PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw do portretów dziecka

Froze
02-02-2014, 16:13
Czesc,

Przepraszam za brak polskich ogonkow. W zwiazku z nadchodzacym pojawieniem sie potomka, szukam jakiegos obiektywu portretowego do mojego D70. Czy ktos z Was moglby mi jakies polecic?

Dziekuje za wszelkie sugestie i zycze dobrej niedzieli :-)

Pawel

MstrG
02-02-2014, 16:16
Gdzie będziesz focić potomka? W domu, w ciasnych pomieszczeniach?

Damiankck
02-02-2014, 17:15
nie ten dział.
jaki budżet?

jeżeli ma być dobrze to 85 1.8G, jeżei ekonomicznie to 50 1.8 af

barracuda
02-02-2014, 17:39
nie ten dział.
jaki budżet?

jeżeli ma być dobrze to 85 1.8G, jeżei ekonomicznie to 50 1.8 af

To za pomocą 50mm nie może być dobrze? Dziwną masz teorię.

a jeśli już to nie widzę sensu z przeskokiem z 50 1.8 na 85 1.8G, skoro po drodze jeszcze można kupić 1.8D.

Przemek-83
02-02-2014, 18:53
W domu to polecam N 35 1.8G
85mm tylko w przypadku gdy masz pokoje o powierzchni min. 30m

zgera
02-02-2014, 19:08
W domu to polecam N 35 1.8G
85mm tylko w przypadku gdy masz pokoje o powierzchni min. 30m

Jeśli ktoś pyta o obiektyw do portretów to są określone ogniskowe które do portretów się nadają.
N 35 1.8G nie jest obiektywem do portretów, zresztą, każdym obiektywem można zrobić portret, nawet kitem, tylko z jakim efektem.

adrianek32
02-02-2014, 19:32
a moze kolega ma maly pokoik u dziecka to sprawdzi mu sie 30-35mm :) bo pewnie chodzi mu o "portret"

Damiankck
02-02-2014, 20:23
To za pomocą 50mm nie może być dobrze? Dziwną masz teorię.

a jeśli już to nie widzę sensu z przeskokiem z 50 1.8 na 85 1.8G, skoro po drodze jeszcze można kupić 1.8D.

moim zdaniem 85 jest bardziej portretowe niż 50

Przemek-83
02-02-2014, 21:10
Ja przy 50tce wchodziłem na parapety więc przy 85 wyszedłbym na zewnątrz.
Z resztą jak sam kolega wspomniał każdym prawie szkłem zrobisz portret więc stałka nie musi być konieczna

kjakub
02-02-2014, 21:42
Skoro potomek ma się dopiero pojawić, to jakoś nie widzę problemów z ciasnymi pomieszczeniami w najbliższym czasie i potrzeby wciskania na siłę tej nieszczęsnej 35 mm. Jak portret, to coś z zakresu 50-85 mm, a jak dzieciak podrośnie to zawsze będzie można dokupić 35, albo IMHO znacznie fajniejszą ogniskową jaką jest 30 mm.

AndBed
02-02-2014, 21:55
Mam 2 dzieci i z doświadczenia wiem, że portrety to tylko kilka % zdjęć. Z tego co zauważyłem portret: Sylwestra/Nowy Rok, Wielkanoc, jakieś jedno dwa z wakacji, Mikołaj, Boże Narodzenie. Najlepsze zdjęcia dzieci jakie posiadam (nie nudne portrety), są to zdjęcia sytuacyjne. Gdzie portret może się nie sprawdzić. Jak dziecko zaczyna Ci raczkować, chodzić/wchodzić gdzie się da:) Niekiedy braknie Ci zoomu w nogach a niekiedy parapetu. Jak już potrzebujesz jasnego szkła wybrał bym coś albo z S jak masz okrojony budżet albo poszedł w N delikatnego jasnego zoma.

barracuda
02-02-2014, 23:19
moim zdaniem 85 jest bardziej portretowe niż 50

Co nie znaczy, że 50mm nie można zrobić lepszego portretu niż za pomocą 85mm. Na pewno 85mm w tej sytuacji będzie najmniej użyteczne. Ja bym stawiał na 50mm, ewentualnie 35mm.

Artur Małysiak
02-02-2014, 23:42
Pewnie większość zdjęć będziesz robił w domu, a więc 85 mm odpada, chyba że masz duże salony:) Myślę że musisz patrzyć za 35-50 mm maks( lepiej Ci się sprawdzi) no chyba że naprawdę Masz duże salony:)

ecml
03-02-2014, 11:41
Hmmm, do focenia niemowlaka, ja bym osobiście wybrał N35 1.8 albo S17-50 2.8 + dobrą żarówkę światła ciągłego.

arieloza
03-02-2014, 12:00
35 mm jest szybki i w małych pomieszczeniach daje rade,a jak odejdziesz 2 kroki w tył to masz fotkę sytuacyjną,
85 mm fajny ale tylko na zewnątrz lub naprawdę sama twarz w kadrze,akurat wczoraj fociłem mojego smyka tym szkłem w domu i były to same portrety.

JacekCz
03-02-2014, 22:32
Co nie znaczy, że 50mm nie można zrobić lepszego portretu niż za pomocą 85mm. Na pewno 85mm w tej sytuacji będzie najmniej użyteczne. Ja bym stawiał na 50mm, ewentualnie 35mm.

Kilkadziesiąt lat na "pełnej klatce" akurat okolica 85mm była uważana za optymalną portretówkę (ok. półtorej przekątnej lub NIECO więcej, przekątna to 45mm). Nie rozumiem w czasach DX parcia na 85mm - pomijając właścicieli wielkich studiów - jest najczęściej za długie jak na portret robiony zwyczajnie domownikom. Nie mówię że się nie da, lub że wielu robi tym dobre zdjęcia, ale wg mnie optymalnym dla szeregowego kowalskiego z DX jest 50mm.

Zeb McKane
04-02-2014, 14:08
GRATULACJE DLA TATY I MAMY!!!! Polecam do "portretu" obiektyw N85 1,8G, który sprawdzi się w dużych pomieszczeniach bądź na zewnątrz. Nie sprawdzi się jako jedyny obiektyw w torbie, nie sprawdzi się w pomieszczeniach małych, średnich i przy zdjęciach grupowych, kontekstowych. Napisz czym dysponujesz, czego oczekujesz bo odpowiedzi może być wiele. Weź zerknij na naszych forumowych guru np. Mariusza - temat "Zuzkowo albumowo" albo Andrzeja Laskowskiego "Fotografiia dzieciaków dla niezaawansowanych" i zobaczysz dwa różne światy rysowane standardowymi 35 i długimi lufami a większość "portrety"...

risto
04-02-2014, 14:45
Ja na mojej córeczce testowałem N35 N85 S50-150 S17-50 N70-210 f4 i to są moje wnioski i potrzeby bo własnie w czerwcu pojawi się synek

N35 zostaje bo jest najbardziej uniwersalna w mieszkaniu i jasna by nie używać lampy
N85D daje super efekty ale ze względów finansowych własnie dzisiaj zmieniła właściciela jest najmniej przydatna jeśli chodzi o dziecko i foty w mieszkaniu.
N70-210 f4 miałem miesiąc bo przy dwu letnim dziecku nie dawał rady za wolny
S17-50 i S50-150 zostają szybkie af i zalety zooma wygrały z stałkami przy fotografii mojej szybko przemieszczającej się pociechy

reasumując jeśli typowe portretowe szkło to N85, ja prędzej czy później wrócę tyle że wezmę wersję G
Jeśli do niemowlaka i foty w domu i do tego tanio brałbym 35N
Ale jak już maluda zacznie smigać z prędkością błyskawicy to zooma (do domu szerszego a na zewnątrz dłuższego)

Dlatego oblukaj sigmę 50-150 2,8 jest to fajne szkło portretowe i do tego praktyczne przy szybkim dzieciaku.

Andrzej1974
04-02-2014, 15:13
Do dzieciaków (+ na imprezy rodzinne) MZ wystarczy super szkiełko jakim jest 35 f/1.8G. Będzie nie tylko tanio ale i... dobrze.

salvdali
04-02-2014, 18:04
A dlaczego nikt z was nie bierze pod uwagę N24-120/4? Z mojego doświadczenia wynika, że albo nie mam się gdzie cofnąć na stalce, albo nie zdążę zmienić słoika... A wsakazy obiektyw jest uniwersalny do bólu (ogniskowe) do tego jasny i z VR. Czasami zdążyć strzelić fotelu jest lepsze niż ortodoksyjna pogoń za bokeh/plastyką...

Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka

adrianek32
05-02-2014, 01:21
f/4 to nie takie jasne szklo tymbardziej ze kolega ma napewno body DX wiec predzej juz jakis jasny zoom lub stalka a co do ogniskowej to kazdy gdyba bo nie wiem jak duze pomieszczenia ma kolega

salvdali
05-02-2014, 10:19
Mam dokładnie to samo body, i zmienilem kita 18-70 właśnie na N24-120. I co ciekawe, wcale mi nie brakuje 18 mm, zdjęcia sa ostrzejsze, VR pozwala robić z ręki na czasach niedostępnych wcześniej. Zresztą przy D70 to nie ma co szaleć z jasnymi stałkami, bo i tak max użytkowe iso to 500. Wyżej szum jest tak koszmarny, że szkoda gadać. Zupełnie inna sytuacja jest kiedy puszka ma iso użytkowe w okolicy do 1600 (np. 5dmk3 lub D600/800), to wtedy można zrobić wszystko z ręki, z jasnym obiektywem prz pokoju oświetlonym max 2 żarówkami. A D70 wieczorem w pomieszczeniu to bez lampy nie ma co podchodzić....

JacekCz
05-02-2014, 11:35
Portret dzieci rzadko jest portretem z rzucającym na kolana bokehem, to nie ktoś dorosły, kto zachowuje się obliczalnie itd, i w tym frajda zdjęć dzieci. Raczej wpada w konwencję portretu sytuacyjnego. Może leżące noworodki to co innego (skądinąd też krótki obiektyw bo z góry)

Ja w pelni akceptuję koncepcję zoomów i nie jestem tu "ortodoksyjny". Może być tak, salvdali, że Ci nie brakuje 18mm, u mnie często to był 28-105 i było ok.

Artur Małysiak
05-02-2014, 23:26
Mam dokładnie to samo body, i zmienilem kita 18-70 właśnie na N24-120. I co ciekawe, wcale mi nie brakuje 18 mm, zdjęcia sa ostrzejsze, VR pozwala robić z ręki na czasach niedostępnych wcześniej. Zresztą przy D70 to nie ma co szaleć z jasnymi stałkami, bo i tak max użytkowe iso to 500. Wyżej szum jest tak koszmarny, że szkoda gadać. Zupełnie inna sytuacja jest kiedy puszka ma iso użytkowe w okolicy do 1600 (np. 5dmk3 lub D600/800), to wtedy można zrobić wszystko z ręki, z jasnym obiektywem prz pokoju oświetlonym max 2 żarówkami. A D70 wieczorem w pomieszczeniu to bez lampy nie ma co podchodzić....

Mam Synka i wiem że przy fotografii dzieci to nawet i 10-14mm jest niekiedy potrzebne a szczególnie fotografując w domu

barracuda
07-02-2014, 08:35

To chyba jednak odwrotnie. Skoro body nie ma wysokiego użytecznego ISO to lepiej mieć jasny obiektyw niż ciemny. Długo miałem D50 i używałem jasnych obiektywów, bo dawały zdecydowanie lepsze efekty niż tanie zoomy.

kkokosz
07-02-2014, 08:44
To chyba jednak odwrotnie. Skoro body nie ma wysokiego użytecznego ISO to lepiej mieć jasny obiektyw niż ciemny. Długo miałem D50 i używałem jasnych obiektywów, bo dawały zdecydowanie lepsze efekty niż tanie zoomy.

Zdecydowanie popieram. Aktualnie fotografuję czteromiesięczne dziecko i nawet ono rusza się na tyle szybko i nieprzewidywalnie, że potrzeba krótkiego czasu, a nie VR. VR pomoże w ostrym oddaniu mebli, a nie ruszającego się dziecka ;) Tylko jasne szkła i wysokie iso (w odpowiednich proporcjach - jak pisze barracuda, albo się ma świetną puszkę z wysokim iso i wtedy można sobie przypinać ciemne szkła, albo się ma jasne stałki i body z iso nieco gorszym - choć to też nie zawsze jest rozwiązanie, bo przecież trzeba mieć jeszcze odpowiednią GO i nie wszystko da się zrobić na przysłonie f/1.4)) Czyli - moim zdaniem - bardziej przydaje się dobra puszka z wysokim używalnym iso niż bardzo jasne szkło, zwłaszcza 50-85 lub więcej, bo wtedy GO jest zbyt płytka... Chyba że mamy szkło i jasne, i szerokie :)

Artur Małysiak
07-02-2014, 10:33
Nie zapominajmy o lampach błyskowych ..z lampą błyskową mozemy zrobić dobre zdjęcie nawet tanim kitowym szklem w ciemnych pomieszczeniach

kkokosz
07-02-2014, 11:01
Nie zapominajmy o lampach błyskowych ..z lampą błyskową mozemy zrobić dobre zdjęcie nawet tanim kitowym szklem w ciemnych pomieszczeniach

Tak, ale jednocześnie małym dzieciom nie należy błyskać po oczach (na pewno nie bezpośrednio). Wiem, że są inne teorie i ludzie błyskają, ale ja się nie odważyłem - sam nie lubię, gdy mi flesz błyska po oczach i nie mam sumienia robić tego dziecku ;) Zaraz pewnie usłyszę, że można użyć modyfikatorów, odbijać od ścian i sufitów, blend itd. - pewnie można, ale to nadal jest nagła, szybka zmiana jasności. W tym wypadku wolę dmuchać na zimne niż za parę miesięcy/lat pluć sobie w brodę, jeśli coś ze wzrokiem dziecka będzie nie halo :)

barracuda
07-02-2014, 11:08
Tak, ale jednocześnie małym dzieciom nie należy błyskać po oczach (na pewno nie bezpośrednio). Wiem, że są inne teorie i ludzie błyskają, ale ja się nie odważyłem - sam nie lubię, gdy mi flesz błyska po oczach i nie mam sumienia robić tego dziecku ;) Zaraz pewnie usłyszę, że można użyć modyfikatorów, odbijać od ścian i sufitów, blend itd. - pewnie można, ale to nadal jest nagła, szybka zmiana jasności. W tym wypadku wolę dmuchać na zimne niż za parę miesięcy/lat pluć sobie w brodę, jeśli coś ze wzrokiem dziecka będzie nie halo :)

Aż strach rano oczy otwierać, ta nagła zmiana jasności :)

JacekCz
07-02-2014, 11:14

Pewnie nie w czarnym nocnym pokoju, ale w sytuacjach gdy zasadnicze światło jest tylko go zbyt mało na GO albo czas migawki ... Z punktu widzenie techniki lampowej to są sytuacje mieszanego światła więc korzystne są filtry na lampie.

Aha, lampa "cyfrowa" ze względu na przedbłyski na pewno działa inaczej, rzekłbym łagodniej.

A na wprost to od 20 lat chyba nie błysnąłem więc niż 10 razy, po prostu zakaz.

Artur Małysiak
07-02-2014, 11:19
W lampie mozna tez ustawic minimalny blysk i zawsze jest to cos lepiej

kkokosz
07-02-2014, 11:23
W lampie mozna tez ustawic minimalny blysk i zawsze jest to cos lepiej

Można też włączyć dodatkową lampkę w pokoju - też będzie trochę lepiej ;)

Artur Małysiak
07-02-2014, 11:38
Można też włączyć dodatkową lampkę w pokoju - też będzie trochę lepiej ;)

No wlaśnie to jest najlepsze rozwiązanie ;-)Pozdrawiam

salvdali
08-02-2014, 00:20
barracuda: generalnie tak, ale jeśli puszka jest nienajlepsza (oględnie mówiąc), to genialne szkła i tak niewiele pomogą.
Idąc tropem JackaCz problemem jest GO, bo nie zawsze chcę, aby mój syn miał ostre oko, a ucho lub nos już nie.
Nie twierdzę oczywiście, że stałki są złe, kocham moje 50 mm i nie wyobrażam sobie życia bez jego plastyki. Stałki tak, ale do portretów robionych modelowi, który już coś kuma. A do codziennej reporterki dziecięcej, tylko dobry zoom... Takie jest moje zdanie.
Poza tym barracuda: czytałeś dokładnie którego zooma poleciłem? nazywanie obiektywu z listy NPS tanim zoomem jest co najmniej nie na miejscu...

A tak w ogóle, to widzę tendencję na forum (w znaczącej większości wątków) do niekonstruktywnej krytyki, zamiast wymiany doświadczeń. Pytanie na początku brzmiało: jaki słoik do focenia dzieciaków.
Mój pomysł jest taki: do tak starej puszki jak D70 - dobry zoom i czasami lampa błyskowa (w pełni zgadam się z obwarowaniami odnośnie błyskania po oczach). To wynika z moich doświadczeń. I zamiast odsądzać mnie od czci i wiary, po prostu powiedzcie, że macie inny pomysł na to zagadnienie, a nie zaczynamy wojnę pt. "stałki vs. zoomy"...

Carlo
08-02-2014, 01:13
Witam!
Jest to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Obecnie posiadam zestaw D7000+kit 18-105, w większości fotografuję portrety (głównie moje dziecko) wewnątrz budynków, poza tym fotografuję podczas spacerów, wesel, przyjęć i wakacji, amatorsko ale z aspiracjami. Noszę się z zamiarem zakupu jasnej stałki, najchętniej nikkor 50 1.4 G a to ze względu na ładne rozmycie tła, ostrość i światło dzięki czemu wykorzystam, światło zastane. Co sądzicie o moim wyborze, czy ktoś może podzielić się doświadczeniami z puszką 7k i 50mm 1.4 G? Wiem, że bardziej uniwersalna jest 35-tka ale myślę, że do portretów trafniejszym wyborem będzie 50-tka- ładniejsza plastyka i mniej zniekształceń.
W dalszej przyszłości planuję zakup: tele N70-300 do sportu i na pokazy lotnicze oraz N10-24 do krajobrazu i architektury, lampa sb-700 i grip by na przyjęciu mocy nie zabrakło i wszystko było ładnie doświetlone :) ale to już chyba nie miejsce na takie wpisy.
Pozdrawiam!

Artur Małysiak
08-02-2014, 02:59
A nie zastanawiałeś się nad N85G ? Do portretu byłby lepszy,no chyba że ogniskowa Ci nie odpowiada ;-) A zamiast N50 1.4G Ja bym polecił 50 1.8G tańsze i bardzo dobre szkiełko

Carlo
09-02-2014, 13:50
A nie zastanawiałeś się nad N85G ? Do portretu byłby lepszy,no chyba że ogniskowa Ci nie odpowiada ;-) A zamiast N50 1.4G Ja bym polecił 50 1.8G tańsze i bardzo dobre szkiełko

85-tka to topowa portretówka, niestety mam za małe mieszkanie i uchwycenie 15-miesięcznego rozbrykanego synka w tak ciasnym kadrze łatwe by nie było, potrzebuję czegoś bardziej uniwersalnego.
Skoro piszesz o tym aby wybrać 50 1.8 to może warto się nad tym ponownie zastanowić a za pozostałą kwotę z dopłatą kupić lampę SB-700? Z drugiej jednak strony znana jest opinia, że na body można zaoszczędzić bo często są wymieniane itp, natomiast szkło warto kupować jak najlepsze bo posłuży przez wiele lat i nie traci na wartości. Ceny za jakie mogę nabyć te szkła to 169 euro za 50 1.8, 319 euro za 50 1.4.

salvdali
09-02-2014, 16:03
W ciasnych pomieszczeniach to będzie zależało od formatu. Dla FF 50 będzie w sam raz. 1.8/1.4 różnica w cenie dwukrotna, jaśniejsze jest bardziej ostre przy większej dziurze. Dla DX uniwersalne będzie tylko 35mm. I tu opcję sa trzy: AF-S 1.8 G, dopiero wchodzi na rynek, cena $600; AF-S DX 1.8G za jakiej 800 pln, lub f2 D (na srubokret) za ok 1300 pln.
Ją mam taka zasadę, że najpierw wybieram szkło wedle potrzeb, a potem organizuje budżet na ten cel. Odwrotnie, to praktycznie się nie da zrobić sensownych zakupów, bo zawsze jesteśmy zmuszeni do mega kompromisu...

boeing
09-02-2014, 18:41
Jak myślisz o fotkach w niezbyt dużych pomieszczeniach to kupuj Sigmę 30 1.4 lub Nikkor 35 DX 1.8 G. Z czasem dokupisz sobie nikkora 85 1.8 i będziesz miał też fajne zdjęcia z piaskownicy i trawki.. ;) Mi osobiście 50'ka jakoś nie podchodziła - a miałem i 1.8 i 1.4 (obie przypinane do DX); jak dla mnie jest to ogniskowa za wąska do ciasnego mieszkania i za szeroka na 'zabawy na powietrzu'. W sąsiednim wątku możesz popatrzeć na fotki z S30 1.4 - np.post forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3313567&postcount=12
Zdjęć z 35 DX 1.8 masz mnóstwo w przyklejonym na forum wątku..

zbieracz-szkła
14-02-2014, 17:40
Moim zdaniem mamy błąd w założeniach, że to portret.
Dziecko wpada raczej w fotografię reporterską. Potrzebny jest sprzęt, który zrobi zdjęcie szybko i w miarę dobrze (bo za 2 sekundy fajna scena minie i nigdy nie powróci).
Oczywiście można dziecko wystylizować i ustawić na ciekawym tle, ale to będą nudne zdjęcia. Wydaje mi się, że cel jest inny - uchwycenie pięknych momentów z życia potomka.
Poszukaj czegoś w miarę szybkiego i praktycznego: 35mm, maksymalnie 50mm + lekka lampa (np. sb400). Nie wiem czy jest jakiś zoom, który by się nadał i nie kosztuje 6k, może AF-D 35-70/2.8 ?

Zeb McKane
14-02-2014, 19:35
Ludzie dajcie spokój. Kolega zadał pytanie i .... zniknął. Po co się spinać ;-)
@Carlo - tak będzie działał zestaw, o który pytasz

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=211950

Carlo
16-02-2014, 14:51
Ludzie dajcie spokój. Kolega zadał pytanie i .... zniknął. Po co się spinać ;-)
@Carlo - tak będzie działał zestaw, o który pytasz

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=211950

Duuże dzięki McKane. Bardzo fajne fotki, GO i ostrość oraz kolory bardzo mi się podobają, najciekawsze nr 2. Byłbym bardzo zadowolony gdybym podobny efekt mógł uzyskać na swojej puszce.
Wczoraj wybrałem się na zakupy jasnej stałki, testowałem 50mm 1.4 G (chciałem go w pierszej kolejności), 50mm 1.8 G i 35mm 1.8 G DX. Zdjęcia strzelałem w sklepie w najjaśniejszych miejscach, niestety wyszło na to, że moje body ma BF w każdym przypadku ostrość wychodziła na tył skali, im bardziej przymykałem przysłonę tym bardziej BF był widoczny. Po kalibracji body pod 50 1.4 (-5) próbowałem zrobić kilka ostrych fotek i nic, na różnych przysłonach w trybie AF-S.
Nie kupiłem więc szkła i wróciłem poirytowany, po drodze wstąpiłem do media wypróbować inną 50 1.4 i też BF.
Co mogło być przyczyną, że nie potrafiłem zrobić wyraźnych i zadawalających mnie fotek?
Testy na skali robiłem, na statywie.
Co zrobiłem źle? :
-zbyt słabe światło podczas testu
-celowałem AF w linię obok zera na ukośnej skali a powinienem w centrum do płaszczyzny prostopadłej
-niewłaściwe parametry do przeprowadzenia testy (f1.4, 1.8, 2.8, 3.5)
-przy samplach z reki na kontrastowe obiekty zbyt mała głębia ostrości przy 1.4, 1.8, 2.8
Poniżej przedstawiam efekt testów, body mam od 2012. 11. Czy kalibracja w serwisie w ramach gwarancji wchodzi w grę? Dodam, że raz już wysyłałem, a może to jak testuję AF do niczego mnie nie doprowadzi i przy kolejnych próbach postrzelać i sprawdzić jak zestaw działa na zewnątrz przy lepszym świetle?
Z góry dzięki za porady i pomoc.
Hmm, jak wstawić fotki??

Carlo
16-02-2014, 15:36
http://img547.imageshack.us/img547/4027/d3gk.jpg
http://img38.imageshack.us/img38/2324/u64x.jpg
http://img824.imageshack.us/img824/7404/v3vv.jpg
http://img827.imageshack.us/img827/4944/h00z.jpg
http://img577.imageshack.us/img577/1233/371s.jpg
http://img845.imageshack.us/img845/6282/y0q6.jpg
http://img703.imageshack.us/img703/9536/9rnh.jpg
http://img801.imageshack.us/img801/6052/hpgi.jpg
http://img138.imageshack.us/img138/3410/un43.jpg
Tutaj wyniki testu

Carlo
01-03-2014, 00:48
Zapadła decyzja, po dłuższych zastanowieniach co wybrać kupiłem : 50 1.8 G i lampę SB-700. Jest ostro, jest jasno, są ładne kolory i rozmyte tło. To tyle z technicznego punktu widzenia. Zakupu nie żałuję i jestem zadowolony. Dzięki wszystkim za wszelki porady.