Zobacz pełną wersję : Obiektyw na wakacje
Hej, w kwietniu jadę do Toskanii a we wrześniu do Egiptu. Pomyślałam, że czas na zakup nowego szkła, żeby ładnie uchwycić budynki, światło, architekturę i krajobraz? Zaznaczam, że nie jestem profesjonalistą i nie chcę wydawać na obiektyw bajońskich sum.
Damiankck
06-02-2014, 10:38
sigma 17-50 2.8 os
poszukaj na forum, był gdzieś taki temat niedawno
adriansocho
06-02-2014, 10:38
Nikkor 18-105 VR?
Starszy Nikkor 18-135?
Tanie obiektywy o uniwersalnym zakresie, tak akurat, żeby się nie bać, że po przyjeździe okaże się, że do środka dostał się piach, od piachu wytarły się prowadnice helikoidalne, obiektyw nabrał luzów i stracił ostrość.
cz4rnuch
06-02-2014, 11:23
Tanie obiektywy o uniwersalnym zakresie, tak akurat, żeby się nie bać, że po przyjeździe okaże się, że do środka dostał się piach, od piachu wytarły się prowadnice helikoidalne, obiektyw nabrał luzów i stracił ostrość. To może lepiej nowy 18-140VR. Niestety w cenie Sigmy(1500pln) więc pewnie mało chętnych będzie, ale podobno bardziej ostry od wymienionych przez adriansocho, nowy VR i ja tam widzę przynajmniej jedną uszczelkę oraz metalowy bagnet co może oznaczać że obiektyw lepiej zniesie trudy podróży.
Ja bym tez postawił na sigmę 17-50 2,8, 35 1,8 masz więc poznałaś plusy jasnego szkła, a zakres myślę że spokojnie wystarczy.
salvdali
09-02-2014, 21:30
N24-120 f/4 VR. Zakres ogniskowych bardzo uniwersalny, a obrazek bardzo dobrej jakości :)
Do architektury i krajobrazu niezbędny będzie szeroki kąt. Jakoś nie spodziewam się na południu niedostatku światła, więc nie upierał bym się przy jasnych szkłach. Myślę, że 18-105 powinien być najlepszym wyborem - w razie niewielkiego niedostatku światła jest stabilizacja, a w razie większego niedostatku i tak nie obejdzie się bez statywu ;-)
stachmuszel
09-02-2014, 22:06
N24-120 f/4 VR. Zakres ogniskowych bardzo uniwersalny, a obrazek bardzo dobrej jakości :)
Nie wiem czy to dobry pomysł do korpusu apsc. Brak szerokiego kata i cena, o której pisze właściciel wątku.
Mysle , ze poszukujesz N18-105 VR.
knopers1
09-02-2014, 22:18
Do architektury i krajobrazu niezbędny będzie szeroki kąt. Jakoś nie spodziewam się na południu niedostatku światła, więc nie upierał bym się przy jasnych szkłach. Myślę, że 18-105 powinien być najlepszym wyborem - w razie niewielkiego niedostatku światła jest stabilizacja, a w razie większego niedostatku i tak nie obejdzie się bez statywu ;-)
Hmm, a co przeszkadza jasne szklo? Przeciez mozna a nawet trzeba przymknac szklo i tyle. Bedziesz mial wiele wiecej detali, te szklo jest duzo ostrzejsze od N18-105. Wiem co pisze gdyz mialem tego N18-105.... S17-50 ma takze stabilizacje. A i 17mm a nie 18mm, wiec bedzie szerzej... Na dodatek wykozystasz te szklo jako standart zoom nie tylko do krajobrazu. Po jakiego pchac sie w takiego kita, jak te sigmy kosztuja zaledwie kilka stow wiecej???
Na wycieczki spokojnie starczy Ci S10-20 plus coś długiego o ile finanse pozwolą.
Jeśli nie pozwolą, to N18-105 będzie świetnym wyborem. Lekki, tani i dobry optycznie.
Budynki, architektura, krajobraz: moim zdaniem Nikkor 10-24, lub jego tańszy odpowiednik Sigma 10-20.
Spokojnie wystarczy Ci N18-105 lub 18-140. Nie daj sie namawiac na zadnego sigmofona konczacego sie na 50 mm, bo i w Toskanii i w Egipcie to bedzie za krotko. Wprawdzie UWA tez byłoby wskazane, ale rozumiem ze chcesz jedno szkło, a nie dwa. Ja na Twoim miejscu wzialbym 18-140VR.
Fortaigne
10-02-2014, 02:04
Sigma 17-50 2.8 - świetne szkiełko. Liczy się nie tylko długość ale światło i optyka. 18-140 to ciemnica a na końcu jakość pozostawia dużo do życzenia. Co z tego że długi jak kiepski...
W Egipcie światła nie brakuje, a podejścia owszem.
knopers1
10-02-2014, 07:12
To prawda, na urlop w Egipcie starcza, na codzien w Polsce niestety juz nie...
Ja mialem juz kilka kitowych oraz T17-50, dla mnie te szkla juz nie istnieja....
salvdali
10-02-2014, 10:29
Umówmy się na jedno: fotografia nigdy tanim hobby nie była. Klimatyczne zdjęcie można zrobić każdym szkłem, nawet zaslepka bagnetu, ale jeśli ktoś wymaga odswoich fotografii więcej, to należy szukać jakości w sloikach. A to kosztuje. Chcąc mieć dobre zdjęcia z Egiptu wystarczy np. Panasonic TZ40, ale na w miarę u iwersalny zoom o dobre jakości optycznej, trzeba przeznaczyć 2-4tys. I choćby nie wiem jak ktoś zachwalał kita typu 18-200 to tego nie zmieni...
Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka
Jeśli nie wymagasz od tego zooma stałego światła i niewielkiej głębi ostrości, to Nikkor 16-85/3.5-5.6 VR wydaje się dobrym wyborem. 16mm na dole zakresu otwiera nowe możliwości względem typowych w kitach 18mm. Sklepowe egzemplarze są drogie, ale używane znajdziesz poniżej tysiąca.
Kup coś uniwersalnego N18-105, N18-140, N16-85, a nie jakieś s czy t, one nie są uniwersalne.
Jeśli to musi być jedyne szkło, to zakres 17-50 i podobne jest bardzo słaby. Weź
18-105 lub 16-85.