Zobacz pełną wersję : Jaki korpus DX do fotografii przyrody?
Witam serdecznie.
Chciałbym się Was poradzić.
W chwili obecnej posiadam D700 oraz szkła s100-300/4 z tc1.4 oraz N 70-200/2.8.
Jako, że zbliża się sezon dla mnie na foto przyrodnicze mam zagwozdkę..
Czy kupić dłuższe szkiełko do mojego D700 czy może jednak korpus DX?
Jako, że zatrzymałem się na D300 to nie wiem co warto teraz brać pod uwagę?
Poradzicie?:)
Ps. Kilka moich zdjęć znajduje się na mojej stronie podanej w stopce:)
Dłuższe szkiełka pewnie trochę wiecej Cię wyniosa niz body DX. Ja wziąłem body DX i nie żałuje. Polecam Nikona D7100
.Czy kupić dłuższe szkiełko do mojego D700 czy może jednak korpus DX?
Jeśli Tamron 150-600 okaże się dobrym szkłem, to ja bym szedł w te stronę.
Ja korzystam z D700 do krajobrazów, a do zwierzaków, które jednak są głównym tematem moich zdjęć posiadam
D300s. I nie w głowie mi jakakolwiek zamiana. Polecam, bo to świetny aparat. Szkiełko do tego stosowane to 300 + TC. Daje radę ! Jeśli wspomniany wyżej Tamron 150-600 okaże się dobry, to ..., ale ja chyba jestem malkontent, bo zdjęcia prezentowane w wątku o tym obiektywie mnie rozczarowują (łabędź i inne pierzaste).
No to może taka kombinacja : D7100+N70-200/2.8 i do tego jeszcze TC.
Tylko teraz nie wiem który 1.4 czy 1.7?
W cropie będę miał kąt jak 300/2.8 z vr na długim a jak jeszcze zrobię 1.3 z body to wyjdzie 390/2.8 :)
Ale nie wiem czy D7100 jest wart zainteresowania jak mam fx...
ja mialem D7100 i powiem ze te 24 pix robi swoje i mozna niezle cropowac i jest jeszcze w nim funkcja crop dx
a samo przyblizanie np. oka na kompie to masakra zdjecie z odleglosci 4 m (na 55 w T17-50 i w oku liczymy rzesy
jak ktos to potrzebuje to D7100 jest dla niego
nie mowie juz o ryskach na podstawie od swiecznika jak pieknie widac
a juz oprawa halogenow na suficie (takie metalowe szczotkowane ) to kosmos na podgladzie
Pawel Pawlak
12-02-2014, 15:07
Wydaje mi się że z na d7100 + S100-300 uzyskasz lepsze rezultaty niż na D700+tc14+S100-300. 70-200 też zapewne zagra, ale to na raczej szerokie kadry albo na "karmnikową ligę". Nie wiem natomiast jak będzie z buforem w RAWach i z pewnością AFa ?
Marcosinus
16-02-2014, 22:55
Myślę, że DX się lepiej sprawdzi...
Ja się przesiadłem z D90 na D600 i nawet by mi do głowy nie przyszło przesiadać się z FF na DX.
Zwierzaki nieraz mają mało światła a wtedy duża matryca jest naprawdę warta grzechu, spoko podjeżdżasz ISO i nawet przyciąć można dość drastycznie.
A oprócz tego - ileż to radości z fotografowania FF białej ściany przy F22.
No to D7100 kupione i sprawdzone ze stałką 300/2.8.
Wrażenia bardzo pozytywne - muszę tylko sprawdzić czy lekkiego FF z tym szkłem.
Ale poza tym wszystko ok - szybkość, jakość obrazka itp..
klik (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=244405) - tutaj wrzuciłem kilka zdjęć z tego tandemu. Chętnych zapraszam do oglądania.
No i stało się, również D7100 zagościło u mnie w plecaku obok D300s. Pierwsze spostrzeżenia to dokładność AF-u. Mam wrażenie że nie ustępuje D300s. Natomiast AF-s 300/4 (miałem już sprzedawać) dostał jakby drugie życie, jest sporo szybszy i bardzo precyzyjny niż z D300-tką. Z auto ISO bajka :). Nie sądziłem że to kiedyś napiszę, ale matryca w porównaniu do D300 jest rewelacyjna.
Pawel Pawlak
24-02-2014, 11:47
franz55; ale FF to chyba jest znaczny a nie delikatny, bo nawet na miniaturach ostro go widać
Archibald6803
24-02-2014, 11:50
franz55; ale FF to chyba jest znaczny a nie delikatny, bo nawet na miniaturach ostro go widać
Fakt , kalibracja w body - niezbędna.
Pawle - zauważyłem coś ciekawego.
Podczas otwierania zdjęcia z ACR do CS - zdjęcie jakby gubiło ostrość.:(
nie wiem czym to jest spowodowane póki co.
Pawel Pawlak
24-02-2014, 11:56
trudno powiedzieć nie widząc RAWa; ale na tych fotach ewidentnie ewidentnie ostrość jest, tylko że za wcześnie.
Pawle - zauważyłem coś ciekawego.
Podczas otwierania zdjęcia z ACR do CS - zdjęcie jakby gubiło ostrość.:(
nie wiem czym to jest spowodowane póki co.
Ale nie spowoduje to przesunięcia płaszczyzny ostrości - jeszcze takiego programu nie wymyślili :)
zbieracz-szkła
26-02-2014, 16:53
Nie sądziłem że to kiedyś napiszę, ale matryca w porównaniu do D300 jest rewelacyjna.
A mógłbyś pokazać porównanie zdjęcia z D300 i D7100 ? żeby był ten sam obiekt, obiektyw, warunki (światło naturalne - dobre) i oczywiście bez PP :)
Pawel Pawlak
26-02-2014, 16:59
o takie porównanie to raczej najłatwiej tu:
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
raczej niewielu fotografów przyrody ma warunki, czas i ochotę na to żeby wykonać taki test. Powody są chyba oczywiste ;)
zbieracz-szkła
26-02-2014, 17:17
o takie porównanie to raczej najłatwiej tu:
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
raczej niewielu fotografów przyrody ma warunki, czas i ochotę na to żeby wykonać taki test. Powody są chyba oczywiste ;)
Zgadzam się z Tobą, ale skoro kolega akurat dysponuje obydwoma korpusami...
A mógłbyś pokazać porównanie zdjęcia z D300 i D7100 ? żeby był ten sam obiekt, obiektyw, warunki (światło naturalne - dobre) i oczywiście bez PP :)
Paweł już Ci odpowiedział. Przykładów zdjęć z jednego i drugiego body masz w necie mnóstwo.
zbieracz-szkła
27-02-2014, 11:24
Paweł już Ci odpowiedział. Przykładów zdjęć z jednego i drugiego body masz w necie mnóstwo.
Mam nadzieję, że nie obraziłem Cię prośbą o przykład. Nie zrobiłem tego po to aby Ci "dowalić" bo kocham D300, tylko żeby się czegoś dowiedzieć bo chcę wyjść z D300, ale nie wiem w którym kierunku.
Napisałeś, że posiadasz obydwa korpusy i matryca D7100 jest rewelacyjna w porównaniu do tej z D300, więc pomyślałem, że robiłeś zdjęcie obydwoma korpusami w podobnych warunkach i widać dużą różnicę :)
Na przykładach w necie widzę subtelne różnice, ale nie widzę dużej przewagi D7100 (poza szumami, co oczywiste).
Mam nadzieję, że nie obraziłem Cię prośbą o przykład. Nie zrobiłem tego po to aby Ci "dowalić" bo kocham D300, tylko żeby się czegoś dowiedzieć bo chcę wyjść z D300, ale nie wiem w którym kierunku.
Napisałeś, że posiadasz obydwa korpusy i matryca D7100 jest rewelacyjna w porównaniu do tej z D300, więc pomyślałem, że robiłeś zdjęcie obydwoma korpusami w podobnych warunkach i widać dużą różnicę :)
Na przykładach w necie widzę subtelne różnice, ale nie widzę dużej przewagi D7100 (poza szumami, co oczywiste).
Niestety nie pomogę Ci w wyborze body, musisz wiedzieć czego Ci brakuje w 300-tce i do tych wymagań dopasować sobie body. Testów, sampli i opini w necie jest mnóstwo. Ja Dokupiłem D7100 jako drugie body ( nie jako następne). Głównie dla jego matrycy i osiągów ( wysokie ISO i rozdzielczość czy chociażby tryb filmowy).
Do jednych zastosowań D7100 będzie lepsze w innych D300 np. zdjęcia seryjne (bufor w D7100 można uznać że nie istnieje).