Zobacz pełną wersję : Sałata
Sałata z zapiekanym serem kozim, orzechami w miodzie i sosem pomarańczowo-balsamicznym.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://sweeper.fm.interia.pl/fot/sal.jpg)
Drażnią mnie te ciemne tony na sałacie gdyby je można było chociaż trochę rozjaśnić puścić więcej światła
foxtorun
02-02-2014, 23:07
Jak dla mnie bardzo fajnie i smakowicie...
Się nie znam, ale słów kilka dodam, jeśli można :)
Technicznie fotograficznie MZ ładnie, czysto. Stylizacja trochę gorzej.
Niepotrzebna jest wg mnie ta kratka z octu balsamicznego - wygląda jak polewa czekoladowa na gofrach lub serniku (zdecydowanie za gęsto). Jeśli juz jesteśmy przy porównaniach, to orzechy włoskie, a raczej ich połówki sprawiają, że talerz wygląda jak tarcza zegara. Są zbyt równomiernie rozłożone, za mało chaotycznie. Lepiej według mnie wyglądałyby, gdyby były "rozrzucone" w sposób przypadkowy. Rozrzucone w cudzysłowie, bo nad tą przypadkowością być może trzeba by było popracować więcej niż nad ułożeniem ich po okręgu ;)
Coś jeszcze mi się rzuciło w oczy. Mianowicie wydaje mi się, że orzechy powinny być najpierw położone na sałacie, a dopiero potem polane octem, nie na odwrót. Widać to zwłaszcza na zbliżeniu.
Się nie znam, ale słów kilka dodam, jeśli można :)
Technicznie fotograficznie MZ ładnie, czysto. Stylizacja trochę gorzej.
Nie można, a nawet trzeba. Od tego jest to forum, żeby wymieniać poglądy. Co do stylizacji to fantazja kucharza. Ja też jestem zdania, że czasem mniej znaczy więcej. Ratowałem się dyptykiem, żeby jakoś to sensownie zaprezentować. Przekazuję uwagi kucharzowi co do stylizacji ale nie zawsze sobie bierze do serca. To ja jednak biorę odpowiedzialność za zdjęcie i muszę przyjąć uwagi na klatę, choć nie zawsze mam wpływ na stylizację. Klient nasz pan jak to się mówi ;) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Mianowicie wydaje mi się, że orzechy powinny być najpierw położone na sałacie, a dopiero potem polane octem, nie na odwrót. Widać to zwłaszcza na zbliżeniu.
podejscie ze obowiazkowo najpierw zawartosc a potem sos jest nieaktualne od kilkudziesieciu lat :) i obowiazuje pelna dowolnosc podania, byle wygladalo apetycznie.
w tej konkretnej salatce przede wszystkim za duzo na talerzu. jesli ma to wygladac ladnie to nie mozna nawrzucac na talerz tak zeby sie wysypywalo (podstawowy blad wszelkich restauratorow - chca by na zdjeciu bylo duzo bo to w ich przeswiadczeniu gwarantuje u klienta przekonanie ze dostanie duza porcje)
uklad "w sloneczko" bardoz na nie. kratka z redukowanego balsamico - to ze niektorym kojarzy sie z czekolada to ich problem. dla mnie jest czyms oczywistym i szybciej polewe czekoladowa skojarze z kremem balsamicznym niz odwrotnie :P. Niemniej jednak jest tego tu za duzo (za duzo to ogolna uwaga do kazdego aspektu tego zdjecia). przy zblizeniach - rukola musi byc swieza. tutaj wyglada na taka sprzed 2 dni. na czstkach pomaranczy sos nigdy nie bedzie dobrze wygladal - rozjezdza sie po kilku sekundach. trzeba to wziac pod uwage.