PDA

Zobacz pełną wersję : D800 err - problem z migawką? Prosba o pomoc.

mike_b
09-02-2014, 19:25
Witam,

zanim uderze do serwisu chcialem zapytac czy ktos spotkal sie z sytuacją w Nikon D800 kiedy po zrobieniu zdjęcia pojawia się na wyswietlaczu górnym migające "Err" natomiast zjęcie jest totalnie czarne tak jak by migawka się w ogóle nie otworzyła?
Stało się to po prostu podczas strzelania najnormalniejszego w świecie. Kiedy już się stało probowalem doslownie wszystkiego (oprocz rozkrecania oczywiście) przekładałem obiektywy, probowałem jakiegokolwiek znanego sposobu zeby złapał choć troche światła ale nic nie pomagało.
O tyle jest to dosyc dziwna sytuacja, że jedyne zdjęcie jakie moge zrobić jest na bulbie. Doszedłem do tego metodą prób i błędów.

W instrukcji jest napisane "Problem z migawką, jak problem bedzie sie powtarzał to serwis".

Jak ktoś by miał jakieś pomysły lub doświadczenie w takich sprawach to bede wdzieczny

dzieki

fotomarek_k
09-02-2014, 20:11
Witam,

zanim uderze do serwisu chcialem zapytac czy ktos spotkal sie z sytuacją w Nikon D800 kiedy po zrobieniu zdjęcia pojawia się na wyswietlaczu górnym migające "Err" natomiast zjęcie jest totalnie czarne tak jak by migawka się w ogóle nie otworzyła?
Stało się to po prostu podczas strzelania najnormalniejszego w świecie. Kiedy już się stało probowalem doslownie wszystkiego (oprocz rozkrecania oczywiście) przekładałem obiektywy, probowałem jakiegokolwiek znanego sposobu zeby złapał choć troche światła ale nic nie pomagało.
O tyle jest to dosyc dziwna sytuacja, że jedyne zdjęcie jakie moge zrobić jest na bulbie. Doszedłem do tego metodą prób i błędów.

W instrukcji jest napisane "Problem z migawką, jak problem bedzie sie powtarzał to serwis".

Jak ktoś by miał jakieś pomysły lub doświadczenie w takich sprawach to bede wdzieczny

dzieki

Jeśli Ci się tak zachowuje "na stałe" to pewnie tylko serwis. W niektórych aparatach tak miałem, gdy zasilanie z gripa na akku AA się kończyło...Był error i czarna klatka, coś jakby zawiecha migawki. Jeśli jednak sprawdzałeś na innym zasilaniu ew. resetowanie body i nic się nie zmienia, to niestety serwis :-(
ps. Napisz jaki okres używania sprzętu, może się komuś przyda kiedyś...

mike_b
09-02-2014, 20:31
zakupiony w listopadzie 2012.

Tez mi sie wydaje ze tylko serwis. Szkoda ze gwaracja mi sie skonczyla pewnie bedzie troche to kosztowało... :/

fotomarek_k
09-02-2014, 20:36
Nie sięga Cię 2letnia gwarancja? Może jakoś humanitarnie potraktują... Może to tylko jakiś softowy bug, skoro na bulbie działa?
Przy jakim przebiegu się zdarzyła awaria?

09-02-2014, 20:49
myśle, ze to padła migawka, miałem podobnie w d700 fixiaton pomógł ale było na gwarancji.

mike_b
09-02-2014, 20:50
Mam gwarancje 1 rok niestety. Oby potraktowali łagodnie. Przebieg 19 000 zdj.
wlasnie wydawalo mi sie ze to software i miałem nadzieje powiem szczerze .. jeszcze sproboje firmware zaktualizowac moze to pomoze. jak nie to jade jutro do serwisu.

fotomarek_k
09-02-2014, 20:55
Mam gwarancje 1 rok niestety. Oby potraktowali łagodnie. Przebieg 19 000 zdj.
wlasnie wydawalo mi sie ze to software i miałem nadzieje powiem szczerze .. jeszcze sproboje firmware zaktualizowac moze to pomoze. jak nie to jade jutro do serwisu.

Naprawdę mały przebieg, żeby migawka padła- może jakaś taśma tylko, "albocoś".
Na pocieszenie, przynajmniej do serwisu masz blisko...

mike_b
09-02-2014, 21:37
no wlasnie maly i tym wieksze moje zdziwienie ze sie sypnal. serwis bardzo blisko taki plus...

mike_b
09-02-2014, 21:39
myśle, ze to padła migawka, miałem podobnie w d700 fixiaton pomógł ale było na gwarancji.

fixation jeszcze do polski nie doleciał a nie usmiecha mi sie wysylac nie na gwarancji do uk :( dzieki btw

Irma
10-02-2014, 13:40
no wlasnie maly i tym wieksze moje zdziwienie ze sie sypnal. serwis bardzo blisko taki plus...

Oddaj do sewrisu i poczekaj na ich ekspertyze, mi kiedys tez tak aparat w czasie zdjec padl, i pomogl tylko serwis.

PannaMarta
10-02-2014, 16:20
Mechanizm aparatury przesłony i migawka do wymiany, tylko do serwisu.

PannaMarta
18-02-2014, 14:33
Koniecznie serwis. Uszkodzona migawka i przesłona.

mike_b
03-03-2014, 14:04
dzieki. wlasnie dostalem odpowiedz po prawie 3 tygodniowym czekaniu z serwisu ze do wymiany jest migawka z gumami.
troche drogo mi to wycenili ;(
.
Czy myslicie ze to dobry pomysl zeby troche sie z nimi "pokłócić" bo w sumie żywotność migawki w tej klasie sprzetu powinien być co najmniej 20 razy wiekszy? Nie jest to dosyc spotykana sytuacja w koncu ...
Ma ktos jakis pomysl dlaczego migawka pierdyknęła ot tak sama z siebie? Moze to wina czegos jeszcze co tam siedzi w body???

dzieki
m

Fototech
03-03-2014, 15:48
Czy jak podniesiesz lustro palcem i strzelisz zdjęcie to czy widzisz ruch migawki góra/dół, czy jest zablokowana?
Jeżeli jest zablokowana to najprawdopodobniej zerwana jest lamela jednej z kurtyn blokując pracę migawki. W takim wypadku nie ma konieczności wymiany całej migawki, tylko kurtyny. Wtedy koszt znacznie niższy.