PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] BiCZ

chory
05-02-2014, 23:55
BiCZ

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img203/2306/s08k.jpg)

emet_b
06-02-2014, 09:49
W prawdzie patrzę na telefonie wiec wydaje mi się za jasne, ale ogólnie bardzo smaczny minimal.

Wysłane z aparatu Samsung 36 Mpix

wpkx
07-02-2014, 11:08
Autor nie należy do TWA i poza kolegą emetem - ciiiszaaa... :mrgreen:
Więc ja pozwolę sobie dopisać, że powyższe zdjęcie to coś znacznie więcej niż pospolity memłak (których, jak widomo, nie lubię) i dlatego mi się podoba.
Mimo pozorów spokoju obrazuje surrealistyczno-kosmiczny niepokój, zwiastun czegoś niewyobrażalnego, czegoś, co zmieni rzeczywistość na inną - nie wiadomo, czy lepszą, czy gorszą - po prostu inną...

matios
07-02-2014, 11:35
To niestety smutna prawda.

Baaardzo dobra praca i kompozycyjnie i 'konwersyjnie', choć może z ciemniejszym niebem byłoby lepiej, nie wiem, gdybam.

yabols
07-02-2014, 11:38
Mi się bardzo podoba, ale też bym chyba wolał trochę ciemniej przynajmniej te najjaśniejsze miejsca.

wpkx
07-02-2014, 11:44
Dla mnie jest dobrze jak jest. Bo przepał, tak tu powszechnie w czambuł potępiany i hadeerami obligatoryjnie zabijany, też może być środkiem wyrazu.
Tak właśnie jak tutaj. Bez niego szlag by trafił ekspresję.

zdyboo
07-02-2014, 11:45
Ba, nawet napiszę, że tu długi czas ekspozycji wyjątkowo dobrze pasuje. Jedno z nielicznych zdjęć na tym forum, gdzie został on właściwie wykorzystany, do podkreślenia akcentów zarejestrowanego kadru, a nie zastosowany tylko jako pusty efekt.
Czerń i biel też bardzo dobrze robi temu fotosu. Dostrzegam inspirację zdjęciami Michaela Kenny.
Minimalizm powoduje, a długi czas jeszcze dodatkowo podkreśla spokój jaki bije z tego zdjęcia, ale faktycznie chyba jest za spokojnie, po chwili dociera do mnie odrealnienie sceny i wtedy mój spokój przemija. Czyli w zasadzie zgadzam się z Woytkiem. :)
Bardzo dobra praca.

wpkx
07-02-2014, 11:48
Tomku, mnie się kojarzy z De Chirico - odrealnienie i ten statek jak odjeżdżający pociąg na horyzoncie, brakuje tylko sylwetek dwóch żegnających się panów gdzieś w połowie palisady... ;)

maruder
07-02-2014, 13:04
Bardzo fajne zdjęcie. Łykam takim jakim jest:) można patrzeć i patrzeć:)

jarekf34
07-02-2014, 14:02
Ja tam lubię "memłaki" więc podobać się musi :) Jak dla mnie bardzo fajna praca.

harb
07-02-2014, 20:03
Dla mnie jest dobrze jak jest. Bo przepał, tak tu powszechnie w czambuł potępiany i hadeerami obligatoryjnie zabijany, też może być środkiem wyrazu.
Tak właśnie jak tutaj. Bez niego szlag by trafił ekspresję.

podpisuję sie pod tą opinią :)

wpkx
07-02-2014, 20:05
Uuu, Janie, szacunek! :)

chory
09-02-2014, 13:20
Dziękuje szanownym kolegom za dobre słowo, zwłaszcza pochwały z ust, a raczej klawiatur, szacownych forumowych tuzów wprawiły moją skromną osobę w lekkie zakłopotanie. Co do owego "przepału", który określiłbym raczej mianem " jasności", od pierwszego ukazania sie na wyświetlaczu jasność, i jakby ginący w niej falochron, grała mi na 100%. Jako, że jasność na wodzie pochodzi od jasności na niebie, nie widziałem powodu aby cokolwiek zmieniać. Szczerze mowiąc, a raczej pisząc, ani przez chwilę nie rozpatrywałem tego jako "przepał", techniczne niedociągnięcie, i choć rozumiem teraz, że niektórym może to przeszkadzać, to niestety poprawy obiecać nie mogę.