Zobacz pełną wersję : Jakie forum o fotografii?
Piotrek B.
10-02-2014, 15:25
Czy możecie polecić jakieś forum polsko lub angielskojęzyczne na którym można pogadać, powymieniać się uwagami dotyczącymi zrobionych zdjęć, warsztatu, obróbki itd.?
RobertMiernik
10-02-2014, 15:35
Słyszałem o takim niekoniarze czy nikoniarze jakoś tak...
barracuda
10-02-2014, 15:42
To trochę tak, jakbyś stał na lotnisku np. we Frankfurcie i pytał pasażerów, gdzie znajdziesz takie miejsce z którego mógłbyś gdzieś polecieć, kupić bilet lotniczy itp. :)
Czy możecie polecić jakieś forum polsko lub angielskojęzyczne na którym można pogadać, powymieniać się uwagami dotyczącymi zrobionych zdjęć, warsztatu, obróbki itd.?
niestety nie znamy. Z tego co wiem to fotografowie raczej w ciemni siedzą i rzadko wychodza na światło dzienne, że o korzystaniu z internetu nie wspomne :)
slawek061964
10-02-2014, 16:30
no nie mam zielonego pojęcia spróbuj możne na Nikoniażach .pl
proponowanie forum nikoniarze.pl do rozmow o fotografii... :mrgreen:
dowiedzialem sie stad jaka kupic pralke, jakie glosniki, kto sie czym zajmuje w zyciu prywatnym... wiem nawet wszystko o BMW ale o fotografii to jeszcze nic ciekawego sie nie dowiedzialem tutaj... ale mimo to jest super ;)
slawek061964
10-02-2014, 16:53
proponowanie forum nikoniarze.pl do rozmow o fotografii... :mrgreen:
dowiedzialem sie stad jaka kupic pralke, jakie glosniki, kto sie czym zajmuje w zyciu prywatnym... wiem nawet wszystko o BMW ale o fotografii to jeszcze nic ciekawego sie nie dowiedzialem tutaj... ale mimo to jest super ;)
no super jest mimo pierdół które tu są wiele ciekawych rzeczy jednak tu znajdziesz szukajka jednak daje radę jak ktoś chce oczywiście. Bo bzdury nieraz są to straszne i humor i żenada
Tak że czytanie ze zrozumieniem polecam
Piotrek B.
10-02-2014, 16:57
Nikoniarze to tak raczej nie bardzo jeśli chodzi o gadanie o fotografiach. O sprzęcie owszem, nieocenione źródło, można pooglądać fotki tablic do testów i inne ciekawe rzeczy, popodniecać się wątkami na setki stron na temat danego modelu czy kurzy, czy ostrzy czy w ogóle jest do bani itd. ;) Ale szukam forum na którym jednak główna uwaga skupiona jest na fotografiach użytkowników (nie testowych). Może być jakieś zagraniczne, byle po angielsku :)
slawek061964
10-02-2014, 17:03
Nikoniarze to tak raczej nie bardzo jeśli chodzi o gadanie o fotografiach.
Człowieku grzeszysz teraz
Piotrek B.
10-02-2014, 17:06
Ej no ok, nie chciałem Was urazić, ale jak ktoś zna to będę wdzięczny za namiary ;)
zbyszekD7000
10-02-2014, 18:42
przeleć spis treści na stronie gł. na pewno coś znajdziesz ;-)
Jest tutaj bardzo dużo wiedzy o fotografii, tylko trzeba troszkę się wysilić i poszukać.
Człowieku grzeszysz teraz
a niby dlaczego?
skoro poziom fotografii na forum jest mizerny poza paroma wyjatkami i rowna w dol, a wszlekie dyskusje ucinane sa w zarodku to mozna powiedziec ze trafil chlopak w sedno :) na forum nie dyskutuje sie o foografii jako takiej.
mozna dowiedziec sie za free niemal wszystkiego o sprzecie, zarowno foto jak i kazdym innym, mozna sie posmiac z kawalow ale dyskusji o fotografii jest neiwiele. nic dziwnego ze ktos zainteresowany takowej szuka.
Pamietam czasy na tym forum gdy w kazdym dziale pojawialo sie dziennie kilka watkow zdjeciowych w kazdej kategorii a uzytkownikow bylo znacznei mniej. akutalnie kilka na tydzien do dobry wynik.
Piotrek B.
10-02-2014, 19:47
S4INT: Pewnie masz rację, bo długo tu siedzisz, ale chyba nie do końca precyzyjnie się wyraziłem, mam wrażenie, że nie łapiecie o co mi chodzi. Chodzi mi o forum na które wrzucam fotkę i jest spora społeczność forumowa która komentuje, doradza, są żywe rozmowy o warsztacie, obróbce, ZDJĘCIACH. A może po prostu nie ma takiego miejsca?
A może po prostu nie ma takiego miejsca?
z przykrosci amusze stweirdzic ze jestes bardzo blisko prawdy. jakkolwiek by na forum nei narzekac nie jest gorsze od wsysktich innych pod wzgledem dyskusji o zdjeciach (a raczej je braku), natomiast o wiele lepsze pod wzgledem technicznym. mozesz probowac na forach typowo zdjeciowych ale tam tez nei bedziesz zadowolony, bo o konstruktywna krytyke bardzo trudno
zbyszekD7000
10-02-2014, 19:55
A kto ci nie da wrzucić foty pod ocenę i komentarze, zobacz np makro poszczególnych osób którzy cały czas wstawiają swoje kolejne foty i każdy może się wypowiedzieć zależy tylko czego autor zdjęć oczekuje, ale to można sprecyzować w opisie
Piotrek B. Tu się zarejestruj :
http://www.obiektywni.pl/galeria/
miron19j
10-02-2014, 20:04
A kto ci nie da wrzucić foty pod ocenę i komentarze, zobacz np makro poszczególnych osób którzy cały czas wstawiają swoje kolejne foty i każdy może się wypowiedzieć zależy tylko czego autor zdjęć oczekuje, ale to można sprecyzować w opisie
raczysz sobie żartować chyba.
Jak jesteś starym "wrzucaczem" zdjęć, to nie ważne jakiego gniota zamieścisz, to i tak będą kadzić. A jak jeszcze należysz do TWA, to hohoho.
A jak nie, to zjadą wszystko, co zamieścisz.
Edyta dodaje, że jakkolwiek z sailorem często się nie zgadzam, to tutaj popieram go w całej rozciągłości
Ocenić i skomentować to jedno, a przeprowadzić analizę konkretnej pracy, to zupełnie co innego. Do tego trzeba mieć odpowiednie przygotowanie w zależności od dziedziny fotograficznej.
prosze, prosze, jaka smialosc w wyrazaniu negatywnych o forum opinii :-)... wie kolega co to fractale sa? oczywiscie, ze wie- to pytanie retorczne bylo- to forum to tez fractal. polski fractal. gdzie sie nie spojrzy, wszedzie to samo- troche wieksze, troche mniejsze, czasem bardzo duze, ale w gruncie rzeczy to samo- fractal :-) p.s. tytulem wyjasnienia: 1.forum jest swietne i dobrze moderowane 2. zdjecia malzonek forumowiczow i ich dzieci i ich samochodow sa piekne. 3. nikon d70 w rekach doswiadczonego fotografa robi takie same zdjecia jak nikon d4... o czyms zapomnialem? juz wiem- popisywanie sie posiadanym sprzetem to obciach i wiocha. pozdrawiam i duzo swiatla zycze.
miron19j
10-02-2014, 21:42
prosze, prosze, jaka smialosc w wyrazaniu negatywnych o forum opinii :-)...
jeżeli to do mnie, to trafił kolega jak kulą w płot.
Akurat o samym forum mam bardzo wysokie mniemanie. Jest merytorycznie, rzeczowo, a i poszucić można. Mam wielu znajomych fotografujących, właśnie dzięki forum. Tylko nie widzę sensu wrzucania tu zdjęć pod ocenę. Jak już sailor napisał, czasy, gdy można było oczekiwać konstruktywnej krytyki, dawno minęły.
Piotrek B.
10-02-2014, 22:59
jeżeli to do mnie, to trafił kolega jak kulą w płot.
Akurat o samym forum mam bardzo wysokie mniemanie. Jest merytorycznie, rzeczowo, a i poszucić można. Mam wielu znajomych fotografujących, właśnie dzięki forum. Tylko nie widzę sensu wrzucania tu zdjęć pod ocenę. Jak już sailor napisał, czasy, gdy można było oczekiwać konstruktywnej krytyki, dawno minęły.
No ok, poprzepychaliście się, ale serio nigdzie na świecie nie ma forum gdzie można o fotach pogadać??
Totalni amatorzy czesto otrzymuja konstrkutywna krytyke, widzialem pare watkow gdzie doradzano co obejrzec i przeczytac. Potem jest wielkie nic, a potem sa Ci ktorzy zawsze moga sie spodziewac komentarzy zazwyczaj pozytywnych, nawet pod bardzo srednimi zdjeciami.
Chyba kazdy kto czyta forum to widzi, jakis czas temu uznalem, ze moze mam omamy i wystawilem fotke. Watek ma cos okolo 200 wyswietlen, komentarza brak jakiegokolwiek.
Jak bardzo lubie czytac to forum, tak jesli chodzi o dyskusje nad fotkami sam szukam innego miejsca.
Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 6033X using Tapatalk 2
miron19j
10-02-2014, 23:21
Totalni amatorzy czesto otrzymuja konstrkutywna krytyke, widzialem pare watkow gdzie doradzano co obejrzec i przeczytac.
No właśnie. Najczęstsze odpowiedzi to "zapytaj wujka Google", "poszukaj w sieci" "użyj szukajki"
Rozwijające i pomocne jak cholera. :-)
Edyta podpowiada jeszcze jedną odpowiedź "było, poszukaj na forum" :-D
ale serio nigdzie na świecie nie ma forum gdzie można o fotach pogadać??
no nie ma, niestety. Bo wszyscy forumowicze dzielą na dwie grupy. Ci co nie wiedzą i pytają. I ci co coś wiedzą, czyli wiedzą wszystko. Czyli miszcze i ahtyści. :-D
Piotrek B.
10-02-2014, 23:55
Bez jaj ;) Na pewno jest gdzieś jakieś forum gdzie można pogadać o swoich zdjęciach i poanalizować zdjęcia czyjeś a nie o planach marketingowych C lub N bądź błędach ich inżynierów.. Faktycznych bądź wyimaginowanych. Ponoć w necie każda potwora znajdzie swojego amatora ;)
miron19j
11-02-2014, 00:00
Bez jaj ;) Na pewno jest gdzieś jakieś forum gdzie można pogadać o swoich zdjęciach i poanalizować zdjęcia czyjeś a nie o planach marketingowych C lub N bądź błędach ich inżynierów.. Faktycznych bądź wyimaginowanych. Ponoć w necie każda potwora znajdzie swojego amatora ;)
obawiam się, że polskojęzycznego nie znajdziesz.Jak mówisz w jeszcze jakimś języku, to poszukaj na "lokalnym rynku". Z pewnością są fora, na których dyskutuje się o zdjęciach jako takich.
No ok, poprzepychaliście się, ale serio nigdzie na świecie nie ma forum gdzie można o fotach pogadać??
Tak jak w czasy kiedy to artyści spotykali się we własnym, ograniczonym gronie i dyskutowali na temat własnej twórczości i innych, wymieniali poglądy, toczyli spory?;)
Piotrek B.
11-02-2014, 01:00
Tak jak w czasy kiedy to artyści spotykali się we własnym, ograniczonym gronie i dyskutowali na temat własnej twórczości i innych, wymieniali poglądy, toczyli spory?;)
He he za dużo wymagam? Nie chodzi o artystów, a o amatorów zainteresowanych robieniem zdjęć i doskonaleniem warsztatu. To powinno być chyba prostsze niż kiedyś, w przed - globalnym świecie?
P.S. Myślę, że dobrą ilustracją zainteresowań tego forum jest ten mój wątek liczący trzy strony, wątek o kurzu w D600 liczący setki stron i mój wątek ze zdjęciami liczący kilka dni i mający kilka komentarzy ;)
He he za dużo wymagam? Nie chodzi o artystów, a o amatorów zainteresowanych robieniem zdjęć i doskonaleniem warsztatu. To powinno być chyba prostsze niż kiedyś, w przed - globalnym świecie?
Jest prostsze, ale nic ponadto. Potrzeba jeszcze tych, którzy zechcą się angażować. Spróbuj uzasadnić, dlaczego ktoś ma poświęcać czas, na komentowanie, analizę np. Twoich prac. Bo je zamieściłeś?
P.S. Myślę, że dobrą ilustracją zainteresowań tego forum jest ten mój wątek liczący trzy strony, wątek o kurzu w D600 liczący setki stron i mój wątek ze zdjęciami liczący kilka dni i mający kilka komentarzy ;)
Będzie jeszcze gorzej.
raczysz sobie żartować chyba.
Jak jesteś starym "wrzucaczem" zdjęć, to nie ważne jakiego gniota zamieścisz, to i tak będą kadzić. A jak jeszcze należysz do TWA, to hohoho.
A jak nie, to zjadą wszystko, co zamieścisz.
Edyta dodaje, że jakkolwiek z sailorem często się nie zgadzam, to tutaj popieram go w całej rozciągłości
Ja nie slodze. Dlatego ostatnio polowa ludzkosci na forum mysli, ze jestem zlamanym ujem ;) Dla mnie niewazne kto wstawia zdjecia, wazne jakie je wstawia wiec jak wrzuca kasztany to dostaje wlasciwy komentarz ;)
O fotografii to sobie mozna pogadac podczas wystawy w jakiejs galerii, albo w kawiarni albo... mozna bylo pogadac 30 lat temu ;) a nie na forum gdzie i tak predzej czy pozniej wszystko idzie w strone jednowyrazowych komentarzy fajne/niefajne, w strone sprzetu albo w strone klotni ;)
2. zdjecia malzonek forumowiczow i ich dzieci i ich samochodow sa piekne. .
:)
Powtórzę po innych - to forum sprzętowe. Innym problemem jest to, że się bardzo "rozrosło", co moim zdaniem, nie sprzyja tworzeniu atmosfery do dyskusji. Wraz z ilością użytkowników, rośnie głównie liczba tych "przeciętnych". Dochodzi więc do sytuacji, kiedy jedna, znająca się na temacie osoba musi prowadzić dyskusję z 10 sfrustrowanymi ignorantami (naprawdę nie chce nikogo obrażać, tak to widzę) i po którymś razie się po prostu odechciewa. Zdecydowanej większości ciekawych dyskutantów dawno już tu nie ma, lub po prostu przestali się odzywać.
Nie masz się co obrażać na odpowiedzi typu poszukaj za pomocą ...
Zapisz się na fora anglo-, niemiecko- francusko-, włosko-, hiszpansko-, chińsko- języczne. W końcu trafisz na właściwe. A jak już trafisz to się podziel wiedzą na nikoniarzach a będzie to wartość dodana na forum.
Piotrek, możesz spojrzeć na G+ i różne społeczności. Wiadomo, jak to z portalami społecznościowym - dużo jest nastawionych na lubie/nie lubię ale może znajdziesz też coś dla siebie. Od Facebook'a g+ odróżnia się nastawieniem na kolaborację ;) i dyskusje, właśnie dzięki spolecznosciom.
Sent from my GT-N7100 using Tapatalk
To ja mam jeszcze inną radę - rozejrzyj się po mieście, co się w nim fotograficznego dzieje. Postaraj się dotrzeć do ludzi/grup, które zajmują/pasjonują się fotografią. Nic nie zastąpi prawdziwego kontaktu.
Piotrek B.
11-02-2014, 11:10
Dzięki za wszystkie sugestie, serio nie spodziewałem się, że to będzie takie trudne zadanie, oczekiwałem raczej, że mnie zasypiecie adresami
Dzięki za wszystkie sugestie, serio nie spodziewałem się, że to będzie takie trudne zadanie, oczekiwałem raczej, że mnie zasypiecie adresami
http://www.photoforum.com/ http://www.thephotoforum.com/ zajelo mi to 2 sekundy ;-) a tu moje ulubione fotocommunity.de. no i oczywiscie papa flickr.com. pozdrawiam i duzo swiatla zycze.
Piotrek B.
11-02-2014, 12:51
To pierwsze raczej mało uczęszczane, zdjęcia mają mniej komentarzy niż tu, drugie wygląda ciekawiej, spróbuję tam coś wrzucić. Po niemiecku niestety nie szprecham ni w ząb ;) Dzięki.
zobacz flickr i postaw sobie za cel na explore trafic
Piotrek B.
11-02-2014, 13:05
Możesz mi to rozpisać jak krowie na miedzy? Wchodzę flickr, klikam explore i tam ma byc przycisk trafic? Nie widzę takiego..
1.zarejestruj sie, 2. zaladuj min.5 zdjec, 3.od tego momentu jestes pelnooprawnym czlonkiem najwiekszej na swiecie community 4.jesli twoje zdjecia sie spodobaja (tajemniczemu jury) trafia na explore (a wiec beda explored). zdjecia, ktore ogladasz na explore to te, ktore sa explored :-) twoje zdjecia beda widoczne dla ciebie, czlonkow grup, ktorych jestes sam czlonkiem i osob, ktore z jakichs powodow cie na flickr znalazly :-)
Piotrek B.
11-02-2014, 13:23
Dzięki, to nie jak coś na zasadzie 500px.com? Ale tam to dostaję głównie komentarze typu, że "ale fajnie", średnio to podpada pod dyskusję o zdjęciach, tu widzę jakies grupy są, może to inaczej działa..
Oprócz flickr możesz jeszcze spróbować tutaj: http://www.photosig.com/go/photos
albo tu: http://www.dpreview.com/forums pamietaj o jednym: to co jest napisane nie musi byc prawda- userzy pisza czesto to co sie im wydaje chcac cos sobie zrekompensowac. liczba osob, ktora zyje w wirtualnym swiecie gdyz ich wlasny swiat to kupa jest porazajaca.
Dzięki, to nie jak coś na zasadzie 500px.com? Ale tam to dostaję głównie komentarze typu, że "ale fajnie", średnio to podpada pod dyskusję o zdjęciach, tu widzę jakies grupy są, może to inaczej działa..
wszystkie portale dzialaja na mniej wiecej podobnej zasadzie i sluza (przynajmniej w zalozeniu) wymianie doswiadczen. na flickr, co jest jego sporym atutem, mozesz zdjecia niemal dowolnej wielkosci zamieszczac.
Piotrek B.
12-02-2014, 23:19
Tak sobie obczajam tego flickra i zainteresował mnie z innego powodu. To jest 1 terabajt powierzchni na zdjęcia w oryginalnym rozmiarze, bez żadnej ingerencji softu przy zamieszczaniu tak? I mogę sobie w każdej chwili te fotki ściągnąć z powrotem i zaznaczyć jako galerię prywatną nie do wglądu dla innych? No to chyba to jest idealny backup?
tak. nie zapominaj jednak o nsa :-) jesli cos jest za darmo i wydaje sie bardzo dobre to powinno to budzic pewne podejrzenia.. pozdrawiam i zycze duzo swiatla
Piotrek B.
13-02-2014, 11:53
Czekaj czekaj, zwolnij, bo nie czaję ;) O co chodzi z tym nsa? I jakie podejrzenia to budzi?
Naczelny Sąd Administracyjny?
Naczelny Sąd Administracyjny?
Raczej National Security Agency.
(http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&ved=0CDkQFjAC&url=http%3A%2F%2Fpl.wikipedia.org%2Fwiki%2FNationa l_Security_Agency&ei=3qn8UpC2LsLEtQbHnYCYBw&usg=AFQjCNGy3qxnfbjMI9sGYylbsZjx9TJ1Xw&bvm=bv.61379712,d.Yms)
Piotrek B.
13-02-2014, 13:38
Ale że niby co?
No że niby możesz skończyć jak Osama.
O, sama?
Nie. Ze szwagrem.