Zobacz pełną wersję : D800 err - problem z migawką? Prosba o pomoc.
Witam,
zanim uderze do serwisu chcialem zapytac czy ktos spotkal sie z sytuacją w Nikon D800 kiedy po zrobieniu zdjęcia pojawia się na wyswietlaczu górnym migające "Err" natomiast zjęcie jest totalnie czarne tak jak by migawka się w ogóle nie otworzyła?
Stało się to po prostu podczas strzelania najnormalniejszego w świecie. Kiedy już się stało probowalem doslownie wszystkiego (oprocz rozkrecania oczywiście) przekładałem obiektywy, probowałem jakiegokolwiek znanego sposobu zeby złapał choć troche światła ale nic nie pomagało.
O tyle jest to dosyc dziwna sytuacja, że jedyne zdjęcie jakie moge zrobić jest na bulbie. Doszedłem do tego metodą prób i błędów.
W instrukcji jest napisane "Problem z migawką, jak problem bedzie sie powtarzał to serwis".
Jak ktoś by miał jakieś pomysły lub doświadczenie w takich sprawach to bede wdzieczny
dzieki
fotomarek_k
09-02-2014, 20:11
Witam,
zanim uderze do serwisu chcialem zapytac czy ktos spotkal sie z sytuacją w Nikon D800 kiedy po zrobieniu zdjęcia pojawia się na wyswietlaczu górnym migające "Err" natomiast zjęcie jest totalnie czarne tak jak by migawka się w ogóle nie otworzyła?
Stało się to po prostu podczas strzelania najnormalniejszego w świecie. Kiedy już się stało probowalem doslownie wszystkiego (oprocz rozkrecania oczywiście) przekładałem obiektywy, probowałem jakiegokolwiek znanego sposobu zeby złapał choć troche światła ale nic nie pomagało.
O tyle jest to dosyc dziwna sytuacja, że jedyne zdjęcie jakie moge zrobić jest na bulbie. Doszedłem do tego metodą prób i błędów.
W instrukcji jest napisane "Problem z migawką, jak problem bedzie sie powtarzał to serwis".
Jak ktoś by miał jakieś pomysły lub doświadczenie w takich sprawach to bede wdzieczny
dzieki
Jeśli Ci się tak zachowuje "na stałe" to pewnie tylko serwis. W niektórych aparatach tak miałem, gdy zasilanie z gripa na akku AA się kończyło...Był error i czarna klatka, coś jakby zawiecha migawki. Jeśli jednak sprawdzałeś na innym zasilaniu ew. resetowanie body i nic się nie zmienia, to niestety serwis :-(
ps. Napisz jaki okres używania sprzętu, może się komuś przyda kiedyś...
zakupiony w listopadzie 2012.
Tez mi sie wydaje ze tylko serwis. Szkoda ze gwaracja mi sie skonczyla pewnie bedzie troche to kosztowało... :/
fotomarek_k
09-02-2014, 20:36
Nie sięga Cię 2letnia gwarancja? Może jakoś humanitarnie potraktują... Może to tylko jakiś softowy bug, skoro na bulbie działa?
Przy jakim przebiegu się zdarzyła awaria?
myśle, ze to padła migawka, miałem podobnie w d700 fixiaton pomógł ale było na gwarancji.
Mam gwarancje 1 rok niestety. Oby potraktowali łagodnie. Przebieg 19 000 zdj.
wlasnie wydawalo mi sie ze to software i miałem nadzieje powiem szczerze .. jeszcze sproboje firmware zaktualizowac moze to pomoze. jak nie to jade jutro do serwisu.
fotomarek_k
09-02-2014, 20:55
Mam gwarancje 1 rok niestety. Oby potraktowali łagodnie. Przebieg 19 000 zdj.
wlasnie wydawalo mi sie ze to software i miałem nadzieje powiem szczerze .. jeszcze sproboje firmware zaktualizowac moze to pomoze. jak nie to jade jutro do serwisu.
Naprawdę mały przebieg, żeby migawka padła- może jakaś taśma tylko, "albocoś".
Na pocieszenie, przynajmniej do serwisu masz blisko...
no wlasnie maly i tym wieksze moje zdziwienie ze sie sypnal. serwis bardzo blisko taki plus...
myśle, ze to padła migawka, miałem podobnie w d700 fixiaton pomógł ale było na gwarancji.
fixation jeszcze do polski nie doleciał a nie usmiecha mi sie wysylac nie na gwarancji do uk :( dzieki btw
no wlasnie maly i tym wieksze moje zdziwienie ze sie sypnal. serwis bardzo blisko taki plus...
Oddaj do sewrisu i poczekaj na ich ekspertyze, mi kiedys tez tak aparat w czasie zdjec padl, i pomogl tylko serwis.
PannaMarta
10-02-2014, 16:20
Mechanizm aparatury przesłony i migawka do wymiany, tylko do serwisu.
PannaMarta
18-02-2014, 14:33
Koniecznie serwis. Uszkodzona migawka i przesłona.
dzieki. wlasnie dostalem odpowiedz po prawie 3 tygodniowym czekaniu z serwisu ze do wymiany jest migawka z gumami.
troche drogo mi to wycenili ;(
.
Czy myslicie ze to dobry pomysl zeby troche sie z nimi "pokłócić" bo w sumie żywotność migawki w tej klasie sprzetu powinien być co najmniej 20 razy wiekszy? Nie jest to dosyc spotykana sytuacja w koncu ...
Ma ktos jakis pomysl dlaczego migawka pierdyknęła ot tak sama z siebie? Moze to wina czegos jeszcze co tam siedzi w body???
dzieki
m
Fototech
03-03-2014, 15:48
Czy jak podniesiesz lustro palcem i strzelisz zdjęcie to czy widzisz ruch migawki góra/dół, czy jest zablokowana?
Jeżeli jest zablokowana to najprawdopodobniej zerwana jest lamela jednej z kurtyn blokując pracę migawki. W takim wypadku nie ma konieczności wymiany całej migawki, tylko kurtyny. Wtedy koszt znacznie niższy.