Zobacz pełną wersję : Kolana fotografa-jak chronić?
foto4deg
08-02-2014, 22:39
Nie wiem, czy ktoś z Was miał podobny problem. Fotografując często kucam, obniżam się na kolanach, co wywołuje duży ból. Znacie jakieś preparaty, ściągacze, ochraniacze, aby temu zapobiec? Przy 8 godzinach fotografowania nie da się wytrzymać takiego bólu.
Jeśli chodzi o fotografię makro (bo nie napisałeś, o jaką chodzi ;)), to sprawdzają się ochraniacze ogrodnicze :) Są dwie wersje - zakładane na kolana i rodzaj koca/dywaniku. Raz, że się człowiek nie brudzi, dwa - kolana nie cierpią :) A jeśli pisałeś o fotografii ślubnej, to niestety, tylko opaski uciskowe przychodzą mi do głowy, ale nie wiem, czy stałe ich używanie czymś nie grozi...
Lena&TheShadow
08-02-2014, 23:12
To kwestia odpowiedniej postawy, obniżenie ciała nie musi dokonywać się poprzez kucnięcie.
Ja używam obniżonej pozycji Kei Lung Bo.
Jakiś czas temu ogladałem film Kelbiego i ten mówił, że bez ochraniaczy na nogach nie rusza się. Takie zwykłe wystarczą.
Podejrzewam, że foto4deg nie ma na myśli klęczenia na kolanach, tylko lekkie przykucnięcie. Mam ten sam problem. Przy moim wzroście, na stojąco fotografuję ludzi z góry. Znowu kucając tak, żeby się oprzeć o pięty, jest za nisko. Najlepsza wysokość to lekkie przykucnięcie, w którym długo się nie da wytrzymać.
Lena. A ten kung-fu to na czym polega? Jakiś półszpagat?
<| MICHAŁ |>
08-02-2014, 23:53
pozostaje sprzęt z gibanym ekranikiem i LV
wtedy ten problem odpada - można kadrować nie czyniąc zbytecznych wygibasów
Jeśli siadają Ci kolana to w pierwszej kolejności poszedłbym z tym do lekarza a nie szukał półśrodków na forach, zdrowie ma się tylko jedno.
Ortopeda, a nie jakies smieszne ochraniacze i inne gadzety.
Nie wiem, czy ktoś z Was miał podobny problem. Fotografując często kucam, obniżam się na kolanach, co wywołuje duży ból. Znacie jakieś preparaty, ściągacze, ochraniacze, aby temu zapobiec? Przy 8 godzinach fotografowania nie da się wytrzymać takiego bólu.
Kondycja fizyczna + sprawność ruchowa. Jeśli dojdzie do tego nadwaga, to żadnej filozofii nie ma. Schudnąć trzeba.
Mięśnie i stawy nie dają rady. Motoryka leży.
Lekarz może dać Ci jedynie zwolnienie lekarskie lub skierowanie na rehabilitację. Nooo....może zalecić ćwiczenia.
foto4deg
09-02-2014, 09:09
Szeroki odzew, czyli widać, że problem jest.
Lekarz zalecił jazdę na rowerze i dużo żelatyny...
Fotografia ślubna, czyli gimnastykowanie się przez sporą ilość czasu, włącznie z klękaniem, choć tak jak TOP67 napisał przykucnięć najwięcej.
Ból jest czasami taki, jakby ktoś gwóźdź w kolana wbijał. Freefly rzeczywiście lekka nadwaga jest, ale ten ból towarzyszy mi od dobrych kilkunastu lat, a pojawiał się głównie przy grze w kosza ( co oczywiście nie znaczy, że wagi nie trzeba zrzucić ). Obawiam się, że to jakieś genetyczne może być, siostra ma to samo, na nartach jeździć nie może.
Wszystko wskazuje, ze juz za pozno i tak, jedynie odstrzal zostaje ;)
A tak na powaznie, zacznij jesc duuuuzo galaretki, odrobine pomoze. Moze macie np. chondromalacje, a moze po prostu nie dbacie o swoje nogi. MRI albo artroskopia i by bylo wiadomo w jakim stanie masz kolana... przy okazji - focisz sluby hobbitow czy jak? :mrgreen:
Sam mam ze swoimi problem wiec witamy w klubie ;)
foto4deg
09-02-2014, 10:02
Wszystko wskazuje, ze juz za pozno i tak, jedynie odstrzal zostaje ;)
przy okazji - focisz sluby hobbitow czy jak? :mrgreen:
Sam mam ze swoimi problem wiec witamy w klubie ;)
:p Hobbici to prędzej u Ciebie, niż u mnie. Wikingowie to wielkie chłopy :D Kucania trochę jest, przecież przez 8-12 godzin nie będę robił fot na stojąco.
Lena&TheShadow
09-02-2014, 12:19
Lena. A ten kung-fu to na czym polega? Jakiś półszpagat?
Kung-fu ... masakra :D
Krok krzyżowy czyli Kei Lung Bo ma wiele zastosowań, m.in jest postawą przejściową do kopnięcia po obrocie :-).
Realnie jak nie macie mięśni i to kupcie sobie lepiej ochraniacze na kolana :D
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.hungkuen.pl/images/tymczasowe1/00021.jpg)
A ta dzida nie przeszkadza w fotografowaniu?
Lena&TheShadow
09-02-2014, 12:28
Ojtam ojtam... no akurat takie zdjęcie Jacka znalazłam.
Złośliwy cielaku :P
Boryszuk
09-02-2014, 12:40
A ta dzida nie przeszkadza w fotografowaniu?
Żodyn kamerun nie podskoczy. Żodyn.
Też miałem problem z kolanami i to już w wieku 17 lat... Zaczęło się od biegania na WF w liceum :mad:
Ostatnimi laty mam na szczęście spokój - całkowicie zaprzestałem wszelkiego biegania, podskakiwania i im podobnych czynności które mocno obciążają kolana. Z chodzeniem(marsz) i jazdą na rowerze nie ma problemów, podobnie jak z kucaniem, ale tego już nie próbowałem dłużej niż chwila ;-)
Juz widze jak foto4deg napiera jakies jednorozce jak ledwo kuca... :lol:
foto4deg
09-02-2014, 14:03
Juz widze jak foto4deg napiera jakies jednorozce jak ledwo kuca... :lol:
Narażasz się, Shao ! Wyślę do Ciebie drakkary z Wikingami :p Taki odważny jesteś, bo rezydujesz za Murem Chińskim i Morzem Żółtym :p Żeby Cię Twoje koty zeżarły :lol:
Nie moja wina, ze to co sugeruje Lena po chinsku nazywa sie krokiem jednorozca - 麒麟步 (qílínbù) ;) dawaj te drakkary i wikingi, zobaczymy czy takie smaczne jak mowia :mrgreen:
Miałem podobny problem z kolanami. Do momentu aż trzasnęła łąkotka. Nastawianie i te sprawy. Do wyboru była operacja albo zrzucenie zbędnego balastu. Na dzień dzisiejszy jestem ponad 38kg lżejszy i o niebo bardziej aktywny fizycznie :)
Szeroki odzew, czyli widać, że problem jest.
Lekarz zalecił jazdę na rowerze i dużo żelatyny...
Jeśli na tym skończyły się jego rady to zmień lekarza na dobrego osteopatę.
Nikt tutaj Tobie zdalnie nie pomoże bo pytanie z gatunku "Panie, coś mi stuka w silniku, co to może być?" :)
Powodów bólu kolana może być wiele a jego rozwiązań jeszcze więcej.
Na dzień dzisiejszy jestem ponad 38kg lżejszy
No to świetny wynik gratuluje. Może to nie jest jakiś super patent ale ja także łapałem się że ludzi fotografowałem z góry. Kucanie i znowu za nisko. Teraz oblik podpinam monopod. Ustawiam wysokość do ludzika i przynajmniej mam się o co oprzeć.