Zobacz pełną wersję : Mazda 6
--Arkadia--
08-02-2014, 19:39
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img32/4701/lfhm.jpg)
znajomy potrzebował kilka ujęć auta, które jest na sprzedaż. Więcej niebawem.
Ładny zestawik. Podoba mi się.
barracuda
08-02-2014, 19:44
Mało mazdy na tych zdjęciach. Właściwie to nie ma jej tu w ogóle.
--Arkadia--
08-02-2014, 19:48
detale...
Miniatury bardzo fajne, ale główne zdjęcie - no niestety kicha
Za p_smok - małe bardzo fajne - główne przekobinowane jak na mój gust - ewentualnie gdyby skrócić jeszcze czas otwarcia migawki i przymknąć nieco obiektyw albo użyć lampy wystrzelonej na niedużej mocy od przodu samochodu (bo teraz to foto wygląda jakby nie było ostre).
--Arkadia--
08-02-2014, 20:05
Miniatury bardzo fajne, ale główne zdjęcie - no niestety kicha
Dzięki.
A główne dlaczego kicha? Jakieś konkrety?
Za p_smok - małe bardzo fajne - główne przekobinowane jak na mój gust - ewentualnie gdyby skrócić jeszcze czas otwarcia migawki i przymknąć nieco obiektyw albo użyć lampy wystrzelonej na niedużej mocy od przodu samochodu (bo teraz to foto wygląda jakby nie było ostre).
nie miało być ostre - miało być widać dynamikę płynu i dla mnie "zamrozić" takie ujęcie to jak zamrozić śmigło helikoptera w locie...
Tylko, że przez to, że 98 % płynu jest na jasnym tle lampy, więc tej dynamiki raczej tam nie widać w ogóle...zamiast tego potęguje jeszcze wrażenie nieostrości.
--Arkadia--
08-02-2014, 20:16
Tylko, że przez to, że 98 % płynu jest na jasnym tle lampy, więc tej dynamiki raczej tam nie widać w ogóle...zamiast tego potęguje jeszcze wrażenie nieostrości.
i o to chodzi!
P.S.
uważasz, że gdyby na zdjęciu był ostry/zamrożony płyn to dynamika byłaby wtedy idealna?
Uważam, że na jasnym tle jasny płyn nie da Ci wrażenia dynamiki-na ciemnym owszem. Poza tym zamrażanie obiektów wcale nie odejmuje im dynamiki...podałeś przykład śmigła i tu się zgodzę, ale czy biegnący po wodzie pies strzelony przy czasie 1/1000 sekundy będzie dynamicznym zdjęciem, czy nie?
--Arkadia--
08-02-2014, 21:02
Uważam, że na jasnym tle jasny płyn nie da Ci wrażenia dynamiki-na ciemnym owszem. Poza tym zamrażanie obiektów wcale nie odejmuje im dynamiki...podałeś przykład śmigła i tu się zgodzę, ale czy biegnący po wodzie pies strzelony przy czasie 1/1000 sekundy będzie dynamicznym zdjęciem, czy nie?
A ja uważam, że kolor tu nie ma nic do dynamiki…
Poza tym zamrażanie obiektów wcale nie odejmuje im dynamiki...podałeś przykład śmigła i tu się zgodzę, ale czy biegnący po wodzie pies strzelony przy czasie 1/1000 sekundy będzie dynamicznym zdjęciem, czy nie?
Czyżby? A jadący Robert Kubica w swoim WRC "trzaśnięty" na takich czasach, że koła stoją w miejscu, tło również zamrożone - to jest według Ciebie dynamika…?
Sorry z całym szacunkiem odpuszczam dalsza polemikę ….
Heh :) Ale z tym Kubicą to żeś trafił jak kulą w płot. Tak się składa, że jeden z głównych nurtów mojej fotografii to wyścigi, rajdy i samochody w ruchu, więc wydaje mi się, że wiem jak zrobić dynamiczne zdjęcie. Jak chcesz sobie zobaczyć to ZAPRASZAM (http://galeria.zaszybko.pl/index.php?/category/8) :) W tym przypadku mówimy o wodzie, płynie, cieczy...której zamrożenie nie zawsze oznacza ujęcie dynamiki zdjęciu. Tryskający płyn ze spryskiwaczy na jasny reflektor, to nie wodospad, który fajnie jest sobie zrobić na długim czasie.
Ale OK - Ty masz swoje zdanie, a ja swoje. Peace :)
To ode mnie masz takie uwagi:
1. nieregulaminowy rozmiar,
2. w przepalonych i nieostrych fotach motoryzacyjnych zazwyczaj nic fajnego nie ma,
3. jakbyś nie napisał, że to mazda to bym nie wiedział.
Dynamika płynu?! Haha nie ma to jak sobie na sile dorabiać wytlumaczenie dla kadru, który większość od razu z pozycji aparatu by skasowala :)
Jak dla mnie nie ma się tu czym chwalić i jeszcze obrażać się na słuszne uwagi.
Trochę pokory bo zdjęcia są zwyczajnie nijakie. Handlarze na allegro często miewają lepsze :)
--Arkadia--
09-02-2014, 14:21
Dynamika płynu?! Haha nie ma to jak sobie na sile dorabiać wytlumaczenie dla kadru, który większość od razu z pozycji aparatu by skasowala :)
Jak dla mnie nie ma się tu czym chwalić i jeszcze obrażać się na słuszne uwagi.
Trochę pokory bo zdjęcia są zwyczajnie nijakie. Handlarze na allegro często miewają lepsze :)
super… więcej takich uwag proszę :)
a tymczasem…
źródło (https://imageshack.com/i/f631ioj)
Dopiero odpalilem kompa i widze, ze strasznie szumia te zdjecia.
Te przepaly to celowe? tez maja cos wspolnego z "dynamika"? :P
Glowne (co teraz wstawiles) to masakra, jeden wielki szum przez co wydaje sie jakby zdjecie bylo nieostre, no i kola moglyby w druga strolne byc skrecone.
Male (1 od lewej) kawalek fotela, ktory nie jest ciekawy i ten mega przepal na pierwszym planie :/
Konsola kadrowalbym nizej bo pokretla sa na samej krawedzi, a na gorze panuje mega przepal, ktory nie wiem czemu ma sluzyc.
Bieznik opony kazdy wie jak wyglada i nie ma sensu fotografowanie go, no i te krocza odbijajace sie w blotniku - czysty artyzm normalnie :P
I na koncu przepalony glosnik i chyba brak ostrosci bo domyslam sie, ze tam jest bose, ale strasznie niewyrazne i oslona glosnika tez jest raczej malo inteesujaca.
--Arkadia--
09-02-2014, 15:34
więcej szumu, więcej przepałów, więcej…więcej… :)
źródło (https://imageshack.com/i/gvifztj)
Czym to robione? To powinno byc w dziale lazienkowym (szkoda, ze takiego nie mamy) bo niezle mydlo... te male jeszcze w miare ostre, ale te duze... :shock: Do tego szum i przepaly, kadrowo tak sobie ale o tym wszystkim juz napisali wyzej, qualin nawet wyszczegolnil co i jak... O ufajdanym aucie chyba nie musze wspominac ;)
PS. Jak nie umiesz przyjac konstruktywnej krytyki (komentarze kolegow wyzej) to moze przestan wrzucac foty albo chociaz odpisywac na posty ;) bo ewidentnie Cie to boli...
--Arkadia--
09-02-2014, 15:45
nic mnie nie boli - za to bawi bardzo - foty są dla znajomego, który wykorzysta do ogłoszenia na alledrogo/otomoto i tak nalezy je postrzegać - więc chyba zbyt ambitnie podchodzicie do tematu :)
Ale to nie jest allegro i otomoto tylko dzial motoryzacyjny na forum fotograficznym i wrzucajac tutaj zdjecia musisz liczyc sie z tym, ze ludzie beda je oceniac, krytykowac i wypominac Tobie bledy. Jezeli Tobie to nie odpowiada to nie wrzucaj zdjec tutaj tylko publikuj je sobie na jakims photoblogu itp. Albo wrzuc jakies chociazby na plfoto, ale tam Cie zniszcza pewnie :)
--Arkadia--
09-02-2014, 16:10
Ale to nie jest allegro i otomoto tylko dzial motoryzacyjny na forum fotograficznym i wrzucajac tutaj zdjecia musisz liczyc sie z tym, ze ludzie beda je oceniac, krytykowac i wypominac Tobie bledy. Jezeli Tobie to nie odpowiada to nie wrzucaj zdjec tutaj tylko publikuj je sobie na jakims photoblogu itp. Albo wrzuc jakies chociazby na plfoto, ale tam Cie zniszcza pewnie :)
jak sam napisałeś jest forum fotograficzne - dział odpowiedni więc będę wrzucał i niech ludzie oceniają. Wrzucam je w takim stylu jaki mi się podoba, kontrastowe, prześwietlone ..mało tego z ZIARNEM :) jak nie chcesz to nie odwiedzaj mojego wątku. Więc dzięki za rady ale nie skorzystam…
Za to sympatycznie pozdrawiam :)
Co za czasy, dział moto na nikoniarze.pl doczekał się własnego trolla :mrgreen: Cóż z mojej strony delikatne wskazanie dla admina: BAN IT! ;)
W takim razie nie zachowuj sie jak gowniarz z gimnazium reagujac w sposob jaki reagujesz na krytyke Twoich zdjec.
--Arkadia--
09-02-2014, 16:15
?
--Arkadia--
09-02-2014, 16:15
W takim razie nie zachowuj sie jak gowniarz z gimnazium reagujac w sposob jaki reagujesz na krytyke Twoich zdjec.
pozostawię to bez komentarza...
Spokojnie chlopaki...
Nie chcesz niczego poprawic w tych fotach? Wg Ciebie sa idealne? Czy po prostu masz w zadku co i jak, bo przeciez ida na allegro... Niestety musze Cie zmartwic - allegro to nie jest przyzwolenie na robienie slabiakow...
Wygląda na iPhone+instagram pozwoliłem sobie zwiedzić portfolio i wcale lepiej nie jest mało wymagający rynek w Bydgoszczy widzę :D
--Arkadia--
09-02-2014, 16:30
Hej.
Trochę luzu, doceniam, że komentujecie - tym bardziej jeśli jest to konstruktywna krytyka ale …proszę również o trochę wyrozumiałości - raz, że te nie była sesja kilku godzinna, dwa jak wspomniałem dużo wcześniej lubię kiedy foto jest prześwietlone, kontrastowe, z ziarnem i wcale nie twierdze, że jest to idealne jednak mi się to podoba.
Panie fotoskarb.pl strasznie się Pan gorączkujesz :mrgreen: zdjęcia są bardzo kiepskie i tyle. Każdy kto zajmuje się moto-foto Ci to powie. Tłumaczenia, że na szybko, że to, że owo... hahaha, jesteś na forum FOTOGRAFICZNYM. Mało nas to interesuje, że to do ogłoszenia, oceniamy efekt.
--Arkadia--
09-02-2014, 16:36
Panie pskrzypczynski - jesli chodzi o "gorączkowanie" to wręcz przeciwnie. Natomiast jeśli chodzi o foto - doceniam wizytę i komentarz, szkoda, że nie przypadło do gustu ….może następnym razem się to zmieni :)
My jestesmy wyluzowani jak pacjent lodzkiego pogotowia :twisted: ;)
Skoro to foty na aledrogo to tym bardziej powinienes olac to co lubisz i zrobic tak, zeby bylo widac jak najwiecej szczegolow, w koncu to nie jest portal foto dla artystow, tylko portal aukcyjny dla ludzi, ktorzy chca cos sprzedac ;) A skoro towar jest wystawiany w necie to foty powinne zachecac, a nie odrzucac (niestety Twoje odrzucaja). Oczywiscie miliard ogloszen jest z takimi kasztanami, ze ja lepsze bym zrobil chinskim papierem toaletowym, ale skoro robisz zdjecia i trzepiesz na tym kase to dlaczego chociaz odrobine sie nie postarac? Ja wiem, ze to nie sa slubniaki (ktorymi sie zajmujesz) ale bez przesady... no chyba, ze chciales koledze utrudnic sprzedanie auta ;)
--Arkadia--
09-02-2014, 16:40
My jestesmy wyluzowani jak pacjent lodzkiego pogotowia :twisted: ;)
Skoro to foty na aledrogo to tym bardziej powinienes olac to co lubisz i zrobic tak, zeby bylo widac jak najwiecej szczegolow, w koncu to nie jest portal foto dla artystow, tylko portal aukcyjny dla ludzi, ktorzy chca cos sprzedac ;) A skoro towar jest wystawiany w necie to foty powinne zachecac, a nie odrzucac (niestety Twoje odrzucaja). Oczywiscie miliard ogloszen jest z takimi kasztanami, ze ja lepsze bym zrobil chinskim papierem toaletowym, ale skoro robisz zdjecia i trzepiesz na tym kase to dlaczego chociaz odrobine sie nie postarac? Ja wiem, ze to nie sa slubniaki (ktorymi sie zajmujesz) ale bez przesady... no chyba, ze chciales koledze utrudnic sprzedanie auta ;)
To jest Twoje zdanie. Dzięki za komentarz :)
Nie chce Cie martwic ale moje zdanie na tym forum jest najwazniejsze... :twisted: :mrgreen: ale ok, widze ze nie chcesz sobie pomoc wiec juz nie pomagam ;) ;)
--Arkadia--
09-02-2014, 16:53
Nie chce Cie martwic ale moje zdanie na tym forum jest najwazniejsze... :twisted: :mrgreen: ale ok, widze ze nie chcesz sobie pomoc wiec juz nie pomagam ;) ;)
… niezłe mniemanie. Doceniam chęć pomocy ale pozwól, ze nie skorzystam :)
… niezłe mniemanie. Doceniam chęć pomocy ale pozwól, ze nie skorzystam :)
I kto tu ma jakie mniemanie o sobie :) O ile Shao robi sobie jaja powyzszym komentarzem to Ty juz niebardzo.
Takze wybacz Panie wielki fotografie, guru fotografii motoryzacyjnej, ze swoimi komentarzami shanbilismy ten temat z jakze nieslychanie artystycznymi zdjeciami zrobionymi na potrzeby galerii dziel sztuki allegro.
wybacz, ze nie docenilismy kunsztu i rzemiosla Twego :)
--Arkadia--
09-02-2014, 17:37
I kto tu ma jakie mniemanie o sobie :) O ile Shao robi sobie jaja powyzszym komentarzem to Ty juz niebardzo.
zaufaj mi, że ja też - pisałem o tym kilkakrotnie wyżej…
dalszą przepychankę pozostawiam bez komentarza…idę robić zdjęcia - przepalone, kontrastowe, Z ZIARNEM czyli takie jak JA lubię :)
zaufaj mi, że ja też - pisałem o tym kilkakrotnie wyżej…
dalszą przepychankę pozostawiam bez komentarza…idę robić zdjęcia - przepalone, kontrastowe, Z ZIARNEM czyli takie jak JA lubię :)
To zachowaj je dla siebie i sam je sobie komentuj oraz podziwiaj. jezeli chcesz zeby innym sie spodobaly to nie moga byc takie jak Ty lubisz o czym przekonales sie juz w tym watku :)
zreszta ja Ci pisalem nie tylko o przepaleniach, ziarnach itp ale o tym jak ustawiasz auto do zdjec i co na nich pokazujesz.
--Arkadia--
09-02-2014, 17:55
To zachowaj je dla siebie i sam je sobie komentuj oraz podziwiaj. jezeli chcesz zeby innym sie spodobaly to nie moga byc takie jak Ty lubisz o czym przekonales sie juz w tym watku :)
zreszta ja Ci pisalem nie tylko o przepaleniach, ziarnach itp ale o tym jak ustawiasz auto do zdjec i co na nich pokazujesz.
Pisałem wcześniej ale się powtórzę… wybacz nie skorzystam z twoich rad, będę fotografował to co chcę i to tak jak lubię z przepaleniami, ziarnami, moimi pomysłami na ustawienie między innymi auta mało tego będę je umieszczał na forum w odp. dziale
Pozdrowienia :)
P.S.
Sorry ale nie zależy mi na tym abyś słeetaśnie komentował moje foty ani tym bardziej nie będę robił fot pod Ciebie czy innych - fotografuję bo lubię więc robię to co lubię i jak lubię! Jęśli moje ustawienia aparatu,auta, obróbki nie odp. Ci - proszę Cię nie trać czasu na patrzenie na tą moją tragedię…
łoo... ależ dawno mnie nie było :D
Koledzy się wypowiedzieli co do umieszczonych zdjęć, więc nie będę powielał ale chciałbym jeszcze zobaczyć tą Mazdę z zewnątrz (czy bita, nie bita) :D
A ja na dobry początek poproszę zdjęcia o regulaminowym rozmiarze (max. 1024 px). Do tego czasu zamykamy temat, żeby trochę ostygł.