Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Pierwszy portrecik
Witam,
Licząc na wiedzę i doświadczenie forumowiczów zamieszczam mój pierwszy portret (w sensie nie będący pstrykiem na imieninach ;) ). Będę wdzięczny za wszelkie opinie i rady
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.damianmomot.pl/photos/portrait/1.jpg)
Portrecistą nie jestem, ale pierwsze, co mi się rzuciło w oczy, to ten ledwo widoczny kosmyk włosów w kąciku prawego oka i ten lekki bałagan na czole (też włosy). Poza tym jakoś tak ciemnawo po prawej stronie twarzy. Ale oczy to żeś strzelił ostro :)
Dzięki za opinię. Kosmki włosów faktycznie troche nieopanowane - następnym razem będę pilnował.
Z oświetleniem troche walczyłem, bo nie mając softbox'a nie jest łatwo uzyskać miękkie światło - to też muszę dopracować.
Oczy (teraz jak się przełączyłem na ubuntu) faktycznie przesadziłem. Dziwna sprawa, mam wrażenie, że Windows 8 rozmywa mi troche zdjęcia - tam wyglądało OK :)
nazir_altamar
11-02-2014, 00:09
Jak na perwszy raz ani rewelacyjnie ani fatalnie.
Jak dla mnie w tym portrecie ciekwie wyglada relacja modelka - fotograf.
Ale technika troszkę leży.
Przy tego typu portretach (head shoot) zadbaj o fryzurę, makijaż, itp chyba że jesteś mistrzem photoshopa ;)
Jeżeli nie masz softbox-a to odbijaj światło od białej powierzchni ;) np prześcieradło na drzwiach itp
Co do kadru, jeżeli zostawiłeś miejsce nad głową to dlaczego uciąłeś lewą rękę przez co kadr w tym rogu stał się ciasny?
Jak na moje oko odrobine za mało szczegółów w cieniach.
Ale ja się nie znam ja początkujący amator jestem.
Piotrek B.
11-02-2014, 00:16
Polecam darmowe warsztaty na creativelive.com
Wreszcie pokazałeś portret :)
Przesadziłeś mocno z wybielaniem oczu. Skóra miejscami dziwnie wygląda, jakbyś podczas retuszu pobierał z odległego miejsca (staraj się retuszując policzek pobierać z policzka itd. - skóra ma różną fakturę w różnych częściach twarzy).
W cieniach jest za ciemno jak już ktoś wspomniał. Ja bym osobiście zdjął też globalnie ciut nasycenia
Co do kadru - przy headshotach staraj się umieszczać oczy w górnych mocnych punktach (a nie w centrum jak tutaj), nie bój się ciąć czubka głowy (ale zdecydowanie, bo jak utniesz kawałek to będzie słabo wyglądało - bardziej jak przypadek niż zamierzony efekt). Nie tnij tak dłoni, zostaw trochę za nadgarstkiem (ogólnie takie dłonie wchodzące z rogu kadru to niebezpieczny zabieg, rzadko dodają zdjęciu - częściej ujmują).
No i w tym wszystkim nie zdążyłeś pomyśleć o tle.
Mam nadzieję że nie zraziłem, a krytyka się choć trochę przyda :)
Piotrek B.
11-02-2014, 00:55
Wreszcie pokazałeś portret :)
Przesadziłeś mocno z wybielaniem oczu. Skóra miejscami dziwnie wygląda, jakbyś podczas retuszu pobierał z odległego miejsca (staraj się retuszując policzek pobierać z policzka itd. - skóra ma różną fakturę w różnych częściach twarzy).
W cieniach jest za ciemno jak już ktoś wspomniał. Ja bym osobiście zdjął też globalnie ciut nasycenia
Co do kadru - przy headshotach staraj się umieszczać oczy w górnych mocnych punktach (a nie w centrum jak tutaj), nie bój się ciąć czubka głowy (ale zdecydowanie, bo jak utniesz kawałek to będzie słabo wyglądało - bardziej jak przypadek niż zamierzony efekt). Nie tnij tak dłoni, zostaw trochę za nadgarstkiem (ogólnie takie dłonie wchodzące z rogu kadru to niebezpieczny zabieg, rzadko dodają zdjęciu - częściej ujmują).
Heh, no w sumie to tak właśnie ;)
Jeżeli nie masz softbox-a to odbijaj światło od białej powierzchni ;)
Światło odbijałem ale od nieco innych przedmiotów :)
Co do kadru, jeżeli zostawiłeś miejsce nad głową to dlaczego uciąłeś lewą rękę przez co kadr w tym rogu stał się ciasny?
Nie było to celowe, dzięki za uwagę :)
Skóra miejscami dziwnie wygląda, jakbyś podczas retuszu pobierał z odległego miejsca
Nic takiego nie miało miejsca :) Jedyny retusz skóry polegał na jej wygładzeniu. Cała kolorystyka zdjęcia wynika z oświetlenia jakie ustawiłem - tak czy inaczej traktuję uwagę, że coś z owym oświetleniem było nie tak i/lub zabrakło poprawek kolorów w postprocesie :)
przy headshotach staraj się umieszczać oczy w górnych mocnych punktach (...) Nie tnij tak dłoni
Zapamiętane :)
Żeby uzyskać miękkie światło musiałem je odbijać od tego co zastałem w pokoju. Dodatkowo musiało to być takie miejsce, żeby ściana nie była zbyt blisko modelki (wtedy bym doświetlił także ścianę, co i tak lekko miało miejsce) - fak faktem na tło w ogóle nie zwróciłem uwagi :)
Zdecydowanie się nie zraziłem, wszystkie uwagi zapamiętane :)