Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Małe studio - oświetlenie

iPokey
11-02-2014, 11:58
Kochani,
Trochę poczytałem, ale w dalszym ciągu nie jestem pewien na co wydać ciężko zarobione pieniądze.
Słowem wstępu:

Pomieszczenie 3x5x2,5m.
Tło na ścianie 3m
Kolor ścian żółty.
Oświetlenie sufitowe - świetlówki ciepły biały - 4x4.
Fotografia portretowa, ale także całej postaci.
Szkiełko 35mm f1.8 z D5100

Najpierw myślałem o oświetleniu ciągłym - 2x600 plus parasolki srebrne odbijające, ale po lekturze forum chyba zmienię zdanie i wykorzystam YN-560II (leży i się kurzy), z w/w parasolką i blendą srebrną.

Bardzo proszę o opinie.

r_m
11-02-2014, 12:12
Kolor ścian żółty.
Fotografia portretowa

Przemalować na biało/szaro ;)
Pomysł z 560II jest dobry

iPokey
11-02-2014, 12:21
Przemalowanie odpada, pomieszczenie spełnia też inną funkcję ;)
A co z balansem bieli? Aparat nie będzie głupieć?

Misher
11-02-2014, 13:04
Aparat nie będzie głupieć, ale jak będziesz błyskać 5000K i dodasz do tego żółte światło żarowe ok 2700 + żółte ściany to zapomnij o uzyskaniu normalnych i ładnych kolorów skóry.

iPokey
11-02-2014, 17:13
Aparat nie będzie głupieć, ale jak będziesz błyskać 5000K i dodasz do tego żółte światło żarowe ok 2700 + żółte ściany to zapomnij o uzyskaniu normalnych i ładnych kolorów skóry.

Do tej pory pstrykałem na tym tle samą lampą wbudowaną i nie było tak źle, choć pewnie masz rację.

Tak czy owak, radzicie zapomnieć o świetle ciągłym?

GonzoG
11-02-2014, 19:08
Do tej pory pstrykałem na tym tle samą lampą wbudowaną i nie było tak źle, choć pewnie masz rację.

Tak czy owak, radzicie zapomnieć o świetle ciągłym?

Tak. Światło stałe odpada, z 2 powodów:
- jest słabsze od błyskowego
- nie ma dobrej regulacji mocy.

Można dodać 3-ci powód - pożera prąd.

A co zrobić w twoim przypadku - wywalić świetlówki z sufitu, co najwyżej zostawiając jedną - niestety świetlówki nie nadają się do zdjęć przy czasach krótszych niż częstotliwość prądu (czyli u nas krótszy niż ok 1/60s), bo powstają wtedy dziwne barwy, oraz to, że same w sobie mają już ograniczone spektrum, a tym samym słaby CRI.

Ściany powinny być neutralne - białe, szare, czarne.
Najłatwiej zrobić je białe albo czarne wieszając agrowłókninę (biała dobrze jakby była 50g, czarna już 35g wystarczy) . Jest tania i dobrze się sprawdza w takich zastosowaniach.

r_m
11-02-2014, 20:12
wywalić świetlówki z sufitu, co najwyżej zostawiając jedną
Nie prościej po prostu wyłączyć? ;)

niestety świetlówki nie nadają się do zdjęć przy czasach krótszych niż częstotliwość prądu (czyli u nas krótszy niż ok 1/60s), bo powstają wtedy dziwne barwy, oraz to, że same w sobie mają już ograniczone spektrum, a tym samym słaby CRI.
Co do CRI w zasadzie zgoda, choć niby można włożyć odpowiednie rury, ale co do czasów - czy to dotyczy każdego rodzaju opraw, zarówno "klasycznych" jak i "zelektronizowanych"? Nie próbowałem dlatego pytam.

Piotrek B.
12-02-2014, 10:58
No kolor ścian zmień, zasłoń obojętne. Masz zamiar błyskać, więc zostaw jedną świetlówkę czy lampkę jakąś sobie przynieś i tak zgasisz zastane błyskiem i czasem. Do lampy reporterskiej dokup softbox reporterski 60X60 z gridem i masz już spore możliwości zabawy światłem. Do tego obejrzyj sobie "One Light" Zacka Ariasa i jedziesz ;)

iPokey
12-02-2014, 11:33
Dzięki za wszystkie podpowiedzi, jesteście jak zwykle niezastąpieni. Idę na zakupy :)