Zobacz pełną wersję : Nikkor 55/2.8 AIS a 55/3.5 AI
Szukam obiektywu do macro i zastanawiam się obecnie pomiędzy dwoma modelami manualnymi: 55/2.8 AIS a 55/3.5 AI.
Czy jest spora różnica w jakości/ostrości obrazu z tych szkieł? Fotografować mam zamiar głównie kwiatki.
Różnica w cenie to ok. 120 zł. Fotografuję D300s.
marcin_G
16-02-2014, 20:52
Oba obiektywy sa bardzo dobre, ja osobiście wolę 55/3,5 w starej wersji "Compensating" - to prawdziwy wymiatacz w makro w dużych skalach odwzorowania.
Poźniejsze wersje 55/3,5 też są bardzo dobre.
Micro-Nikkor 55/2,8 BARDZO CZĘSTO ma problemy z zaolejoną przysłoną. Zysk z zastosowania CRC jest symboliczny, powołoki antyodblaskowe są takie same jak w ostatnich wersji 55/3,5
Cokolwiek wybierzesz - będziesz zadowolony!
Oba obiektywy sa bardzo dobre, ja osobiście wolę 55/3,5 w starej wersji "Compensating" - to prawdziwy wymiatacz w makro w dużych skalach odwzorowania.
Czy to jest ta wersja nonAI?
marcin_G
18-02-2014, 11:26
Tak. "Compensating" to jest jedna z najwcześniejszych wersji 55/3,5, produkowana tylko i wyłącznie jako non-AI (lub pre-AI, jak kto woli). Można trafić egzemplarze zmodyfikowane do AI poprzez wymianę całego pierścienia przysłon, ale w Polsce nie ma tych obiektywów zbyt wiele.
Tu przykład wersji "compensating"
http://www.ebay.com/itm/Nikon-Micro-Nikkor-55-mm-auto-F-3-5-Ai-Lens-/271399716148?pt=Camera_Lenses&hash=item3f30af0534
Znacznie popularniejsza w Polsce jest wersja "diamond ring" (nazywana tak z racji kształtu gumy na pierścieniu ostrości). One też wszystkie były non-AI
Tu przykład "diamond ring"
http://www.ebay.com/itm/NIKON-micro-NIKKOR-P-55mm-F3-5-Non-Ai-Lens-/400659781740?pt=Camera_Lenses&hash=item5d492f186c
Na pocieszenie dodam, że samodzielna modyfikacja każdej z tych wersji do AI jest bardzo prosta i wykonywałem ją wielokrotnie.
A ta wersja "diamond ring" jest dużo gorsza od "Compensating"?
marcin_G
18-02-2014, 13:43
To nie tak, że jest gorsza. Jest nieco inna. "Compensating" jest zoptymalizowany do skali chyba 1:2 i jest świetny w bliskim makro, ale mocno słabnie dla dużych odlegości.
Natomiast "diamond ring" - mimo takiego samego układu optyki - został zoptymalizowany dla skali chyba 1:10 i w praktyce w całym zakresie od INF. do 1:1 daje bardzo dobrze radę.
Wszystkie bez wyjątku 55/3,5 mogą jak równy z równym walczyć a aktualnymi 60micro w wersjach "D" i "AFS"
To dobrze, bo taką wersję posiadam. Nie będę go sprzedawać ;) Będę musiał tylko zakupić do niego pierścień M2. I w związku z tym mam pytanko. N55 f3.5 był wersją non-AI więc musiałem go przerobić. Ale pierścień M2 też jest w wersji non-AI - nie przenosi informacji o przysłonie do body. Czy jest jakiś inny pierścień dający odwzorowanie 1:1 z przeniesieniem informacji o przysłonie do body, czy trzeba będzie z tym kombinować? (np. przerabiając jakiś denny adapter powiększający)
marcin_G
18-02-2014, 14:10
- pierścień M i M2 nie przenosił przysłony
- pierścień PK-3 przenosił dla obiektywów i korpusów non-AI
- pierścień PK-13 przenosił dla obiektywów i korpusów AI
Możesz wrzucić zdjęcie Twojego pierścienia przysłon?
Mam tylko wyszlifowany pierścień zewnętrzny tak, aby przesuwać pierścień w body. Z tego, co widziałem, to przydałby mi się pierścień "PK-313" z przodu od PK-3, a z tyłu od PK-13 :)
marcin_G
18-02-2014, 15:06
No to wszystko ma zrobione poprawnie, PK-13 też da radę. Jeśli pierścień przysłon jest podciety, to zaczep z PK-13 zaczepi się poprawnie i wszysko będzie grać.
Najtaniej będzie poszukać jakichś noname'ów
A ta wersja?
http://www.ebay.pl/itm/181311493412?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649
Wszystkie bez wyjątku 55/3,5 mogą jak równy z równym walczyć a aktualnymi 60micro w wersjach "D" i "AFS"
Czym w takim razie będzie się różnić taki AI:
http://www.interfoto.eu/?page=subprodukty&cat=730&id=53
od 60 micro w wersji D ?
tylko i wyłacznie tym, że jest manualna ostrość?
marcin_G
19-02-2014, 15:02
Yanek - to kasyczny "diamond ring" (popatrz na pierścień ostrości). Trzeba modyfikować, by działał ze współczesnymi koprusami, choć sprzedający pisze coś innego. Na zdjęciu nie widać jak wygląda pierścień przysłon przy skali, zakłdam, że jest orygnalny, a więc non-AI
YaPKnn - to co zalinkowałeś to też obiektyw non-AI (wbrew temu co widać w opisie). Pięknie widać oryginalny, starego typu pierścień przysłon. Czy też trzeba rzeźbić. Co do różnic 55/3,5 kontra 60/2,8
------55/3.5__60/2,5
_AF:__nie____tak
skala_ 1:2____1:1
filtry:__52____62
mechanika lekki czołg dość solidny
55/3,5 daje większą odlegość roboczą przy zdjęciach w dużych skalach 1:2 i więcej, bo on nie skraca ogniskowej, a 60-tka niestety tak.
marcin_G
19-02-2014, 15:09
.
YaPKnn - to co zalinkowałeś to też obiektyw non-AI (wbrew temu co widać w opisie). Pięknie widać oryginalny, starego typu pierścień przysłon. Czy też trzeba rzeźbić. Co do różnic 55/3,5 kontra 60/2,8
------55/3.5__60/2,5
_AF:__nie____tak
skala_ 1:2____1:1
filtry:__52____62
mechanika lekki czołg dość solidny
55/3,5 daje większą odlegość roboczą przy zdjęciach w dużych skalach 1:2 i więcej, bo on nie skraca ogniskowej, a 60-tka niestety tak.
dzięki za odpowiedz!
Nie mogę się połapać w tych non-AI, AI, AIS... muszę jakieś dobre zestawienie znależć i poczytać.
Z tego co zrozumiałem do tej pory non-AI ma jedną skalę przysłon a AI dwie. Modyfikacjom mówię nie, właśnie powystawiałem na alle wszystkie graty M42. Mogę się pobawić czymś starym i manualnym ale bez rzeźbienia.
Jakbyś mógł jeszcze powiedzieć jak się w to wszystko wpasowywuje seria E.
Jak wspólpracuje d7100 z AI ?
W sensie ostrość manualna to jasne. Przysłone ustawiamy nie z korpusu tylko z pierścienia tak?
rozumiem, że pomiar światła działa?
non-AI bez przeróbki nie zapniesz do body cyfrowego (w większości przypadków) Przeróbka wygląda tak: http://www.mynikon.com.pl/technika/ai_konwersja/ai_konwersja_ai_conversion.htm
Jakbyś mógł jeszcze powiedzieć jak się w to wszystko wpasowywuje seria E.
Seria E to Ai-S od strony bagnetu.
Tak tyle wiem :-) Dlatego będę szukał AI, bo nie mam ochoty na przeróbki.
Bardziej mi zalezy na wiedzy jak je rozróżnić, bo jak widac nawet interfoto (a mają niezłą renomę) myli się w opisach.
Seria E to Ai-S od strony bagnetu.
Ok Dzięki.
To jeszcze wygooglam jaka jest różnica między AIS i AI, pre AI mnie nie interesuje jak pisałem.
Funkcjonalnie pomiędzy Ai, a Ai-S nie ma różnicy. Bagnet obiektywu Ai-S ma wyżłobienie w bagnecie, nieco nad szczeliną na trzpień blokujący szkło w bagnecie. Kilka analogowych puszek miało trzpień w bagnecie, który wchodził w to zagłębienie i aparat rozpoznawał szkła Ai-S. To najpewniejsza metoda rozróżnienia szkieł Ai od Ai-S. W obiektywach Ai-S ruch popychacza przysłony jest liniowy, co pozwala na dokładniejszy pomiar ekspozycji.
Jednak z praktycznego punktu widzenia jedyna różnica pomiędzy Ai oraz Ai-S to w większości wypadków kształt obudowy szkła i zastosowane powłoki.
Dzięki poaptrzyłem na stronę Ken'a i tak samo mi wychodzi.
Tylko jak widzę, znaleźć 55/3.5 AI(S) to nie takie proste, jak już są to za chore pieniądze.
To szukaj wersji 55/2.8, powinno być łatwiej.
ale sporo drożej :-)
W chwili obecnej zastanawiam się albo 55/3.5 AI(S) około 500zł
albo 50/1.8 seria E plus pierścienie, z tańszymi pierścieniami około 250zł z droższymi około 400.
Tylko czy którekolwiek pierścienie przeniosą informację o przysłonie do korpusu?
55/2.8 ais też można kupić w okolicy 500zł
Za tyle, to Ci mogę sprzedać swoją 55-tkę f3.5 przerobioną z non-AI
Jakbym miał tyle na zabawe to bym kupił ta AIS, wiesz chciałby się człwowiek w makro pobawić, ale nie wie czy mu się spodoba to i nie chce kasy wydawać.... A nie ma tanio i bez kombinacji. A kombinować Heliosami mi się nie chce, jak się nie obrócisz rzyć z tyłu.
marcin_G
19-02-2014, 22:00
YaPKnn, jak Ci się nie spodoba, to Micro-Nikkora 55/3,5 lub 55/2,8 odsprzedaż bez żadnej straty. A 50/1,8 + pierścienie to jednak półśrodek i nie taki komfort pracy (i jakość!) jak z prawdziwym Micro-Nikkorem.
Co do cen:
ładna 55/3,5 to koszt 400-500 zł
ładna 55/2,8 to mniej więcej 600-700 zł
Póki co znalazłem jednego, pod linkiem który dałem powyżej, mają pomyłkę na stronie i jeden z nich jest AI bo obejrzałem dokładnie a facet sprawdził po numerze seryjnym , ale chcą za niego 580zł, pewnie na miejscu dało by się urwać na 500. Żeby kupić za 400 to chyba trzeba polować na alle, bo jak sądzę przesyłka z ebaya (czy to UK czy US) pewnie nieopłacalna.
YaPKnn, jak Ci się nie spodoba, to Micro-Nikkora 55/3,5 lub 55/2,8 odsprzedaż bez żadnej straty. A 50/1,8 + pierścienie to jednak półśrodek i nie taki komfort pracy (i jakość!) jak z prawdziwym Micro-Nikkorem.
Co do cen:
ładna 55/3,5 to koszt 400-500 zł
ładna 55/2,8 to mniej więcej 600-700 zł
Mówił, mówił i namówił :-)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/22185796/nikoniarze/photo-100-2.jpg)
To jeszcze powiedzcie proszę, gdybym chciał osiągnąć skalę 1:1 to potrzebuję pierścienia PK-13 ?
Takowy jak sądzę da się zdobyć tylko na ebay'u ?
Te nowoczesne nie przeniosą przesłony, prawda?
marcin_G
23-02-2014, 19:21
Te nowoczesne "z wyższej półki" przenoszą informacje przez CPU, ale twój obiektyw nie ma CPU wogóle, więc nie ma sensu płacić za pierścienie z wyższej półki. Szukaj albo Nikonowskiego PK-13, albo coś z zamienników (Soligor, Kenko, Vivitar itp)
Szukam.... jak na razie PK 13 za 150zl w Polsce albo 30 dolarow na jebaju.
Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 6033X using Tapatalk 2
marcin_G
27-02-2014, 20:43
O wilkach mowa:
http://www.optyczne.pl/index.php?art=357