Zobacz pełną wersję : Lampa do 500zł - dla D5100
framek00f
07-02-2014, 00:09
Cześć. Mam takie pytanie w sumie, jaką lampę do 500zł można by było wybrać? Czytam, czytam... Różne są opinie, w dodatku te co polecają... aktualnie są niedostępne pod Nikona. Zależałoby mi na nowej, chyba że wyłapałbym coś lepszego, używanego - jeszcze na gwarancji. Zależy mi w sumie na iTTL, bo zdjęcia będę robił praktycznie tylko umieszczając lampę na aparacie, głównie fotografia w klubie, czasami na zewnątrz.
Jeżeli chodzi o lampy... to w sumie zastanawiam się nad:
Nowe:
- Yongnuo YN465
- Yongnuo Yun460 mark III
- Yongnuo YN565EX
- Triopo TR-970N (pierwszy raz w sumie o tej firmie słyszę... no ale pod uwagę biorę)
- Nissin Di600 (czym to się różni od Nissin Di622 II? ; o)
- Nissin Di700 (też nie wiem)
Używane:
- Metz 44 af-1 (niestety nigdzie znaleźć nie mogę),
- Nissin Di622 II
Chyba, że jakieś inne propozycje w tym przedziale cenowym, z góry dzięki za pomoc.
nikoniarz
07-02-2014, 00:28
Yongnuo YN-468 II. Okolo 380 zl
- Yongnuo YN465 - najgorsza z YN z TTL i do tego bardzo awaryjna. Jak już to YN-468II (uwaga nie działa z D5200 i D5300)
- Yongnuo Yun460 mark III - Nie ma takiej. Jest YN-460 II - jest to lampa manualna, więc wszystko trzeba będzie ustawiać ręcznie.
- Yongnuo YN565EX - dość dobra, ale cenowo nie wypada najlepiej.
- Triopo TR-970N - wielka (rozmiaru SB-900), a daje to samo co Nissin Di600 + tryb strobo.
- Nissin Di600 - To jest Di622 mk II tylko w nowej "budzie"
- Nissin Di700 - Di600 z autoFP i nic więcej.
- Metz 44 AF-1 - to samo co Di600. Ale nie będzie z nią kłopotów na wyzwalaczach radiowych.
MarekSha
07-02-2014, 10:08
- Metz 44 AF-1 - to samo co Di600. Ale nie będzie z nią kłopotów na wyzwalaczach radiowych.
W innych wątkach pisałeś, że Nissiny mają problem z i-TTL Nikona. Czy ten Metz jest pod tym względem lepszy?
W innych wątkach pisałeś, że Nissiny mają problem z i-TTL Nikona. Czy ten Metz jest pod tym względem lepszy?
Mam nissina Di600 i zapewniam Cię ze nie zauważyłem żadnych problemów z i-TTL. Powiem więcej, dopóki nie zakupiłem własnej lampy, używałem pożyczonej sb600 i śmiało mogę stwierdzić że nie widzę żadnej różnicy w działaniu.( Piszę tutaj o używaniu lampy zamocowanej na sankach d5100.)
Tak na koniec to lampy nissin26T używam (niezbyt często ale jednak) od prawie 30 lat bez żadnych problemów.
framek00f
07-02-2014, 13:40
Czyli wychodzi na to, że najlepiej jednak byłoby brać: Metza 44 af-1, Nissina Di600(bo w sumie nie wiem po co w takim razie autoFP mi ;d) albo Yongnuo YN565EX? A z nich, które najlepiej by się sprawowało? Czy duża różnica jest np. między YN565EX, a Metzem? I dzięki wielkie za wyjaśnienie co i jak. :)
Tak mają problemy. Jednak przy amatorskim użytkowaniu nie powinieneś się raczej nimi przejmować.
Ja sam nie wiedziałem o nich póki nie robiłem jednocześnie zdjęć na 2 aparatach, gdzie na jednym był Nissin, a na drugim Sabina.
Mam nissina Di600 i zapewniam Cię ze nie zauważyłem żadnych problemów z i-TTL. Powiem więcej, dopóki nie zakupiłem własnej lampy, używałem pożyczonej sb600 i śmiało mogę stwierdzić że nie widzę żadnej różnicy w działaniu.( Piszę tutaj o używaniu lampy zamocowanej na sankach d5100.)
Tak na koniec to lampy nissin26T używam (niezbyt często ale jednak) od prawie 30 lat bez żadnych problemów.
Też mam Nissina 26T - bardzo dobra lampa i nie zawiodła ani razu.
Niestety nowsze Nissiny już nie są takie dobre. A problemów z TTL w Nissinie nie znajdziesz, póki nie porównasz bezpośrednio jego działania z Nikonem - i nie na szarej ścianie, a w rzeczywistych sytuacjach. Wtedy okaże się:
1. Nissin nie ma i-TTL, ma tylko warciację i-TTL-BL.
2. Ma poważne problemy z działaniem na wyzwalaczach radiowych z TTL.
Tak mają problemy. Jednak przy amatorskim użytkowaniu nie powinieneś się raczej nimi przejmować.
Ja sam nie wiedziałem o nich póki nie robiłem jednocześnie zdjęć na 2 aparatach, gdzie na jednym był Nissin, a na drugim Sabina.
Też mam Nissina 26T - bardzo dobra lampa i nie zawiodła ani razu.
Niestety nowsze Nissiny już nie są takie dobre. A problemów z TTL w Nissinie nie znajdziesz, póki nie porównasz bezpośrednio jego działania z Nikonem - i nie na szarej ścianie, a w rzeczywistych sytuacjach. Wtedy okaże się:
1. Nissin nie ma i-TTL, ma tylko warciację i-TTL-BL.
2. Ma poważne problemy z działaniem na wyzwalaczach radiowych z TTL.
Sb 600 nie pożyczałem by pstrykać zdjęcia szarej ściany. Pisałem o lampie wpiętej w korpus a nie wyzwalanej radiowo. Ja nie widzę żadnej różnicy w zdjęciach doświetlanych jedną, bądź drugą lampą, i nie wierzę w to że porównując zdjęcia można wywnioskować jaka lampa była używana.
Żeby była jasność: ja nie twierdzę że nie warto kupować lampy systemowej bo coś tam coś tam, tylko że ten model lampy (nissinDi600) z tym body (d5100) zapięty w sankach będzie się spisywał porównywalnie do sb600 a niuanse (widoczne na zdjęciach) będą praktycznie niezauważalne (bynajmniej ja ich nie zauważam). Czy współczesne nissiny są tak trwałe jak te sprzed lat? pewnie nie, ale to dotyczy większości urządzeń dzisiaj produkowanych.
Sb 600 nie pożyczałem by pstrykać zdjęcia szarej ściany. Pisałem o lampie wpiętej w korpus a nie wyzwalanej radiowo. Ja nie widzę żadnej różnicy w zdjęciach doświetlanych jedną, bądź drugą lampą, i nie wierzę w to że porównując zdjęcia można wywnioskować jaka lampa była używana.
Żeby była jasność: ja nie twierdzę że nie warto kupować lampy systemowej bo coś tam coś tam, tylko że ten model lampy (nissinDi600) z tym body (d5100) zapięty w sankach będzie się spisywał porównywalnie do sb600 a niuanse (widoczne na zdjęciach) będą praktycznie niezauważalne (bynajmniej ja ich nie zauważam). Czy współczesne nissiny są tak trwałe jak te sprzed lat? pewnie nie, ale to dotyczy większości urządzeń dzisiaj produkowanych.
A ja Ci powiem, że bez problemów będzie można odróżnić zdjęcia zrobione z Nissinem i Metzem czy Nikonem.
Wystarczy wiedzieć w jakich sytuacjach Nissin się wykłada. I nie są to niuanse, a wyraźnie prześwietlone czy niedoświetlone zdjęcia.
framek00f
07-02-2014, 18:01
Mhm... Tylko za 500zł nie dostanę sb600, więc odpada. Wyzwalanie radiowe nie jest potrzebne do końca - tak jak pisałem, zdjęcia będą tylko z aparatu. :) Więc tak jak do wyboru - metz, nissin, czy yongnuo? Która najlepsza by była?
A ja Ci powiem, że bez problemów będzie można odróżnić zdjęcia zrobione z Nissinem i Metzem czy Nikonem.
Wystarczy wiedzieć w jakich sytuacjach Nissin się wykłada. I nie są to niuanse, a wyraźnie prześwietlone czy niedoświetlone zdjęcia.
Zdradź ten sekret jakie to są sytuacje żebym mógł to zweryfikować w praktyce. Wezmę od znajomego sb sześćsetkę i porównam z moim nissinem, bo jak narazie to tylko teoria typu "a jedna pani powiedziała". W październiku trochę fociłem na weselu pożyczoną sb 600 no i powiem tak: ewidentnie przepalonych (nie nadających się do obróbki) zdjęć zero. Niedoświetlonych całkiem sporo, ale prawdopodobnie po prostu za duża ciemna sala na moc tej lampy. Jutro idę na rocznicę ślubu, więc troszkę fotek z lampą pstryknę, będę miał jakieś odniesienie, i nie omieszkam się podzielić swoimi spostrzeżeniami.
framek00f
09-02-2014, 09:47
Mógłby wtedy ktoś poradzić którą lampę wybrać do 500/550zł?
Zdradź ten sekret jakie to są sytuacje żebym mógł to zweryfikować w praktyce. Wezmę od znajomego sb sześćsetkę i porównam z moim nissinem, bo jak narazie to tylko teoria typu "a jedna pani powiedziała". W październiku trochę fociłem na weselu pożyczoną sb 600 no i powiem tak: ewidentnie przepalonych (nie nadających się do obróbki) zdjęć zero. Niedoświetlonych całkiem sporo, ale prawdopodobnie po prostu za duża ciemna sala na moc tej lampy. Jutro idę na rocznicę ślubu, więc troszkę fotek z lampą pstryknę, będę miał jakieś odniesienie, i nie omieszkam się podzielić swoimi spostrzeżeniami.
Włącz pomiar punktowy i porób zdjęcia przy większych otwartych przestrzeniach, czy jakimiś drobnymi elementami jasnymi lub odbijającymi (np. pot na skórze) w punkcie pomiaru.
Albo spróbuj poprawnie naświetlić w TTL zdjęcie przy pomiarze punktowym, gdy ostrość jest ustawiona na inną odległość niż obiekt, który chcesz oświetlić.
MarekSha
11-02-2014, 18:50
Mógłby wtedy ktoś poradzić którą lampę wybrać do 500/550zł?
Również śledziłem ten i podobne wątki z zamiarem podjęcia decyzji co do kupna swojej pierwszej zewnętrznej lampy, poczytałem też dostępne recenzje i dzisiaj w końcu zamówiłem YongNuo YN-468 II. Za tym wyborem przemówiły do mnie: automatyka TTL, cena poniżej 400 zł, dobre opinie co do jakości i powtarzalności zdjęć, dobra jakość wykonania samej lampy (w tym metalowa stopka), ale przede wszystkim sprecyzowane cele używania czyli domowe fotografowanie rodziny z lampą umieszczoną na aparacie i okazjonalnie jakiejś imprezki. Przejrzałem kolekcję swoich zdjęć i stwierdziłem przy tym, że spokojnie obejdę się bez HSS. Minusem YongNuo jest brak serwisu producenta w Polsce, ale z tego co się zorientowałem to sprzedawcy po prostu wymieniają lampę na gwarancji.
Jeśli masz zbliżone do moich cele i budżet to zobacz na ten model lub Nissina DI600 (podobnej do nich jakości Metz 44 AF-1 jest jednak o 100-150 zł droższy). Jeśli masz większe ambicje, zamierzasz poeksperymentować i jesteś w stanie wydać ok. 560 zł to weź Nissina DI700.
framek00f
13-02-2014, 16:33
Zależy mi w sumie by lampa w klubach się spisywała i w miarę doświetlała tło również. Wiadomo pewnie, że sb600 byłaby najlepsza ale przede wszystkim chciałbym lampe na gwarancji. Zobaczę, chyba zdecyduje sie w takim razie na Metza, bo z Nissinem nie miałem jeszcze do czynienia nawet.