Zobacz pełną wersję : O wentylatorach, radiatorach i innych chłodziwach
no będę myślał nad tą pasta i może chłodzeniem, podpowiecie czym usunąć stara pastę z procesora i jaka kupić nową?
teraz odpaliłem memtest z USB i zobaczę co rano zastane. memtest 86+ pokazuje mi teraz podczas testu pamięci ze temperatura na procesorze wynosi 56-61 st C
memtest 86+ pokazuje mi teraz podczas testu pamięci ze temperatura na procesorze wynosi 56-61 st C
Stanowczo za dużo. Masz coś źle z chłodzeniem CPU.
Kup nowe chłodzenie procesora najlepiej SilentiumPC Spartan LT HE922 (http://www.silentiumpc.com/spartan-lt-he922/)w komplecie jest dobra pasta. Zamontuj a skorzystasz podwójnie:
procesor będzie miał duo niższe temperatury i chłodzenie będzie dużo cichsze od stockowego.
Jeżeli będziesz wymieniał zasilacz to na taki:
http://www.silentiumpc.com/vero-l1-500w-80plus-standard/
lub taki
http://www.silentiumpc.com/deus-g1-500w-80plus-bronze/
To bardzo dobre i sprawdzone zasilacze.
Jacek, czy ten nie będzie lepszy? Spartan pro he 924?
Jacek, czy ten nie będzie lepszy? Spartan pro he 924?
Na pewno ten ma większy zapas wydajności. Jeżeli możesz sobie pozwolić na dodatkowe 30 zł kup He 924.
Zauważ, że testy na chlodzenie.net są robione dla już podkręconych procesorów. Jeżeli nie podkręcasz to zarówno he922 i he924 będą dobrym wyborem. W porównaniu do intelowskiego chłodzenia to ... nie ma co porównywać.
Bawię się overclockingiem i parę rożnych coolerów przetestowałem. Spartany to w większości przypadków optymalny wybór.
roznica w cenie to raptem kilkanascie zlociszy wiec chyba wezme ten wydajniejszy (czyli w teorii powinien byc rownoczesnie jeszcze bardziej cichy, prawda?)
no będę myślał nad tą pasta i może chłodzeniem, podpowiecie czym usunąć stara pastę z procesora i jaka kupić nową?
(...)
roznica w cenie to raptem kilkanascie zlociszy wiec chyba wezme ten wydajniejszy (czyli w teorii powinien byc rownoczesnie jeszcze bardziej cichy, prawda?)
Chłodzenie to już wiesz jakie :) Pastę zetrzyj miękką szmatką i a następnie procka przetrzyj czystą szmatką zwilżona spirytusem.
Pastę będziesz miał w komplecie z chłodzeniem. Jeżeli jednak czujesz nieodpartą chęć kupna pasty to kup Arctic Cooling MX-2. Bardzo, dobra, sprawdzona i chwalona pasta.
Jak położyć pastę na procesor?
Cienką, równomierną warstwę, na całlej powierzchni styku procesora z radiatorem, rozprowadź np. kartą kredytową.
Wentylatory mają te same więc powinno być nieco ciszej. Generalnie to są dość ciche coolery.
lepiej kupic tanszy cooler i ta paste czy lepszy cooler ale paste uzyc z zestawu?
lepiej kupic tanszy cooler i ta paste czy lepszy cooler ale paste uzyc z zestawu?
Pasta z zestawu jest dobrze dobrana. Tak na prawdę inną pastę niż w zestawie warto kupić jeżeli chciałbyś dość mocno podkręcić swojego i5 750 do np. 4GHz. Kup lepszy cooler będzie większy pożytek.
Cienką, równomierną warstwę, na całlej powierzchni styku procesora z radiatorem, rozprowadź np. kartą kredytową.
Znam co najmniej kilka osób które by się nie zgodziły. Ja używam metody "X" - ścieżka pasty po przekątnych, po dobrym dociśnięciu procesora wszystko się układa.
Wentylatory mają te same więc powinno być nieco ciszej. Generalnie to są dość ciche coolery.
"Dość" to słowo kluczowe tutaj. Przy obciążeniu wcale nie są takie ciche. Spartany to średnio wydajne konstrukcje, za to bardzo tanie.
Jeżeli chodzi o pastę, to ja polecam NT-H1 od Noctuy - zawsze byłem z niej bardzo zadowolony. Niemniej jednak, przy spartanie i bez OC różnice będą praktycznie żadne.
Swoją droga, czemu polecasz zasilacze silentiumpc? Ja do tej firmy nie mam przekonania - kilka bud, wiatraków, coolerów i wszystko jest chińskie, kiepsko wykonane, a największą zaletą ich produktów jest cena.
Edit:
Kup Noctua NH-U14S, jeżeli Ci się zmieści - nie będziesz wtedy się zastanawiał, czy lepsze wiatraczki, czy lepsza pasta, czy lepszy radiator :))
Kurtz - "ciut" drogi ten cooler...
Czyli co, spartan nie bedzie cichszy od boxowego chlodzenia?
Albo przynajmniej nie bedzie od niego glosniejszy?
Znam co najmniej kilka osób które by się nie zgodziły. Ja używam metody "X" - ścieżka pasty po przekątnych, po dobrym dociśnięciu procesora wszystko się układa.
"Dość" to słowo kluczowe tutaj. Przy obciążeniu wcale nie są takie ciche. Spartany to średnio wydajne konstrukcje, za to bardzo tanie.
Jeżeli chodzi o pastę, to ja polecam NT-H1 od Noctuy - zawsze byłem z niej bardzo zadowolony. Niemniej jednak, przy spartanie i bez OC różnice będą praktycznie żadne.
Swoją droga, czemu polecasz zasilacze silentiumpc? Ja do tej firmy nie mam przekonania - kilka bud, wiatraków, coolerów i wszystko jest chińskie, kiepsko wykonane, a największą zaletą ich produktów jest cena.
Edit:
Kup Noctua NH-U14S, jeżeli Ci się zmieści - nie będziesz wtedy się zastanawiał, czy lepsze wiatraczki, czy lepsza pasta, czy lepszy radiator :))
Noctua NH-U14S kosztuje, bagatela, 300 zł (!) A my rozmawiamy o coolerach za 50-90 zł do niepodkreconego prcesora. Rada taka sobie.
Co do zasilaczy. Każdy jest chiński.
Za cenę ok 160-180zł dostajesz dobry, stabilny, o dobrej sprawności zasilacz.
Sam testowałem w ekstremalnych warunkach te zasilacze i jedyne do czego można się przyczepić to, to że przy obciążeniu na granicy wydajności wentylator w zasilaczu jest hałaśliwy.
Na tych zasilaczach pracuje kilkanaście PC-ów, które sam składałem i jest w porządku.
Sam mam do pary lat zasilacz chiefteca ale z wymienionym wentylatorem na cichszy i wydajniejszy (AAB - wiem to nie jest firmówka).
Czyli co, spartan nie bedzie cichszy od boxowego chlodzenia?
Albo przynajmniej nie bedzie od niego glosniejszy?
Ja nie powiedziałem, żeby nie kupować spartana. 924 jest w swojej cenie atrakcyjnym produktem. Również dla tego, że jeżeli Ci nie podejdzie, to zawsze możesz go wyrzucić i być tylko 60PLN w plecy,a nie 300+, gdybyś kupił Corsair H110 :P
Montowałem kilka takich coolerów na vesherach, żeby dało się pracować ( jednocześnie, odradzam każdemu Vesherę - masakra jeżeli chodzi o ilość ciepła i głośność coolera - 6k obrotów ).
Będzie cichszy, na pewno na wolnych obrotach. A biorąc pod uwagę, że jest wydajniejszy, to przy procesorze na normalnym taktowaniu będzie zazwyczaj chodził na wolniejszych obrotach. W Twoim przypadku, dobre zainstalowanie boxa i zmiana pasty powinna dać wystarczająco dużo. Mam i7-920, który na boxowym coolerze pracował na 3.0GHz bez żadnych problemów.
Noctua NH-U14S kosztuje, bagatela, 300 zł (!) A my rozmawiamy o coolerach za 50-90 zł do niepodkreconego prcesora. Rada taka sobie.
Dla tego pojawiła się na końcu emotka. A rada jest dobra - jak Cię stać, to jeden z najlepszych coolerów które możesz mieć. :] Sam używam w swoich komputerach tylko coolerów noctuy i nie żałuję ani grosza. :)
Spartan w porównaniu do intelowskiego coolera jest bezgłośny. Dla jasności - to zaleta większości coolerów niezależnych producentów. Najcichsze są pasywne np THERMALTAKE SILENT TOWER lub Sctyhe Ninja (może byc pasywny).
Andrzej1974
04-02-2014, 15:48
Spartan w porównaniu do intelowskiego coolera jest bezgłośny.
Ja mam i7 4770 z "intelowskim coolerem (http://www.thinkcomputers.org/reviews/intel_i7_4770k/6.jpg)" i... też jest bezgłośny. Nawet przy okazjonalnym OC. ;-) Po wielogodzinnej pracy temperatury powyższego duetu wynoszą średnio 25 st. C (maks. 33 st. dla wszystkich rdzeni).
Hmm... jak kolega @sote chce to może zainwestować w ciut lepszy cooler + pastę (choć może i sama pasta też już by coś pomogła).
Ja mam i7 4770 z "intelowskim coolerem (http://www.thinkcomputers.org/reviews/intel_i7_4770k/6.jpg)" i... też jest bezgłośny. Nawet przy okazjonalnym OC. ;-) Po wielogodzinnej pracy temperatury powyższego duetu wynoszą średnio 25 st. C (maks. 33 st. dla wszystkich rdzeni).
To taki żarcik. Dopóki nie ma porównania to może się wydawać, że stockowe chłodzenie jest "ciche" i "wydajne"
dla i7 4770 TDP=84W dla i5 750 TDP=95W czyli stockowe chłodzenie ma łatwiej w przypadku i7. Generalnie intelowskie coolery są słabiutkie i głośne.
A temperatury 25 st i 33 to przy dobrym chłodzeniu wodnym można uzyskać:)
Coolery do Inteli są wystarczające, szczególnie w przypadku ivy bridge i nowszych. Bez OC są wystarczająco ciche i wydajne. Dodam, że znacznie lepiej dopasowane do ilości ciepła generowanego przez procesor, niż w przypadku AMD, gdzie często, nie można powiedzieć, że są wystarczające. ( piszę to jako informację )
Źle mierzysz temperaturę, jeżeli wychodzi Ci 25 i 33 w stresie.
Andrzej1974
04-02-2014, 18:29
Źle mierzysz temperaturę, jeżeli wychodzi Ci 25 i 33 w stresie.
Nie w stresie tylko przy normalnej pracy na kompie, jak teraz (pisanie na forum + słuchanie muzyczki w tle np. z YT). W lekkim stresie bierze ok. 52 st. C, o czym pisałem wcześniej tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3309236&postcount=55).
Co do pracy coolerów intelowskich, które dołączane są do nowych CPU, to praktycznie ich nie słychać. Nawet przy intensywnej pracy. MZ bez zabaw w OC w zupełności taki cooler wystarcza i jest cichutki. Dodam, że poza coolerem na CPU mam też 1 cooler na zasilaczu i 2 w obudowie, a cały zestaw jest bardzo cichutki. Być może z wiekiem będzie głośniejszy ale na obecną chwilę go nie słychać. ;-) Stąd też nie widzę większego sensu w zakupie jeszcze cichszego coolera na procesor choć nie wątpię, że jest on lepszy od tego, który dostarczany jest wraz z procesorem. Po prostu w moim przypadku sprawdza się on idealnie.
Andrzej to ze Twój (prawie nowy) jest cichy, nie znaczy ze mój (kupiony zdaje się w 2009) tez jest cichy ;-)
4-5letni cooler zawsze będzie głośniejszy - czas życia stockowego intelowego coolera to ok 2, max 3 lat, zakładając regularne czyszczenie i niezłe warunki pracy. Potem robi się głośno, ze względu na zużycie sprzętu, spada też wydajność ( prędkość coolera ).
Ja ze spartana (tego tańszego) jestem średnio zadowolony. Po jakimś czasie (niecały rok?), zaczął rezonować. Popaćkałem go silikonem i trochę pomogło, ale coś znowu zaczyna brzęczeć :/
Tak jak napisałem - produkcja w chinach albo innej Kambodży żeby zbić koszta. Kiepska jakość wykonania to niestety coś czego trzeba się spodziewać w produktach SilentiumPC.
Andrzej1974
05-02-2014, 05:07
Andrzej to ze Twój (prawie nowy) jest cichy, nie znaczy ze mój (kupiony zdaje się w 2009) tez jest cichy ;-)
Przecież jasno napisałem... Być może z wiekiem będzie głośniejszy ale na obecną chwilę go nie słychać. ;-)
czas życia stockowego intelowego coolera to ok 2, max 3 lat
Myślę, że nie tylko stockowego ale i każdego innego także. ;-)
Ja ze spartana (tego tańszego) jestem średnio zadowolony. Po jakimś czasie (niecały rok?), zaczął rezonować. Popaćkałem go silikonem i trochę pomogło, ale coś znowu zaczyna brzęczeć :/
Albo coś nie tak z montażem albo z wentylatorem. Niecały rok? No to masz gwarancję z której możesz skorzystać.
Myślę, że nie tylko stockowego ale i każdego innego także
Każdy starzeje się inaczej - taka Noctua starzeje się znacznie lepiej niż boxowe coolery Intela ;) Mam stare wiatraki, ponad 2 lata pracy ( 24/7 - w kompie robiącym za serwer ), które cichsze są od bardzo wielu nowych. Dla tego mam takie zaufanie do Noctuy i jej produktów :)
Każdy starzeje się inaczej - taka Noctua starzeje się znacznie lepiej niż boxowe coolery Intela ;) Mam stare wiatraki, ponad 2 lata pracy ( 24/7 - w kompie robiącym za serwer ), które cichsze są od bardzo wielu nowych. Dla tego mam takie zaufanie do Noctuy i jej produktów :)
Pytanie kto robi wentylatory dla Noctuy bo to tylko o to chodzi. Samo żelastwo się nie psuje :)
Mój cooler Sctyhe Ninja na lat 7 najpierw pracował z E7500 @4,2GHz a teraz z i5 2500K @4,4GHz i wentylatorek działa przy normalnej pracy bezgłośnie a przy obciążeniu jak młody zapoda np. WoT-ana full detalach 1920x1200 lekko szumi.
Nie chodzi tylko o to kto robi, chodzi o technologię i jakość wykonania. Głównie o łożyska.
Scythe Ninja robia się głośne już po roku - moi znajomi je mają, więc mam bezpośrednie porównanie. 90% wiatrków dostępnych na rynku, po 2 latach pracy ( po circa 8h dziennie ) nadaje się co najwyżej do wyrzucenia, jeżeli chodzi o kulturę pracy.
Psychotrop
05-02-2014, 20:34
u mnie od 6 lat pracują 4x Noctua NF-P12, kręcą się po 6-12 godzin dziennie.
cisza jak makiem zasiał.
jeśli ktoś chce mieć spokój, to warto zainwestować.
pamiętam, że tanie nie były - chyba coś kole 70zł za sztukę.
wentylator który był na scythe kama cross nawet nie zakładałem, tylko od razu podmieniłem na noctue, a tego nówkę do szafki.
po latach się przydał do kompa siostry.
jednak pochodził 1,5 roku i zaczął wyć jak zarzynany prosiak.
a kto robi sprzęt dla noctuy, czy sami robią ?
jakie to ma znaczenie ?
ważne że ich renoma nie wzięła się tylko z reklam i marketingu ;)
A ja mam Nuctuę NH-U12P i powiem szczerze, że jak dawałem się Wam tutaj namówić na nią, to spodziewałem się, że będzie ciszej. Co prawda mam założone oba wentylatory, ale napięcie jest zdławione tą przelotką, którą dodają do zestawu. A komputer szumi dosyć mocno. Na poprzednim procesorze miałem jakiegoś Arctica niedużego (Freezer 7 Pro chyba) za kilkadziesiąt PLNów i było zdecydowanie ciszej. Pracował ze 4 lata i wentylator nie wykazywał oznak spracowania. A coolerek całkiem sprytnie zaprojektowany, wentylator ma powieszony na takich gumowych ramionach, więc nic tam nie drga, nie rezonuje. Także to też nie jest do końca tak, jak piszecie. Przynajmniej nie zawsze. Z Noctuy nie jestem całkowicie zadowolony, bo wielkie to bydle, drogie, a wcale nie takie ciche. Co do wydajności się nie wypowiadam, bo nie robiłem żadnych testów, ale zwrócił moją uwagę jeden fakt. Jak kilka dni temu robiłem test pamięci Memtestem, to program wskazywał temperaturę procesora (i7 4770) między 40 i 50 stopni. Nie wiem, jak bardzo obciążany jest proc podczas takiego testu, ale chyba raczej to nie jest jakiś wielki stres dla niego. A temperatura dosyć wysoka. Tak, pastę (tę z zestawu) mam poprawnie nałożoną, zgodnie z zaleceniami producenta.
Z Noctuy nie jestem całkowicie zadowolony, bo wielkie to bydle, drogie, a wcale nie takie ciche. Co do wydajności się nie wypowiadam, bo nie robiłem żadnych testów, ale zwrócił moją uwagę jeden fakt. Jak kilka dni temu robiłem test pamięci Memtestem, to program wskazywał temperaturę procesora (i7 4770) między 40 i 50 stopni. Nie wiem, jak bardzo obciążany jest proc podczas takiego testu, ale chyba raczej to nie jest jakiś wielki stres dla niego. A temperatura dosyć wysoka. Tak, pastę (tę z zestawu) mam poprawnie nałożoną, zgodnie z zaleceniami producenta.
To się zgadza z moimi doświadczeniami Noctuą. Wydajnie ale drogo i głośno oraz +10 do lansu:)
Jakie masz prędkości obrotów wiatraków ? Czy na pewno potrzebujesz dwóch ?
i7-4770 podkręcony? BCLK, ustawione na sztywno turbo?
Widziałem NH-U12P na podkręconym procesorze i dopóki nie rozkręciliśmy wiatraków na maxa, była wystarczająco cicha, żeby nie było jej słychać przy normalnej pracy. Z ULNA jedyne co możesz słyszeć to przepływ powietrza, chyba, że komputer masz 50cm od ucha. Jaka masz obudowę? W jakiej konfiguracji ustawione wiatraki i radiator?
Jeżeli procesor nie podkręcany, komputer nie stoi przy grzejniku, a Ty nie masz w pokoju 30+ stopni, to coś jest nie tak. Może jednak pastę masz źle nałożoną? Albo radiator źle dokręcony? Wiatraki źle zamontowane i wieją każdy na siebie?
Edit:
To się zgadza z moimi doświadczeniami Noctuą. Wydajnie ale drogo i głośno oraz +10 do lansu:)
Napisz coś więcej, bo nie często spotyka się negatywne opinie na temat Noctuy, a przez moje ręce przeszło trochę ich zabawek i zawsze byłem pod wrażeniem.
Radzilla
06-02-2014, 12:28
Panowie!
Wątek miał pomóc koledze sote w problemach z komputerem, a robicie z tego krucjatę Noctua vs. reszta świata.
P.S. Na oczy nie widziałem, ani nie słyszałem wspomnianej Noctu-y, ale moim skromnym zdaniem polecanie w każdym wątku wiatraka za prawie 300PLN dla zwykłego użytkownika komputera to trochę przesada.
Psychotrop
06-02-2014, 17:36
wydzieliłem wątek o chłodzeniu :)
Psychotrop
06-02-2014, 17:38
P.S. Na oczy nie widziałem, ani nie słyszałem wspomnianej Noctu-y, ale moim skromnym zdaniem polecanie w każdym wątku wiatraka za prawie 300PLN dla zwykłego użytkownika komputera to trochę przesada.
wiatrak noctuy kosztuje ok 70PLN, więc nie wiem skąd Ci się wzięło to 300PLN
chyba, ze mówisz o całym zestawie radiator+wentylator+"spowalniacze" ;)
Andrzej1974
06-02-2014, 18:11
70 zł to śmieszny pieniądz i jeżeli dostarczany wraz z CPU wentylator nie spełnia naszych wymagań (np. OC) to warto zainwestować tę kasę w coś lepszego. Choć w zdecydowanej większości wystarcza ten, który jest w zestawie z CPU.
Psychotrop
06-02-2014, 18:42
racja.
kiedyś jak składałem kompa, to miałem korbę na punkcie wyciszenia - komp stał obok monitora na biurku, a często też robił za TV i wieczorami było słychać szum.
dzisiaj bym nie wydał tej kasy na wentylatory, bo komp ma teraz inne zastosowanie.
ale mam i sobie chwalę - zwłaszcza to że pracują tyle lat bezprolemowo.
Po części, płacisz za to, że wentylator nie jest do wyrzucenia po roku labo dwóch. Reszta, to jakość wykonania i ogólnie pojmowana funkcjonalność.
Ja miałem trochę coolmasterów, klika be quiet - po 3 latach został z nich tylko jeden. Już po 2 latach wszystkie były głośniejsze od Noctuy którą miałem, przy podobnych parametrach ( prędkość, airflow ) - wniosek był prosty.
Niemniej jednak, okresowe czyszczenie komputera i coolerów bardzo pomaga i polecam każdemu, kto dba o swój sprzęt i o ciszę.
Radzilla
07-02-2014, 11:22
chyba, ze mówisz o całym zestawie radiator+wentylator+"spowalniacze" ;)
Tak - mówię o całym zestawie, w kontekście wymiany zestawu chłodzenia, a nie samego wiatraka.