PDA

Zobacz pełną wersję : moze porownanie analogow??

njght_84
19-04-2007, 11:36
zastanawiam sie nad kupnem, na cyfeach znam sie dobrze na analogach wogule.

prosil bym aby ktos kto sie na tym zna i orientuje spisal dla mnie i pokolen czym sie roznia, i to tak od najsłabszego
np:
50
55-dodali 2pola af(nie wiem co dodali)
60-dodali wikszy wizjer
65-5kl na sek i mozliwosc gripa itd
70
...
90-...........-90x...........-90s

100

w profi
...
f5
f6

manualne:
F...

fajnie by bylo wiedziec co i jak, bo chyba wraca fotografia analogowa i warto by było cos takiego zrobic(upożądkować) dla ludzkosci

bardzo prosze zrobic to czytelnie:)

orion_64
19-04-2007, 11:44
Poszukaj dobrze, gdzieś (chyba) szymony podawał linka, gdzie był podział body nikona(amatorski,pół-profi,profi) z krótką charakterystyką, to powinno być wystarczające na start, warto zajrzeć do linkowni, a może już od dawna ten link tam siedzi jak i mnóstwo innych wskazówek :mrgreen:

jaki71
19-04-2007, 11:45
Porownywac nie bede ale moze troche posegregujmy to co zebrales w kolejnosci pojawiania sie na rynku.
Czyli jest pare szeregow/serii/linii:

1. lowend: 401 -> 50 -> 60 -> 65 -> i tu sie ten szereg rozdwaja bo istnialy dwa na raz 55 i 75

2. jak to nazwac, zaawansowany amator? 601 -> 70 -> 80

3. 801 -> 90 -> 90s(x) -> 100

4. 4 -> 5 -> 6

Teraz porownuj co sie pojawilo albo co wykastrowali w nastepnych modelach.
A zreszta byla gdzies strona gdzie te linie byly ladnie rozrysowane :)

hunga
19-04-2007, 11:51
fajnie by bylo wiedziec co i jak, bo chyba wraca fotografia analogowa ...

Ostatnio bylo sporo na temat korpusow analogowych w tym dziale, nie czekaj az ktos Ci zrobi takie porownanie (zreszta sporo takich w necie).

Na swoim przykladzie powiedzialbym ze odkrywam uroki analoga. Ostatnio latam z Zenkiem TTL i Ilfordem 400. Ach ... :-D
Ja równiez rozwazam zakup body analog Nikona, jeszcze nie wiem jakie, ale to juz nieuniknione :-D

Pozdrawiam.

jaki71
19-04-2007, 12:07
Jak ja nie lubie cyfry, jak ja lubie latac z analogiem :)
Ale nie o tym mialo byc.

njght_84
19-04-2007, 12:11
gdyby ktos to fanjnie opisal pasowalo by to przypiąć na sam początek. dokladnie co wprowadzono/co wykrojono. -mysle ze wiekszosc wie o co mi chodzi i bylaby wdzieczna:)

Konat
19-04-2007, 12:48
Myśle ze troszke tego dużo i za bardzo nikomu nie bedzie sie chciało siedziec jezeli chcesz wydac troszke grosza to jest taka ksiazeczka autorstwa pana Marcina Górko pt system nikona w której masz opisane to wszystko a moze nawet jeszcze wiecej na allegro czasami mozna to znalezc ale lepiej poobserwowac bo czasami ceny potrafia odstraszyc a tu podaje link który może troszke sie przyda http://82.210.166.43/Nikon/body/nikontabela/nikontabela.htm Pozdrawiam i zycze milej lektury

markB
19-04-2007, 13:00
Z danymi zawartymi w powyższym linku nie do końca się zgadzam, np. F90 był dokładnie następcą F801s, t.j. wszedł na rynek w momencie zaprzestania produkcji F801s. TAk był reklamowany wtedy przez Nikona i zresztą ma bardzo podobną specyfikację, oprócz zmian w kształcie i możliwości dokupienia gripa. Tutaj też trochę ocen korpusów, niestety po angielsku i brak starszych: www.bythom.com/Bodies.htm.

orion_64
19-04-2007, 14:02
Z danymi zawartymi w powyższym linku nie do końca się zgadzam, np. F90 był dokładnie następcą F801s, t.j. wszedł na rynek w momencie zaprzestania produkcji F801s. TAk był reklamowany wtedy przez Nikona i zresztą ma bardzo podobną specyfikację, oprócz zmian w kształcie i możliwości dokupienia gripa. Tutaj też trochę ocen korpusów, niestety po angielsku i brak starszych: www.bythom.com/Bodies.htm (http://www.bythom.com/Bodies.htm).
A z czym dokładnie się nie zgadzasz, bo właściwie te aparaty w powyższym podziale zostały umieszczone na tej samej półce :) nikt tam nie neguje ani nie potwierdza który był następcą którego.
Myślę że nie ma co wznawiać po raz n-ty dyskusji który był następcą, lub który był lepszy itd. autor domyślam się że chciał jedynie prostego zestawienia parametrów analogów nikona, a to (dość ogólne) zestawienie na początek powinno wystarczyć każdemu kto chce sobie bardziej zawężać zakres poszukiwań, bo na temat konkretnego body warto już pytać konkretnie :)

pietro
19-04-2007, 15:09
http://fotam.webpark.pl/nikon.html

markB
19-04-2007, 15:50
A z czym dokładnie się nie zgadzasz, bo właściwie te aparaty w powyższym podziale zostały umieszczone na tej samej półce

OK. Nie zauważyłem, że tam jest podział na F90 i F90X. W każdym razie w USA obie te wersje uważane były za półprofesjonalne. Ale faktycznie nie ma co dzielić włosa na czworo.