Zobacz pełną wersję : D800 wykrywa 16 GB chociaż jest 32 GB !
Pitu Pitu
09-02-2014, 12:57
Witam! Jak w temacie. Kupiłem fabrycznie nowe body, wyjmuje z pudełka, uzbrajam , wkładam kartę pamięci SanDisk Extreme 60mb/s UDMA 32 GB i w aparacie na liczniku widnieje 400 zdjęć do zapełnienia karty. Szybka kalkulacja pozwala stwierdzić że na tą kartę wejdzie mi około 600-650 zdjęć przy założeniu że każde z nich waży ~50 mb.
Proszę o pomoc! dlaczego body wykrywa tylko połowę pojemności??
A skąd wziąłeś założenie, ze każde ma ok 50mb? Niektóre mają po 70...
Tyle pokazuje, ale zwykle więcej wchodzi, więc nie panikuj, to normalne.
Gripowiec
09-02-2014, 13:22
U mnie na 32 GB przy 12 bit. Pokazuje 519 zdjęć. Sformatuj kartę, zobacz ile PC pokazuje być moze ze jest to 31.
32GB karty nigdy nie są 32gb. Może się myle, ale z tego co pamiętam ostatnio po zapełnieniu 32, zdjęcia zajmowały jakies 29.7gb czy jakoś tak.
12bit zajmuje mniej zauważalnie, owe 400 to przy 14bitowych (skompresowanych bezstratnie chyba).
Mam na 14 bit i jest 408 zdjęć ;)
przy obliczaniu ilosci zdjec pozostalych do zrobienia na karcie brany jest pod uwage 'worst case scenario' i dla nefow jest bran rozmiar ok 70 mb i tak tez licznik pokazuje
generalnie jego wskazania przy rawach skompresowanych nalezy pomnozyc x1.5 do x2.0
jak zapiszesz szybko serie np. 10 zdjec to zauwazysz taki myk ze licznik spadnie z 400 do 390 zdjec, a potem jak je aparat zapisze i sprawdzi ile faktycznie pozostalo miejsca na karcie pokaze ze zostalo 395 zdjec do zrobienia na przyklad
generanie algorytm pokazywania ilosci pozostalych zdjec zaklada nie sredni rozmiar rawa, ale maksymalny rozmiar rawa jaki teoretycznie moglby wyjsc - wiec licznik pod tym wzgledem zaniza
i tak juz jest od dawien dawna
wlasnie spojrzalem na "licznik" mojego nikona: sandisc 64 gb, pare zdjec zrobionych, wszystkie raw 14 bit- 780 "do zrobienia czyli" na twojej karcie powinno byc jakies 300 paredziesiat
generalnie najprostsza szkola to pomnozenie ilosci zdjec wskazywanych przez aparat x2 i mamy wtedy faktyczna ilosc zdjec ile wejdzie na karcie (odrobinke zawyzona)
raw 14 bit lossless compressed to przedzial miedzy 40 a 50 mb, blizej 45mb, wiec usredniajac - 64000mb dzielone na 45mb = 1422 foty
co z grubsza odpowiada wskazaniom licznika pomnozonym przez 2
sprawdzalo sie to od czasow D3 - sprawdza sie i teraz
tak sobie to chlopaki w Japan wymyslili i juz :) trzeba to po prostu przyjac do wiadomosci :)
32GB karty nigdy nie są 32gb. Może się myle, ale z tego co pamiętam ostatnio po zapełnieniu 32, zdjęcia zajmowały jakies 29.7gb czy jakoś tak.
12bit zajmuje mniej zauważalnie, owe 400 to przy 14bitowych (skompresowanych bezstratnie chyba).
Dokładnie, pojemność karty jest określona jako 32GB, ale tak na prawdę jest to około 32 x 10^9 B, jak podzielisz kilka razy na 1024 to wyjdzie trochę mniej GB, do czego dojdzie jakaś minimalna pojemność na pliki systemowe.
A po 2 z RAWami jest tak, że te średnie wyliczenia są różne w zależności sceny. Im mniej kolorów do zapisania tym większy stopień kompresji wyjdzie. Ja często obserwuję, że po wykonaniu 2-3 klatek wskaźnik na wyświetlaczu stoi nadal w miejscu, także nie ma się co przejmować. Można przyjąć, że na kartę wejdzie minimum tyle klatek, ile wskazuje licznik, a przeważnie wchodzi trochę więcej :)
jeszcze uzupełniając bo mi sie przypomnialo jak to dokładnie jest
- licznik zdjec przy rawach skompresowanych bezstranie i nieskompresowanych pokazuje ta sama wartosc, wiec przy obliczaniu ilosci zdjec na karcie bierze pod uwage maksymalny rozmiar rawa nieskompresowanego
- przy ustawieniu kompresji stratnej - licznik zdjec bierze pod uwage maksymalny rozmiar rawa skompresowanego bezstranie
licznik bierze pod uwage tez to czy mamy rawa 12 czy 14 bit, bo zmiana tego parametru pokazuje zmiane ilosci fot zostalych do zrobienia na karcie
a generalnie jesli mamy skompresowane bezstranie rawy to mnozymy licznik x2 i mamy z grubsza ilosc fot ktora nam wejdzie na karty (minimalnie zawyzona), bo rawy bezstratnie skompresowane to srednio ok 45mb na fote, a rawy nieskompresowane to ok 75
Dokładnie, pojemność karty jest określona jako 32GB, ale tak na prawdę jest to około 32 x 10^9 B, jak podzielisz kilka razy na 1024 to wyjdzie trochę mniej GB, do czego dojdzie jakaś minimalna pojemność na pliki systemowe. A po 2 z RAWami jest tak, że te średnie wyliczenia są różne w zależności sceny. Im mniej kolorów do zapisania tym większy stopień kompresji wyjdzie. Ja często obserwuję, że po wykonaniu 2-3 klatek wskaźnik na wyświetlaczu stoi nadal w miejscu, także nie ma się co przejmować. Można przyjąć, że na kartę wejdzie minimum tyle klatek, ile wskazuje licznik, a przeważnie wchodzi trochę więcej :)
To wszystko teoretycznie prawda, ale nie sprawdza sie w przypadku licznika w Nikonie. Dlaczego - patrz wyzej. Jak ktos nie wierzy wystarczy sobie zmienic ustawienia rawa i patrzec co licznik pokazuje :)
sie poswiecilem i sformatowalem karte (zdjecia nagiej salmy hayek i angeliny jolie zniknely 4 ever)- 64 gb, 14 bit, raw- 798 zdjec.
Pitu Pitu
09-02-2014, 23:02
Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi :)