PDA

Zobacz pełną wersję : RAW a jego wywołanie

artuss811
09-02-2014, 16:12
Pytanie skierowanie do osób które wykorzystują wielu programów do poprawnego wywołania RAW. Po tym jak wbiłem sam sobie nóż w plecy, po tym jak zarzuciłem nikonowi gorszą matryce w tym wątku http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3307264&postcount=228 gdzie został zafałszowany odcień różowego przez LR. Czy jeżeli bliki raw wywołał bym w CNX lub VNX i z tych programów przekonwertował do tiff 16bit bez żadnych kompresji żadnych korekt, a później importował pliki tiff do LR i tam dokonywał już wszystkich korekt, to zachowam nikonowskie rozpoznanie barw i nie będzie takich wpadek jak na w/w poście

kjakub
09-02-2014, 17:26
Tak, zachowasz te kolory. Ale po co się bawić jeszcze w LR, skoro soft Nikona sobie dobrze radzi w podstawowych korektach typu kompensacja ekspozycji, wyciąganie z cieni, a nawet czyta wszystkie ustawienia picture control, czy balans bieli ;-) Moim zdaniem niepotrzebne komplikowanie sobie życia - prędzej już import liku do PS, do retuszu itp.

artuss811
09-02-2014, 18:58
Tak, zachowasz te kolory. Ale po co się bawić jeszcze w LR, skoro soft Nikona sobie dobrze radzi w podstawowych korektach typu kompensacja ekspozycji, wyciąganie z cieni, a nawet czyta wszystkie ustawienia picture control, czy balans bieli ;-) Moim zdaniem niepotrzebne komplikowanie sobie życia - prędzej już import liku do PS, do retuszu itp.

Może masz i rację nawet napewno, ale bardzo odpowiada mi interfejs obsługi lr w cnx który podobno jest lepszy od vnx brakuje mi tego widoku ze zdjęciami u dołu brak możliwości zastosowania jakiś ustawień do wielu zdjęć itp

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka