PDA

Zobacz pełną wersję : D7100 - problem z wyłączeniem aparatu

organicman
07-02-2014, 19:31
Witam.
Mam dość dziwny problem - aparat nie chce się... wyłączyć! By to zrobić trzeba wyjąć baterię. Pokrętło włączania/wyłączania niby działa prawidłowo, ale ustawione w pozycji OFF nie wyłącza aparatu.
Problem zaczął się jak robiłem tydzień temu zdjęcia na zewnątrz - nie było temperatury minusowej, chłód był, owszem ale nie powinno to mieć wpływu przecież. Pomyślałem, że jak aparat się zagrzeje to problem zniknie ale występuje nadal. Wada mechaniczna?

Załączam poniżej link do filmiku:

http://www.youtube.com/watch?v=flGSoGTIl04

Seś@
07-02-2014, 19:51
Spróbuj zmienić/wyjąć kartę na początek.

organicman
07-02-2014, 20:08
Wszelkiego rodzaju kombinacje z wyjmowaniem karty/kart resetowaniem tego i owego już przerabiałem. Jedyne co pozostało to update z 1.00 do 1.01 ale... to pewnie nie pomoże. Jakby coś po prostu nie stykało po jednej stronie tego przełącznika po prostu - jakaś usterka mechaniczna a nie soft'owa...

Shanto
07-02-2014, 21:35
Miałem wczoraj podobny przypadek, temperatura powyżej zera (3-5 na plusie), wcześniej nigdy nie był na mrozie. W pewnym momencie wyświetlił error, wyłącznik - bez reakcji, wyjęcie baterii i włożenie , cisza pusto na wyświetlaczu, dead. Ponowne wyjęcie baterii, kart , obiektywu i działał już bez zarzutu cały czas jakieś 100 fotek , dwie godziny. Dziś też działa bez zarzutu.
Parę osób już meldowało o dziwnych, ale sporadycznych zwisach ...zobaczymy, nie przejmować się i robić fotki.

organicman
07-02-2014, 22:29
nie przejmować się i robić fotki.

W sumie - fakt - mogło być gorzej. Mógł się przecież zaciąć i się nie włączać :) no ale jednak... ten brak możliwości wyłączenia jest bardzo wkurzający.
Acha, i dokładnie ta sama sytuacja - też po raz pierwszy fotografowałem na zewnątrz przy takiej niskiej temperaturze... Tylko że mnie się już nic nie odwiesiło mimo zmiany temperatury na wyższą i wyjęciu wszystkich kart obiektywu i baterii.

Shanto
07-02-2014, 23:20
Jeszcze jedna informacja, po pierwszym włożeniu baterii, kiedy nie dawał oznak życia, paliła się zielona dioda z tyłu przez ok minutę, wtedy dopiero jeszcze raz wyjąłem karty, baterię i obiektyw.

blindfox0
08-02-2014, 01:39
Ja miałem problem z innej przyczyny ale podobny w skutkach... aparat po podłączeniu do komputera w celu zgrania zdjeć nie wyłączał się. Tzn odłączałem go, wyłączałem i niby wszystko gasło ale na następny dzień z pełnej baterii miałem pustą tak, jakby aparat cały czas działał. Pomogło przywrócenie do ustawień fabrycznych. Potem przy upgradzie softu znowu problem wystąpił i znowu po resecie ustąpił. D5100 (mój) to taki D7100 dla ubogich, może nie tylko zalety z niego czerpie:)

organicman
08-02-2014, 08:55
Pomogło przywrócenie do ustawień fabrycznych. Potem przy upgradzie softu znowu problem wystąpił i znowu po resecie ustąpił

O jakim przywróceniu do ustawień fabrycznych mówisz? i o jakim resecie? Chodzi o taki podstawowy reset dwoma przyciskami z zielonymi kropkami? Czy jest może jakiś inny sposób?

organicman
08-02-2014, 10:39
Postanowiłem zrobić ten upgrade z 1.00 do 1.01, pomyślałem że może to coś pomóc. Pomogło, ale na chwilę. Po upgradzie wyskoczył komunikat "wyłącz aparat" - no to przekręciłem w pozycję OFF i na chwilę, dosłownie na dwie sekundy wszystko zgasło, po czym aparat się włączył - mimo, że pokrętło dalej było w pozycji OFF.
Sam już nie wiem zatem czy to sprawa mechaniczna czy oprogramowania...

Shanto
08-02-2014, 12:49
Możesz robić zdjęcia na pozycji OFF ?

organicman
08-02-2014, 13:39
Tak, mogę robić zdjecia. Wszystkie funkcje działają.

Fortaigne
08-02-2014, 15:28
Nikon zawstydził Canona - robi fotki w pozycji OFF :D

jamirq
08-02-2014, 16:24
Weszła wilgoć i padł przelacznik lub/i coś na płycie. Pewnie niedługo całkowicie padnie.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Shanto
08-02-2014, 16:59
Tak, mogę robić zdjecia. Wszystkie funkcje działają.

U mnie nic nie działało. Wygląda raczej na wyłącznik, który nie wyłącza.

Nikon zawstydził Canona - robi fotki w pozycji OFF :D

Czekamy na model, który będzie robił zdjęcia z dekielkiem na obiektywie : ]

deep
08-02-2014, 18:48

Już takie są :) nikkor AFS24-70/2.8 potrafi wpuszczać światło przez szybkę ze skalą :) a któryś canon świecił przez mały wyświetlacz na górze.

ze-zak
08-02-2014, 23:47
U mnie nic nie działało. Wygląda raczej na wyłącznik, który nie wyłącza.

Mówisz i masz :mrgreen::

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/02/Nikon20z20dekiel-2.jpg
źródło (http://lh4.ggpht.com/_8B-dUoeb-TQ/TPNf3u3euNI/AAAAAAAAA-8/Wv5pVW5q1K4/s800/Nikon%20z%20dekiel.jpg)

Shanto
09-02-2014, 00:24
Jaki człowiek zacofany, tyle dobra na świecie, a ja nic nie wiem ...

hani
01-01-2017, 18:24
Powiedzcie proszę, jak zakończyła się sprawa z Nikon D7100 i brakiem wyłączania po ustawieniu przełącznika na pozycję OFF?

Miałem wczoraj identyczny przypadek, ale po wyjęciu baterii ustąpił. Aparat na gwarancji jeszcze 3,5 miesiąca.

Pozdro.

dimen
02-01-2017, 15:09
Mój d7100 też nie wyłącza się po przełączeniu w pozycje off, ale sytuacja występuje tylko po podłączeniu do komputera przez USB. Pomaga wyjęcie baterii albo sam się wyłącza jak poleży jakiś czas.