pudlox
31-01-2014, 18:25
Witam kolegów ;)
Piszę w imieniu znajomego, który zaawansowanie interesuje się fotografią oraz filmowaniem.
Prosi mnie on o poradę do zakupu sprzętu a ja chciałbym doradzić mu jak najlepiej.
Zastosowanie to:
+ filmowanie
+ wnętrza - kościoły, świetlice, sale z dużą ilością osób,
+ standard ze stabilizacja do filmowania,
+ makro ze stabilizacją,
+ szeroko pojęta przyroda (zwłaszcza wędkarstwo/zasiadka karpiowa (kilkudniowy wyjazd na ryby w celu łowienia karpi),
+ okazjonalnie zdjęcia sportowe typu piłka nożna czy halowa
Budżet to na początek 6000 zł, ale zaplanujcie mi wydatki na w miarę ciekawy zestaw do 10-12 tyś zł. Proszę, abyście powiedzieli w jakiej kolejności kupować kolejne szkła. Nasza propozycja to (włącznie z kolejnością zakupów):
- D7100
- filtry, torba, statyw itd
- Sigma 17-55/2,8
- Metz 44
Dalsze zakupy:
- Tamron 90/2,8 VC
- Nikkor 35 mm 1.8
- Tamron 70-300 VC
I jeszcze jedno pytanie na koniec. Czy Canon 70D nie będzie tutaj bardziej uniwersalny?
Pozdrawiam
Michał
Piszę w imieniu znajomego, który zaawansowanie interesuje się fotografią oraz filmowaniem.
Prosi mnie on o poradę do zakupu sprzętu a ja chciałbym doradzić mu jak najlepiej.
Zastosowanie to:
+ filmowanie
+ wnętrza - kościoły, świetlice, sale z dużą ilością osób,
+ standard ze stabilizacja do filmowania,
+ makro ze stabilizacją,
+ szeroko pojęta przyroda (zwłaszcza wędkarstwo/zasiadka karpiowa (kilkudniowy wyjazd na ryby w celu łowienia karpi),
+ okazjonalnie zdjęcia sportowe typu piłka nożna czy halowa
Budżet to na początek 6000 zł, ale zaplanujcie mi wydatki na w miarę ciekawy zestaw do 10-12 tyś zł. Proszę, abyście powiedzieli w jakiej kolejności kupować kolejne szkła. Nasza propozycja to (włącznie z kolejnością zakupów):
- D7100
- filtry, torba, statyw itd
- Sigma 17-55/2,8
- Metz 44
Dalsze zakupy:
- Tamron 90/2,8 VC
- Nikkor 35 mm 1.8
- Tamron 70-300 VC
I jeszcze jedno pytanie na koniec. Czy Canon 70D nie będzie tutaj bardziej uniwersalny?
Pozdrawiam
Michał