PDA

Zobacz pełną wersję : Zofia :)

Pidziok87
03-02-2014, 21:17
Dwa zdjęcia do oceny :) Proszę o rady :)
1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/854/kjy8.jpg)
2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/560/i9t9.jpg)

Olsono
04-02-2014, 00:46
1. IMO kosz
2. kadr fajny, ale wymaga troszkę obróbki - przede wszystkim za ciemny.

Pidziok87
04-02-2014, 13:21
1. IMO kosz
2. kadr fajny, ale wymaga troszkę obróbki - przede wszystkim za ciemny.

Dzięki za opinie :)
A możesz rozwinąć swoją wypowiedź- dlaczego pierwsze do kosza? :)

Misher
04-02-2014, 13:40
A możesz rozwinąć swoją wypowiedź- dlaczego pierwsze do kosza? :)

Bo zdjęcie samo w sobie jest kiepawe ;) my nie mamy emocjonalnego związku z dzieckiem i nie patrzymy na nie tak jak ty. Kadrowo kiepsko, kawałek nieostrej ręki rodzica czy kogoś innego też nie pomaga. W tle bałagan kolorystyczny, mina modelki - (ja wiem Tobie się podoba), mocno przestraszona albo zdziwiona, brzydka i nieopanowana głębia ostrości. Dlatego kosz (tylko w teorii, sam sobie to zdjęcie zostaw, fajna pamiątka :))

Na fejsie będziesz miał dużo lajków, ale tutaj oceniamy fotografię a nie dzidzię rodziców ;)

swider
04-02-2014, 14:02
1. IMO kosz
Takie potwornie lakoniczne i niezbyt miłe komentarze, nie pomagają innym w szlifowaniu warsztatu. Wypadałoby uzasadnić swoja opinię, choćby w kilku słowach. Zwłaszcza, że @Pidziok87 prosi o rady.

Faktycznie, jedynka pod względem kompozycji, najszczęśliwsza nie jest. Głównie przez wielki czarny nochal miśka, umieszczony w mocnym punkcie. Niestety miś skutecznie odwraca uwagę od dziecka, które tak naprawdę stanowi drugi albo nawet trzeci plan zdjęcia. Do tego należałoby całość trochę rozjaśnić. Kolory w sumie też uznałbym za zbyteczne i pomyślał o czarno-bieli, moim zdaniem zdjęcie zyskałoby troszkę. :)

Pidziok87
04-02-2014, 14:19
Bo zdjęcie samo w sobie jest kiepawe ;) my nie mamy emocjonalnego związku z dzieckiem i nie patrzymy na nie tak jak ty. Kadrowo kiepsko, kawałek nieostrej ręki rodzica czy kogoś innego też nie pomaga. W tle bałagan kolorystyczny, mina modelki - (ja wiem Tobie się podoba), mocno przestraszona albo zdziwiona, brzydka i nieopanowana głębia ostrości. Dlatego kosz (tylko w teorii, sam sobie to zdjęcie zostaw, fajna pamiątka :))

Na fejsie będziesz miał dużo lajków, ale tutaj oceniamy fotografię a nie dzidzię rodziców ;)

No i o taką opinie mi chodziło, przynajmniej wiem teraz na co mam zwracać szczególną uwagę. Nie jest to na razie dla mnie proste i intuicyjne jak dla osób które pstrykają bardzo dużo zdjęć. Liczę na to, że kiedyś uda się dojść do jakiegoś dobrego poziomu ale póki co potrzebne są mi właśnie takie porady :) Mam nowy aparat i dopiero próbuje go poznać. Jeszcze wiele nauki przede mną i praktyki :)
PS: dziecko co prawda nie moje ale z rodziny wiec faktycznie inne nacechowanie emocjonalne :)

Faktycznie, jedynka pod względem kompozycji, najszczęśliwsza nie jest. Głównie przez wielki czarny nochal miśka, umieszczony w mocnym punkcie. Niestety miś skutecznie odwraca uwagę od dziecka, które tak naprawdę stanowi drugi albo nawet trzeci plan zdjęcia. Do tego należałoby całość trochę rozjaśnić. Kolory w sumie też uznałbym za zbyteczne i pomyślał o czarno-bieli, moim zdaniem zdjęcie zyskałoby troszkę.

A ja właśnie umieszczając zdjęcia z takimi mocnymi kolorami myślałem że będzie to fajnie nawiązywało do dzieciństwa gdzie wszystko jest kolorowe :) hehe. Co do jasności zdjęć to zawsze mam z tym problem - nie wiem czy nie mam źle ustawionego monitora bo u mnie w domu wygląda ok z kolei na innym laptopie już jest za ciemne...

W każdym razie dzięki Wam za komentarze z radami, nie wrzucałem tutaj zdjęć żeby było 10 komentarzy w stylu : "śliczne" "ładne" itd - chce porady abym mógł w przyszłości unikać tych błędów ( a przynajmniej będę się starał :) )

Olsono
04-02-2014, 19:36
Takie potwornie lakoniczne i niezbyt miłe komentarze, nie pomagają innym w szlifowaniu warsztatu. Wypadałoby uzasadnić swoja opinię, choćby w kilku słowach. Zwłaszcza, że @Pidziok87 prosi o rady.

nie jestem nie miła ani lakoniczna ;-) zdjęcie nie przedstawia żadnej wartości (oprócz sentymentalnej) więc stwierdzam fakt. ale tak jak koledzy napisali - dziecko nie jest punktem kadru, wzrok koncentruje się na misiu. poza tym - za ciemne, no i minka też niezbyt trafiona.

Pidziok87
04-02-2014, 22:13
nie jestem nie miła ani lakoniczna ;-) zdjęcie nie przedstawia żadnej wartości (oprócz sentymentalnej) więc stwierdzam fakt. ale tak jak koledzy napisali - dziecko nie jest punktem kadru, wzrok koncentruje się na misiu. poza tym - za ciemne, no i minka też niezbyt trafiona.

Podsumowując
minusy: zdjęcie za ciemne, nietrafiona ostrość (chociaż celowałem w oko), mało ciekawy kadr, misiek za duży ( a w zasadzie jego czarne oczy, które odwracają uwagę od bohaterki ), kolory za ostre, nieciekawa mina dziecka

Technicznie dzięki Wam sam zwróciłem uwagę na moje błędy i postaram się ich w przyszłości unikać.

Mam jednak wątpliwości co do uwag związanych z interpretacją zdjęcia i kadrem

Tak się zastanawiam co oprócz wartości sentymentalnej/pamiątkowej ma spełniać zdjęcie dziecka? :) Pytam serio, nie złośliwie czy ironicznie :) Jakie emocje powinno nieść portret dziecka?

Czy intensywne kolory nie kojarzą się z dzieciństwem (cukierki, balony, kolorowe ubranka)?

Czy zdziwiona/ przerażona/ bojaźliwa mina nie kojarzy się z dzieciństwem (odrywanie czegoś nowego, zaskoczenie, strach przed czymś większym)

Czy ukazanie dziecka w otoczeniu czegoś większego od niego nie może być pomysłem na zdjęcie?

Według mnie (subiektywne zdanie) - chaos, zagubienie, przerażenie, odkrywanie czegoś nowego, zdziwienie, niepokój, kontrast (duży - mały) też są elementem dzieciństwa/okresu niemowlęcego- i taki był mój pomysł na to zdjęcie :) No ale chyba niezbyt trafiony :)

Olsono
04-02-2014, 23:34
wszystko byłoby z pierwszą fotką ok, gdyby:
1. nie było tam cudzej ręki
2. kadr powinien być tak skonstruowany, żeby dziecko się patrzyło w przestrzeń kadru - czyli powinno leżeć w lewym rogu, a nie w prawym
3. mniejsza GO
4. IMO aktualnie jest zdecydowanie za ciasno
5. mówisz o żywych kolorkach, twoje są lekko drętwe :)

Pidziok87
04-02-2014, 23:44
wszystko byłoby z pierwszą fotką ok, gdyby:
1. nie było tam cudzej ręki
2. kadr powinien być tak skonstruowany, żeby dziecko się patrzyło w przestrzeń kadru - czyli powinno leżeć w lewym rogu, a nie w prawym
3. mniejsza GO
4. IMO aktualnie jest zdecydowanie za ciasno
5. mówisz o żywych kolorkach, twoje są lekko drętwe :)

:) te kolory mnie chyba będą długo prześladować :) Jak już wcześniej wspominałem mam problem z dopasowaniem zarówno jasności jak i intensywności :) U mnie na monitorze jest w miarę ok - ale np. na laptopie mam już inne odczucia :) nie wiem który z tych obrazów jest bliższy prawdziwym barwom :)

Dzięki za uwagę odnośnie patrzenia dziecka w kadr. W teorii czytało się o zasadach kompozycji ale jak przechodzi praktyka ....ehhh to już trochę gorzej :) dziecko ruchliwe, szybko zmienia miny, pozycje i nie zawsze wychodzi tak jakby się chciało :)

Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka :)

edmund
07-02-2014, 21:34
zdjęcia nieostre, poeksperymentuj z mikroregulacją AF w body jeśli celowałeś na oko dziecka