PDA

Zobacz pełną wersję : Czy lampa Nikon SB910 jest warta inwestycji?

hulk2012
11-02-2014, 17:31
Mam pytanie odnośnie lampy błyskowej Nikon SB910. Otóż jestem początkującym fotografem i pomyślałem ze warto byłoby wzbogacić swoje umiejętności o naukę kontroli światła posługując sie flaszem w szczególności. Fotografuje głownie portrety oraz śluby. Czasem krajobrazy oraz reportaże. Stad moje pytanie - czy dla początkującego fotografa NIKON SB910 jest warty inwestycji?

przem426
11-02-2014, 17:38
lepszej systemówki nie kupisz. jeśli masz już odżałowaną kasę - tak.

hulk2012
11-02-2014, 17:45
lepszej systemówki nie kupisz. jeśli masz już odżałowaną kasę - tak.

Pytanie gdzie sprawdzi sie ona najlepiej i czy spowoduje znacząca różnice w jakości zdjeć porównując do zdjeć bez flasha?

GonzoG
11-02-2014, 18:44
Mam pytanie odnośnie lampy błyskowej Nikon SB910. Otóż jestem początkującym fotografem i pomyślałem ze warto byłoby wzbogacić swoje umiejętności o naukę kontroli światła posługując sie flaszem w szczególności. Fotografuje głownie portrety oraz śluby. Czasem krajobrazy oraz reportaże. Stad moje pytanie - czy dla początkującego fotografa NIKON SB910 jest warty inwestycji?

Jak potrzeba Ci takiej lampy to warta, jak nie potrzeba, to stanowczo za droga.
Pytanie czego oczekujesz od lampy, bo SB-910 czy SB-700 wg. mnie mają tylko jedną rzecz dla której warto je kupić - czułość fotoceli - ale nawet i to tylko wtedy, gdy zakup radiowych wyzwalaczy TTL jest nieopłacalny.

r_m
11-02-2014, 18:45
jestem początkującym fotografem i pomyślałem ze warto byłoby wzbogacić swoje umiejętności o naukę kontroli światła posługując sie flaszem w szczególności. Fotografuje głownie portrety oraz śluby.

Pytanie gdzie sprawdzi sie ona najlepiej i czy spowoduje znacząca różnice w jakości zdjeć porównując do zdjeć bez flasha?

Sprawdzi się tam, gdzie będziesz wiedział jak jej użyć, a co do jakości to inaczej: może zadecydować o tym, czy masz jakiekolwiek zdjęcia, czy nie masz :)
Nikon chyba nic lepszego od niej nie wymyślił, więc skoro amatorom i zawodowcom na całym świecie odpowiada, tobie także powinna - może oprócz wagi i wymiarów ;)

przem426
11-02-2014, 18:46

a to juz zalezy tylko od fotografa :)

hulk2012
11-02-2014, 22:00
A jakie da wasze spostrzeżenia dotyczące prace z lampa błyskowa?

przem426
11-02-2014, 23:48
jest to potężne narzędzie w rękach osoby która wie co z nim zrobić, a z drugiej strony jest zupełnie bezużyteczna dla laika.

kup sobie dowolną lampę i pobaw się światłem. sam się przekonasz.

polecam też lekturę http://foto.jasiu.pl/

GonzoG
12-02-2014, 00:23
A jakie da wasze spostrzeżenia dotyczące prace z lampa błyskowa?

Spostrzeżenie 1:
Da się zrobić zdjęci w całkowitej ciemnicy.

Spostrzeżenie 2:
Jak nie wiesz jak użyć, to zepsujesz zdjęcia

Spostrzeżenie 3:
Jeśli wiesz jak użyć - otworzy nowe możliwości

Jeśli wcześniej nie miałeś zewnętrznej lampy błyskowej, to raczej zainwestuj w coś tańszego. Podejrzewam, że wystarczy Nissin Di700, Metz 52 AF-1, YN-568EX, czy SB-700.

hulk2012
12-02-2014, 01:24
Spostrzeżenie 1:

Da się zrobić zdjęci w całkowitej ciemnicy.

Spostrzeżenie 2:

Jak nie wiesz jak użyć, to zepsujesz zdjęcia

Spostrzeżenie 3:

Jeśli wiesz jak użyć - otworzy nowe możliwości

Jeśli wcześniej nie miałeś zewnętrznej lampy błyskowej, to raczej zainwestuj w coś tańszego. Podejrzewam, że wystarczy Nissin Di700, Metz 52 AF-1, YN-568EX, czy SB-700.

Właśnie czytam instrukcje SB910. Skoro zakup mam już za sobą a nienawidze tracić cennego czasu na latanie po mieście, czas przyszedł na lekturę instrukcji oraz naukę pływania na głębokiej wodzie. Myśle ze w zestawie z d800 będę w stanie odkryć nowe horyzonty dotąd nieznane wielu tutejszym fotografom. Dzięki temu liczę na wyrazy szacunku i łatwość w pozyskiwaniu coraz to nowych klientów. Jednak przede mną sporo nauki której sie nie obawiam raczej jestem żądny..

Piotrek B.
13-02-2014, 13:35
He he dlaczego mam wrażenie, że ktoś tu sobie jaja robi ;)
A tak odnosząc się do tematu to zapomniałeś najpierw o biznes planie skoro to inwestycja ;)

hulk2012
15-02-2014, 03:05
He he dlaczego mam wrażenie, że ktoś tu sobie jaja robi ;)

A tak odnosząc się do tematu to zapomniałeś najpierw o biznes planie skoro to inwestycja ;)

No co ty?

Marcosinus
16-02-2014, 20:47
Na początek nie lepiej SB-600?