PDA

Zobacz pełną wersję : Wysyłka kurierem.

otne
08-02-2014, 15:55
Witam wszystkich,
Nie wiedziałem gdzie napisać, google i strona DPD nie daje mi odpowiedzi ale, że sprzedaje sprzęt nikona to pomyślałem, że napiszę tutaj bo będziecie mieć też pewnie jakieś doświadczenie a ja jestem kompletnie zielony w tych sprawach.
No więc, sprzęt cały zapakowany do pudła już jest, teraz tylko a może i aż problem z wysyłką. Wybrałem kuriera DPD ze względu na ceny, paczka będzie wysyłana za pobraniem a dostarczę ją do oddziału DPD. I tutaj już mam problem z listem przewozowym. Czy muszę go wypełniać i drukować w domu czy zostanie on wypełniony i wydrukowany tam na miejscu w oddziale DPD? Druga sprawa to czy na liście przewozowym gdy będę musiał wypełniać go sam mam podać cenę tylko paczki a koszt wysyłki zostanie naliczony automatycznie czy muszę podać całkowity koszt paczki+wysyłki?
Przepraszam, że pytam tutaj a nie w oddziale kuriera no ale mamy sobotę i już wszystko zamknięte a w poniedziałek muszę wysłać paczkę więc chce być przygotowany.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam ;)

gatewayfl
08-02-2014, 16:07
Cios poniżej pasa...:shock::shock:

Slawek Wojtczak
08-02-2014, 22:30
Weź nadaj przesyłkę przez sendit.pl i nic nie będziesz musiał wypełniać ręcznie, rubryczki uzupełnisz i wydrukujesz i nakleisz na paczke.

otne
11-02-2014, 20:24
gatewayfl nie wiem gdzie Ty tutaj masz słoneczko cios poniżej pasa...
Slawek Wojtczka dziękuję ;) tego mi było trzeba.

cezet
11-02-2014, 21:57
Jako posiadacz umowy z DPD - szczerze polecam Ci wybrać inną firmę kurierską....tylko nie Siódemka czy inne tej klasy. Dopłać, ale bądź pewien, że paczka dojdzie w takim stanie, w jakim ja wysłałeś.

Aha - sendit korzysta z najtańszych firm kurierskich, w tym z obu wcześniej wymienionych.

adriansocho
11-02-2014, 23:07
ja polecam polkurier.pl , korzystają z usług którejś znanej firmy kurierskiej, ale wypełniasz formularz przez www, płacisz kasę, dostajesz mailem to co trzeba nakleić na paczkę, przyjeżdża kurier zabiera i tyle. Jest też bardzo tanio (również gdy paczka ubezpieczona).

Marek
12-02-2014, 10:54
A ja polecam pocztex. Nigdy mnie nie zawiedli. Paczka zawsze trafia w stanie idealnym. Dostawa na 100% następnego dnia.
Jak nie będzie odbiorcy w domu to zostawią avizo i można sobie odebrać na najbliższej poczcie a nie szwędać się po magazynach (bywają dość daleko), a bywa to upierdliwe.
Jak mam dostać przesyłkę to też proszę o pocztex.

otne
15-02-2014, 12:39
Dziękuję Panowie za rady ;)
Cezet - jeżeli znów coś będę wysyłał to poszukam czego innego, chociaż z drugiej strony siódemka praktycznie kilka razy coś mi przywozi w tygodniu i nie było żadnych problemów, to samo DPD, zamówiłem D200 i paczka przyszła bez najmniejszego uszczerbku na zdrowiu ;)
Marek2004 - też myślałem nad pocztex ale ceny wysyłki trochę mnie przeraziył, może coś źle policzyłem, ale paczka którą wysłałem DPD za 25zł na pocztexie kosztowała... 120zł różnica jednak jest a jak wiadomo kupujący woli zapłacić jak najmniej.

stachmuszel
15-02-2014, 12:48
A ja polecam pocztex. Nigdy mnie nie zawiedli. Paczka zawsze trafia w stanie idealnym. Dostawa na 100% następnego dnia.
Jak nie będzie odbiorcy w domu to zostawią avizo i można sobie odebrać na najbliższej poczcie a nie szwędać się po magazynach (bywają dość daleko), a bywa to upierdliwe.
Jak mam dostać przesyłkę to też proszę o pocztex.

Podpisuję się pod tym zdecydowanie.
Pracuję w miejscu, gdzie z góry mogę obserwować pracę Poczty i DPD. Standardy Poczty Polskiej ostatnio bardzo się poprawiły, paczki przewożone są w w metalowych skrzyniach, które mocowane są wewnątrz naczepy auta.
O firmie DPD wolę się nie wypowiadać, codziennością jest chodzenie po paczkach, rzucanie ich, trzymanie cały weekend w aucie (czyli np. na mrozie etc.)
Jakiś dziwny stereotyp panuje u nas, że poczta to "be", a kurier jest "cacy". W moim odczuciu jest właśnie odwrotnie.
Zaznaczam, nie jestem pracownikiem Poczty Polskiej.

leonID
15-02-2014, 23:55
Są jeszcze Paczkomaty, bez zastrzeżeń (na razie).