PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Sportowa sesja zdjęciowa

Rafal_Boruch
06-02-2014, 00:14
Witam wszystkich, poniżej przedstawiam kilka zdjęć z sportowej sesji zdjęciowej. Czekam na uwagi i pozdrawiam. :)

http://maraf.home.pl/autoinstalator/wordpress1/wp-content/uploads/link/IMG_2967s.jpg
http://maraf.home.pl/autoinstalator/wordpress1/wp-content/uploads/link/IMG_2929hdrs.JPG
http://maraf.home.pl/autoinstalator/wordpress1/wp-content/uploads/link/IMG_2910s.jpg

PanAmeba
06-02-2014, 01:20
1. Najlepsze. Dobry kadr, kolory, światło i obróbka.
2. Flara ciut sztucznie wygląda, skóra dziewczyny jakaś dziwna (lewe udo), centralny kadr jakoś średnio mi tu pasuje.
3. Dziewczyna przeostrzona i ma coś na lewym kolanie, wygląda jakbyś pojechał jakimś pędzlem i zostawił, ogólnie jej skóra na brudną wygląda.

A tak poza tym to fajny, godny uwagi set :) Mi się podoba.
Ps. ciekawie wkomponowane sygnaturki :)

Carlos_lo
06-02-2014, 01:46
hm... podoba mi sie pomyslowosc; to jest to, czego chyba wszyscy szukamy u siebie (patrzac na innych), dales rade i milo sie oglada twoje fotki :) tak trzymaj i podawaj wiecej

Rafal_Boruch
06-02-2014, 01:49
Dziękuję, bardzo miło mi to czytać :)

Piotrek B.
06-02-2014, 12:13
Dla mnie bomba, kadry, obróbka, wszystko na plus. Tylko dlaczego ona stoi na palcach?? ;)

.:Gerard:.
06-02-2014, 12:47
Dla mnie bomba, kadry, obróbka, wszystko na plus. Tylko dlaczego ona stoi na palcach?? ;)

Jak w życiu,
np. scena nr 3.
Ona stoi na palcach, wydłuża nogi, barki do tylu, piersi do przodu a On przed nią napina mięśnie robiąc pompki.

wed
06-02-2014, 15:49
Witam,
Pierwsze najlepsze moim zdaniem - takie hamerykańskie :) Na tym zdjęciu obróbka i światło są najlepsze. Nie pasują mi jedynie spodenki dziewczyny, spłaszczają pupę, która jak widać na zdj 3 nie powinna zostać spłaszczona.
Drugie i trzecie ma też świetne światło ale przesadziłeś z obróbką. Powinna być łagodniejsza. Widać to na twarzy dziewczyny na 2 i na nogach na 3.
Ogólnie bardzo fajne zdjęcia, chociażby ze względu na światło i kolory.

FHR
06-02-2014, 17:18
Oj, ale regulaminu podczas rejestracji w żaden sposób sobie nie przyswoiłeś...

1. Proszę o dostosowanie zdjęć do wymogów regulaminu - max. 1024 px wysokości.
2. Nie zamieszczamy komercyjnych linków w stopkach.

bra_nec
06-02-2014, 18:51
Chyba trochę za ciasno skadrowane i za mocno błyśnięte. Za dużo wyostrzania.

jamirq
07-02-2014, 12:18
ogolnie ok ale za duzy plastik fantastik w obróbce

Piotrek B.
07-02-2014, 12:26
Za dużo tego, za dużo tamtego.. To miał być plastik fantastik i moim zdaniem tak to należy oceniać. Zadanie wykonane na piątkę ;)

Matteo
08-02-2014, 14:02
Nie wiem ale dla mnie to za malo sportu w tej sportowej sesji. Uwazam ze dziewczyna jest calkowicie zbedna na tych zdjeciach i jedynie zakluca odbior. Dlaczego? Dlatego ze pozuje niezaleznie. Nie ma integracji pomiedzy nimi (poza nr 2 ale to troche inna integracja, mniej sportowa ;-) ) Przeszkadza rowniez brak dynamiki jak na sesje sportowa.

Technicznie jest spoko ale gdybys zadbaj o to aby ta scena pelnila jedna calosc byloby znacznie lepiej.

genghiskhan
08-02-2014, 17:33
Za przedmówcą- za mało sportu w sporcie. Obróbka taka se.

Shanto
08-02-2014, 18:05
Tylko dlaczego ona stoi na palcach?? ;)
Ciągle szpile, szpile ... a Tu ktoś zamienił obuwie ... nie zauważyła : )

Trochę to razi, na jednym to jeszcze by uszło , ale tak ... dziwnie.

Ornat Bros
08-02-2014, 18:29
Foto 1 - Najlepszy kadr z tych trzech, które pokazałeś. Zdjęcie ma potencjał ale go nie wykorzystałeś. Spodenki spłaszczyły pośladki dziewczyny, można było to uratować.
Foto 2 - Kolorystyka skóry odbiega od tej na zdjęciu nr1. Nie ładnie wygląda to...no właśnie nie wiadomo co to jest ale wygląda jak wygładzanie a potem rozpaczliwe ratowanie highpassem, topazem lub czymś podobnym.
Foto 3 - Ewidentnie przesadziłeś z retuszem, dziewczyna ma plamy na skórze, jej nogi wyglądają jakby były brudne. No i mogła wciągnąć brzuch. Kolorystyka skóry również odbiega od tej ze zdjęcia nr 1.

Generalnie dziewczyna na zdjęciu ma ubranie nie pasujące do całości koncepcji. Powinno nie być tej dziewczyny albo trzeba było ją ubrać w strój typowo sportowy. Nie panujesz nad filtrami. Retuszujesz globalnie a to duży błąd.
Z czego to wynika? Z braku czasu, lenistwa czy niewiedzy?

Za dużo tego, za dużo tamtego.. To miał być plastik fantastik i moim zdaniem tak to należy oceniać. Zadanie wykonane na piątkę ;)
niestety dobry plastik fantastik trzeba umieć zrobić

hm... podoba mi sie pomyslowosc; to jest to, czego chyba wszyscy szukamy u siebie (patrzac na innych), dales rade i milo sie oglada twoje fotki :) tak trzymaj i podawaj wiecej

Te zdjęcia są przeciętne, jeśli będziecie pisać mu takie rzeczy to chłopak zatrzyma się w miejscu i nigdy nie zrobi naprawdę dobrych zdjęć.

Woland
09-02-2014, 15:15
tylko jedynka, reszta za sztuczna :)

Piotrek B.
11-02-2014, 00:42
Foto 1 - Najlepszy kadr z tych trzech, które pokazałeś. Zdjęcie ma potencjał ale go nie wykorzystałeś. Spodenki spłaszczyły pośladki dziewczyny, można było to uratować.
Foto 2 - Kolorystyka skóry odbiega od tej na zdjęciu nr1. Nie ładnie wygląda to...no właśnie nie wiadomo co to jest ale wygląda jak wygładzanie a potem rozpaczliwe ratowanie highpassem, topazem lub czymś podobnym.
Foto 3 - Ewidentnie przesadziłeś z retuszem, dziewczyna ma plamy na skórze, jej nogi wyglądają jakby były brudne. No i mogła wciągnąć brzuch. Kolorystyka skóry również odbiega od tej ze zdjęcia nr 1.

Generalnie dziewczyna na zdjęciu ma ubranie nie pasujące do całości koncepcji. Powinno nie być tej dziewczyny albo trzeba było ją ubrać w strój typowo sportowy. Nie panujesz nad filtrami. Retuszujesz globalnie a to duży błąd.
Z czego to wynika? Z braku czasu, lenistwa czy niewiedzy?

niestety dobry plastik fantastik trzeba umieć zrobić

Te zdjęcia są przeciętne, jeśli będziecie pisać mu takie rzeczy to chłopak zatrzyma się w miejscu i nigdy nie zrobi naprawdę dobrych zdjęć.

Kurde blade albo mi się wydaje albo tu posty znikają bez uprzedzenia. Moja odpowiedź na powyższy wykład brzmiała "Yes masta" i nie wiem czemu zniknęła. Wszak przyznałem rację wywodom starszego stażem i na pewno doświadczeniem, umiejętnościami a może i znajomościami koledze.

Ornat Bros
11-02-2014, 11:17
Kurde blade albo mi się wydaje albo tu posty znikają bez uprzedzenia. Moja odpowiedź na powyższy wykład brzmiała "Yes masta" i nie wiem czemu zniknęła. Wszak przyznałem rację wywodom starszego stażem i na pewno doświadczeniem, umiejętnościami a może i znajomościami koledze.

Zgaduję, że Twoja wypowiedź została usunięta przez moderatora ponieważ nie wnosiła do wątku niczego korzystnego :)

Rafal_Boruch
12-02-2014, 00:53
Dziękuję zarówno za dobre słowa jak i konstruktywną krytykę. Reasumując:
1. Miał być plastik i był, może nie do końca doskonały, ale każdy uczy się na błędach.
2. Zdjęcie 1 jest najmniej przerysowane bo tu zastosowałem jedynie HDR - reszta zdjęcia to po prostu czysty strzał migawką.
3. Ornat - piękne zdjęcia robisz i gratuluję, ale co do kolorystyki skóry to może nie powinieneś się do końca wypowiadać :) Mogłem dziewczynie podnieść pupę, wciągnąć brzuch i powiększyć piersi, ale nie chciałem aż tak ingerować w zdjęcie.
Jeszcze raz dzięki, na pewno wezmę wasze komentarze pod uwagę i postaram się aby następne sety były bardziej spójne :)

Ornat Bros
12-02-2014, 12:55
3. Ornat - piękne zdjęcia robisz i gratuluję, ale co do kolorystyki skóry to może nie powinieneś się do końca wypowiadać :)

Dziękuję. Możesz rozwinąć swoją wypowiedź?

Piotrek B.
12-02-2014, 13:07
A zapodaj Ornat linka do zdjęć swoich, bo coś marnie szukam..

Rafal_Boruch
12-02-2014, 20:11
Wszedłem na Twoją stronkę www.ornatbros.pl bo ciekawie się wypowiedziałeś, żeby zobaczyć Twoje dzieła. Zakładka model i pierwsze zdjęcie w oczy mi się rzuciło, potem drugie i dyrastyczna różnica. Masz stronkę w flashu więc pozwolę sobie wkleić Twoje zdjęcia.

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://maraf.home.pl/1.jpg)

2.

źródło (http://maraf.home.pl//2.jpg)

zaraz je usunę z serwera, ale chciałeś żebym rozwinął to rozwijam.
Na pierwszym zdjęciu odcień skóry modelki to czysta solarka, a model wręcz puszcza zajączki, taki jest blady. Kontrast pomiędzy nimi zdecydowanie przeszkadza w odbiorze. Ponadto na drugim zdjęciu twarz modelki nie jest już aż tak ciemna jak na pierwszym, co świadczy o złym świetle przy na pierwszym zdjęciu. To takie moje skromne zdanie. Pozdrawiam

doktor
12-02-2014, 20:54
Czy tu przypadkiem nie zrobił się*dział: Wyzwania i pojedynki?

Ornat Bros
12-02-2014, 21:55
Rafale, model z urody i natury jest jasnej karnacji i nie widziałem powodu aby robić z niego murzyna. Zresztą nie życzyłby sobie tego. Modelka? Tak, była opalona ale czy słońcem czy w solarium, nie wnikam. Owszem modelka na pierwszym zdjęciu ma ciemniejszą karnację niż na drugim ale kolorystyka/odcień skóry jest ten sam. Zdjęcia które wybrałeś z mojego portfolio i które tu pokazujesz jednak nie są trafnym przykładem. Wracając do Twoich zdjęć bo o nich tu toczy się dyskusja różnią się tak jak pisałem wcześniej odcieniem/kolorem głównie skóry. U mnie jest różnica w jasności a u Ciebie w kolorze. Aby bardziej to zobrazować pozwoliłem sobie na szybkie zestawienie Twoich 3 zdjęć. Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko. Usunę je lada chwila. Wiesz już teraz o co mi chodzi? Pozdrawiam

źródło (http://www.ornatbros.pl/nikoniarze/s.jpg)

Rafal_Boruch
12-02-2014, 22:48
Wiem, widze to i nie zaprzeczam. Bo tak jak napisałem postaram się by następny set był spójny, jednak nie da się uzyskać jednakowego koloru skóry na 3 zdjęciach bez głębszej ingerencji w przypadku gdy w jednym ze zdjęć(u mnie nr 1) promienie słońca idą prawie prosto w obiektyw, co za tym idzie naturalnie zmniejsza się kontrast zdjęcia i pojawia się naturalna flara. Moim zdaniem 1 wyszła naprawde dobrze i dlatego zdecydowałem się w nią głębiej nie ingerować.
P.S Udał Ci się 3 set z Woźnickim. Dobra robota :)

Ornat Bros
13-02-2014, 10:51
Rafale, bardzo cieszy mnie to, że nie obrażasz się lecz podjąłeś rzeczową a nawet obrazową dyskusję. Wiem, jak trudno uzyskać spójność kolorystyczną w całym secie i podczas fotografowania również dotykają mnie te same lub podobne problemy :) Czekam, zatem na kolejne Twoje zdjęcia. Pozdrawiam ;)

P.S Dzięki ;)