Zobacz pełną wersję : 14-24/2.8 zoom bardzo ciężko chodzi
Ratunku!
Wracam do domu (jest trochę zimno i mokro a ostatnie 5 godzin spędziłem na dworze z pucha w plecaku) wyciągam D7000 i 14-24/2.8 z plecaka foto (mój podstawowy zestaw zarabiający na chleb) i okazuje się, że zoom chodzi tak ciężko że prawie że dwoma rękoma muszę nim kręcić! Aparat nie spadł ostatnio, ani nie został raczej uderzony (szkło dostało bardzo mocno z łokcia, ale to było we wrześniu i do tego czasu wszystko działało normalnie, kilka razy wcześniej w pracy w codziennej reporterce również zdarzały się uraz - ale nigdy nie spowodowało to jakichkolwiek problemów). Wysyłanie do serwisu (i pozbawienie się żródła chleba - bo 75% moich zdjeć to 14-2$) czekanie… Może to jakiś drobny uraz? Jeśli nie, to ile może trwać naprawa i kosztować?
PS: Jak wziąłem szkło w rękę to zachowuje się jak grzechotka...
Sprawa jest prosta. Ten obiektyw jest świetny optycznie, ale jego mechanika nie jest zaprojektowana na dziesięciolecia. Jeśli nie chodzi Ci płynnie, czas na serwis - używanie słoika w tym stanie tylko wywinduje koszta. Zakładam że jest po gwarancji, przemyśl więc Berlin lub Fixation UK, czyli miejsca gdzie sprzęt naprawiają a nie psują...
Na przeczekanie kup sobie po taniości Tokinę 17-35 czy coś podobnego - jeśli zarabiasz szerokim kątem, nie robisz tego za paczkę fajek i backup powinien być tak czy inaczej. Zawsze możesz go potem sprzedać z niewielką stratą.
p.s. zamarzniętego sprzętu się nie męczy, musi najpierw odtajać...
Napisz do TOP67, moze podejmie sie naprawy. Jezeli to taki sam problem jak u mnie (i wiekszosci ludzkosci cierpiacej na sticky focus ring) to naprawa powinna byc prosta, trzeba wymienic jeden element lub pomoc mu mlotkiem/pilnikiem ;)
Mowa o tym pierscieniu z lewej.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img842/1479/twvh.jpg)
U mnie (czyt. w Szanghaju) w serwisie 300pln za wymiane tego pierscienia (czesci+robocizna), w polskim serwisie pewnie beda chcieli wymieniac jeszcze inne rzeczy (niepotrzebnie) i cena wzrosnie. U Tomka nie wiem ile (o ile sie podejmie), trzeba pytac. Niestety zostaniesz bez sprzetu na chwile wiec albo tak jak sugeruje kolega wyzej kupisz sobie cokolwiek na zastepstwo albo wezmiesz sobie urlop.
Jezeli nie jestes w NPS to naprawa pewnie od 2-3 tygodni w gore. Ceny - to juz zalezy od serwisu i od diagnozy (sam pierscien to pikus, ale piszesz, ze cos grzechocze i tu moze byc mikroklops, oby to byla tylko jakas srubka luzem)... Z europejskich serwisow polecam Fixation UK bo robia bardzo szybko i bardzo dobrze (sprawdzalem na wlasnej skorze jak mi puszka padla), problem taki, ze trzeba slac do UK. Oczywiscie polecam tez 'swoj' serwis w Szanghaju, ale to jeszcze bardziej skomplikowane, zeby dostarczyc szklo do nich ;)
W 14-24 nie ma VR, więc nic nie powinno grzechotać. W tańszych modelach tuleje ślizgowe są zrobione z dosyć kruchego tworzywa i czasem pękają, mogą wtedy grzechotać. Ale w tym powinny być teflonowe. Jedyny w miare luźny element, to soczewka ostrości.
Ostatnio trafiło do mnie kilka tych szkieł. Najczęściej uszkodzony jest ten sam element, co u shao. Wiszą na nim ciężkie soczewki, i przy bocznym uderzeniu, śruby wbijają się w prowadnice. Raz miałem uszkodzenie od tyłu, analogiczne jak w 24-70 (zresztą pierścień z numerem seryjnym jest w tych modelach identyczny).
Przy okazji ciekawostka. Pierwsza, wystająca soczewka ma w samym środku grubość... dużo poniżej 1 mm (podobno 0,3 mm).
Ten element wygląda wręcz nierealnie a skoro ma poniżej 1mm grubości w centrum, to to już jest kosmos...
Borat1979
08-07-2015, 23:07
Przy okazji ciekawostka. Pierwsza, wystająca soczewka ma w samym środku grubość... dużo poniżej 1 mm (podobno 0,3 mm).
Na przekrojach soczewka nie wygląda na tak cienką, jest nawet grubsza niż osłona przeciwsłoneczna :???:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/07/D3R_4636cutaway950-1.jpg
źródło (http://www.kenrockwell.com/nikon/14-24mm/images/D3R_4636-cutaway-950.jpg)
Zasłyszane na zjeździe NPS. Może chodziło o 24-70. Na rysunkach soczewka wygląda na cieńszą.