Zobacz pełną wersję : sony nex-5 rozbudowa
DUrbaniak87
09-02-2014, 21:23
Witam serdecznie,
Potrzebuję waszej pomocy w sprawie obiektywów do nex-a 5. Nadeszła pora żeby rozbudować troszkę mojego nex-a, mianowicie chciałbym dokupić 1-2 obiektywy do niego. I teraz pytanie co się dobrze sprawuje z tymi aparatami, naczytałem się forum, przeglądałem dużo wątków i sam zgłupiałem co mam robić. Oczywiście jestem laikiem w sprawach fotografii i dopiero teraz mam więcej czasu żeby tak na prawdę troszkę się tym zająć jako hobby. Na razie mam kita 18-55mm i do dyspozycji 3tyś żeby coś dokupić, w sumie po przeczytaniu wielu wątków sam nie wiem co. Obiektywów jest niewiele jeśli chodzi o sony, można też kombinować z adapterami ale to już w ogóle dla mnie czarna magia.
Przedstawię może co ja sądzę,a więc jeśli nex:
1. ludzie proponują mi uniwersalny obiektyw 18-200mm, chociaż słyszałem że szału nie robi, teraz pytanie czy warto(jeśli ktoś ma i używa proszę o rzetelną opinie)
2. 55-210mm jako typowy tele, co sądzicie o nim?
3. myślałem żeby też np. sprzedać kita 18-55 i w zamian niego kupić 55-210mm, a jako drugi obiektyw dokupić np. 18-105mm typowo uniwersalny i czytałem że ładnie ostrzy...
4. no i jakąś jasną stalkę np. 50mm F1.8, w sumie tani jest nowy, a używkę kupie za grosze.
5. Sprzedaż nex-a i zakup np.lustrzanki amatorskiej z 2szkłami...
Proszę o pomoc i rzetelne wypowiedzi.
pastwisko
09-02-2014, 21:43
Należy pierw odpowiedzieć na pytanie co ci jest potrzebne. Bo trochę to sprawia wrażenie jakbyś chciał dokupić bo możesz. Brakuje ci swiatła, głębi, milimetrów, kit jest za duży, za wąski?
DUrbaniak87
09-02-2014, 22:07
Na pewno mi brakuje tele..wiele razy miałem fajną okazję do strzelenia czegoś fajnego z oddali,ale brakło właśnie tele. I tutaj mam dylemat czy 55-210 czy 18-200. Jeśli 18-200mm to co z kitem 18-55mm bo się pokrywają w takim razie wartości.. Gdzieś czytałem to pisali zostaw znowu gdzieś indziej że sprzedaj. Ogólnie to obiektywów do sony nex jest bardzo mało,i są drogie. Dlatego mam dylemat pomiędzy.
1. Sprzedaje kita i kupuje zamiast niego 18-105mm bo czytałem że jest z mocowaniem E(i przydaje się czasami taki uniwersalny np.na wakacje żeby nie zmieniać co chwila obiektywów) + 55-210 jako tele.
2. Kupuje 18-200mm i wtedy co z kitem czy zostawić czy np. sprzedać i kupić coś innego tylko co?
3. CO do światła to trzeba mieć coś jasnego zawszę, bo się przydaje i pytanie czy ten 50mm wystarczy?
4. Myślałem nad zamianą na lustrzankę i wtedy większy wybór szkieł jest i są dużo ciekawsze.
Nie mam nie wiadomo jak dużego doświadczenia w fotografii bo dopiero się uczę, wiadomo czym więcej pstrykam tym więcej wiem. No chyba że macie jakieś inne fajne pomysły co można podłączyć do nexa. Czytałem gdzieś też że fajnie kupić adapter na M42 + pentaxa starsze szkło i też można coś fajnego stworzyć za niewielką kasę,tylko wtedy AF jest ręczny.
To może tak nie po kolei.
3. Dla minie bez sensu z tym 18-105. To krowa straszna. A i tak raczej trzeba traktować jako szkło spacerowe. Więc chyba wolałbym już kupić 18-200. Mimo wszystko postawiłbym tu na 55-210 i zostawienie kita.
2. To jest dobry pomysł, całkiem fajne szkło. Małe, znośne optycznie.
4. Tu chyba poszedłbym w kierunku 35/1.8. Bo jednak 50 jest mniej uniwersalna na apsc.
Migrowanie w stronę lustra, dla samej przesiadki to jest bez sensu. Chyba, że coś Cię rzeczywiście ogranicza. Ale jeżeli nie jesteś w stanie napisać dokładnie co to znaczy, że jeszcze nie ogranicza.
Ogólnie, w każdym systemie, uważa że zestaw kit (jeżeli jest znośny optycznie) + tele + stałka 35 mm to zestaw bardzo dobry zestaw wyjściowy. W miarę rozwijania umiejętności sam będziesz dokładnie wiedział czego Ci brakuje.
Mój głos na dokupienie 55-210 i 35/1.8 (ewentualnie sigmy 30/2.8)
DUrbaniak87
10-02-2014, 20:01
Przerobiłem z 200stron z forum i faktycznie 18-105 to jest ogór straszny..hehe
Więc zostaje 55-210 i 18-200. Ogólnie jaka jest różnica pomiędzy nimi ,nie wliczając oczywiście gabarytów?
Który tak na prawdę się opłaca bardziej?
koniecpolska
10-02-2014, 20:20
Przerobiłem z 200stron z forum i faktycznie 18-105 to jest ogór straszny..hehe
Więc zostaje 55-210 i 18-200. Ogólnie jaka jest różnica pomiędzy nimi ,nie wliczając oczywiście gabarytów?
Który tak na prawdę się opłaca bardziej?
1. Wszystkie z ww. to wielgachne ogóry. Porównanie: http://camerasize.com/compact/#369.88,369.89,369.334,369.90,369.117,ha,t
2. Tele w bezlustrze bez EVF to kiepski pomysł, przy długich ogniskowych wszystko będzie latać na LCD w uchwycie "zombi".
3. Kup sobie Sigmy 30mm, 60mm i ciesz się z robienia zdjęć obiektywem stałoogniskowym.
4. A jak Cię korci jakaś sąsiadka co to okien nie zasłania to kup sobie Samyanga 300mm.
Aleś poradził.
Porównaj ceny obiektywów i zobacz co Co się bardziej opłaca. Osobiście nie wchodząc w szczegóły radzę kup 55-210 i dodatkowo najlepiej e35/1.8, później 50/1.8.
EDIT
Tak widzę, że nie piszesz nic o wymaganiach co do bokehu i tym podobnych rzeczy, więc tego nie potrzebujesz. Może rozważ ciut ciemniejszą sigmę 30/2.8, która jest za to ostra jak brzytwa. Plusem obiektywów sony jest wbudowaną stabilizacja, kosztem ceny oczywiście. Ją się bawiłem trochę e35/1.8 i nie przypadł mi on do gustu, a różnicę w cenie mogłem przeznaczyć na coś innego. Więc może tak 18-55 + 55-210 + 30/2.8 + 50/1.8 tylko tutaj już robi się dużo sprzętu ;)
Więc może tak 18-55 + 55-210 + 30/2.8 + 50/1.8 tylko tutaj już robi się dużo sprzętu ;)
Miałem taki set i pozbyłem się 30/2.8 :)
Miałem taki set i pozbyłem się 30/2.8 :)
No widzisz... ja mam 18-55 + 16/2.8 + 30/2.8 + worek manuali (owszem za duży) ale 30/2.8 z niewiadomych względów uwielbiam. pentacona 50/1.8 + 135/2.8 też ;)
Też miałem i został jedynie fd 1.4/50 bez przejściówki ;)
Sprzedaj to co masz, póki jeszcze jest coś warte i kup sobie jakiś aparat fotograficzny.
No widzisz... ja mam 18-55 + 16/2.8 + 30/2.8 + worek manuali (owszem za duży) ale 30/2.8 z niewiadomych względów uwielbiam. pentacona 50/1.8 + 135/2.8 też ;)
Też chce taki zestaw i brakuje mi tylko 16/2.8 albo kita 16-50. Bo odkąd zapiąłem 30tkę Sigmy to jej nie odpinam od body. Ale wczoraj chodząc po mieście czasem było mi za wąsko.
Też chce taki zestaw i brakuje mi tylko 16/2.8 albo kita 16-50. Bo odkąd zapiąłem 30tkę Sigmy to jej nie odpinam od body. Ale wczoraj chodząc po mieście czasem było mi za wąsko.
No ja mam 16/2.8, ale chyba wolałbym zamiast kita + 16 wziąć PZ16-50 ze stabilizacją. Sam się motam, bo kita niewiele używam, a najczęściej noszę zestaw 16 + 30
Właśnie dlatego bym wolał 16-50 bo jest równie mały + ma zoom + stabilizacja. Idealne uzupełnienie dla Sigmy 30. Jedyny minus brak możliwości dołączeni osłony przeciwsłonecznej a z tym czuje się pewniej.
Ja po zakupie pzeta myślę, że teraz fajnie by było dokupić 18-200 na wypady wycieczkowe, bo tam mi krótko. A pz jest opcją nacodzienną gdzie najważniejszy jest rozmiar.
Na razie zamiast 18-200 będę brał na wycieczki la-ea2+16-105. Chociaż już nie mam lustra sony to tego obiektywu szkoda mi sprzedawać.
U mnie zamiast sigmy 30 pojawił się sel 35 (to tylko dlatego że wyszedł mnie bardzo dobrze cenowo). Jednak między 1.8 i 2.8 różnica jest duża. Mimo to sigma jest bardzo dobrym i tanim wyborem.
Na miejscu autora poszedłbym w kierunku 55-210 + stałka (na początek sigmę lub sel 50)
DUrbaniak87
11-02-2014, 13:59
Sprzedaj to co masz, póki jeszcze jest coś warte i kup sobie jakiś aparat fotograficzny.
Skąd taka opinia, jeśli tak to jaki " aparat fotograficzny " masz do polecenia???
Już się też nad tym zastanawiałem czy w ogóle rozbudowa nex-a ma jakiś sens skoro jest tak mało obiektywów do wyboru i ceny są kosmiczne niekiedy, poza tym gdy podłączę 55-210 czy 18-200 to już nie robi się mały aparacik, a jeden z tych dwóch na pewno chciałbym mieć. I teraz pytanie dopóki jeszcze się waham czy po prostu nie zainwestować w jakąś amatorską lustrzankę?
Na chwilę obecną na pewno tele czyli zostaje 55-210 i do tego coś jasnego co ładnie ostrzy. I teraz dylemat czy sigmę 30/2.8 która kosztuje jakieś 600-700zł nowy, czy jaśniejszy SEL 35/1.8 ale cena tutaj już 1.500zł
Amatorska lustrzanka zapewne poza wizjerem (dość ciemnym i małym) oraz szybszym AF'em niewiele zmieni, bo matryca APSC pozostanie bez zmian (nie wchodząc w szczegóły)
DUrbaniak87
11-02-2014, 19:54
a jeszcze pytanie czy sigma 30/2.8 jest w 100% kompatybilna z nexem? A jeśli nie to jaki to ma wpływ ogólny na użytkowanie?
Jest w pełni kompatybilna. Nie wspiera co prawda ostrzenia fazowego, ale część szkieł Sony tez tego nie robi.
DUrbaniak87
11-02-2014, 21:16
a jak jest ze stabilizacją obrazu?
Żaden NEX nie ma stabilizacji martycy, Sigma z kolei nie ma stabilizacji w obiektywie, jakby zatem nie dodawać zera do zera, to nic innego wyjść nie chce.
Jeżeli twój login wskazuje na wiek, to znaczy, że umiesz wiele zegary sam znaleźć, między innymi co to nex, jak jest realizowana stabilizacja, które symbole ją oznaczają i jak ją odróżnić. Podpowiem, że nex ma stabilizację tylko gdy ma założony obiektyw w nią wyposażony. Co to bycia kompatybilnym obiektywu z body zakładam, się wiesz co to bagnet i co się kryje pod tym pojęciem?
Tak to "oo" na końcu mojego nicka to nieskończoność, ja jestem tak stary, że jako miejsce urodzenia w dowodzie mam wpisane: Pangea. :-P ;) :mrgreen:
No tak, a garnek masz od dziadka z Wehhhrmachtu :P