Zobacz pełną wersję : Zmiana D5000 na... no właśnie na co?
msmusic16
05-02-2014, 23:32
Aktualnie posiadam D5000 jednak jest to model typowo amatorski, bardzo mało możliwości rozbudowy o nowe puszki (brak śrubokręta) ma dużo bajerów kompletnie mi zbędnych typu film automatyczne ustawienia itd.
No i właśnie co proponujecie też nie może być to droga puszka nie chciał bym wydać więcej niż 2k za używaną puszkę
myślałem na d90, d7000 , d300
Nie mam dużych wymagań :
-śrubokręt
-jakość wykonania
Interesuje się głównie Portretami,też planuje wypady w góry, od jedno dniowych do tygodniowych wypraw,
w d7000 częstym problemem jest AF, jeśli już d7000 to albo ten udany model albo skalibrowany AF, a na to ciężko trafić, też wierzyć niektórym opisom po prostu nie idzie.
Jestem otwarty na propozycje.
Ps; orientuje się czy ciężko sprzedać puszkę d5000?
Aktualnie posiadam D5000 jednak jest to model typowo amatorski, bardzo mało możliwości rozbudowy o nowe puszki (brak śrubokręta) ma dużo bajerów kompletnie mi zbędnych typu film automatyczne ustawienia itd.
No i właśnie co proponujecie też nie może być to droga puszka nie chciał bym wydać więcej niż 2k za używaną puszkę
myślałem na d90, d7000 , d300
Nie mam dużych wymagań :
-śrubokręt
-jakość wykonania
Interesuje się głównie Portretami,też planuje wypady w góry, od jedno dniowych do tygodniowych wypraw,
w d7000 częstym problemem jest AF, jeśli już d7000 to albo ten udany model albo skalibrowany AF, a na to ciężko trafić, też wierzyć niektórym opisom po prostu nie idzie.
Jestem otwarty na propozycje.
Ps; orientuje się czy ciężko sprzedać puszkę d5000?
Czemu ciężko rozbudować o nowe obiektywy? Większość nowych obiektywów nie potrzebuje śrubokręta, a jak do twoich potrzeb nie wystarcza korpus amatorski to kup profesjonalny, i będziesz miał z głowy problemy z af, olejem, czy innymi bzdetami które są przeszkodą w robieniu zdjęć. W bajery i tryby automatyczne , co najmniej dwa aparaty które wymieniłeś też je posiadają. Czy D5000 ciężko sprzedać ? nie, pytanie za ile.
nikoniarz
06-02-2014, 00:41
A ja zapytam z jakimi obiektywami używasz teraz D5000? Bo możliwe, że więcej skorzystasz kupując nowe szkło, niż aparat...
Czego brakuje w D5000, żeby wykonać portret? Ja bym te 2k inwestował w obiektyw..
adriansocho
06-02-2014, 00:47
Ten śrubokręt to moim zdaniem jest średnio potrzebny, wymagają go tylko starsze szkła oraz Tokina. Bez autofocusa też da się żyć, zwłaszcza przy portretach. Ważniejsze dla Ciebie może być filmowanie, obsługa obiektywów bez cpu (D7000 i wyższe), wyświetlacz u góry korpusu, przycisk podglądu głębi ostrości, brak odchylanego ekranika, rodzaj stosowanej karty pamięci, możliwość sterowania lampami błyskowymi przez sterownik CLS wbudowany w aparat oraz oczywiste rzeczy czyli wyższe ISO (na D7000 nie trzeba się bać ISO1600) oraz większa rozdzielczość matrycy.
nikoniarz
06-02-2014, 00:49
Dołożę jeszcze, że w moim przypadku znaczny postęp w jakości zdjęć dało przejście na zapis w plikach .NEF oraz podstawowa edycja w ViewNX. I to nawet w przypadku tak "cienkiego" aparatu jakim jest D3100. Kiedyś strzelałem jpeg'i i używałem takich jakie wyszły- czasem lepsze, czasem gorsze... Przesiadka na NEF dała nowy pogląd na zdjęcia- wiele można było poprawić, przez co zdjęcia zaczęły być przyjemniejsze dla oka. Oczywiście to nie zwalnia z umiejętnego robienia fotek, gdyż im lepsze zdjęcie zrobimy, tym więcej później z niego wyciągniemy. Polecam spróbować.
msmusic16
06-02-2014, 01:01
używam 35mm , i jak sobie patrzę bardziej w przyszłość to bardziej mi się puszkę opłaca zmienić mam ku temu całkiem sporo powodów a główne to
-d5000 nie ma żadnego zabezpieczenia przeciwko wodzie kurzu itd
-d5000 nie obsługuje AF w starszych obiektywach
-starsze obiektywy są tańsze a wciąż są to dobre, przykładowo stałka którą się interesuje 85mm w DX kosztuje około 400-500 zł więcej niż wersja starsza
przykładowo sprzedam nikona d5000 za 900zł, dołożę 1000zł do lepszej puszki, to zwróci mi się to przy kupie 2 obiektywów, nie muszę mieć teraz już tych obiektywów , ale patrząc w przyszłość puszka która posiada śrubokręt daje mi większy zakres poszukiwań w obiektywach w przystępnej cenie.
Akurat filowanie jest dla mnie całkowicie zbędne.
Myślę ze moje argumenty są sensowne .
nikoniarz
06-02-2014, 01:12
Ja podtrzymuję wersję by zostać przy D5000. Jeszcze kwestia ile zamierzasz kupić tych obiektywów na śrubokręt... Jeśli już faktycznie musisz zmienić body (a wszystko wskazuje na to, że nie dasz się przekonać na pozostawienie D5000) to ja bym brał D7000. Fakt, czytając opinię jest spore ryzyko trafienia "dziwnego" egzemlarza, a z D5000 chyba nic Ci się nie dzieje...
adriansocho
06-02-2014, 10:21
No dobrze, wyjaśniliśmy wiele. Jeżeli obawiasz się, że nie będziesz w stanie przy zakupie D7000 wychwycić problemów z AF to pozostaje Ci dylemat D90 czy D200/D300.
P.S. Mój D7000, w którym z większością obiektywów AF zachowuje się poprawnie, ma duże problemy z AF-S 50/1.8G, nie da się ustawić dobrze za pomocą mikrokorekty - raz jest BF a raz FF. Z kilkoma innymi działa bez problemu i bez potrzeby wprowadzania korekty.
Ja przy odpowiednich środkach byłbym za zakupem D7000 (jeżeli już faktycznie zachodzi niepodważalna potrzeba zmiany), jeżeli nie ten model, to D300 (dużo lepszy moim zdaniem AF niż D90 i mikrokalibracja)
Po co ci uszczelniony korpus jak chcesz do niego zapinac nieuszczelnione szkla?
Ten argument raczej w takim kontekscie odpada.
Zamiast szukac na sile wad puszki i pretekstu do wymiany, radzilbym dozbroic sie w szkla...
Interesujesz sie portretami, to juz mozesz wydac pieniadze na jakas 50 czy 85, jak gory i widoczki to UWA, bo z jedna 35 wszystko ciezko ogarnac.
pozdro
Andrzej1974
06-02-2014, 16:00
Zamiast szukac na sile wad puszki i pretekstu do wymiany, radzilbym dozbroic sie w szkla...
Mam nieodparte wrażenie, że autorowi po prostu znudził się D5000 i na siłę szuka czegokolwiek, aby się go pozbyć... ;-)
nalezy dodac ze co z tego ze kupi 85 1,8d ale ten obiektyw rewelacyjny optycznie niestety nie jest... trzeba go przymykac min 2.2-2.5 a w skrajnych wypadkach i lepiej by nie byl mydlany, 85 1,8g sa ostre od pelnej dziury maja dosc szybki af wg mnie jest to warte doplaty tych 400-500 zl bo obiektywu sie nie zmienia czesto ba jak trafi sie dobry obiektyw to zostaje na lata szybciej puszke sie zmieni, d5000 nie jest zly i tu chyba jest poprostu szukanie dziury w calym, bo jesli d90 to ta sama matryca co d5000, jesli juz to d7000..nowsza matryca a af no coz..loteria..ja uzywam d300 i gdybym mogl pozwolic sobie na kupno d7k to serio bym sie ku niemu coraz czesciej sklanial ze wzgledu na szumy jednak mimo wszystko d5k, d90, d300 to szumiacze jak na dzisiejsze standardy
chyba ze d7100 ale to nie te ceny
Stałem przed podobnym dylematem dotyczącym zamiany D5000 na inną puszkę, odkładałem już nawet pieniądze na D7100 dopóki nie natrafiłem na flickerze na stronę Roberta: http://www.flickr.com/photos/iflook/ .
Kiedy zobaczyłem że wszystkie jego zdjęcia wykonane są tą samą puszką którą i ja posiadam zdałem sobie sprawę że to nie lepszy aparat pozwoli mi robić świetne zdjęcia tylko samo robienie zdjęć bo jak widać nie jest do tego potrzebny wyszukany sprzęt. Zaoszczędzoną w ten sposób kasę wydałem na Nikkora 85mm 1.8G i znów lubię moją starą puszkę :)
Stałem przed podobnym dylematem dotyczącym zamiany D5000 na inną puszkę, odkładałem już nawet pieniądze na D7100 dopóki nie natrafiłem na flickerze na stronę Roberta: http://www.flickr.com/photos/iflook/ .
Kiedy zobaczyłem że wszystkie jego zdjęcia wykonane są tą samą puszką którą i ja posiadam zdałem sobie sprawę że to nie lepszy aparat pozwoli mi robić świetne zdjęcia tylko samo robienie zdjęć bo jak widać nie jest do tego potrzebny wyszukany sprzęt. Zaoszczędzoną w ten sposób kasę wydałem na Nikkora 85mm 1.8G i znów lubię moją starą puszkę :)
Trochę masz racji. 85 f/1.8 cieszy ale do czasu. Przypatrz się tym zdjęciom i zauważ, że wszystkie to "Nikon D5000
Lens: AF-S Nikkor 85mm f/1.8G
Post Processing done in Lightroom 4/Photoshop CS6" i czasami ISO 100? a ta fotka http://www.flickr.com/photos/iflook/8594893064/ jak dla mnie ma dziwny rozkład GO. Wnioski same się nasuwają. Przeanalizuj również warunki w jakich robi zdjęcia. Co tu dużo gadać. D5000 jest dobry ale D7100 lepszy - dlaczego? Poczytaj forum. Światło f/1.8 z czasem Ci się znudzi i kupisz za rok lepszą puszkę. Ale moim zdaniem ewolucję zakupów wybrałeś słuszną. Też tak miałem.
Trochę masz racji. 85 f/1.8 cieszy ale do czasu. Przypatrz się tym zdjęciom i zauważ, że wszystkie to "Nikon D5000
Post Processing done in Lightroom 4/Photoshop CS6" i czasami ISO 100? a ta fotka http://www.flickr.com/photos/iflook/8594893064/ jak dla mnie ma dziwny rozkład GO. Wnioski same się nasuwają. Przeanalizuj również warunki w jakich robi zdjęcia. Co tu dużo gadać. D5000 jest dobry ale D7100 lepszy - dlaczego? Poczytaj forum. Światło f/1.8 z czasem Ci się znudzi i kupisz za rok lepszą puszkę. Ale moim zdaniem ewolucję zakupów wybrałeś słuszną. Też tak miałem.
Kiedy znudzi się światło f/1.8, to wybiera się np. f2.2. Tak na poważnie rozpatrując w kategoriach znudzenia się czy nie sprzętem, to fotografia jest jednym z droższych hobby. Mam przypuszczenie graniczące z pewnością że D7100 też niedługo się znudzi. Nie widzę żadnego sensu zamiany d5000 na d90 czy na d300, tym bardziej że autor posta pisze o kilkudniowych wycieczkach w góry, gdzie ważnym parametrem jest waga i gabaryty. Tutaj raczej jakiś bezlusterkowiec byłby optymalny. Jeśli jednak koniecznie zamiana puszki, to moim zdaniem tylko na D7100 lub 7000.
Wiem dlaczego D7100 jest lepszy, ale to że D5000 jest stary nie oznacza że przestał już robić ładne zdjęcia ;) Poza tym tak jak autor tych zdjęć bardzo często używam lamp i niskich ISO a także ogniskowej bardzo zbliżonej do 85mm, oraz ciągle powiększam paletę swoich umiejętności w Photoshopie więc to bardzo przemyślana decyzja co do wyboru sprzętu, tym bardziej że tak jak napisał limal fotografia do drogie hobby i trzeba roztropnie wydawać złotówki.