżetu.