Zobacz pełną wersję : efekt rozświetlenia na tle
Jak uzyskać efekt światła za manekinem jak na tym zdjęciu , jakiego sprzętu użyć
http://allegro.pl/bolf-01-antracyt-bluza-kurtka-okazja-denley-pl-xl-i3924426755.html
Dzięki
Nikt Ci nie powie. Ktoś kiedyś napisał że stawia lampę z tyłu i błyska na tło ale nie wiem czy to najlepszy sposób.
Jacek S.
10-02-2014, 17:57
Lampa na tło, ewentualnie gradient kołowy w Photoshopie.
Ale pewnie ubranie bądź postać trzeba wpierw wyciąć nałożyć gradient i wkleić tak?
Jacek S.
10-02-2014, 19:11
Ale pewnie ubranie bądź postać trzeba wpierw wyciąć nałożyć gradient i wkleić tak?
Tak.
Wystarczy przepalić tło, żeby łatwo było wyciąć obiekt :)
Dzięki za pomoc. Nie omieszkam wypróbować. Choć lampa za modelką dobrze nie wróży ;-)
1) Robisz zdjęcie najlepiej na jednolitym białym tle lub w namiocie bezcieniowym, albo tym podobnym.
2) Szparujesz zdjęcie w Ps.
3) Nowa warstwa jako gradient kołowy w PS. + cień biały z trybem mieszania zwykłym.
Niestety poległem na wycinaniu albo inaczej brak mi cierpliwości i umiejętności. Jeszcze pełne bryły spoko. Ale jak mam wycinać włosy to ...
RobertMiernik
10-02-2014, 22:38
Nikt Ci nie powie. Ktoś kiedyś napisał że stawia lampę z tyłu i błyska na tło ale nie wiem czy to najlepszy sposób.
Nie wiem czemu nikt miałby nie powiedzieć.
Pewnie, że lampa na tło, trzeba tylko odpowiednio odsunąć całość (manekin/model, lampa) od tła, żeby uzyskać odpowiedni promień plamy światła. Na lampę powinien być założony grid/plaster miodu, żeby uzyskać odpowiednie wygaszenie krawędzi.
Może łatwiej będzie normalnie doświetlić tło a później w PS zaciemnić dookoła.
RobertMiernik
10-02-2014, 23:24
Łatwiej to będzie robić zdjęcia tak, żeby PS był wisienką a nie tortem ;)
też mi się wydaje , że jest to efekt lampy, gdyż wątpię aby ktoś siedział i tracił tyle czasu na wycinaniu przedmiotu, no i jak podejrzałem to ten sprzedawca ma tysiące tych zdjęć,
Dzięki i pozdrawiam
aha jeszcze jedna sprawa , myślicie, że światło główne (obiektu) jest skierowane z góry praktycznie prostopadle do podłogi, czy raczej jest to inne ustawienie waszym zdaniem
RobertMiernik
11-02-2014, 00:50
aha jeszcze jedna sprawa , myślicie, że światło główne (obiektu) jest skierowane z góry praktycznie prostopadle do podłogi, czy raczej jest to inne ustawienie waszym zdaniem
Przyglądnij się cieniowi na zdjęciu, światło jest zawsze dokładnie po przeciwnej stronie do cienia...
Proszę.
owII3Bpp7_E
Jak będziesz wybierał się w okolice Zakopanego daj znać bo jestem Ci winny duże piwo. Pozdrawiam i dziękuję
Jak będziesz wybierał się w okolice Zakopanego daj znać bo jestem Ci winny duże piwo. Pozdrawiam i dziękuję
:) Z przyjemnością.