Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] BiCZ
BiCZ
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img203/2306/s08k.jpg)
W prawdzie patrzę na telefonie wiec wydaje mi się za jasne, ale ogólnie bardzo smaczny minimal.
Wysłane z aparatu Samsung 36 Mpix
Autor nie należy do TWA i poza kolegą emetem - ciiiszaaa... :mrgreen:
Więc ja pozwolę sobie dopisać, że powyższe zdjęcie to coś znacznie więcej niż pospolity memłak (których, jak widomo, nie lubię) i dlatego mi się podoba.
Mimo pozorów spokoju obrazuje surrealistyczno-kosmiczny niepokój, zwiastun czegoś niewyobrażalnego, czegoś, co zmieni rzeczywistość na inną - nie wiadomo, czy lepszą, czy gorszą - po prostu inną...
To niestety smutna prawda.
Baaardzo dobra praca i kompozycyjnie i 'konwersyjnie', choć może z ciemniejszym niebem byłoby lepiej, nie wiem, gdybam.
Mi się bardzo podoba, ale też bym chyba wolał trochę ciemniej przynajmniej te najjaśniejsze miejsca.
Dla mnie jest dobrze jak jest. Bo przepał, tak tu powszechnie w czambuł potępiany i hadeerami obligatoryjnie zabijany, też może być środkiem wyrazu.
Tak właśnie jak tutaj. Bez niego szlag by trafił ekspresję.
Ba, nawet napiszę, że tu długi czas ekspozycji wyjątkowo dobrze pasuje. Jedno z nielicznych zdjęć na tym forum, gdzie został on właściwie wykorzystany, do podkreślenia akcentów zarejestrowanego kadru, a nie zastosowany tylko jako pusty efekt.
Czerń i biel też bardzo dobrze robi temu fotosu. Dostrzegam inspirację zdjęciami Michaela Kenny.
Minimalizm powoduje, a długi czas jeszcze dodatkowo podkreśla spokój jaki bije z tego zdjęcia, ale faktycznie chyba jest za spokojnie, po chwili dociera do mnie odrealnienie sceny i wtedy mój spokój przemija. Czyli w zasadzie zgadzam się z Woytkiem. :)
Bardzo dobra praca.
Tomku, mnie się kojarzy z De Chirico - odrealnienie i ten statek jak odjeżdżający pociąg na horyzoncie, brakuje tylko sylwetek dwóch żegnających się panów gdzieś w połowie palisady... ;)
Bardzo fajne zdjęcie. Łykam takim jakim jest:) można patrzeć i patrzeć:)
jarekf34
07-02-2014, 14:02
Ja tam lubię "memłaki" więc podobać się musi :) Jak dla mnie bardzo fajna praca.
Dla mnie jest dobrze jak jest. Bo przepał, tak tu powszechnie w czambuł potępiany i hadeerami obligatoryjnie zabijany, też może być środkiem wyrazu.
Tak właśnie jak tutaj. Bez niego szlag by trafił ekspresję.
podpisuję sie pod tą opinią :)
Dziękuje szanownym kolegom za dobre słowo, zwłaszcza pochwały z ust, a raczej klawiatur, szacownych forumowych tuzów wprawiły moją skromną osobę w lekkie zakłopotanie. Co do owego "przepału", który określiłbym raczej mianem " jasności", od pierwszego ukazania sie na wyświetlaczu jasność, i jakby ginący w niej falochron, grała mi na 100%. Jako, że jasność na wodzie pochodzi od jasności na niebie, nie widziałem powodu aby cokolwiek zmieniać. Szczerze mowiąc, a raczej pisząc, ani przez chwilę nie rozpatrywałem tego jako "przepał", techniczne niedociągnięcie, i choć rozumiem teraz, że niektórym może to przeszkadzać, to niestety poprawy obiecać nie mogę.