PDA

Zobacz pełną wersję : Kolana fotografa-jak chronić?

foto4deg
08-02-2014, 22:39
Nie wiem, czy ktoś z Was miał podobny problem. Fotografując często kucam, obniżam się na kolanach, co wywołuje duży ból. Znacie jakieś preparaty, ściągacze, ochraniacze, aby temu zapobiec? Przy 8 godzinach fotografowania nie da się wytrzymać takiego bólu.

kkokosz
08-02-2014, 22:50
Jeśli chodzi o fotografię makro (bo nie napisałeś, o jaką chodzi ;)), to sprawdzają się ochraniacze ogrodnicze :) Są dwie wersje - zakładane na kolana i rodzaj koca/dywaniku. Raz, że się człowiek nie brudzi, dwa - kolana nie cierpią :) A jeśli pisałeś o fotografii ślubnej, to niestety, tylko opaski uciskowe przychodzą mi do głowy, ale nie wiem, czy stałe ich używanie czymś nie grozi...

Lena&TheShadow
08-02-2014, 23:12
To kwestia odpowiedniej postawy, obniżenie ciała nie musi dokonywać się poprzez kucnięcie.
Ja używam obniżonej pozycji Kei Lung Bo.

docxxx
08-02-2014, 23:18
Jakiś czas temu ogladałem film Kelbiego i ten mówił, że bez ochraniaczy na nogach nie rusza się. Takie zwykłe wystarczą.

TOP67
08-02-2014, 23:48
Podejrzewam, że foto4deg nie ma na myśli klęczenia na kolanach, tylko lekkie przykucnięcie. Mam ten sam problem. Przy moim wzroście, na stojąco fotografuję ludzi z góry. Znowu kucając tak, żeby się oprzeć o pięty, jest za nisko. Najlepsza wysokość to lekkie przykucnięcie, w którym długo się nie da wytrzymać.

Lena. A ten kung-fu to na czym polega? Jakiś półszpagat?

<| MICHAŁ |>
08-02-2014, 23:53
pozostaje sprzęt z gibanym ekranikiem i LV
wtedy ten problem odpada - można kadrować nie czyniąc zbytecznych wygibasów

MrD
09-02-2014, 00:01
Jeśli siadają Ci kolana to w pierwszej kolejności poszedłbym z tym do lekarza a nie szukał półśrodków na forach, zdrowie ma się tylko jedno.

shaolin
09-02-2014, 02:44
Ortopeda, a nie jakies smieszne ochraniacze i inne gadzety.

freefly
09-02-2014, 03:12
Nie wiem, czy ktoś z Was miał podobny problem. Fotografując często kucam, obniżam się na kolanach, co wywołuje duży ból. Znacie jakieś preparaty, ściągacze, ochraniacze, aby temu zapobiec? Przy 8 godzinach fotografowania nie da się wytrzymać takiego bólu.

Kondycja fizyczna + sprawność ruchowa. Jeśli dojdzie do tego nadwaga, to żadnej filozofii nie ma. Schudnąć trzeba.
Mięśnie i stawy nie dają rady. Motoryka leży.
Lekarz może dać Ci jedynie zwolnienie lekarskie lub skierowanie na rehabilitację. Nooo....może zalecić ćwiczenia.

foto4deg
09-02-2014, 09:09
Szeroki odzew, czyli widać, że problem jest.
Lekarz zalecił jazdę na rowerze i dużo żelatyny...
Fotografia ślubna, czyli gimnastykowanie się przez sporą ilość czasu, włącznie z klękaniem, choć tak jak TOP67 napisał przykucnięć najwięcej.
Ból jest czasami taki, jakby ktoś gwóźdź w kolana wbijał. Freefly rzeczywiście lekka nadwaga jest, ale ten ból towarzyszy mi od dobrych kilkunastu lat, a pojawiał się głównie przy grze w kosza ( co oczywiście nie znaczy, że wagi nie trzeba zrzucić ). Obawiam się, że to jakieś genetyczne może być, siostra ma to samo, na nartach jeździć nie może.

shaolin
09-02-2014, 09:29
Wszystko wskazuje, ze juz za pozno i tak, jedynie odstrzal zostaje ;)

A tak na powaznie, zacznij jesc duuuuzo galaretki, odrobine pomoze. Moze macie np. chondromalacje, a moze po prostu nie dbacie o swoje nogi. MRI albo artroskopia i by bylo wiadomo w jakim stanie masz kolana... przy okazji - focisz sluby hobbitow czy jak? :mrgreen:

Sam mam ze swoimi problem wiec witamy w klubie ;)

foto4deg
09-02-2014, 10:02
Wszystko wskazuje, ze juz za pozno i tak, jedynie odstrzal zostaje ;)

przy okazji - focisz sluby hobbitow czy jak? :mrgreen:

Sam mam ze swoimi problem wiec witamy w klubie ;)

:p Hobbici to prędzej u Ciebie, niż u mnie. Wikingowie to wielkie chłopy :D Kucania trochę jest, przecież przez 8-12 godzin nie będę robił fot na stojąco.

Lena&TheShadow
09-02-2014, 12:19
Lena. A ten kung-fu to na czym polega? Jakiś półszpagat?

Kung-fu ... masakra :D

Krok krzyżowy czyli Kei Lung Bo ma wiele zastosowań, m.in jest postawą przejściową do kopnięcia po obrocie :-).
Realnie jak nie macie mięśni i to kupcie sobie lepiej ochraniacze na kolana :D

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.hungkuen.pl/images/tymczasowe1/00021.jpg)

zdyboo
09-02-2014, 12:23
A ta dzida nie przeszkadza w fotografowaniu?

Lena&TheShadow
09-02-2014, 12:28
Ojtam ojtam... no akurat takie zdjęcie Jacka znalazłam.
Złośliwy cielaku :P

Boryszuk
09-02-2014, 12:40
A ta dzida nie przeszkadza w fotografowaniu?

Żodyn kamerun nie podskoczy. Żodyn.

kjakub
09-02-2014, 12:53
Też miałem problem z kolanami i to już w wieku 17 lat... Zaczęło się od biegania na WF w liceum :mad:
Ostatnimi laty mam na szczęście spokój - całkowicie zaprzestałem wszelkiego biegania, podskakiwania i im podobnych czynności które mocno obciążają kolana. Z chodzeniem(marsz) i jazdą na rowerze nie ma problemów, podobnie jak z kucaniem, ale tego już nie próbowałem dłużej niż chwila ;-)

shaolin
09-02-2014, 13:38
Juz widze jak foto4deg napiera jakies jednorozce jak ledwo kuca... :lol:

foto4deg
09-02-2014, 14:03
Juz widze jak foto4deg napiera jakies jednorozce jak ledwo kuca... :lol:

Narażasz się, Shao ! Wyślę do Ciebie drakkary z Wikingami :p Taki odważny jesteś, bo rezydujesz za Murem Chińskim i Morzem Żółtym :p Żeby Cię Twoje koty zeżarły :lol:

shaolin
09-02-2014, 14:10
Nie moja wina, ze to co sugeruje Lena po chinsku nazywa sie krokiem jednorozca - 麒麟步 (qílínbù) ;) dawaj te drakkary i wikingi, zobaczymy czy takie smaczne jak mowia :mrgreen:

sea21
09-02-2014, 17:49
Miałem podobny problem z kolanami. Do momentu aż trzasnęła łąkotka. Nastawianie i te sprawy. Do wyboru była operacja albo zrzucenie zbędnego balastu. Na dzień dzisiejszy jestem ponad 38kg lżejszy i o niebo bardziej aktywny fizycznie :)

nowart
10-02-2014, 15:16
Szeroki odzew, czyli widać, że problem jest.
Lekarz zalecił jazdę na rowerze i dużo żelatyny...

Jeśli na tym skończyły się jego rady to zmień lekarza na dobrego osteopatę.
Nikt tutaj Tobie zdalnie nie pomoże bo pytanie z gatunku "Panie, coś mi stuka w silniku, co to może być?" :)
Powodów bólu kolana może być wiele a jego rozwiązań jeszcze więcej.

manfred
10-02-2014, 17:20
Na dzień dzisiejszy jestem ponad 38kg lżejszy

No to świetny wynik gratuluje. Może to nie jest jakiś super patent ale ja także łapałem się że ludzi fotografowałem z góry. Kucanie i znowu za nisko. Teraz oblik podpinam monopod. Ustawiam wysokość do ludzika i przynajmniej mam się o co oprzeć.