Zobacz pełną wersję : Statyw (tylko nogi) z przestawną (pion/poziom) centralną kolumną do 400zł
Potrzebuję statywu koniecznie z przestawną kolumną centralną, tak aby uzyskać żabią perspektywę na długich czasach.
Nie musi być bardzo wysoki-150-160cm wystarczy. Waga też nie jest decydująca, byle po złożeniu nie był dłuższy niż 55-60cm.
Znalazłem Benro:
http://fotozakupy.pl/statyw/benro-a-1980f-versatile,16186s
Czy w podobnej cenie można coś innego?
Byle z polskiej dystrybucji. Może być używka.
Manfrotto 190XPROB chyba około 400 kosztuje.
manfrotto jak wyżej
być może dostaniesz używkę 055XPROB za te pieniądze - nieco większy i solidniejszy
albo samo PROB bez X - poprzednia wersja- nieco bardziej upierdliwe przestawianie sztycy centralnej, ale chyba stabilniejsze
mam już 055XPROB, ale jego używam tylko w studio, bo duży jest i niewygodny w transporcie.
Czekam na jakieś wygodniejsze propozycje;)
nick-on, masz taki? Bo mnie zainteresował-możesz coś więcej o nim napisać?
Cenowo, wagowo, gabarytowo porównywalna z 190XPROB, jednak przekładanie sztycy bardziej przemawia do mnie w manfrotto.
Zamówiłem giottos. Porownam z manfrotto 055probx :-)
Wysłane z aparatu Samsung 36 Mpix
nick-on, masz taki? Bo mnie zainteresował-możesz coś więcej o nim napisać?
Od wczoraj mam YTL 8383 i jestem zachwycony! :-)
Po zakupie dużego tele musiałem kupić coś solidniejszego. Miałem Frotkę 190 XProB z głowicą 496 i po założeniu aparatu z 200-400 f/4 całość się wyginała we wszystkie strony. Jestem dziś po pierwszych zdjęciach z nowym Giotto's i jest dobrze. Stoi solidnie, kolumny nie muszę wyciągać - ba, nawet muszę dolną sekcję nóg skrócić, by mieć wizjer na wysokości oka.
Giotto's YTL 8383 nie ma porównania z Manfrotto 190 XProB. Jest to odpowiednik 055 CXPro3. Ten podobno ma wadę konstrukcyjną, objawiającą się chwiejną kolumną centralną.
Podrzuciłem Ci YTL 9353, bo gabarytowo i parametrowo podobny jest do 190 XProB, a z tego co pisałeś właśnie taki statyw Ci jest potrzebny. Myślę, że spodoba Ci się patent z kolumną centralną - po złożeniu Giotto's jest bardzo poręczny. Ciekaw jestem Twoich doświadczeń. Pozdrawiam. :-)
Jeśli tak dobrze wypada w porównaniu do 190XProB to czekam też na opinię Emeta.
Od wczoraj mam YTL 8383 i jestem zachwycony! nawet muszę dolną sekcję nóg skrócić, by mieć wizjer na wysokości oka.
Z tą wysokością to kuszące, bo 190 jednak trochę niższa i dlatego wybrałem 055, a wagowo do YTL jednak spora różnica.
Emet, jak tam statyw ? bo ciekawy jestem jak wrażenia.
dopiero przed chwilą kurier go przywiózł, więc rozłożyłem go i wypoczywa po podróży ;)
Na konkretniejsze wnioski będę miał czas najszybciej po weekendzie.
Jak wrażenia, emet_b? Jestem ciekaw, czy pokrywają się z moimi... Póki co nie chcę pisać o moich, byś się nie sugerował. ;-)
Nie miałem za bardzo możliwości wypróbowania go- w weekend siedziałem na antybiotykach :/
In plus na pewno to, że jest fajnie przemyślany, zgrabny, dobrze wykonany. Dodatkowo w zestawie krótka kolumna i wszystkie klucze do regulacji statywu. Podobają mi się również "klipsy" blokujące rozstaw nóg. Są podobne do tych w MF, wygodnie to działa, w odróżnieniu do tych w Benro.
Niemniej gdybym wybierał na żywo, chyba jednak wziąłbym Manfrotto, który przez swoją posturę wydaje się stabilniejszy.
Jak wpiąłem P-sixa z sonnarem 180/2.8 na giottos, to wyglądał jak żyrafa z wodogłowiem :D
edit: potwierdzam słowa kolegi nick-on, nogi w najmniejszym kącie są mniej rozstawione niż w MF i nie jest to bardzo stabilne.
Sądzę, że na Frotce 190 wyglądałby podobnie... Zwłaszcza jak człowiek przyzwyczajony do 055, to każdy mniejszy statyw pewnie sprawia mało solidne wrażenie. Po nieco dłuższym czasie użytkowania YTL8383 nadal jestem bardzo zadowolony. Jedno co mi się rzuciło w oczy, to mniejszy kąt rozstawu nóg, niż w Manfrotto. Zupełnie nie przeszkadza to, kiedy nogi są wysunięte, natomiast przy złożonych nogach już tak. Nie odważyłbym się postawić aparatu na Giottos ze złożonymi nogami przy najmniejszym kącie rozstawienia nóg. Dopiero kolejne, szersze rozstawienie gwarantuje wystarczającą stabilność. Przy wysuniętych nogach natomiast ten mniejszy kąt rozstawienia nóg może mieć swoje zalety, bo rozstawiony statyw po prostu zajmuje mniejszą powierzchnię, a stoi przy tym wystarczająco pewnie (przynajmniej w moim odczuciu) - nawet z obciążeniem D300 + 200-400 VR.
Dzięki za opinie, jedna prawda taka, że jak wziąłem stary statyw do ręki, po przyzwyczajeniu się do 055 to miałem wrażenie, iż dziecku zabrałem zabawkę : ) TO chyba będę na 190 się przymierzał w teren.
jeśli masz możliwość porównania na żywo, to sprawdź je 1:1.
Ja od dwóch dni o poranku latam z giottos i jestem zadowolony.
Gitosssa 'na żywca' trafić to będzie ciężko raczej. Chwilowo i tak są to rozważania teoretyczne. Chociaż wkrótce jadę z większa grupą, może ktoś będzie miał akurat.