Zobacz pełną wersję : Obiektyw do D5200 na przywitanie...
Witam.
Na dniach planuję zakup D5200. Wybór taki a nie inny ze względu na budżet, chcę do niego dokupić jakiś lepszy obiektyw, gdyby nie to pewnie zabrał bym D5300.
Mam straszny dylemat, pierwszy strzał padł na używany:
SIGMA 18-50 mm F 2.8 EX DC MACRO HSM
Kolejny na nowy:
Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 XR Di II LD Aspherical [IF]
Poza zasięgiem cenowym jest:
Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM
Mam określony budżet, dlatego proszę o pomoc.
Lepiej kupić używaną Sigmę, czy może nie bawić się w strzelanie do celu i zakupić nowego Tamrona?
Na DXOMARK Sigma wypada lepiej, podobnie na testach na innych portalach, jednak nowy Tamron kosztuje tyle samo co używana Sigma, a 5 lat gwarancji zapewnia bezpieczeństwo. Jestem amatorem, aparat będzie używany do utrwalania wycieczek, dzieci i w pozostałym zakresie czysto hobbystycznie.
Jest jeszcze używana: Sigma 17-70mm F2.8-4 DC MACRO OS HSM, tutaj cena korzystna ale nie ma stałego światła w całym zakresie...
Czy nowe Tamrony mają problem z FF BF? Jak się sprawuje silnik? Doradźcie coś, bo z moim zdecydowaniem nie kupię niczego przez najbliższy miesiąc :)
S18-50/2.8 - stare i dość awaryjne szkło, szczególnie HSM, a jego wymiana to koszt ok 400-500zł. Do tego nie jest najlepsza optycznie i cierpi na wady w poprawności złożenia - czyli bardzo łatwo trafić na kiepski egzemplarz. Jak i na obiektyw z FF/BF - kalibracja to aktualnie koszt ok 400zł.
T17-50 - są 2 wersje: bez silnika (starsza) i z silnikiem. Tylko przy drugiej będzie u ciebie działał AF. Niestety jest on powolny i często lubi nie trafiać. Jak się trafi dobry egzemplarz, to można śmiało robić zdjęcia, jak nie - niestety, albo nie będzie optymalnie ostry, albo będzie czekała wysyłka do serwisu na kalibrację i dodatkowe kilka stówek nie twoje.
S17-70/2.8-4 - odradzam, chyba że przed zakupem masz możliwość porządnego sprawdzenia optyki obiektywu. Standardową wadą były "skrzywione" soczewki - mocno zakrzywiona płaszczyzna ostrości i bardzo ciężko znaleźć dobry egzemplarz, a przynajmniej mi się takiego nie udało doszukać i to wśród nowych w sklepach.
Osobiście stanowczo namawiam na S17-50/2.8 - raz, że jest to najlepszy obiektyw w tej klasie, a 2, że prawie wszystkie używane będą jeszcze na gwarancji, więc nawet kalibracja będzie za darmo.
Trudno jest dostać coś używanego z tego ostatniego, a nowy jednak parę stówek droższy niż przewiduje mój budżet.
Myślałem, że wybór jest prosty, ale jak się okazuje im dalej tym gorzej :)
Ale dzięki za wyczerpującą odpowiedź, mam wskazany kierunek...
adrianek32
07-02-2014, 01:09
a jaki masz budzet? nowy Tamron 17-50 to koszt ok 1200-1250zl za tyle samo kupisz uzywana Sigme 17-50 na gwarancji, sam kupilem za 1220zl z wysylka na alledrogo
Mam Tamrona 17-50 z silnikiem i jestem zadowolony. Fakt, że jak GonzoG wspomniał, AF jest głośny i nieco powolny, ale to nie jest szkło "na rajdy". Jeśli Sigma poza zasięgiem, to wyboru raczej nie masz. Szukaj dobrej używki i będzie git.
tomak1986
07-02-2014, 01:57
A ja zastanowiłbym się nad kupnem Nikona D5200, o ile nie jest to aparat do filmowania. Zamiast nówki D5200 kupiłbym używanego D7000 (o wiele lepszy af, ergonomia, obecność śrubokręta) + S 17-50 2.8 OS.
A ja zastanowiłbym się nad kupnem Nikona D5200, o ile nie jest to aparat do filmowania. Zamiast nówki D5200 kupiłbym używanego D7000 (o wiele lepszy af, ergonomia, obecność śrubokręta) + S 17-50 2.8 OS.
D5200 ma taki sam AF co D7000.
Jak już, to wybrać D5100 + Sigma 17-50/2.8
Archibald6803
07-02-2014, 12:21
....................
Jak już, to wybrać D5100 + Sigma 17-50/2.8
I to jest NAJLEPSZE rozwiązanie w budżecie ok 3000 pln
Dlaczego skupiacie się na D5100? Jest tańszy ale jednak wypada trochę gorzej od D5200 jeżeli chodzi o jakość zdjęć. D5200 ma dobre opinie...
D7000 jest świetny, myślałem nawet nad D7100 ale nie chcę kupować używanego aparatu. Wybór już padł i lepiej nie mącić więcej bo z moją decyzyjnością to może być różnie :)
Przeznaczenie jest takie, że to aparat do domu, umożliwiający robienie zdjęć o dobrej jakości. D7x00 byłby lekką przesadą jeżeli chodzi o kwestie jego przeznaczenia.
Przeszukałem sieć, nowa sigma to koszt 1470, aparat 2100, budżet przekraczam... ale może warto dołożyć? Pierwotnie planowałem zmieścić się w 3200 zł
Kup raz a dobrze.
W takim układzie kupiłbym D7100, niestety poza zakresem.
Analizowałem wiele modeli łącznie z Pentaxem, na moje potrzeby D5200 jest idealny. Mid-level mnie zadowala, nie można mieć wszystkiego prawda? Zresztą wychodzę z założenia, że skoro mam go używać amatorsko i hobbystycznie wydawanie większej ilości pieniążków mija się z celem.
Chociaż takim sprzętem pewnie też można by robić zdjęcia na weselach, kilka ciekawych jasnych obiektywów i myślę, że da radę. Sensor z D5200 ma dobre opinie.
Weź lepiej lepszy obiektyw i trochę gorsze body niż odwrotnie :)
Tak, dlatego myślę, że obrałem dobry kierunek.
Chyba dołożę do nowej Sigmy, najwyżej skończy się rozwodem :)
Rozumiem, że D5200+Sigma 17-50 2.8 jest dobrym sprzętem na początek?
Mam wasze błogosławieństwo? :)
Z innej beczki mam pytanie czy silnik w doby jest faktycznie takim błogosławieństwem?
Tak, dlatego myślę, że obrałem dobry kierunek.
Chyba dołożę do nowej Sigmy, najwyżej skończy się rozwodem :)
Rozumiem, że D5200+Sigma 17-50 2.8 jest dobrym sprzętem na początek?
Mam wasze błogosławieństwo? :)
Bardzo dobry na początek.
Z innej beczki mam pytanie czy silnik w doby jest faktycznie takim błogosławieństwem?
To zależy, jest wiele ciekawych szkieł, które potrzebują napędu AF z body.
Dlaczego skupiacie się na D5100? Jest tańszy ale jednak wypada trochę gorzej od D5200 jeżeli chodzi o jakość zdjęć. D5200 ma dobre opinie...
D7000 jest świetny, myślałem nawet nad D7100 ale nie chcę kupować używanego aparatu. Wybór już padł i lepiej nie mącić więcej bo z moją decyzyjnością to może być różnie :)
Przeznaczenie jest takie, że to aparat do domu, umożliwiający robienie zdjęć o dobrej jakości. D7x00 byłby lekką przesadą jeżeli chodzi o kwestie jego przeznaczenia.
Przeszukałem sieć, nowa sigma to koszt 1470, aparat 2100, budżet przekraczam... ale może warto dołożyć? Pierwotnie planowałem zmieścić się w 3200 zł
A co jest takie w tym D5200 ??
Bo szczerze Ci powiem, że będziesz tylko marudził na niego. A do duże zdjęcia (JPEGi do 16 MiB - czyli tyle co RAWy z D5100), a to masa punktów AF i trzeba pół dnia je przełączać, a to filmy ustawione w manual i nie da się zdjęć w LV robić jak się chce, itp, itd.
A D5200 lepszy ?? No lepszy, ale za tą wątpliwą lepszość płacisz i to nie mało.
Za różnicę w cenie D5100 i D5200 uzyskasz znacznie więcej na jakości zdjęć kupując lepszy obiektyw, niż lepszy aparat.
Różnica między D5100 i D5200 to 700zł. A to jest to, co pozwoli Ci w twoim budżecie zmieścić się z Sigmą 17-50/2.8, ale na stałkę 50/1.8G czy 35/1.8G.
Gwarantuję Ci, że zakup któregokolwiek z tych obiektywów da znacznie lepsze jakościowo zdjęcia niż D5200 czy nawet D5300 z tańszym szkłem.
Kup raz a dobrze.
Raz a dobrze, to D4, albo D4s za miesiąc... będzie raz a dobrze... bo kolejny kupi za 10-15 lat jak kredyt spłaci.
Archibald6803
07-02-2014, 17:08
Janeq ; nie chcę Ci "bełtać" w głowie i burzyć Twoich planów zakupowych , ale skoro zamierzasz fotografować tylko amatorsko to wierz mi - d5100 będzie autentycznie najlepszym wyborem dla Ciebie.
Wyśmienita matryca ( rewelacyjny DR ) stosunkowo nieduże pliki , bardzo dobre jpegi prosto z puszki - po co Ci coś więcej ? W zestawie z Sigmą 17-50/2.8OS to gwarancja topowego jakościowo amatorskiego obrazka.
Pamiętaj , że szkło + body to nie koniec wydatków ; dodaj do tego kartę , przyzwoity filtr UV , torbę ..... ; to 400 pln które trzeba dodatkowo wyłożyć na starcie ..... A zapewne przyda się też jakiś statyw , może lampa ....
Śrubokręt ( silnik) w body nie jest amatorowi potrzebny ; wszystkie obiektywy które ewentualnie w kolejnych etapach będziesz chciał być może zakupić ( tele , uwa , jakaś stałka 30mm ) mają wbudowane silniki. Silnikiem w body zainteresowani są przede wszystkim Ci którzy mają zbudowaną już bogatą szklarnię z lat minionych .....
Zastanawiam się czy nie macie racji. Może faktycznie do amatorskich zdjęć nie potrzeba 24 mpx, tylu punktów AF, może to lepsze rozwiązanie. Starczy na obiektyw, może za chwilę na jakieś jasne stałe szkło... Są jeszcze jakieś istotne różnice między tymi modelami? Trochę jedziemy OT, ale muszę rozważyć wszystkie za i przeciw. W każdym bądź razie kupię Sigme 17-50, tutaj już dokonałem wyboru.
Podzielam zdanie kolegów Archibald i Gonzo.
Kilka razy przymierzałem się już do zmiany D5100.
Ale, jak do amatorskich pstryków imprez i biegania po lesie, to ja nie widzę sensu zmiany, bo aż tak dużej różnicy nie widzę.
Co innego szkiełko lepsze, droższe. O, to jest to i kierunek który obrałem.
Pozdrawiam Darek.
Przemek-83
07-02-2014, 17:59
D5100 to świetna pucha a jak masz za dużo kasy to kup 5200 lub 5300 tylko póżniej nie żałuj że kupiłeś kiepskie szkło bo brakło kasy.
Jedyny problem jaki widzę to starszy procesor Expeed 2.
Andrzej1974
07-02-2014, 21:17
Na dzień dzisiejszy ceny wyglądają tak, że:
D5100 - ~1400 zł
D5200 - ~2100 zł
D5300 - ~2850 zł.
Sorki ale MZ wydawanie prawie 3000 zł za sam aparat (!) przez początkującego amatora (tacy kupują body z serii D5xxx) to jakieś nieporozumienie. Zważywszy, że za mniejszą kasę można mieć D7000 a dokładając raptem kilka stów cieszyć się D7100, który bije na głowę D5300. Podobnie nie widzę sensu w zakupie D5200, który jest 700 zł (koszt stałki 35/50 f/1.8G) droższy a daje obrazki praktycznie takie, jak najtańszy D5100. MZ ten ostatni model jest najrozsądniejszym wyborem dla amatora. Szczególnie takiego, który zaczyna przygodę z lustrzankami.
I tutaj się zgodzę, D5300 odpuściłem na dzień dobry. Dopłacać tyle do WIFI i GPS (no jeszcze jest inna konstrukcja body) to lekka przesada.
Nie jestem do końca ciemny, używałem wiele razy lustrzanek, więc wiem z czym mam do czynienia. Nie potrafię jednak zdecydować między tymi dwoma body. Bo jeżeli D5100 to dlaczego nie D3200? Dużej różnicy nie ma, są niuanse. I tak sobie możemy pisać bez końca. W zasadzie to wątek można teraz przenieść do innego działu. Mam dylemat, duży dylemat. Argumenty za D5100 do mnie przemówiły, ale jednak ciągle się waham. Szkoło można dokupić zawsze, body zostaje na dłużej. Dlatego interesuje mnie fakt jak radzi sobie Exceed 2 i ile więcej mocy posiada 3?
Akurat mam możliwość focenia D5100 i D5200 i pod względem jakości D5200 znacząco lepszy od 5100... Sama ilość pól (jak i cały system)AF jest bardziej przekonujący. No ale takie jest moje zdanie :)
Jedyny problem jaki widzę to starszy procesor Expeed 2.
No i co? Przestał przetwarzać dane? Co Ci po większej mocy obliczeniowej, której i tak nie wykorzystasz - jest potrzebna przede wszystkim do przetworzenia większej ilości danych w jednostce czasu(Mpix/s); to jest tak jak z samochodami - cięższy do sprawnego poruszania się potrzebuje mocniejszego silnika. Mi na ten przykład wystarcza te 10 megapikseli, a procesor jest jeszcze starszy niż w D5200 i nie narzekam. Jedynie trochę mi brakuje wyższej używalnej czułości(nie ma porównania do D5100), ale wychodzę z tego założenia, że jak będę miał większe fundusze to dokupię nowszy aparat, a do tego czasu zbieram szkła i uczę się robić lepsze zdjęcia. To właśnie często szkła zostają, a zmienia się body.
Edit:
mata-on: Co dokładnie rozumiesz przez to, że "pod względem jakości D5200 znacząco lepszy od 5100"?
nikoniarz
08-02-2014, 22:59
Pewnie rozumie to, że ma 5200 więc chwali swoje...
Cóż. Wątek trzeba zamknąć. Miał być D5200, jest D5100. Porad wysłuchałem, stanęło na Sigmie 17-50 i D5100. W budżet się zamieściłem, dokupiłem filtr, kartę, folię na wyświetlacz i jestem zadowolony. Zestaw jest świetny, dla amatora wystarczający. Można w końcu robić dobre zdjęcia w wyższym ISO. Przekonałem się także, że w lustrzance nie potrzeba uchylnego wyświetlacza, wolałbym więcej przycisków po prawej. Teraz dostrzegam jak dobrym body jest D7x00. Z braków aparatu to zdecydowanie przydałby się strzał na 1:8000.
Andrzej1974
25-02-2014, 14:32
Miał być D5200, jest D5100. Porad wysłuchałem, stanęło na Sigmie 17-50 i D5100. W budżet się zamieściłem, dokupiłem filtr, kartę, folię na wyświetlacz i jestem zadowolony. Zestaw jest świetny, dla amatora wystarczający. Można w końcu robić dobre zdjęcia w wyższym ISO.
Taki zestaw w zupałności wystarczy dla amatora...
Czy poza wspomnianą Sigmą masz jeszcze inny obiektyw? Czy może wyłącznie przy takim zestawie zostaniesz?
zaczynam przygodę z lustrem na D5300 / kicie 18-105 i stałce n50 1.8 i mam takie pytanko o obiektywy:
rozwazałęm zakup jakiegoś szkła spoza systemu ale spotkałem się z opinniami o niskiej powtarzalności szkieł od sigmy czy tamrona. Owszem można mieć szczęście i trafić fajnie rysujące ostre szklo ale równie dobrze można mieć pecha i trafić na bubla.
Co o tym myślicie?
Archibald6803
25-02-2014, 16:36
Cóż. Wątek trzeba zamknąć. Miał być D5200, jest D5100. Porad wysłuchałem, stanęło na Sigmie 17-50 i D5100. W budżet się zamieściłem, dokupiłem filtr, kartę, folię na wyświetlacz i jestem zadowolony. Zestaw jest świetny, dla amatora wystarczający. Można w końcu robić dobre zdjęcia w wyższym ISO. Przekonałem się także, że w lustrzance nie potrzeba uchylnego wyświetlacza, wolałbym więcej przycisków po prawej. Teraz dostrzegam jak dobrym body jest D7x00. Z braków aparatu to zdecydowanie przydałby się strzał na 1:8000.
No i rozsądnie postąpiłeś ....
Gibany ekranik docenisz jak zechcesz sobie jakieś filmiki pokręcić albo będziesz potrzebował zrobić zdjęcie z podłoża lub z nad tłumu. Przyda się nieraz.
Przemek-83
25-02-2014, 16:39
rozwazałęm zakup jakiegoś szkła
Mało precyzyjnie pytasz więc raczej odpowiedzi nie uzyskasz.
Musisz podać jakieś typy tub przeznaczenie i budżet.
Andrzej1974
27-02-2014, 09:17
Gibany ekranik docenisz jak zechcesz sobie jakieś filmiki pokręcić albo będziesz potrzebował zrobić zdjęcie z podłoża lub z nad tłumu. Przyda się nieraz.
Wielu naśmiewa się z tego "ficzera" dopóki życie go nie zmusi do jego wykorzystania. Wtedy dopiero się go potrafi w pełni docenić...
Taki zestaw w zupałności wystarczy dla amatora...
Czy poza wspomnianą Sigmą masz jeszcze inny obiektyw? Czy może wyłącznie przy takim zestawie zostaniesz?
Jeszcze nie, planuje kupić stałkę 50mm z jasnym światłem, w przyszłości może teleobiektyw. Pierwszy zakup to jednak będzie średniej klasy lampa błyskowa.
Andrzej1974
28-02-2014, 14:57
Pierwszy zakup to jednak będzie średniej klasy lampa błyskowa.
Co za lamopę wybrałeś?
Mało precyzyjnie pytasz więc raczej odpowiedzi nie uzyskasz.
Musisz podać jakieś typy tub przeznaczenie i budżet.
Nie pytam o konkretny zakup - po prostu chcialem poczytac wasze opinie na temat szkiel niesystemowych.
adrianek32
01-03-2014, 01:26
lukpep Sigma 17-50, nikkor 85 1.8G te 2 szkła w/g mnie są swietne stosunek cena/jakość dla mnie rewelacja
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.kalisz.mm.pl/~adrianek/sigma) 50mm f/5.6
Myślałem bardziej o jasnej 50 mm, 85 x1,5 to trochę za dużo. Skłaniam się ku portretom.
Lampy jeszcze nie wybrałem. Co polecacie? Interesuje mnie lampa budżetowa, ale o wystarczającej jasności błysku.
Skupić się na firmie Nikon czy innych? Co wybrać? SB 400, SB-N7? Naprawdę widzę na tym polu ciemność, nie znam kompletnie tematu.
ps ale powiem wam, że robienie zdjęć lustrzanką to czysta przyjemność. nie żałuję ani jednej wydanej złotówki!
Andrzej1974
03-03-2014, 17:58
Myślałem bardziej o jasnej 50 mm, 85 x1,5 to trochę za dużo. Skłaniam się ku portretom.
Ależ 85 to jak najbardziej obiektyw... portretowy.
Ależ 85 to jak najbardziej obiektyw... portretowy.
Tak, nie twierdzę, że nie. W zasadzie mając na końcu 50mm , 85mm wydaje się najrozsądniejszym rozwiązaniem.
Sam nie wiem czemu to napisałem, pewnie chodziło o cenę. Jasne Nikkora 50mm jest duuuużo tańsze, 85mm to już inna bajka. Tylko kupować 50mm 1.8 mając 50mm 2.8, mija się z celem. Zwłaszcza dla amatora. Myślę, że w tym kierunku pójdę. Ale najpierw lampa. Ciągle nie wiem co kupić.