Zobacz pełną wersję : Pomoc w skonfigurowaniu lampy w trybie manulanym
chester86
08-02-2014, 16:50
Witam,
uprzedzam ze zapoznałem się z instrukcjami ale tryb manualny wciąż jest dla mnie nie ogarnięty.
Używam Body D90 i lampy SB-800.
W trybach TLL oczywiście wszystko działa natomiast gdy podłącze manualny obiektyw, jak na razie w ogóle nie mogę błysnąć.
Co robię źle o czym zapomniałem?
Co mnie dodatkowo dziwi ( w obu trybach manualnych ) Lampa błyska tylko w trybie redukcji czerwonych oczy w jakimś swoim niesynchronizowanym z migawka tępie:)
Manualny obiektyw, czy obiektyw bez elektroniki ?? Bo podejrzewam, że chodzi o ten drugi.
D90 nie ma pomiaru światła przy szkłach bez elektroniki, więc lampa w TTL nie będzie działać. Musisz ją przełączyć na manual (jest w instrukcji) i ręcznie dobrać moc lampy oraz zoom, albo wybrać tryb automatyki własnej i wprowadzić parametry ekspozycji (ISO i przesłona).
chester86
08-02-2014, 16:58
no jak napisałem wyżej lampa jest w trybie manualnym:/ i niebyłska w tej konfiguracji.
Tak chodziło mi o to ze uzywam bez elektroniki ale w obiektywach z elektronika tez jest tryb manulany i bedzie mi potrzbny:) hmm jakies sugestie? Lampa na pewno dziła we wszytkim innym i reaguje na wszytkie zmiany np ISO, niemoge tyllko błysnąc manulanie:)
chester86
08-02-2014, 17:11
Hm odkrylem ze to spora różnica między kablem synchro a podłączeniem bezposrednio do aparatu. Przy podłączeniu kablem i wszytkich trybach TLL itd i obiektywnie z elektroniką aparat robi ciemne zdjęcia - chcoiaż wszystkie pomiary pokazuję. Przy podłączeniu bezposrednim działa Tryb TLL się dobrze sprawdza a w manualu błyska.
Czy to wina kabla?
Borat1979
08-02-2014, 17:53
Tak chodziło mi o to ze uzywam bez elektroniki ale w obiektywach z elektronika tez jest tryb manulany i bedzie mi potrzbny:) hmm jakies sugestie?
Z obiektywem manualnym z elektroniką pomiar światła będzie działał bo manualnie ustawiasz jedynie ostrość. Pozostała komunikacja z body (pomiar światła, zapis exif) jest taki sam jak w tym z AF.
chester86
08-02-2014, 18:17
No tak słuszny punkt ale i tak bede uzywał czesto z pierscieniami pośrednimi bez przenoszenia elektorniki wiec w paktyce interesuje mnie full manual. Nierozumiem sytuacji z kablem..czy jest wadliwy czy cos musze ustawic:/
Hm odkrylem ze to spora różnica między kablem synchro a podłączeniem bezposrednio do aparatu. Przy podłączeniu kablem i wszytkich trybach TLL itd i obiektywnie z elektroniką aparat robi ciemne zdjęcia - chcoiaż wszystkie pomiary pokazuję. Przy podłączeniu bezposrednim działa Tryb TLL się dobrze sprawdza a w manualu błyska.
Czy to wina kabla?
Czyli masz uszkodzony kabel.
chester86
08-02-2014, 19:49
ok ale nasuwa się mi jeszcze jedno pytanie. Czy może mój kabel po prostu CZEGOŚ nie przenosi jakiegoś pomiaru? Bo z obiektywem elektronicznym błyska ale za słabo w TLL (zdjęcia są za ciemne totalnie! ) Więc co tak działa ale tylko trochę?:)
Poza tym.. Zauważyłem ze kable oryginalne są w różnych cenach.
SC-29 (en przewód umożliwia korzystanie z funkcji AF Assist tylko w połączeniu z lampą SB-800)
SC-28 - o 100 zł tańszy.
Tak więc czego mój kabel za 60 zł może nie przenosić, czy po prostu jest wadliwy? Czy może czegoś zapominam ustawić?
Ogólnie jest do bani.
Jak nie błyska w manualu, to znaczy, że problem jest z głównym stykiem, albo masą.
Jak umiesz i masz czym lutować, to możesz odciąć kabel kawałek za kostkami i przylutować inny kabel - przynajmniej 5-cio żyłowy.
chester86
09-02-2014, 10:24
No na szczęście mogę zwrócić, tylko chciałem być pewien, że to wina kabla a nie moich ustawień bo muszę go niestety odsyłać poczta więc zabawa:)
W takim razie dzięki za pomoc.