PDA

Zobacz pełną wersję : Utrata mb po retuszu w LR

pawcio0404
11-02-2014, 12:47
Witam Was serdecznie. zaczynam "bawić" się LR4 i mam taki problem.
Zdjęcie zrobione w jpg (waga 12,3mb) po retuszu w Lightroom-ie i wywołaniu zdjęcie waży niespełna 5 mb (4,56mb) dlaczego zdjęcie traci tyle na jakości ?

z góry dziękuję za pomoc

przem426
11-02-2014, 12:50
jakie masz ustawienia przy eksporcie ?

arieloza
11-02-2014, 12:56
Przy Exporcie włącz 100% i będzie OK.

pawcio0404
11-02-2014, 13:07
Zmieniam wyostrzenie, barwę i takie różne :) jeśli chodzi o export daje zawsze na 100%
próbowałem nawet rozdzielczość pixele/cal zmieniać dałem na 800 i dalej utrata na jakości.
megapixels mam ustawione na 5,0
jakość 100 (chyba że mam zmienić limit wielkości pliku? (bo mam to odznaczone)

format JPEG
profil AdobeRGB (1998)

jeszcze zauważyłem jedną rzecz. jak wywołam to samo zdjęcie różnymi (swoimi) presetami - to raz zdjęcie traci więcej mb raz mniej.

GonzoG
11-02-2014, 19:13
Zmieniam wyostrzenie, barwę i takie różne :) jeśli chodzi o export daje zawsze na 100%
próbowałem nawet rozdzielczość pixele/cal zmieniać dałem na 800 i dalej utrata na jakości.
megapixels mam ustawione na 5,0
jakość 100 (chyba że mam zmienić limit wielkości pliku? (bo mam to odznaczone)

format JPEG
profil AdobeRGB (1998)

jeszcze zauważyłem jedną rzecz. jak wywołam to samo zdjęcie różnymi (swoimi) presetami - to raz zdjęcie traci więcej mb raz mniej.

DPI to gęstość druku, a nie rozdzielczość zdjęcia. Nie ma nic wspólnego z tym co jest/będzie zapisane w pliku. Jest to wartość potrzebna tylko przy druku, aby określić rozmiar fizyczny wydruku w cm/calach.

A druga sprawa - dziwisz się, że pliki ci maleją ... to porównaj sobie rozdzielczość wejściową i z wyjściowymi 5 Mpix...

Trzecia sprawa - masz monitor zgodny z AdobeRGB ?? czy robisz pliki do profesjonalnego druku ?? Jak nie to po co AdobeRGB ... przecież i tak wszystko standardowo to sRGB.

pawcio0404
11-02-2014, 21:35
hmmm.. :) dzieki za poradę :) to teraz bym prosił tak bardziej po macoszemu :)
jaką ilość Mpix ustawić żeby zdjęcie nie traciło na jakości?

jak zmienię adobeRGB na sRGB co to fizycznie zmieni? jeśli AdobeRGB jest bardziej profesjonalne to może lepiej zostać przy tym profilu

GonzoG
11-02-2014, 21:41
hmmm.. :) dzieki za poradę :) to teraz bym prosił tak bardziej po macoszemu :)
jaką ilość Mpix ustawić żeby zdjęcie nie traciło na jakości?

jak zmienię adobeRGB na sRGB co to fizycznie zmieni? jeśli AdobeRGB jest bardziej profesjonalne to może lepiej zostać przy tym profilu

Nie ustawiać żadnej rozdzielczości.

A co do AdobeRGB - po co ci coś, czego w żaden sposób nie zobaczysz ??
90% monitorów nie pokrywa całego zakresu sRGB, a do dopiero AdobeRGB... więc po co używać czegoś, czego nie zobaczysz...
A przy okazji - w jakiej przestrzeni są robione zdjęcia ?? Adobe czy sRGB ?? bo jak w sRGB, to już zapis ich do AdobeRGB jest stratą.

pawcio0404
12-02-2014, 01:05
Zdjęcia robione były d90 nikonem. czy to robie w raw czy jpg po wywołaniu ich przez lightroom z 12mb w przypadku jpg wychodzących z puszki po lr robi się 5-8mb...

nie wiem w jakiej przestrzenie robione sa zdjęcia w d90 :)

Grochu7
12-02-2014, 14:21
Ja pozwolę sobie na lekki off-top - jeśli zależy Ci na jak najlepszej jakości czy robienie zdjęć w NEF-ie nie będzie najlepszym wyborem?

Na mój chłopski rozum każde kolejne przetwarzanie jpg-a może (i raczej będzie) stratne.

pawcio0404
12-02-2014, 15:32
powiem inaczej. robię teraz zdjęcia w nef-ie ale po wywołaniu ich do jpg oczywiście tracą wagę.. rzecz zrozumiała. Ale dlaczego jak zdjęcie już takie wywołane wywołam kolejny raz - np z inną kompozycją czy wyostrzeniem to traci wagę.. i to nie mało np: z 12mb na 6-8mb ?

moje takie inne pytanie megapixels mam ustawione na 5,0 - czy to dobrze ? czy mam zwiększyć? co spowoduje zmiana tego ustawienia ?

Plastek01
12-02-2014, 22:23
powiem inaczej. robię teraz zdjęcia w nef-ie ale po wywołaniu ich do jpg oczywiście tracą wagę.. rzecz zrozumiała. Ale dlaczego jak zdjęcie już takie wywołane wywołam kolejny raz - np z inną kompozycją czy wyostrzeniem to traci wagę.. i to nie mało np: z 12mb na 6-8mb ?

Traci dlatego, że nawet ustawiając w LR jakość 100 plik i tak jest ponownie kompresowany. Zwróć uwagę, że nawet jak weźmiesz już raz przerobiony plik i ponownie wyeksportujesz go do jpg bez dodatkowych zmian, to i tak wynikowy plik, mimo że teoretycznie nie ruszany, będzie mniejszy niż oryginał.

Traci dlatego, że LR, jak i każdy inny program, nawet jak ustawisz jakość eksportu na 100 i tak w pewnym stopniu kompresuje plik. Taki już urok jpg. Zwróć uwagę, że nawet jak weźmiesz taki wyeksportowany plik i wyeksportujesz go ponownie, nawet bez żadnych zmian, też będzie mniejszy.

Jakimś cudem za pierwszym razem nie pokazało mi, że dodałem post i napisałem ponownie.

pawcio0404
12-02-2014, 23:38
dziękuję za informację. ale jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. mam zdjęcie w raw-ie.
wywołuje raw w Lr - i uznajmy waży on wtedy 10mb

ten sam raw w Lr wywołuje ponownie ale z innymi ustawieniami świateł barwy, itp i wtedy waży on 6mb
skąd różnica w wadze ?

nie wiem czy coś mam namieszane w ustawieniach w Lr czy niektóre zmiany w Lr powodują mniejszą wagę zdjęcia ?

Borat1979
12-02-2014, 23:48
dziękuję za informację. ale jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. mam zdjęcie w raw-ie.
wywołuje raw w Lr - i uznajmy waży on wtedy 10mb

ten sam raw w Lr wywołuje ponownie ale z innymi ustawieniami świateł barwy, itp i wtedy waży on 6mb
skąd różnica w wadze ?

nie wiem czy coś mam namieszane w ustawieniach w Lr czy niektóre zmiany w Lr powodują mniejszą wagę zdjęcia ?

Zamienia się rozkład barw i jasność obrazu więc algorytmy odpowiadające za kompresje jpg przetwarzają go w inny sposób.

Tak na chłopski rozum: jak pakujesz przedmioty do torby, później je wypakujesz, zmienisz kilka rzeczy to musisz to spakować inaczej żeby się zmieściło a jak jest przedmioty są mniejsze to zastanie trochę miejsca w torbie :)

A tak na marginesie to za bardzo się przejmujesz rozmiarami plików. Naprawdę widzisz różnice w jakości miedzy jednym a drugim plikiem? Mały przykład, dwa zdjęcia jedno zajmuje ok 5,5 MB drugie 9,5 MB. Widzisz jakąś znaczącą różnicę w jakości?

fotka 1 (https://public.dm2301.livefilestore.com/y2p0HYetCHgyXNMYDYQp6MuXlMTdKK9iHU32xcCwJR74swXW83 DISo3lVjSUMsxQV3B1MqUtmdrmH8JpWAPI5_-loLdDWFU90-io2txTTWeTXo/DSC_7632-90.jpg?psid=1)
fotka 2 (https://public.dm2304.livefilestore.com/y2pjNEp-ZcoqUZTcR39aXKYRvRT4I6GCRS4TW9fOIJ0car_mTdRzpVgkxm mpUHm99iKWZhFkm-z63_HBItMiBGUYmpXGNl1oqQ171L73qn7Er0/DSC_7632-100.jpg?psid=1)

Plastek01
13-02-2014, 00:07
Jak Borat napisał, zmiana ustawień ma wpływ na wielkość pliku wynikowego. Powiem tak. Masz na jakiegoś tam rawa, podczas obróbki wyciągasz szczegóły z cieni, robisz tam jakieś inne rzeczy i po eksporcie do jpg waży on na przykład 10mb. Teraz bierzesz na warsztat tego samego rawa, robisz wszystko jak w pierwszym wypadku, ale nie wyciągasz z cieni. Po eksporcie będzie mniejszy niż poprzedni, bo będzie zapisane mniej szczegółów. W dużym uproszczeniu, ale tak mniej więcej to wygląda.

pawcio0404
13-02-2014, 01:05
Dziękuję za odpowiedź :) wszystko wyjaśnione :)