PDA

Zobacz pełną wersję : Profile ICC - rozjechane kolory

Misher
04-02-2014, 01:09
Kochani mam problem który wygląda następująco:

Obrabiam portret w LR4, tam sobie ustawiam wszystko ładnie pięknie -> export do jpg z profilem sRGB (jako, że zdjęcie ma być jako miniaturka w necie, newsletterze itp). Okazało się, że muszę zrobić jakieś poprawki na zdjęciu. Otwieram w PS (domyślna przestrzeń robocza to AdobeRGB) zachowując profil sRGB.

Poprawki zrobiłem, wykonałem i pomyślałem "a zobaczę sobie jak wygląda w soft proofingu". I tu zaczyna się magia której nie ogarniam....
Gdzieś przeczytałem, żeby ustawić sobie w View>Proof setup>Monitor RGB. No ok podbiło mi trochę kolory ale wygląda w miarę ok.
Przestawiam na sRGB - MASAKRA!! Nie do zaakceptowania, sino fioletowo różowa twarz. A przecież zdjęcie było zapisane w przestrzeni sRGB i otworzone w tej przestrzeni, wnioskuję, że nie powinno być różnicy między proofem a "nie proofem".

Poniżej załączam zrzut ekranu (zapisany save for web Convert to internet standard).

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img824/499/nihk.jpg)

Gdzie popełniłem błąd, o co kaman?
EDYTA: Chodziło mi o to, który obraz jest poprawny o ile w ogóle którykolwiek. W LR wygląda z grubsza jak na OFF.

Greg77
04-02-2014, 08:24
Oj mocno namieszane z przestrzenia robocza, puszka jak zrozumialem ustawiona na sRGB, obrabiasz w aRGB, dodatkowo pogrzebales solidnie w ustawieniach PSa i LR.
Nie powiem Tobie jak to odkrecic, ale powiem Tobie, ze kiedys mialem podobne problemy i od tego czasu trzymam sie jednej przestrzeni roboczej i problemu nie mam wcale, puszka sRGB, monitor sRGB, przestrzen robocza w PS i CNX2 sRGB, zaladowany profil firmowy Eizo w windowsie i zero wiecej grzebania, problem nie istnieje.
Moze jestem jaskiniowcem, ale powiedz mi, czy widzisz roznice obrabiajac zdjecie w aRGB? No i ile znasz labow ktore przyjmuja pliki do druku w aRGB?
Spotkalem jeden lab ktory chcial zdjecia w Photo Pro czy jakos, ale to juz lekkie przegiecie, wydaje mi sie, ze aRGB tez;)

TOP67
04-02-2014, 08:49
aRGB używa się przy obróbce zdjęć dla poligrafii. Tylko czasami, przy bardzo odjechanych kolorach (głównie czerwienie) używam aRGB na czas obróbki (16 bit), ale potem konwertuję na sRGB selektywnie ingerując w kolory.
Trzeba pamiętać, że jeśli na zdjęciu nie ma barw spoza zakresy sRGB, a zapiszemy zdjęcie w profilu aRGB, to tracimy na jakości. Ilość możliwych kolorów w pliku 8bit (jak jpg) jest ograniczona (16,7 mln). Zapisując w aRGB tylko musi się w tym zmieścić dużo większy zakres, czyli uzyskujemy większe odstępy (schodki) pomiędzy sąsiednimi odcieniami (różniącymi się o 1 bit). Jeśli zdjęcie zawiera tylko kolory z zakresu sRGB, to uzyskujemy odpowiednik zapisu w ok. 7 bitach (chociaż straty na zapisie jpg bywają jeszcze większe).

A tu jest jeden z tematów na ten temat http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=164332

Misher
04-02-2014, 10:46
Oj mocno namieszane z przestrzenia robocza, puszka jak zrozumialem ustawiona na sRGB, obrabiasz w aRGB, dodatkowo pogrzebales solidnie w ustawieniach PSa i LR.
Nie powiem Tobie jak to odkrecic, ale powiem Tobie, ze kiedys mialem podobne problemy i od tego czasu trzymam sie jednej przestrzeni roboczej i problemu nie mam wcale, puszka sRGB, monitor sRGB, przestrzen robocza w PS i CNX2 sRGB, zaladowany profil firmowy Eizo w windowsie i zero wiecej grzebania, problem nie istnieje.
Też tak chyba będę musiał zrobić.

Moze jestem jaskiniowcem, ale powiedz mi, czy widzisz roznice obrabiajac zdjecie w aRGB? Ja widzę dużą różnicę. Jak masz monitor ustawiony w sRGB to różnicy faktycznie nie zobaczysz. W aRGB kolory są msz ładniejsze, pełniejsze.

aRGB używa się przy obróbce zdjęć dla poligrafii. Tylko czasami, przy bardzo odjechanych kolorach (głównie czerwienie) używam aRGB na czas obróbki (16 bit), ale potem konwertuję na sRGB selektywnie ingerując w kolory.
Widzę, że trzeba będzie się przestawić i poustawiać wszysto na sRGB. Tylko co z tymi zdjęciami które już są zrobione?

Wyprowadźcie mnie proszę z błędnego myślenia: Jeżeli robię zdjęcie w sRGB wywołuję z ustawieniami sRGB (czyli węższym gammucie) i wkładam do PSa w aRGB (czyli szerszym gammucie) to PS powinien pomieścić sRGB zapisane w zdjęciu a nie robić takie cyrki jak na górze (środkowa fota). Dobrze myślę?

Trzeba pamiętać, że jeśli na zdjęciu nie ma barw spoza zakresy sRGB, a zapiszemy zdjęcie w profilu aRGB, to tracimy na jakości. Ilość możliwych kolorów w pliku 8bit (jak jpg) jest ograniczona (16,7 mln). Zapisując w aRGB tylko musi się w tym zmieścić dużo większy zakres, czyli uzyskujemy większe odstępy (schodki) pomiędzy sąsiednimi odcieniami (różniącymi się o 1 bit). Jeśli zdjęcie zawiera tylko kolory z zakresu sRGB, to uzyskujemy odpowiednik zapisu w ok. 7 bitach (chociaż straty na zapisie jpg bywają jeszcze większe).
Zdjęcie zapisałem w jpg z podpiętym sRGB nie aRGB (mimo, że przestrzeń robocza to aRGB). Zdjęcie przez wszystkie wyświetlarki jest wyświetlane poprawnie (mniej więcej tak jak na pierwszej od lewej). Tylko PS robi mi takie cuda w symulacji sRGB.

A tu jest jeden z tematów na ten temat http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=164332 Dzięki za linka, byłem tam wczoraj i nawet myślałem, żeby się podpiąć, ale w końcu uznałem, że może więcej osób tutaj zajrzy.

Misher
04-02-2014, 20:18
Ok Panowie/Panie proszę powiedzcie mi co mogę zrobić.

Mam ustawione tak

Aparat sRGB
Monitor sRGB
Domyślna przestrzeń PS sRGB
Zdjęcie wołane w LR - na wyjściu sRGB
Ustawienia Win8 domyślne (sRGB)
Profil monitora - ze strony producenta (eizo sx2262w)

I teraz tak robię, jedno zdjęcie przestrzeń sRGB, przucam do PS. Wygląda ok poprawnie (to po lewej). Wduszam proof setup > Internet standard RGB i wszystko fioletowieje i sinieje.

Przykład:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img829/2684/xywj.jpg)

Czy kiedy robie proofa internetowego to obraz nie powinien pozostać bez zmian? W końcu to ta sama przestrzeń robocza jak wszędzie?

Robiłem też test z aRGB i jest dokładnie to samo. Próbowałem wywoływać z różnymi ustawieniami aRGB do sRGB i na odwrót. Wszystkie możliwe opcje i za każdym razem obraz na proofie internetowym jest fioletowy.
Wygląda też na to, że obraz poprawnie wygląda na proofie Monitor RGB, tylko jak to się ma do rzeczywistości?

Mikołaj
05-02-2014, 14:23
Ja myślę, że niepotrzebnie patrzysz tym "Internet Standard RGB"? Standart internetu to sRGB więc po prostu zapisz sRGB i będzie dobrze.

Misher
05-02-2014, 14:29
Może i tak, ale dziwi mnie taka nagła zmiana kolorystyki w teoretycznie tej samej przestrzeni barwnej.

A czy mógłby ktoś sprawdzić czy u niego proof internetowy też tak zmienia kolor?

T&T
05-02-2014, 15:25
Nie ma się nad czym zastanawiać. To jest chyba tak jak napisał Mikołaj. Obrabiasz zdjęcie w sRGB i tak jak je widzisz na monitorze będzie ono wyglądało w każdej aplikacji z CMS na twoim komputerze. Włączenie proofa musi powodować zniekształcenie koloru, ponieważ proof jest do symulacji wyglądu zdjęcia np. po wydruku (włączasz profil urządzenia peryferyjnego - drukarki, który dodatkowo jeszcze uwzględnia rodzaj papieru). Twoim urządzeniem peryferyjnym jest monitor, na który właśnie patrzysz, którego profil podpięty jest w systemie żeby zdjęcie było poprawnie wyświetlane przez aplikacje z CMS. Więc po co ten proof, co chcesz symulować?

markB
05-02-2014, 18:26
1. Podpieram to co kol. Tadeusz napisał powyżej: softproofingu używasz przy drukowaniu, żeby sprawdzić i ewentualnie skorygować zdjęcie (kolor, kontrast etc.) drukowane na konkretnej drukarce i papierze.
2. Włączając Internet Standard RGB symulujesz kolory jak w Windows (brak normalnego zarządzania kolorami) i nie dziw się, że się rozjeżdżają.
3. Zamiast profilu producenta powinieneś oprofilować monitor kalibratorem.

Mikołaj
05-02-2014, 19:16
...

O to to.
To może mieć naprawdę wpływ na wygląd zdjęć

Misher
06-02-2014, 03:14

O to to.
To może mieć naprawdę wpływ na wygląd zdjęć

DACYT!!! O to chodziło. Oprofilowałem monitor Easy PIXem (tak wiem, że lepij xRite 1 Pro, ale niestety w tej chwili nie mam takiej możliwości) i wszystko jest jak należy przy monitorze ustawionym na sRGB. W aRGB dalej występuje podobna różnica, ale nie aż taka jak wcześniej, no ale to normalne bo konwertuję z przestrzeni aRGB do sRGB więc róznica być musi.

Widocznie easy PIX podmienił gdzieś w systemowych ustawieniach jakiś profil i PS a automatu dostał dobry profil.

Dzięki serdeczne wszystkim!

Greg77
06-02-2014, 07:35
.
Ja widzę dużą różnicę. Jak masz monitor ustawiony w sRGB to różnicy faktycznie nie zobaczysz. W aRGB kolory są msz ładniejsze, pełniejsze.

Tak masz racje, widac roznice, ale co z tego jak i tak na koncu konwertujesz do sRGB, kiedys myslalem tak jak Ty i mialem z tym sporo klopotow.

Pokaz pliki zapisane jako "save for web" z zaznaczonym sRGB, wynik powinien byc identyczny.

Z drugiej jednak strony sa tacy ktorzy chca sie w to bawic, oczywiscie kazdy robi jak chce, jednak gdybym mial pracowac w przestrzeni aRGB to robil bym pliki wyjsciowe (NEFy) w aRGB.

Widocznie easy PIX podmienił gdzieś w systemowych ustawieniach jakiś profil i PS a automatu dostał dobry profil.

Sorki dopiero doczytalem, pewnie miales zle zapiety firmowy profil EIZO...
Ja mojego oprofilowalem Spyderem 3 Pro bo takiego mam, bede mial profil z colormunki photo, ale to dopiero za kilka dni, ciekawe jest to, ze po oprofilowaniu prawie nic sie nie zmienilo, czyli u mnie profil EIZO byl bardzo zblizony do gamy 2.2 i 6500 kelvinow (albo spyder osiagnal zblizony profil:D).
Moze miales zapiety ten zimniejszy profil EIZO, bo zawsze sa na stronie dwa... ;)