Zobacz pełną wersję : Nikon D7100 i Błąd Karty
MichalMM
02-02-2014, 22:42
Witam,
Mam pytanie do użytkowników, ewentualnie osób zorientowanych w temacie. Ostatnio przy użytkowaniu mojego D7100 pojawia się błąd karty. Karty jakie wykorzystuje to Sandisk Extreme Pro (8GB i 16GB). Obydwie karty zakupione w znanych sieciach sprzedaży (Fotojoker oraz AB Foto) tak więc wykluczam nabycie podróbek. Według instrukcji producenta (Nikon) są to karty zaakceptowane do użytku w moim aparacie. Problem z wyskakującym błędem karty nasilił się przy ujemnych temperaturach. Po wykonaniu kilku pstryków i kilkuminutowej bezczynności przy próbie wykonania kolejnego zdjęcia pojawia się błąd. Przeważnie restart aparatu pomagał. Jednakże w dniu dzisiejszym doprowadziło mnie to do szewskiej pasji. Włożyłem inną kartę "wolniejszą" (Sandisk Extreme III) i aparat działał bez zarzutu. Dodam, że karty zawsze formatuje w aparacie. Mam nadzieję, że można rozwiązać problem bez konieczności wysyłania sprzętu do serwisu. Proszę o pomoc/sugestie kogoś kto już coś takiego przechodził.
ja mam dwie karty Toshiba 16GB 10 klasy i do tej pory nie miałem żadnych takich problemów.
Ja mam 2 x Sandiska i kiedys, dwukrotnie D7100 zawiesil sie tak, ze pomoglo jedynie wyjecie baterii i kart. Aktualnie nie mam tego problemu.
A sprawdz, czy nie ulamales tego ząbka lock przy karcie.
MichalMM
02-02-2014, 23:43
Ja mam 2 x Sandiska i kiedys, dwukrotnie D7100 zawiesil sie tak, ze pomoglo jedynie wyjecie baterii i kart. Aktualnie nie mam tego problemu.
A sprawdz, czy nie ulamales tego ząbka lock przy karcie.
Problem w tym, że błąd wyskakuje przy karcie 8GB i 16GB. Nie ma znaczenia w które sloty włożę karty. Ząbek lock jest cały. Po powrocie z dzisiejszego spaceru przestrzesliłem puszkę w temperaturze pokojowej i problemu nie było.
Jeszcze nie robiłem D7100 w niskich temperaturach, więc nie wypowiem się.
Robilem w Rydze, jakies -15 brak problemow. Karty Sandisk ale nie te 95 Mb/s.
Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 6033X using Tapatalk 2
Mam podobny problem w D90 a jest on wynikiem włożenia karty no-name i odgięcia jednego drucika w gnieździe. Tak mi powiedziano w serwisie, gniazdo niby zostało naprawione i wszystko jest idealnie ale pracują tylko niektóre karty Sundiska. Zauważyłem że pracują niektóre serie produkcyjne, tych lepszych. Czyli jedna 8 Gb pracuje a druga niby taka sama nie.
Sprawdź czy problem pojawia się w obu gniazdach. Jeśli w obu, to jesteś skazany na poszukanie tej/tych właściwych kart.
Pozdrawiam.
artur678
03-02-2014, 11:19
Masz wgrany najnowszy soft? Miałem tak na początku z d7100, parę razy się zawiesił, ale na nowym sofcie chodzi spoko.
Krzych179
03-02-2014, 11:49
Mam 2x Sandisk Extreme Pro 32Gb. D7100 jeszcze nigdy mi się nie zawiesił.
adrianek32
03-02-2014, 14:36
mi na poczatku tez sie zwiesil kilka razy a ujemnych temp. nie bylo mam sandsika i kingstona
MichalMM
03-02-2014, 23:22
Oprogramowanie w aparacie C1.01 L1.009- chyba jest aktualne/najświeższe (chyba, że się mylę). Obydwie karty wkładam naprzemiennie do slotów i mimo wszystko problem się pojawia. Najniższa temperatura w jakiej aparat pracował to -16. W niedzielę, kiedy błąd wyskakiwał najczęściej temperatura powietrza wynosiła od -2 do 0 stopni. Irytuje mnie to, że wcześniej tego problemu nie było a teraz zauważalnie pojawia się z bardzo dużą częstotliwością. Mój poprzedni aparat, leciwy D80 pracował w temperaturach -26 stopni bez kłopotów.
Kupiłem karty Sandisk Extreme Pro ze względu na szybkość zapisu (zapewniona kompatybilność z D7100). W specyfikacji producenta wyczytałem, że zakres temperatur pracy to -25 do 85 stopni. Dziwne jest to, że starsza karta Sandisk Extreme działa bez zarzutu.
Podejrzewam, że problem leży po stronie aparatu. Boję się tylko tego, że serwis Nikon usterki nie stwierdzi (sprawdzi aparat w temperaturze pokojowej, kiedy karty działają poprawnie). Nie wiem czy jest sens wysyłać aparat na sprawdzenie.
Może ktoś zna przyczynę występującego problemu?
p.s. Aparat wykorzystywany głównie do fotografii przyrodniczej tak więc pracuje w różnych temparaturach (z sezonu zimowego nie chcę rezygnować :-) )
adrianek32
04-02-2014, 00:44
mi to nie wyglada na wine temperatury skoro wystepuje takze przy "normalnej" temperaturze mi tez sie zwiesilka kilka raz w pokojowej temp. ale pozniej juz bylo ok
Używam SanDisk Extreme Pro 32GB 95MB/s i aparat nigdy mi się nie zawiesił. Ostatnio z aparatem spędziłem cały dzień na mrozie (-14*C) i wszystko pięknie działało/działa. Pożycz od kogoś kartę SD Extreme Pro (oczywiście jeżeli masz taką możliwość) i sprawdź jak będzie zachowywał się aparat. Jeżeli wszystko będzie OK to, reklamuj swoje karty. W przypadku wystąpienia problemów, nagraj filmik pokazujący problem i ślij body do reklamacji wraz z nagranym materiałem.