PDA

Zobacz pełną wersję : Pomoc w skonfigurowaniu lampy w trybie manulanym

chester86
08-02-2014, 16:50
Witam,

uprzedzam ze zapoznałem się z instrukcjami ale tryb manualny wciąż jest dla mnie nie ogarnięty.
Używam Body D90 i lampy SB-800.
W trybach TLL oczywiście wszystko działa natomiast gdy podłącze manualny obiektyw, jak na razie w ogóle nie mogę błysnąć.

Co robię źle o czym zapomniałem?

Co mnie dodatkowo dziwi ( w obu trybach manualnych ) Lampa błyska tylko w trybie redukcji czerwonych oczy w jakimś swoim niesynchronizowanym z migawka tępie:)

GonzoG
08-02-2014, 16:52
Manualny obiektyw, czy obiektyw bez elektroniki ?? Bo podejrzewam, że chodzi o ten drugi.

D90 nie ma pomiaru światła przy szkłach bez elektroniki, więc lampa w TTL nie będzie działać. Musisz ją przełączyć na manual (jest w instrukcji) i ręcznie dobrać moc lampy oraz zoom, albo wybrać tryb automatyki własnej i wprowadzić parametry ekspozycji (ISO i przesłona).

chester86
08-02-2014, 16:58
no jak napisałem wyżej lampa jest w trybie manualnym:/ i niebyłska w tej konfiguracji.
Tak chodziło mi o to ze uzywam bez elektroniki ale w obiektywach z elektronika tez jest tryb manulany i bedzie mi potrzbny:) hmm jakies sugestie? Lampa na pewno dziła we wszytkim innym i reaguje na wszytkie zmiany np ISO, niemoge tyllko błysnąc manulanie:)

chester86
08-02-2014, 17:11
Hm odkrylem ze to spora różnica między kablem synchro a podłączeniem bezposrednio do aparatu. Przy podłączeniu kablem i wszytkich trybach TLL itd i obiektywnie z elektroniką aparat robi ciemne zdjęcia - chcoiaż wszystkie pomiary pokazuję. Przy podłączeniu bezposrednim działa Tryb TLL się dobrze sprawdza a w manualu błyska.

Czy to wina kabla?

Borat1979
08-02-2014, 17:53
Tak chodziło mi o to ze uzywam bez elektroniki ale w obiektywach z elektronika tez jest tryb manulany i bedzie mi potrzbny:) hmm jakies sugestie?
Z obiektywem manualnym z elektroniką pomiar światła będzie działał bo manualnie ustawiasz jedynie ostrość. Pozostała komunikacja z body (pomiar światła, zapis exif) jest taki sam jak w tym z AF.

chester86
08-02-2014, 18:17
No tak słuszny punkt ale i tak bede uzywał czesto z pierscieniami pośrednimi bez przenoszenia elektorniki wiec w paktyce interesuje mnie full manual. Nierozumiem sytuacji z kablem..czy jest wadliwy czy cos musze ustawic:/

GonzoG
08-02-2014, 19:35
Hm odkrylem ze to spora różnica między kablem synchro a podłączeniem bezposrednio do aparatu. Przy podłączeniu kablem i wszytkich trybach TLL itd i obiektywnie z elektroniką aparat robi ciemne zdjęcia - chcoiaż wszystkie pomiary pokazuję. Przy podłączeniu bezposrednim działa Tryb TLL się dobrze sprawdza a w manualu błyska.

Czy to wina kabla?

Czyli masz uszkodzony kabel.

chester86
08-02-2014, 19:49
ok ale nasuwa się mi jeszcze jedno pytanie. Czy może mój kabel po prostu CZEGOŚ nie przenosi jakiegoś pomiaru? Bo z obiektywem elektronicznym błyska ale za słabo w TLL (zdjęcia są za ciemne totalnie! ) Więc co tak działa ale tylko trochę?:)

Poza tym.. Zauważyłem ze kable oryginalne są w różnych cenach.

SC-29 (en przewód umożliwia korzystanie z funkcji AF Assist tylko w połączeniu z lampą SB-800)

SC-28 - o 100 zł tańszy.

Tak więc czego mój kabel za 60 zł może nie przenosić, czy po prostu jest wadliwy? Czy może czegoś zapominam ustawić?

GonzoG
09-02-2014, 08:27
Ogólnie jest do bani.
Jak nie błyska w manualu, to znaczy, że problem jest z głównym stykiem, albo masą.
Jak umiesz i masz czym lutować, to możesz odciąć kabel kawałek za kostkami i przylutować inny kabel - przynajmniej 5-cio żyłowy.

chester86
09-02-2014, 10:24
No na szczęście mogę zwrócić, tylko chciałem być pewien, że to wina kabla a nie moich ustawień bo muszę go niestety odsyłać poczta więc zabawa:)
W takim razie dzięki za pomoc.