PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D7100 vs ... D70s? Proszę o pomoc.

antistar
08-02-2014, 21:57
Cześć,

na początek - oprócz przywitania się - chciałem podkreślić dwie istotne kwestie :)

1. Nie wiem czy w dobrym dziale umieszczam swój post, jeśli nie to bardzo proszę o wyrozumiałość.
2. Kompletnie nie znam się na fotografii, ale muszę (a właściwie chcę) kupić aparat lub obiektyw - dla Mojej Lubej, która fotografuje całkowicie amatorsko od jakichś 8 lat...

Otóż aktualnie posiada Nikona D70s z obiektywem Nikkor 18-70mm (jeśli dobrze pamiętam). Obiektyw na pewno jest do wymiany (rysa), sam aparat działa jednak dobrze...

Zbliżają się okrągłe urodziny Lubej no i postanowiłem, że zrobię jej prezent, chociaż niewiele się na sprzęcie znam :)
Oczywiście nie mogę się jej spytać co chciałaby dostać...

W zależności od budżetu jaki będę mógł przeznaczyć na prezent (to w zależności od tego, czy ktoś jeszcze się ze mną "złoży" ;) ) rozpatruję dwie opcje:

1. Kupno Nikona D7100 z obiektywem kitowym 18-105mm. Nie wchodzą w grę starsze D7000, D90 czy bardziej amatorski D5300/D5200/D5100 z różnych względów.

Pytanie czy jest sens mając co prawda zdecydowanie starszy model, który jednak w gruncie rzeczy wystarcza jej w fotografowaniu?
Wiem, że różnice w specyfikacjach D70s i D7100 są ogromne, pytanie tylko czy w jakości zdjęć również... (aczkolwiek te drugie zależą też od samego szkła, prawda?)

2. Kupno nowego obiektywu - być może będzie to bardziej racjonalny zakup?
Jeśli opcja druga to będą pasowały do modelu D70s obiektywy Nikkora 18-105mm lub 18-140mm? Warto dopłacić do tego drugiego?
Ewentualnie jakiś jasny kitowy obiektyw + tele 55-300? (UWAGA - tylko Nikkor, nie wchodzi w grę Sigma)

Proszę o porady, będę niezmiernie wdzięczny :)

Pozdrawiam.

SerU
08-02-2014, 22:03
Cytując Papkina: Jeśli nie chcesz mojej zguby krrrokodyla daj mi luby :) Mój głos na D7100. D70s ma już swoje lata, a jak zobaczy obrazek z D7100 i dowie się, że ISO3200 da się w pełni używać, to będzie Cię kochała do końca życia :)

MstrG
08-02-2014, 22:04
Tak, 18-105mm i 18-140mm będą pasować. Najlepiej jednak określ budżet, a z pewnością postaramy się wybrać najbardziej optymalny zestaw lub sam obiektyw.
Może zamiast 18-105mm lepiej kupić AF-S 35mm f/1.8G lub AF-S 50mm f/1.8G, plus lampa.
Gdzie jest ta ryska w 18-70mm? Na przedniej soczewce? Jest widoczna na zdjęciach?

antistar
08-02-2014, 22:10
Cytując Papkina: Jeśli nie chcesz mojej zguby krrrokodyla daj mi luby :) Mój głos na D7100. D70s ma już swoje lata, a jak zobaczy obrazek z D7100 i dowie się, że ISO3200 da się w pełni używać, to będzie Cię kochała do końca życia :)

No właśnie sam czasami próbuję robić tym aparatem zdjęcia przy ISO3200 no i jak wiadomo nie ma to sensu ;)

Tak, 18-105mm i 18-140mm będą pasować. Najlepiej jednak określ budżet, a z pewnością postaramy się wybrać najbardziej optymalny zestaw lub sam obiektyw.
Może zamiast 18-105mm lepiej kupić AF-S 35mm f/1.8G lub AF-S 50mm f/1.8G, plus lampa.
Gdzie jest ta ryska w 18-70mm? Na przedniej soczewce? Jest widoczna na zdjęciach?

Budżet:
- jeśli D7100 to oczywiście 4000 zł (pytanie czy dozbieram do tego pułapu ;) )
- jeśli obiektyw + lampa (podoba mi się ten pomysł :) ) to 2000 zł. Tylko NIKON (Luba ma "defekt" w postaci - jak komplet danej firmy to komplet ;) i nie ma szans, żeby chciała np. Sigmę :) )

Rysa (ok. 3mm) jest na przedniej soczewce, w jej górnej części. Niestety widać ją na zdjęciach jako charakterystyczną małą plamkę. Dobrze, że jest photoshop :)

Przemek-83
08-02-2014, 22:12
Uważam że skoro uzywala 18-70 to 18-105(140) będzie za słaby.
Widać że malo sie znasz bo wszystkie puszki ktore wymieniles sa 3 krotnie lepsze od leciwego d70.
Skoro D7000 jest "starszy" to jaki jest jej?

antistar
08-02-2014, 22:13
Uważam że skoro uzywala 18-70 to 18-105(140) będzie za słaby.
Widać że malo sie znasz bo wszystkie puszki ktore wymieniles sa 3 krotnie lepsze od leciwego d70.
Skoro D7000 jest "starszy" to jaki jest jej?

Chodziło mi o starszych braci D7100... (D7000, D90) oraz bardziej amatorskie/budżetowe D5300/5200/5100 :)

Czemu 18-105mm będzie za słaby? Za ciemny?

PS. W ogóle to wystarczyłby jej pewnie D5300 ale różnica w cenie pomiędzy nim a D7100 jest tak niewielka, że moim zdaniem nie warto, zwłaszcza, że nie do zaakceptowania przez nią zapewne byłby brak górnego wyświetlacza i mały wizjer...

adriansocho
08-02-2014, 22:27
Ja głosuję za skonsultowaniem się z nią. A może po kryjomu zbiera kasę na pełną klatkę, okaże się, że już ma połowę, a Ty wyskoczysz z D7100... Kasa spora, sugeruję zakup omówić.

sokolnik
08-02-2014, 22:27
Kup D7100 oraz Nikkora 35 1.8G.
18-105 nie kupuj bo ma teraz 18-70 podobno. 18-105 nic nie wniesie nowego.
Albo 50 1.8 d lub g jeśli interesuje się portretem.
Obrabia zdjecia w photoshopie? Ma mocny komp? Zdjęcia z D7100 swoje ważą i komp zwolni i zaraz się dysk zapchać może.

Przemek-83
08-02-2014, 22:30
D7100 to też amatorka wiec nie czyń go "pro"
Odpowiednikiem 18-70 jest prędzej 16-85
18-105 to popularny obiektyw...bo tani

kjakub
08-02-2014, 22:32
Rysa (ok. 3mm) jest na przedniej soczewce, w jej górnej części. Niestety widać ją na zdjęciach jako charakterystyczną małą plamkę. Dobrze, że jest photoshop :)

Wrzuć jakieś zdjęcie. Wydaje mi się, że malutka ryska na soczewce nie powinna dawać większych efektów, podobnie jak kurz. Ale wydaje mi się i mogę się mylić.
Gdyby ten defekt nie był duży, to osobiście wolał bym zamienić sam korpus i jakiś dodatkowy obiektyw ;-)

Edit: Odpowiednikiem 18-70 nie jest 16-85 - to trochę inna półka cenowa. Jednak śmiem twierdzić, że 18-70 jest całkiem fajny, zwłaszcza pod względem szybkości AF, oraz ostrości. Jedyne czego może mu brakować to stabilizacja.

SerU
08-02-2014, 22:40
Dokładnie - taka mała rysa może się pokazać na zdjęciach, jak jest założony np. filtr UV. Inna historia, to taka rysa na tylnej soczewce - to już się ujawni na fotkach raczej na 100%.

antistar
08-02-2014, 22:42
Ja głosuję za skonsultowaniem się z nią. A może po kryjomu zbiera kasę na pełną klatkę, okaże się, że już ma połowę, a Ty wyskoczysz z D7100... Kasa spora, sugeruję zakup omówić.

Nie zbiera, niestety :)

Kup D7100 oraz Nikkora 35 1.8G.
18-105 nie kupuj bo ma teraz 18-70 podobno. 18-105 nic nie wniesie nowego.
Albo 50 1.8 d lub g jeśli interesuje się portretem.
Obrabia zdjecia w photoshopie? Ma mocny komp? Zdjęcia z D7100 swoje ważą i komp zwolni i zaraz się dysk zapchać może.

Obrabia, ma dostęp do 3 komputerów z czego jeden z nich (w pracy) ma profesjonalną kartę dla grafików, dlatego nie ma tutaj obaw :)
No ale jeśli kupie D7100 to raczej tylko z 18-105 - inny obiektyw wykracza poza budżet...

D7100 to też amatorka wiec nie czyń go "pro"
Odpowiednikiem 18-70 jest prędzej 16-85
18-105 to popularny obiektyw...bo tani

Hmm, więc rozumiem, że w przypadku kupna nowego obiektywu brać właśnie ten?
Cena ok. 2000 zł z tego co widzę, więc mieści się w budżecie ale na lampę nie starczy :)

Wrzuć jakieś zdjęcie. Wydaje mi się, że malutka ryska na soczewce nie powinna dawać większych efektów, podobnie jak kurz. Ale wydaje mi się i mogę się mylić.
Gdyby ten defekt nie był duży, to osobiście wolał bym zamienić sam korpus i jakiś dodatkowy obiektyw ;-)

Edit: Odpowiednikiem 18-70 nie jest 16-85 - to trochę inna półka cenowa. Jednak śmiem twierdzić, że 18-70 jest całkiem fajny, zwłaszcza pod względem szybkości AF, oraz ostrości. Jedyne czego może mu brakować to stabilizacja.

Zdjęcia żadnego nie wrzucę. Luba każde takie zdjęcie przerabia w photoshopie, nie mam do nich dostępu przed eliminacją plamki :) :)
Podejrzewamy, że to rysa, która jest w dodatku dosyć głęboka. Ta rysa jest z "nami" od ok. 2 lat, plamka widoczna w rogu zdjęć, zawsze w tym samym miejscu, tylko na jasnym tle jeśli tak się wyrażę.

MstrG
08-02-2014, 22:44
antistar, jakie zdjęcia Twoja luba robi najczęściej? Zwykłe pstryki, czyli wszystkiego po trochu? Czy lubi głównie krajobrazy, albo np portrety?

antistar
08-02-2014, 22:49
antistar, jakie zdjęcia Twoja luba robi najczęściej? Zwykłe pstryki, czyli wszystkiego po trochu? Czy lubi głównie krajobrazy, albo np portrety?

Jeśli chodzi o zainteresowania to krajobrazy.
Głównie jednak "zwykłe pstryki" - wakacje, rodzinne uroczystości.

Jeśli z 2-tygodniowych wakacji jest w stanie przywieźć 2500 zdjęć (do tego jeszcze dojdzie z 500 mojej "syfrówki" Panasonica) to myślę z drugiej strony, że wszystkiego po trochu :) :)

morzon
08-02-2014, 22:50
Co do rysy - nie sądzę by była widoczna, stawiam, że to bardziej jakiś kurz na matrycy. Nie ma możliwości podpięcia innego obiektywu? Pożyczyć od kogoś? Wtedy by się sprawa wyjasniła na 100procent ;) Bo tak naprawde 18-70 jest bardzo fajnym szkłem i zmiany na coś w stylu 18-105/140 to taka zmiana dla zmiany (no ciut większy zakres), jakość zdjęć nie ulegnie specjalnej poprawie - imo szkoda pieniędzy. Można doradzić jakiś obiektyw jak 35 1.8 albo 50 1.8, ale to trochę takie strzelanie w ciemno, jeśli nie wiemy co fotografuje - możesz nam coś więcej na ten temat napisać? :)

Zmiana puszki była by dość dobrym rozwiązaniem - będzie koooosmiczny przeskok jeśli chodzi o obrazek i ogólnie samo użytkowanie (choćby ekran), dużo większa przyjemność fotografowania i ogólnie użytkowania aparatu. Warto to zrobić wg mnie.

MstrG
08-02-2014, 22:52
Jeśli chodzi o zainteresowania to krajobrazy.
Głównie jednak "zwykłe pstryki" - wakacje, rodzinne uroczystości.

Skoro tak, to może warto by było kupić np Sigmę 10-20mm plus dobry statyw? Z czasem dokupi sobie lampę i D70s też da radę.

antistar
08-02-2014, 23:02
Co do rysy - nie sądzę by była widoczna, stawiam, że to bardziej jakiś kurz na matrycy. Nie ma możliwości podpięcia innego obiektywu? Pożyczyć od kogoś? Wtedy by się sprawa wyjasniła na 100procent ;) Bo tak naprawde 18-70 jest bardzo fajnym szkłem i zmiany na coś w stylu 18-105/140 to taka zmiana dla zmiany (no ciut większy zakres), jakość zdjęć nie ulegnie specjalnej poprawie - imo szkoda pieniędzy. Można doradzić jakiś obiektyw jak 35 1.8 albo 50 1.8, ale to trochę takie strzelanie w ciemno, jeśli nie wiemy co fotografuje - możesz nam coś więcej na ten temat napisać? :)

Zmiana puszki była by dość dobrym rozwiązaniem - będzie koooosmiczny przeskok jeśli chodzi o obrazek i ogólnie samo użytkowanie (choćby ekran), dużo większa przyjemność fotografowania i ogólnie użytkowania aparatu. Warto to zrobić wg mnie.

Nie znam się, ale czy kurz na matrycy nie przemieściłby się w inne miejsce w ciągu ponad dwóch lat przy dosyć intensywnym użytkowaniu? Oglądaliśmy aparat i obiektyw wielokrotnie - nic oprócz tej rysy (głębokiej) nie zauważyliśmy...

Aktualnie nie mamy drugiego obiektywu, kiedyś mieliśmy dostęp do 55-200 i nie zauważyliśmy plamki (ale nie jestem w sumie pewny). Nikt z najbliższych znajomych nie ma Nikona DSLRa (dziwne ale prawdziwe).

Od października zbieram na D7100, monitoruje jego ceny (nie spadają :( ), dużo czytam ;) i chyba wybór jednak padnie na niego, ale chciałem się jeszcze upewnić czy jednak nie lepiej (i taniej) byłoby pokombinować z obiektywami do staruszka D70s :)

Chcąc jeszcze wykluczyć całkowicie D5300 mam kilka pytań (stary D70s versus D5300):
- czy D70s ma wizjer lustrzany jak D5300 czy pryzmatyczny?
- czy D70s ma wizjer tak samo duży jak D5300 czy większy?
- czy D70s jest uszczelniony czy nieuszczelniony jak D5300?

Poza tym przez te 700 zł różnicy między D5300 a D7100 to chyba nie warto, prawda? :)

Jest taki sklep na Allegro - Mcfoto, mają D7100 za 3900 z obiektywem (18-105mm), ktoś u nich kupował?

Skoro tak, to może warto by było kupić np Sigmę 10-20mm plus dobry statyw? Z czasem dokupi sobie lampę i D70s też da radę.

Ja to rozumiem, ale to wyglądałoby (wg mojej Lubej) jak zamontowanie zderzaka z VW do Forda lub na odwrót. No way! :)

sokolnik
08-02-2014, 23:15
Nie zbiera, niestety :)

Obrabia, ma dostęp do 3 komputerów z czego jeden z nich (w pracy) ma profesjonalną kartę dla grafików, dlatego nie ma tutaj obaw :)
No ale jeśli kupie D7100 to raczej tylko z 18-105 - inny obiektyw wykracza poza budżet...

Do obróbki foto nie jest potrzebna profesjonalna karta graficzna :) wystarczy zintegrowana :) PROCESOR jest najważniejszy. Dużo RAMu i szybki dysk.
stałki 35mm i 50mm kosztują około 700 zł nowy. 18-105 kosztuje około 200 zł więcej (ceny abfoto).
Ja wiem że 18-105 w zestawie z D7100 może kosztować mniej ale moim zdaniem nie powinieneś go kupować.
Ja nawet myślę go sprzedać.

antistar
08-02-2014, 23:21
Do obróbki foto nie jest potrzebna profesjonalna karta graficzna :) wystarczy zintegrowana :) PROCESOR jest najważniejszy.
stałki 35mm i 50mm kosztują około 700 zł nowy. 18-105 kosztuje około 200 zł więcej (ceny abfoto).
Ja wiem że 18-105 w zestawie z D7100 może kosztować mniej ale moim zdaniem nie powinieneś go kupować.
Ja nawet myślę go sprzedać.

Sam procesor? Hmm, ok - nie wiedziałem ;)

Ten kitowy 18-105mm w zestawie z D7100 przy jej potrzebach pewnie wystarczy na początek (tak sobie to tłumaczę przy posiadanym budżecie:) ).
Najwyżej sama już dokupi sobie stałkę... ;)

knopers1
08-02-2014, 23:37
Dziwi mnie naprawde fakt ze kupujecie puche z najwyzszej polki a szklo do tego takie slabe... Jaki to ma sens?
Moj d3100 rozwinal dopiero szkrzydla z S30 1,4 oraz S17-50. Te kitowe szkla to niestety sa do kitu....Nawet te budzetowe n35 i n50 dupy nie urywaja... Sa inne szkla ktore sa znacznie ostrzejsze od tych nikonowskich stalek.

TOP67
08-02-2014, 23:44
Podejrzewamy, że to rysa, która jest w dodatku dosyć głęboka. Ta rysa jest z "nami" od ok. 2 lat, plamka widoczna w rogu zdjęć, zawsze w tym samym miejscu, tylko na jasnym tle jeśli tak się wyrażę.

Jeśli ta plamka jest zawsze w tym samy miejscu niezależnie od ogniskowej, to prawie na pewno nie jest to obiektyw. Proponuję zrobić eksperyment i nakleić na soczewkę coś wielkości muchy na tej rysie. Jeśli plama zmieni kształt, to można podejrzewać obiektyw.

Nikkor 18-70 jest bardzo dobrym obiektywem. Wymiana na 18-105 do trochę większy zakres i słaby VR.
Lepiej kup samo D7100 i używajcie dalej tego obiektywu. Za to do krajobrazów warto pomyśleć o czymś szerszym.

sabrewulf
08-02-2014, 23:44
Nie obrażaj n35 i n50g. z D7100 dają świetną ostrość, szczegółnie po lekkim domknięciu. 18-105 nie jest zły, wiadomo, są lepsze ale do stałek trzeba się przyzwyczaić. Weź d7100 z 18-105 a na stałki przyjdzie czas jak przyjdzie potrzeba, taki zestaw jest i tak wydajny.

kjakub
09-02-2014, 00:23
Co do rysy - nie sądzę by była widoczna, stawiam, że to bardziej jakiś kurz na matrycy. Nie ma możliwości podpięcia innego obiektywu? Pożyczyć od kogoś? Wtedy by się sprawa wyjasniła na 100procent ;) Bo tak naprawde 18-70 jest bardzo fajnym szkłem i zmiany na coś w stylu 18-105/140 to taka zmiana dla zmiany (no ciut większy zakres), jakość zdjęć nie ulegnie specjalnej poprawie - imo szkoda pieniędzy.

Właśnie taka była moja myśl - rysa nie powinna być widoczna na normalnych zdjęciach, jak już to jest to paproch na matrycy(nie musi się przemieścić nawet przez wiele lat). Taka rysa to może się pojawić przede wszystkim na krążku rozproszenia. Ten 18-70 jest dosyć solidnie zbudowany i pomimo, że łatwo wciąga do środka kurz, którego na zdjęciach i tak nie widać, nie wymienił bym na 18-105, pomimo, że ma VR. Mając nowszą puszkę brak VR zrekompensuje wyższa używalna czułość. Bo co mi po stabilizacji, jak obiekty ruchome i tak wyjdą poruszone, a na statywie stabilizacja jest zbędna ;-)

Wybadaj dyskretnie, co Twojej kobicie by pasowało - myślę, że 50 1:1.8, albo nawet 35 1:1.8 wraz z puszką może być świetnym podarunkiem.

boeing
09-02-2014, 06:01
A ja bym polecał tak jak koledzy piszą - zostawić 18-70 i dokupić d7100.

d70s jest na prawdę fajnym body, ale dopóki nie przeskoczy się na 'coś nowszego'. Ja korzystałem z d70s ponad 2 lata, po czym przeskoczyłem na d300. D70s kurzył się przez ponad rok i ostatnio chciałem pstryknąć nim kilka fotek; dopiero po tej próbie zauważyłem ogromną różnicę w ergonomii, wyświetlaczu etc.. W d7100 dojdzie jeszcze wysokie użyteczne ISO więc będzie pozamiatane.
Oczywiście zostawcie to d70s przynajmniej przez 3 miesiące, po czym poproś lubą aby ponownie zaczęła z niego korzystać (tak dla testów/zabawy). Wtedy to dopiero Cię pokocha.. :D

Przemek-83
09-02-2014, 08:47
Kupno 7100 do totalnej amatorki to jakaś farsa.
Ważne też jakiego pokroju robi teraz te zdjecia bo jak takie zwykłe "pstryki" jak to napisałeś to nowa pucha nic nie zmieni.
Wiele osób myśli że jak kupi sprzet wyższej klasy to jego zdjęcia automatycznie też takie będą.
Przykład który podałeś o sigmie to tak samo w przypadku 7100+105...to jak założyć lpg do ferrari

sokolnik
09-02-2014, 12:40
Ważne też jakiego pokroju robi teraz te zdjecia bo jak takie zwykłe "pstryki" jak to napisałeś to nowa pucha nic nie zmieni.
Wiele osób myśli że jak kupi sprzet wyższej klasy to jego zdjęcia automatycznie też takie będą.
Przykład który podałeś o sigmie to tak samo w przypadku 7100+105...to jak założyć lpg do ferrari

jak kogoś stać na D7100 to czemu miałby go nie kupić? Nie Twoje pieniądze to co krytykujesz?

kjakub
09-02-2014, 12:57
Poza tym fotografia amatorska to wcale nie musi być "totalna amatorka"... Może robi świetne zdjęcia! Amatorsko, czyli nie zarobkowo!

Damiankck
09-02-2014, 12:59
nie rozumiem dlaczego skreślone jest d7000 lub d90, za pieniądze jakie zapłacisz za d7100 mógłbys dostać d7000 +35 1.8G i jeszcze zostanie na dobre winko..
poza tym różnica w obraku nie jest do wychycenia pomiedzy tymi puszkami, a tym bardziej do albumowego pstrykania.
Moim zdaniem do tak dobrej puszki jak jest d7100 bezsesnem jest zakładanie szkła za 200 zł..

josephebeloki
09-02-2014, 13:04
Ogólnie kupowanie tak drogich prezentów mija się z celem. Jeśli chodzi o fotografię to już całkowite nieporozumienie.
Tak jak jeden z forumowiczów zauważył, może ukochana zbiera na FX? Może myśli o innym systemie: Canon/Pentax/Sony, może marzy o szkle np. makro który widziała u koleżanki, kolegi, a może czeka na kolejny CachBack Canona?
Radzę zrobić wywiad środowiskowy, pogadać, podpytać, pokazać i zobaczyć reakcję. Potem wywnioskujesz co ukochana potrzebuje. Jednak odradzam robienie takich niespodzianek w ciemno...
Mi ostatnio chcieli kupić statyw na urodziny, dobrze , że się przyznali bo bym musiał to łazić oddawać, mimo tego iż o potrzebie statywu wspominałem... Uwierz mi, że jeśli ona już sporo robi zdjęcia, to na pewno wie czego potrzebuje. Co innego kupowanie LUSTRZANKI na komunię, tutaj co byś nie kupił będzie super... byle by to była LUSTRZANKA :)

sokolnik
09-02-2014, 13:21
Co innego kupowanie LUSTRZANKI na komunię, tutaj co byś nie kupił będzie super... byle by to była LUSTRZANKA :)

Nie LUSTRZANKA, tylko LUSZCZANKA :)

pioter m
09-02-2014, 13:28
Jeśli luba nie zbiera na nowy, to znaczy, że zadowolona jest z d70s. Nie dziwię się, bo aparat ładnie oddaje kolorki. Miałem i pewnie wciąż byłbym zadowolony, ale zachciało mi się więcej pikseli do widoczków.
Dwa - kupować sprzęt foto nie znając potrzeb obdarowywanego, to prawie tak, jak kupić komuś psa.

maniak666
09-02-2014, 13:40
A ja myslę ,że kupno puchy jak najbardziej ale samego body. Decyzję co do szkieł pozostawiłbym małżonce.
Z Twojego opisu nie wyłania się wcale obraz tzw. niedzielnego pstrykacza. Przesiadka na nowe body niewątpliwie duzo wniesie do jej poczynań, ale decyzję co do szklarni musi jednak podjąc sama.

Przemek-83
09-02-2014, 17:49
Nie krytykuje tylko staram sie zmusić do zastanowienia czy owy sprzęt jest potrzebny.
Pucha typu D90 to fajny sprzęt mnóstwo osób pracuje nim zarobkowo.Masz przykład w dziale moto kolegi Pes'a.Łupie nim świetne foty.

Olsono
09-02-2014, 17:51
sorry, ale co to za argument z tymi markami szkieł? IMO często szkła Sigmy czy Tamrona są lepsze niż systemowe. i albo bardzo się nie zna, albo ma jakiś chory kompleks.

antistar
10-02-2014, 02:02
sorry, ale co to za argument z tymi markami szkieł? IMO często szkła Sigmy czy Tamrona są lepsze niż systemowe. i albo bardzo się nie zna, albo ma jakiś chory kompleks.

Nie twierdzę, że Sigma lub Tamron robią gorsze szkła. Przeczytaj jeszcze raz - ale teraz ze zrozumieniem - co napisałem. Nie życzę sobie, żebyś kogokolwiek obrażał, nawet na anonimowym forum, dlatego proszę bez tego typu tekstów.

Nie krytykuje tylko staram sie zmusić do zastanowienia czy owy sprzęt jest potrzebny.
Pucha typu D90 to fajny sprzęt mnóstwo osób pracuje nim zarobkowo.Masz przykład w dziale moto kolegi Pes'a.Łupie nim świetne foty.

Zgadzam się - wystarczyłby jej spokojnie D90, na którym zresztą czasami fotografuje w pracy. Wytłumaczę jednak dlaczego nie D90 ani D7000:

1. Uważam, że skoro kupować puszkę na kolejne 7-8 lat to tylko aktualnie najnowszy model (jeśli chodzi o rozpatrywaną przeze mnie kategorię)
2. W związku z powyższym D70s -> D80 -> D90 -> D7000 -> D7100. Różnicy w cenie między D7000 a młodszym bratem nie jest kosmiczna.
3. Naturalnie aparat będzie używany również przeze mnie-totalnego laika i gadżeciarza :) Za chwilę zaczniecie się śmiać, ale zależy mi na funkcji nagrywania filmów w standardzie Full HD. Widziałem co potrafi podobny Canon jeśli chodzi o nagrywanie filmów. Od razu odpowiadam - kupno osobnej kamery odpada - nie korzystamy z tej funkcji tak często, żeby inwestować w dodatkowy sprzęt (który potem trzeba ze sobą nosić). Dlatego jeśli chodzi o ten punkt jest to akurat moje wymaganie (no i D90 odpada).
4. Czytałem o problemach D7000 z AF etc. Poza tym patrz pkt. 1.
5. Mógłbym kupić też D5300 ale różnica w cenie (600-700 zł) jest w sumie niewielka (biorąc pod uwagę jakość puszek).

Jeśli luba nie zbiera na nowy, to znaczy, że zadowolona jest z d70s. Nie dziwię się, bo aparat ładnie oddaje kolorki. Miałem i pewnie wciąż byłbym zadowolony, ale zachciało mi się więcej pikseli do widoczków.
Dwa - kupować sprzęt foto nie znając potrzeb obdarowywanego, to prawie tak, jak kupić komuś psa.

No właśnie już nie jest, odkąd ma okazje robić zdjęcia D90 :)

Znam potrzebę - wymiana D70s na nowszy model w tej samej klasie. Stąd D7100, który - zgadzam się - będzie na początku aż za dobrym rozwiązaniem. Z czasem się to zmieni.

Wytłumaczyłem już powyżej mój punkt widzenia. Nie uważam, że klasa samych zdjęć zależy od sprzętu - nie o to tu chodzi. Zgodzisz się jednak, że zdjęcia robione D70s różnią się jakością od tych wykonanych np. zwykłym kompaktem?

Tak, chodzi o zwykłe pstryki - dzisiaj sprawdziłem, że w ciągu 7 lat użytkowania D70s zrobiła 48 000 zdjęć. To pewnie nie dużo ale cały czas piszę, że jest to amatorskie a nie profesjonalne fotografowanie. Nie pytam jednak o D600/D610, D800 czy D4, bez przesady! D7100 to przecież - z tego co zdążyłem się zorientować - to aparat dla fotoamatorów! (i jakby na to nie patrzeć następca D70s, oczywiście po D7000, D90 i D80).

jak kogoś stać na D7100 to czemu miałby go nie kupić? Nie Twoje pieniądze to co krytykujesz?

Dzięki :)
To będzie zorganizowana akcja teściów, babć i moja, więc nie wyjdzie tak drogo na osobę :)

Co do plamki na obiektywie to dam znać.

Dziękuję wszystkim za dotychczasowe wypowiedzi i rady!! :)

Jacek_Z
10-02-2014, 02:31
..Co do plamki na obiektywie to dam znać..99% to nie plamka daje ten efekt na zdjęciu.
Skaza na soczewce uwidacznia sie tylko czasami - gdy na soczewkę pada ostre światło i jest to wtedy jasny blik. A ty mówisz o czarnej plamce. Sądzę, że to kurz lub olej na matrycy.

amirez
10-02-2014, 11:33
Plamkę to na początek gruchą potraktować.
A kupić najnowszy model na jaki kaski wystarczy.

Ronin79
10-02-2014, 12:05
Moge ze swojego skromnego doświadczenia powiiedzieć, że zmiana szkła daje bardzo dużo. Też mam D70s i zastanawiałem się nad zmianą na D7000 a potem D7100. Na szczęście w to miejsce kupiłem najpierw lampę a potem sigmę 17-50/2,8. Dało mi to nieporównywalnie więcej niż nowa puszka (miałem pożyczone dla sprawdzenia). Puszkę z czasem też zmienię ale ciśnienie na to znacznie zmalało i jest na poziomie zachciewajki a nie konieczności. Porozmawiaj z żoną, bo kupno jasnego zooma lub stałek da bardzo dużo. Lampa również otwiera ogrom nowych możliwości zwłaszcza z dobrą książką na temat jej wykożystania.

Oczywiście decyzja należy do Ciebie, a wybór opcji masz spory.

pyetya
10-02-2014, 13:13
Miałem D70s, potem przesiadłem się na nieco lepsze body - bierz D7100, czcigodny D70s w porównaniu do nowych puszek mocno odstaje a w fotografii krajobrazowej, gdzie szkła sie mocno przymyka ciemny zoom nie będzie miał takiego znaczenia. Za to rozpiętość tonalna oraz liczba pixeli na matrycy - owszem.

Badyl81
10-02-2014, 13:22
Jeśli miałbym kupować korpus DX to sam poszedłbym w D7100 (prawie kupiłem używkę), ale mając 18-70 dokupiłbym 35/1.8. Razem ze starym 18-70 mamy bardzo uniwersalny zestaw. Sam korpus D7100 to ok 3500zł, do tego ok 700zł za 35/1.8.

C_K
10-02-2014, 20:06
hmmm nowy D7100 z fajnym jak na dx AF, świetnym obrazkiem, świetnym ISO i masa bajerów kontra stary D70s z którego piach leci juz przy ISO 800...fakt trudny wybór nie zazdroszę...:D

Przemek-83
10-02-2014, 22:07
W sumie już w pierwszym poście miałeś ustalone że kupujesz siedem sto więc nie rozumiem po co to poruszyłeś?
Ide kupuje i cześć.
Ja kilka dni temu zmienilem 3100 na 5100 i nie wpadłem na to żeby zakładać o tym wątek.
Przeczytałem kilka wątków dotyczących puchy ktora mnie interesuje i koniec gadki.
Porównywanie poczciwego d70 do d7100 jest absurdem.

AndBed
10-02-2014, 23:08
Też mnie męczy ten wątek. To jest na zasadzie... mam starego malucha, a stać mnie na nowe auto... zamienić czy może tylko go przemalować.

antistar
11-02-2014, 04:06
Też mnie męczy ten wątek. To jest na zasadzie... mam starego malucha, a stać mnie na nowe auto... zamienić czy może tylko go przemalować.

Skoro męczy Cię ten wątek to - zakładając, że masz wolną wolę i jesteś inteligenta/y - nie musisz ani na niego wchodzić ani na niego odpowiadać, zwłaszcza jeśli nie masz nic ciekawego do powiedzenia jak widać powyżej :)

W sumie już w pierwszym poście miałeś ustalone że kupujesz siedem sto więc nie rozumiem po co to poruszyłeś?
Ide kupuje i cześć.
Ja kilka dni temu zmienilem 3100 na 5100 i nie wpadłem na to żeby zakładać o tym wątek.
Przeczytałem kilka wątków dotyczących puchy ktora mnie interesuje i koniec gadki.
Porównywanie poczciwego d70 do d7100 jest absurdem.

Nie miałem ustalone - pytałem jako kompletny laik co będzie bardziej racjonalne, zmiana na D7100 czy nowe szkła do D70s; zaznaczyłem, że nie wiem do końca jaki będę miał budżet.

Większość radzi, żeby dołożyć i kupić jednak nową puszkę co prawdopodobnie uczynię. Gdyby kasy nie starczyło to wykorzystam porady innych jeśli chodzi o to które szkła kupić do leciwego D70s. I nie porównuję nigdzie D70s do D7100, zdaję sobie sprawę z tego, że jest między nimi przepaść.

Do tego nie byłem do końca przekonany czy jednak nie D5300, chociaż tak jak pisałem różnica cenowa między nim a D7100 wydaje mi się za mała (nikt w sumie tego nie potwierdził).

Nie liczyłem na tyle odpowiedzi i na takie powodzenie wątku - jeśli komuś to przeszkadza (jak widać powyższym osobom bardzo) to spokojnie można go zamknąć i przenieść do "kosza" o ile takowy tutaj istnieje. Raz jeszcze bardzo dziękuję szczególnie za te konkretne porady.

Pozdrawiam!

PS.

99% to nie plamka daje ten efekt na zdjęciu.
Skaza na soczewce uwidacznia sie tylko czasami - gdy na soczewkę pada ostre światło i jest to wtedy jasny blik. A ty mówisz o czarnej plamce. Sądzę, że to kurz lub olej na matrycy.

Spróbuję znaleźć takie zdjęcie i wysłać na pw. To nie jest raczej czarna plamka. Niestety nie mam z kim podmienić obiektywu, żeby się przekonać czy to obiektyw czy nie ale dzięki za rozjaśnienie tematu :)

Walle
11-02-2014, 09:01
Moim zdaniem zakup topowej puszki DX z kitem, to marnowanie pieniędzy.
Dodatkowo, jeśli osoba, która ma być użytkownikiem tego body ma niewielką wiedzę i doświadczenie, to podwójnie stracone pieniądze.
Dobra puszka jest ważna, ale to obiektywy (i światło ;-)) malują nam obrazek, dlatego ja osobiście napalam się na obiektywy.

Archibald6803
11-02-2014, 09:56
..............................Niestety nie mam z kim podmienić obiektywu, żeby się przekonać czy to obiektyw czy nie ..........

Wystarczy udać się do najbliższego dużego centrum handlowego ; w prawie każdym jest MM, ME , Fotojoker itp. .
Można przymierzyć pierwsze lepsze szkło do swojej puszki i zrobić parę pstryków ....

antistar
11-02-2014, 13:28
Wystarczy udać się do najbliższego dużego centrum handlowego ; w prawie każdym jest MM, ME , Fotojoker itp. .
Można przymierzyć pierwsze lepsze szkło do swojej puszki i zrobić parę pstryków ....

Tylko że ta "plamka" nie pojawia się na każdym zdjęciu i coś mi się wydaje, że to zależy od otwarcia przesłony (jeśli tak to się nazywa i niczego nie pomieszałem :) ). Byłoby trudno zrobić kilkadziesiąt zdjęć w centrum handlowym pożyczonym obiektywem :)

Archibald6803
11-02-2014, 13:59
Tylko że ta "plamka" nie pojawia się na każdym zdjęciu i coś mi się wydaje, że to zależy od otwarcia przesłony (jeśli tak to się nazywa i niczego nie pomieszałem :) ). Byłoby trudno zrobić kilkadziesiąt zdjęć w centrum handlowym pożyczonym obiektywem :)

wystarczy zrobić dwa : na f22 i na f4

fotoon
11-02-2014, 14:16
Ja bym polecał zamiast małych śmiesznych apsc jakiegoś FX'a, w tym budżecie to np d700/d600 + 28-200. Nieśmiertelny sprzęt a możliwości rozbudowy kolosalne.

Olsono
11-02-2014, 21:09
Tobie ani Twojej żonie nie jest potrzebny d7100. jak koledzy napisali, kasę zainwestuj w szkła.

Przemek-83
11-02-2014, 22:28
Tak szczerze to nawet D3100 w tej chwili bije na łeb model który posiadasz.

sokolnik
11-02-2014, 23:28
to inna opcja :)
D5100 - super matryca, super ISO, AF może nie najszybszy ale z tego co wiem sportu nie fotografujecie :)
do tego jakieś dobre szkło/a